Bästa knivställ 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Knivställ bäst i test 2023

Har du investerat i ett par riktigt kvalitativa och exklusiva kockknivar och önskar att de håller sig fina, fräscha och vassa så länge som möjligt? Då är det i princip ett måste för dig att även investera i ett knivställ. Självklart är det valfritt, men genom att placera dina knivar i ett knivställ kan du känna dig säker på att eggen bevaras på bästa möjliga sätt.

Och inte nog med det! Ett knivställ är även den perfekta förvaringen när det kommer till stabilitet för knivarna. I knivstället står de på sin plats och är i tryggt förvar, vilket även innebär att du slipper göra plats för dem i en kökslåda. Det vill du undvika så gott det går! Att lägga knivarna huller och buller i en låda, det vill säga utan skydd, är rena rama tortyren för knivar. Det oavsett om det gäller kockkniv, globalkniv eller andra knivar. Hanterar du knivarna på det sättet kommer du bland annat behöva slipa dina knivar betydligt oftare. 

Att ha knivarna liggandes löst, utan skydd, i en låda kan också innebära en viss skaderisk för dig. Dessutom är ett knivställ en väldigt stilren och snygg detalj att ha i köket, det vill säga både i ditt vanliga kök och i ditt utekök. Med andra ord finns det väldigt många fördelar med att investera i ett riktigt och rejält knivställ. Det speciellt om du bryr dig om dina knivar.

Ta del av vår guide om bästa knivställ för att hitta din favorit. Fortsätt läsa om du vill lära dig mer om knivställ och hitta det bästa knivstället för just dig och dina knivar!

Vad ska jag tänka på vid köp av knivställ?

Med tanke på att det finns så många olika knivställ att välja mellan på marknaden idag kan det vara rätt svårt att på rak arm veta vilken modell just du ska välja. Vi har dock ett antal tips kring vad du ska tänka på för att hitta det bästa knivstället för dig:

1. Hur stort knivställ är du i behov av? Antalet platser?
2. Vilket material gillar du?
3. Hur viktig är utformning och design?
4. Ska knivstället stå eller ligga?
5. Ska knivarna fästas med magnet eller placeras i fack?
6. Vad anser du är ett rimligt pris baserat på din budget?

Vilket knivställ är bäst?

Det finns mängder av knivställ som håller otroligt hög kvalité idag. Detta tack vare det otroligt breda och varierande utbud som finns att tillgå på marknaden, där konkurrensen höjer kraven på samtliga. Idag är det även möjligt att hitta billiga knivställ i ett flertal modeller, som faktiskt gör ett riktigt bra jobb.

Just på grund av det mångsidiga utbud som finns att välja mellan kan det vara svårt att veta vilket knivställ som är bäst i test. Vi anser att Dorre Hugo Magnetiskt Knivställ i bambuträ är det bästa knivstället, som dessutom kommer till ett riktigt bra pris. I vårt test ovan har vi även listat ett par andra knivställ som utmärker sig i olika kategorier!

Varför ska jag investera i ett knivställ?

Det finns väldigt många anledningar till att investera i ett knivställ! Utöver att det ser till så att dina knivar håller sig stilla på en plats där de inte stöter emot eller slits av andra knivar är det en mycket säker form av förvaring.

Genom att placera knivarna i stället skyddas de från slitage utifrån, samtidigt som du slipper risken om att sticka eller skära dig på dem vid hantering. Det är även säkert om du har barn hemma!

Trots det är knivarna väldigt mycket enklare att komma åt då de står placerade direkt på bänken. I det långa loppet kommer stället bevara kvalitén på dina knivar avsevärt – de håller sig vassare längre, vilket även gör att de är lättare och mer trygga att använda.

Till råga på det är ett knivställ en mycket stilren detalj i köket som bidrar med både klass och en snygg touch. Du slipper även använda en hel låda bara åt knivarna, utan kan istället välja att förvara något mer passande där i. Alla som bryr sig om sina knivar bör ha ett knivställ!

Vad kostar ett knivställ?

Priset på ett knivställ kan variera väldigt, det beroende på vilken typ av knivställ det rör sig om. Här är en mängd olika faktorer avgörande, inte minst material, antalet platser, storlek, design och varumärke. Vi vill dock slå ett slag för att det idag finns riktigt kvalitativa och välgjorda knivställ i alla olika prisklasser – oavsett budget kan du hitta något som funkar!

Nyheter och tips till köket

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till köket

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
mathem logo png

Rabattkod

NY150KR

150 kr rabatt för nya kunder!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

köket matlagning
hemköp logo png

Rabattkod

HEMKÖP100

100 kr rabatt när du handlar för 700 kr!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

stekpanna test
kitchentime

Outlet

-70%

Här hittar du populära köksredskap.

Gäller så länge lagret räcker

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Vad är ett knivställ?

Ett knivställ, eller ett knivblock, är kort och gott ett ställ specifikt gjort för placering av knivar. De är vanligen tillverkade i trä, men kan även vara tillverkade i någon sorts metall.

Stället är utformat med ett flertal hål som passar perfekt för knivens vassa blad, så att du slipper blanda dem med varandra i en låda och riskera att skära dina fingrar när du ska ta upp dem.

Tack vare dess stabila utformning kan du känna dig säker på att de står stilla på sin plats i alla lägen. Det är med andra ord den perfekta investeringen för dig som vill att dina knivar ska hålla sig fina, fräscha och framförallt vassa länge.

Varför ska man använda knivställ

Att laga mat med slöa och dåliga knivar är aldrig roligt, framförallt inte om du investerat i några riktigt bra och lite dyrare knivar som skulle hålla sig vassa väldigt länge. Slöa knivar kan dock uppstå av flera anledningar – en mycket grundläggande sådan är att du inte tar hand om knivarna ordentligt. Det inte bara i form av att du slipar dem för sällan, eller rengör dem på fel sätt. Utan ”misshandel” av knivar kan se ut på olika sätt! 

Ett vanligt misstag vi gör med våra stackars knivar är att vi bara slänger ner dem alla tillsammans i en kökslåda, där de får ligga huller om bullar på varandra utan någon som helst förvaring eller skydd. Detta kommer att slita väldigt mycket på dina knivar, vilket i sin tur resulterar i att de blir slöa, dåliga och rent ut sagt farliga att använda. Har du investerat mycket pengar i dyra, kvalitativa och hållbara knivar utan att köpa ett knivställ eller liknande är det nästan som att slänga alla dina pengar i sjön. 

Ökad hållbarhet och säkerhet

Om du istället investerar i ett knivställ, även kallat knivblock, har du en lösning på problemet. I knivstället har varje enstaka kniv en egen plats att förvaras på, där de står stilla utan att skava mot varandra. Detta är viktigt för att de ska hålla sig vassa och fina. Du kan också enklare hålla ordning på alla dina olika knivar genom att ha ett (eller flera) knivställ och block, där varje kniv har en plats tillägnad just den. 

Har du ett knivställ slipper du också oroa dig för att du skär dig när du ska ta upp en kniv, något som är en rätt stor risk när de alla ligger nerslängda i en låda. Dessutom finns det ingen risk för att barnen når knivarna, vilket är en risk du absolut aldrig vill ta. Dessutom ser det  riktigt snyggt och ordnat ut med ett stilrent ställ för knivarna i köket. Att investera i ett knivställ är A och O för dig som vill bevara dina knivar! Alla dina knivar kommer tacka dig, och du själv också. 

Jämför knivställ

Idag är utbudet av knivställ på marknaden otroligt stort, vilket innebär att det finns otroligt stora valmöjligheter för dig som vill investera i ett. Du kan hitta knivställ av alla olika modeller, storlekar, former och designs.

Däremot kan detta generösa och breda utbud även ställa till det något då du vill köpa ett knivställ – det kan vara rätt svårt att veta vilken modell som är bäst för just dig. Vad är just du i behov av? Vad passar in i ditt kök, och till dina knivar?

Just av den anledningen kan det vara väldigt smart att jämföra olika knivställ innan det att du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa. Det kan du bland annat göra genom att se över de olika alternativen vi har tagit med här i vårt test av knivställ. Vi listar ett par olika modeller som alla har specifika egenskaper baserat på ett visst behov.

Att tänka på när du jämför knivställ

När du jämför knivställ är det dock även viktigt att du vet vad du ska kolla på, det vill säga vilka egenskaper och specifika funktioner du är i behov av. Där kan det vara smart att kolla på följande aspekter när du ska välja ett knivställ:

 • Storlek/ bredd
 • Antal platser för knivar
 • Material
 • Utformning och design
 • Magnet eller fack?
 • Ska det vara stående eller liggande?
 • Vad är du beredd att betala?

Hur rengöra ett knivställ?

Något annat du bör tänka på i samband med att du köper ett knivställ är att du på ett hyfsat smidigt sätt bör kunna rengöra knivstället. Detta då det annars finns en risk för att hygienen och renligheten blir för dålig, och att det då påverkar såväl knivarnas hållbarhet och kvalité som deras funktionalitet och användning. Att då och då rengöra knivstället är med andra ord något du bör se till att göra, framförallt om knivstället är till för långvarig förvaring av dina knivar.

Så hur går man då tillväga för att rengöra ett knivställ? Nedan går vi igenom hur du steg för steg kan gå tillväga för att rengöra knivstället, för att förbättra hygienen och för att säkerställa att knivarna bevarar sin kvalité och hållbarhet;

 1. Ta ur alla knivar ur knivstället, såväl små som stora
 2. Vänd stället upp och ner och ”skaka” ur allt skräp, damm och alla smulor som kan ha fastnat i de olika facken – har du en handdammsugare till hands kan du enkelt dammsuga upp allt skräp som trillar ur stället (läs mer om fördelarna med att ha en handdammsugare!)
 3. Rengör ditt knivställ för hand med varmt vatten och diskmedel (såvida materialet tål det). Här kan du med fördel använda dig av en mindre borste eller liknande för att komma åt så gått det går i alla fåror.
 4. Låt knivstället stå och torka (helt!) upp och ner
 5. Diska alla knivarna som ska ställas tillbaka i stället innan de får återgå till sin plats igen
 6. Ställ tillbaka knivarna där både de och stället har torkat
 7. Klart!

Sammanfattning knivställ

Att investera i ett knivställ är något som alla borde göra. Eller det åtminstone om du vill att dina knivar ska hålla sig vassa och spänstiga under flera år framöver. Det finns i princip inget värre än att slänga sina knivar rakt ner i en och samma låda, utan någon form av förvaring eller skydd. Då repas de och slits av varandra, vilket gör att eggen försämras avsevärt.

Detta är i sin tur negativt för knivens hållbarhet, både på kort och lång sikt. Genom att köpa ett knivställ slipper du oroa dig för detta och får istället en både praktisk, trygg och stilren plats att sätta knivarna i. Där står de stilla i varsina fack och skyddas från slitages både från varandra och utifrån. 

Oavsett vad just du efterfrågar och är i behov av finns det knivställ som kan passa dig. Idag finns det mängder av olika knivställ, eller knivblock, att ta del av, där du kan välja mellan varierande modeller i olika storlekar, former och designs. Precis som att du kan hitta den bästa köttkvarnen eller den bästa fritösen för just dig, ditt kök och dina önskemål är sannolikheten stor att du kan hitta det bästa knivstället. 

Är du på jakt efter att hitta det bästa knivstället för dig? Genom att ta del av vårt test av knivställ kan du få inspiration, tips och råd som kan hjälpa dig på vägen mot att hitta din personliga favorit. Så länge du jämför olika varianter utifrån på de olika faktorerna vi listat ovan kan hitta ett knivställ som gör sig riktigt bra i ditt kök.

 

Bäst i test

Bästa knivstället i vårt test är Hugo Magnetiskt knivställ från Dorre. Med detta blir förvaringen otroligt trygg och enkel, samtidigt som stället är mycket stilrent.

Bäst i test