www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa robotdammsugare 2023

Bäst i test robotdammsugare

Städa och dammsug golvet samtidigt som du är på jobbet, på gymmet eller hos en vän. Låter det omöjligt? Det är det inte! Med en robotdammsugare – en av de absolut mest populära produkterna inom hemelektronik idag – kan ditt golv bli fritt från smuts och damm utan att du behöver vara hemma eller dammsuga själv med en vanlig dammsugare. En robotdammsugare gör jobbet åt dig! Med den blir vardagsstädningen minst sagt enklare. 

Inte nog med att du själv slipper dammsuga, utan en robotdammsugare kommer även se till att ditt hem hålls dammfritt och rent precis så ofta som du önskar. Du styr precis hur, var och när den ska jobba. Vilken robotdammsugare är bäst hoppas vi att du ska få svar på i detta bäst i test robotdammsugare. 

Recension av Roborock S6 Max

Här har vi en robotdammsugare där de inte har snålat på funktionerna, men som ändå är otroligt enkel att använda och som har många användbara inställningar. Vill du att Roborock S5 Max ska städa på en specifik plats kan du med hjälp av den tillhörande appen ställa in robotdammsugaren på just det. 

I och med att det här även går att justera sugeffekten går det att använda den på olika ytor. Skillnaden mellan den lägsta och högsta effekten är rätt stor, för faktum är att den högsta sugkraften är en av de mest kraftfulla på marknaden. Har du ofta mycket damm och smuts hemma som du vill bli av med är Roborock S5 Max en robotdammsugare för dig. 

Robotdammsugare och trösklar är inte alltid en så bra kombination. Men tack vare denna modells förmåga att röra sig smidigt över alla ytor är Roborock S5 Max väldigt effektiv och snabb. Då dammsugaren är låg kan den även åka in under soffor och liknande. Dock är städförmågan inte så hög vid just trösklar, men annars är det svårt att hitta något som är dåligt med dammsugaren. 

Varför det är just Roborock S5 Max som är vinnare av bäst i test robotdammsugare är inte bara på grund av ovanstående egenskaper. Utan det är även på grund av den kommer med en moppfunktion. Genom att kombinera både dammsugning och moppning blir golvet extra rent. Helt klart en solklar vinnare.

  Specifikationer

   • Effekt: 58W
   • Sugkraft: 2000 PA
   • Batteritid: 150min
   • Ljudnivå: 69db

  Kolla Priset

1. Roborock

Roborock S5 Max vinner bäst i test robotdammsugare då den kan användas på många ytor, är enkel att använda och har kraftfull sugeffekt med tillhörande moppfunktion! Allt det till ett bra pris. 

Recension av Xiaomi Mi Robot Vacuum

Xiaomi är kända för sina funktionella mobiltelefoner. Något som inte allt för många vet om är att de även säljer robotdammsugare, och att det dessutom är robotdammsugare med hög kvalité. Framförallt när det kommer till funktion, navigering, batteritid och pris gör sig Xiaomi dammsugare riktigt bra. 

Ett exempel på detta är deras Xiaomi Mi Robot Vacuum som presterar riktigt bra i förhållande till dess låga pris. Du får dessutom en moppfunktion, smart kartläggning av städyta och en hög driftsäkerhet på köpet. 

Batteritiden ligger på 150 minuter vilket är väldigt generöst. Stora ytor eller långvarig städning är därför  inte ett problem. Vill du veta var dammsugaren är just nu kan du följa den i realtid via en app. I appen kan du också säga åt robotdammsugaren att städa eller inte städa på vissa specifika områden. 

Oavsett område åker dammsugaren försiktigt längs med ben, kanter och hörn utan att lämna repor eller annat slitage. Golvet kommer inte heller att repas då modellen städar riktigt noggrant. Den kan ha lite svårt att dammsuga smuts från mjuka underlag, till exempel en matta. En lösning på problemet är att du justerar borstens längd och får därmed bra effekt även på mattan.

  Specifikationer

   • Moppar och dammsuger
   • Laddar sig själv
   • Kontroll med din smartphone
   • Tvättbart HEPA filter
   • Hög sugkraft (2200 PA)

  Kolla Priset

2. Xiaomi

Allt detta får du i en och samma robotdammsugare, och det för ett billigt pris! Med lång batteritid och många smarta, trygga funktioner är Xiaomi Mi Robot Vacuum en solklar vinnare i budgetklassen. 

Recension av Roborock S7 MaxV

Slipp tänka på att moppa, dammsuga och tömma robotdammsugaren genom att investera i Roborock S7 MaxV – den både sköter och tömmer sig själv. Det hela är så smidigt utformat så denna tömmer sig själv i dess laddningsstation. 

Det betyder att all smuts samlas i en vanlig dammsugarpåse i laddningsstationen, som du inte behöver byta oftare än du brukar göra med en vanlig dammsugarpåse (ungefär en gång i månaden). 

Roborock S7 MaxV är också lika bra på att dammsuga som den är på att moppa. För att vara säker på att allt smuts avlägsnats kör robotdammsugaren inte bara en gång, utan två. Resultatet blir därmed skinande rent. Vi blev dessutom riktigt imponerade av att den inte hade något problem med höjdnivåer som andra robotdammsugare kan ha. 

För dig som ofta tappar saker och glömmer bort att plocka upp dem från golvet passar Roborock S7 MaxV perfekt. En av alla funktioner är att den kan identifiera strumpor, sladdar och andra föremål som kanske ligger i vägen. Istället för att dammsugaren suger upp dessa håller den sig undan dem och suger upp endast damm och smuts. 

  Specifikationer

   • Driftstid: 175min, med automatisk laddning
   • Tröskelövergång: 196 mm
   • Batteri: 5 200 mAh litiumjonbatteri
   • Laddningstid: 6,5 timmar
   • Ljudnivå: normalt 67 dB (max: 70 dB)

  Kolla Priset

3. Ecovacs

Slipp krångel med dammsugningen och investera i den smarta Roborock S7 MaxV som tömmer sig själv. En robotdammsugare i toppklass med imponerande funktioner och som funkar på alla ytor och områden. 

Läs senaste nyheter och tips till hemmet

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
lamp24 logo png

Rabattkod

SE22-UTE14

Lys upp utomhus! Få 14% rabatt på all belysning

Giltigt t.o.m. 31/8 2022

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Den ultimata robotdammsugaren i alla prisklasser

Vad borde man egentligen leta efter när man funderar på att köpa en robotdammsugare? Vi tycker att saker som sugkraft, batteritid, funktioner och kartläggning är väldigt viktiga. En ultimat robotdammsugare är den som suger som en vanlig dammsugare, men som är lika enkel, lätthanterlig och automatisk som en robotdammsugare. Självklart ska den också komma till ett bra pris. 

Värt att nämna är dock att trots att robotdammsugaren kan vara riktigt bra så kan det i vissa situationer vara bättre att använda den vanliga eller om du investerat i en handdammsugare. Det är med andra ord smart att spara den även om du köper en robot-variant. Den kan till exempel komma till användning när du ska storstäda i och med att det är ett område där robotdammsugare inte är bäst.  

Men, att ta hjälp av en robotdammsugare med vardagsstädningen är väldigt effektivt och smidigt. Då slipper du ta fram dammsugaren från ditt trånga städskåp och bråka med massa sladdar, skrynkla till mattorna och slå i alla kanter. Du slipper även ägna tid åt det, och kan istället ha det städat och rent tills det att du (eller gästerna) kommer hem. Robotdammsugare sköter oftast sig själva – det enda som behövs är några klick. 

Så fungerar en robotdammsugare

I och med att olika tillverkare använder olika sätt för att ta fram deras robotdammsugare på bästa möjliga sätt kan olika dammsugare fungera på lika olika sätt. Det alla dock har gemensamt är den smarta kartläggningen och den funktionella storleken som underlättar användningen. 

I grund och botten handlar det om artificiell intelligens (AI), det vill säga den teknoligi som gör att robotdammsugare (precis som en robotgräsklippare – läs mer om varför du ska köpa en robotgräsklippare här!) kan kartlägga ett rum och köra runt sig själv. AI, i samband med olika sensorer, gör också att städningen planeras smart, att den blir tidseffektiv och att det hela sker utan slitage eller misstag. 

Utöver denna AI-teknologi så är alla robotdammsugare sladdlösa – de går därmed på batteri. Det är här som den medföljande laddningsstationen kommer till användning. Robotdammsugare kan själva känna av när de behöver laddas, samt när de är klara med städningen. VId behov av laddningen åker dammsugaren själv till laddstationen och laddar upp sig. Behövs det städas mer kör den sen vidare med hjälp av kartläggningen. 

Tillverkare har bland annat gjort så att robotdammsugaren delar upp en rum i olika zoner där den använder en kausal algoritm. Alternativt fungerar dammsugaren som så att den använder ett strukturerat mönster som innebär att den delar upp rum i olika städzoner. Oavsett så sköter dammsugaren sig själv!

Robotdammsugare och trösklar – går det ihop?

Ett genomgående problem med robotdammsugare är att de har svårt att städa vid eller på trösklar, samt att de har svårt att ta sig över trösklar och andra upphöjnader. Detta är inte ett problem med en vanlig dammsugare i och med att det då bara krävs att du lyfter på munstycket och drar den över tröskeln. 

Eftersom en robotdammsugare går av sig själv, samt att den är rätt låg, måste den kunna ta sig över trösklar på egen hand. Det vill säga, den har inte den där hjälpande handen. Detta har länge varit ett problem som tillverkare har tacklats med. 

Som tur är tillkommer det fler och fler robotdammsugare på marknaden som är bra på att ta sig över trösklar på egen hand. I en del fall sjunker städkvalitén för att en robotdammsugare ska ta sig över höjder utan problem. Idag finns det däremot modeller som faktiskt både är bra på att städa och ta sig över trösklar. Ett exempel är Ecovacs Deebot Ozmo T9. 

Värt att nämna är dock att priset kan höjas ganska rejält om den ska vara lika bra på att ta sig över trösklar som den är på att städa. Lyckligtvis fungerar alla modellerna av robotdammsugare som vi tipsar om i detta bäst i test robotdammsugare okej vid trösklar och andra höjder, samtidigt som de dammsuger bra. De hade kunnat varit bättre, men vi är ändå nöjda med resultaten! 

Så genomförde vi testet

Detta test av robotdammsugare har vi tagit fram baserat på robotdammsugarnas kapacitet att fånga upp damm, deras olika funktioner, navigering, och såklart användarvänligheten. De tre modellerna i detta bäst i test robotdammsugare valde vi ut genom att se över vilka som var vinnare i andra liknande tester, samt genom att se över experters rekommendationer och konsumenters recensioner. 

Alla robotdammsugare som vi tagit med här har dock gått igenom hårda och långa tester för att kunna bli klassade som de allra bästa. Du kan med andra ord lita på att det vi tipsar om stämmer. Vi vill att du som läsare ska bli lika nöjd som vi är!

Kapacitet att fånga upp damm

En viktig sak, som vi bedömde dammsugarna utifrån, är hur det klarade av att suga upp allt smuts i hemmet, det vill säga både hår, grus, damm och annat som lägger sig på golvet. Därför har testerna kontrollerat robotdammsugarnas kapacitet, samt sett över hur effektiva de är. Suger de upp smutsen på en gång eller behöver de åka över igen? 

Funktioner

Produkterna är även testade på olika typer av underlag, på alltifrån hårda till mjuka. Vi har även fokuserat på hur robotdammsugarna gör för att scanna av rummet. Dammsugarnas olika redskap såsom sug, borste och motor är också en viktig faktor som vi har tänk på i detta test av robotdammsugare. 

Navigering

Åker robotdammsugaren in i möbler eller klarar den av att undvika allt som den inte ska dammsuga upp, alltså inklusive sådant som ligger på golvet men som inte ska vara där? Kan den åka över trösklar och mattkanter? Frågor som dessa är sådana som vi har räknat in när vi skulle välja ut vilka modeller som vann vårt bäst i test robotdammsugare. 

Användarvänlighet 

Vi tycker att det är viktigt att en robotdammsugare har bra och smarta funktioner som är lätta att förstå sig på och använda. Därför har vi endast valt ut modeller som är enkla att använda och hantera, och som inte tar alltför lång tid på sig att dammsuga.  

Sammanfattning

Det bästa med en robotdammsugare är att du sparar tid och energi. Under tiden som din robotdammsugare städar och dammsuger kan du göra annat som är roligare, viktigare eller mer nödvändigt. Modellerna i det här testet är alla helt självgående, det vill säga förutom att de behöver tömmas på smuts regelbundet. Det är dock inte svårt. 

Så vilken robotdammsugare är bäst? Egentligen är det bara du själv som kan svara på den frågan då alla har olika behov och önskemål. Men, det finns några egenskaper som överlag är viktigare än andra. Till exempel förmågan att själv kunna kartlägga ett rum och städa efter det. Detta är något som alla robotdammsugare i detta test klarar av. 

I det här testet har vi testat tre olika modeller av robotdammsugare. Detta för att du ska ha lättare att hitta den som passar dig bäst, och det oavsett om det är utifrån funktioner, användarvänlighet eller prisklass. De här robotdammsugarna har fått fina betyg och recensioner, och det inte bara detta test utan även av andra konsumenter och experter. 

Med detta bäst i test robotdammsugare hoppas vi att du har fått svar på vilken robotdammsugare som är bäst för dig. Ett plus i kanten är att du efter att ha läst vårt bäst i test förmodligen inte kommer känna det som att det är jobbigt att ta tag i städningen, det alltså inte nu när du vet vad robotdammsugare kan göra och hjälpa dig med.  

Bäst i test