www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa robotgräsklipparen 2023

Robotgräsklippare bäst i test 2023

Alla som har en stor tomt med gräsmatta vet att under högsäsong är gräsklippningen något som tar tid och som kan behöva planeras in för att verkligen hinnas med. Vill man dessutom ha en riktigt fin gräsmatta bör den klippas innan den blir för lång, och under perioder det växer riktigt fort kan gräset behöva klippas flera gånger i veckan.

En robotgräsklippare kommer hjälpa dig att spara både mycket tid och energi, samt att det kommer hjälpa dig att hålla en fin gräsmattan som är lagom lång hela tiden. Eftersom robotgräsklipparen går runt hela tiden kommer din gräsmatta att ständigt hålla sig på lagom längd. Det gör att din tomt kommer att se mycket omhändertagen ut, och det gynnar också grästillväxten.

En robotgräsklippare kan verkligen vara värt att investera i om du har en relativt stor tomt och om du verkligen vill ha finaste gräsmattan i kvarteret. Robotgräsklippare finns i olika prisklasser och exakt vilken som kommer passa dig bäst beror på hur stor och hur svår tomt du har, samt hur din budget ser ut.

1. Recension av Robomow RK1000

Vi har gjort ett robotgräsklippare test och den robotklippare som vi anser är allra bäst är Robomow RK1000. Anledningen till att den blir vår testvinnare är att den är mycket pålitlig och funktionell till ett rimligt pris. Vi tycker helt klart att med denna får du absolut bästa resultatet för pengarna.

En del robotgräsklippare är väldigt svåra att installera, men den här tycker vi faktiskt är riktigt enkel att komma i gång med, och passar därför bra även till dig som inte har haft en robotgräsklippare tidigare och inte har så stor kunskap om hur de fungerar. Du programmerar den enkelt via displayen eller via din mobiltelefon, du kopplar då ihop gräsklipparen och telefonen via Bluetooth.

Den kommer klippa mycket bra även om du har en tomt som lutar och om det finns smala passager på den, något som alla robotklippare verkligen inte kan leverera på ett önskvärt sätt. Maximala lutningen på området den ska klippa får enligt specifikationerna vara 40 °.  Tack vare sina stora hjul klarar den även av svårare områden och en del gropar.

Du kan enkelt ställa in klipphöjden, och inga verktyg behövs för det. Robomow RK1000 rör sig på ett sådant sätt att den inte lämnar några ränder eller sträck i gräset, och om gräset är väldigt högt kommer den att spiralklippa som det kallas, för att säkerställa att klippningen blir så bra som möjligt.

Gräsklipparen klarar av att täcka en yta på cirka 1 000 kvm och den kan klippa i cirka 60 minuter innan den måste åka tillbaka till sin laddstation och ladda upp sig. Klipparen är mycket tystgående och kommer inte vara störande.

1. Robomow

Robotgräsklippare som ger dig mycket för pengarna. Robomow RK1000 klarar av både sluttningar och smala passager. Har en täckyta på 1 000 kvm.

2. Recension av Solo by AL-KO Robolinho 4100

Om du har en svårt tomt, med mycket sluttningar, många smala passager och svår terräng kommer du behöver en mer avancerad robotgräsklippare och för det rekommenderar vi Solo by AL-KO Robolinho 4100.

Den här gräsklipparen har egentligen alla goda funktioner som vår testvinnare har som också kommer från Husqvarna men den här klarar av betydligt tuffare terräng och klarar av sluttningar på upp till 45°. Den klarar också av ojämn mark och lösa ytor mycket bättre, och du kommer märka att den här slirar inte i första taget, även om gräsmattan har mjuka partier.

Precis som Solo by AL-KO Robolinho 4100 är den här mycket enkel att programmera via appen. Dessutom har den här ett GPS-system som kartlägger gräsmattan, för att kunna leverera ännu bättre och jämnare klippningar. Tack vare sitt GPS-system är den också stöldskyddad.

Gräsklipparen tål alla väder och kan klippa även när det regnar, det gör att det blir mycket enkelt för dig att ha en fin gräsmatta hela sommarsäsongen, även om det är en regnig sommar. Husqvarna robotgräsklippare klipper lite men ofta, vilket resulterar i en både stark och snygg gräsmatta.

Den här robotklipparen ligger i den högre prisklassen, men är definitivt värd sitt pris om du har en stor gräsmatta med svår terräng. Den kan täcka en yta på cirka 4 000 kvm och har en klipptid på cirka 135 minuter per laddning.

2. Stihl

Robotgräsklipparen som tål de lilla extra. Oavsett om det är strålande sol eller piskande regn gör Stihl RMI 632P jobbet och ger dig en nyklippt och fräsch gräsmatta.

3. Recension av ROB S600

Om du har en mindre och enklare gräsmatta, eller helt enkelt en mindre budget men ändå vill ha något som klipper bra tycker vi att McCulloch ROB S600 är ett mycket bra val.

För att den här robotklipparen ska fungera ultimat krävs det en plan tomt, då den inte presterar särskilt bra i sluttningar och gärna kör fast där. Men på plant underlag kör den inte fast och vi upplever inte heller att den har tendenser till att slira.

McCulloch ROB S600 är enkel både att installera och programmera och det är enkelt att se var de olika ändarna på både guidekabeln och begränsningskabeln ska vara. Du måste dock vara noga med att förankra laddstationen väl, då den kör in i den med ganska mycket kraft.

Du kan programmera klipparen med din telefon och kopplar då upp den via Bluetooth.

Det märks tydligt att det här är en gräsklippare i budgetklassen eftersom den inte klarar lutning och ojämn terräng vidare bra, den kör inte lika precist som andra modeller och det är helt enkelt lite små detaljer som avslöjar prisklassen. Men däremot har vi inget att anmärka på när det kommer till själva klippningen. Vi får önskad klipphöjd på gräset, snittet blir snyggt och jämt och resultatet blir absolut tillräckligt bra för att vi ska vara nöjda.

Den har ett täckningsområde på 600 kvm och på en laddning kan den klippa i cirka 65 minuter.

3. Bästa robotgräslipparen i budgetklassen

En robotgräsklippare i budgetkategorin. McCulloch ROB S600 passar bra för dig med liten och enkel gräsmatta som vill ha ett snyggt och jämt resultat.

4. Recension av Gardena Smart Sileno Life

Vill du ha en pålitlig gräsklippare i prisklassen mellan är Gardena Smart Sileno Life robotklipparen för dig. Klippningen blir bra och jämn över hela gräsmattan men du kan inte ha allt för ojämn terräng och den klarar inte av speciellt mycket sluttning, maxlutningen är cirka 17°.

Den här gräsklipparen är enkel att installera och att programmera och du kan programmera den via en app, men vi skulle säga att det faktiskt är enklare att använda dig av displayen. Appen är krånglig och svår att förstå, och det enda den i så fall underlättar är väl att du inte behöver böja dig ner för att komma åt displayen.

Gräsklipparen är väldigt tystgående och du kan utan problem köra den nattetid utan att vare sig du eller grannarna kommer att bli störda. Perfekt om du exempelvis har barn som ofta befinner sig ute i trädgården på dagtid och du har svårt att låta gräsklipparen gå fritt då.

Den klipper bra, är mycket pålitlig och enkel att använda. Vill du däremot ha många funktioner på appen du styr den med får du söka efter en annan robotklippare.

Den klarar av en yta på 1 250 kvm och kan klippa i cirka 60–70 minuter på en laddning.

4. Pålitlig gräsklippare i mellanklassen

Tystgående och pålitlig gräsklippare som kan köras nattetid utan att störa. Gardena Smart Sileno Life klarar av gräsmattor upp till 800 kvm.

5. Recension av Gardena Smart Sileno City

Om du har en liten gräsmatta med trånga utrymmen men vill ha en perfekt klippning utan att spendera allt för mycket pengar kan Gardena Smart Sileno City vara ett bra val.

Precis som namnet på den här robotklipparen avslöjar passar den här perfekt för citytomten, där det ofta är smala passager och snäva svängar, men däremot är relativt plant och jämnt. Även dess mycket låga ljudnivå gör att den passar bra för dig som bor centralt med en gräsmatta som du inte orkar klippa på egen hand.

Den här är mycket enkel att installera tack vare en programmeringsassistent. Där uppger du gräsmattans yta och önskade klipptider, assistenten kommer sedan att ta fram ett schema för klippningen. Skulle inte schemat passa dig, kan du självklart justera det på egen hand.

Du kan också hålla koll på din Gardena Smart Sileno City via Gardena appen vilket gör att du enkelt kan ha kontroll även när du inte befinner dig på hemmaplan. Via appen kan du också göra korrigeringar i inställningarna vid behov.

Robotgräsklipparen är mycket enkel att rengöra och du kan skölja av hela gräsklipparen med trädsgårdsslangen.

Det du behöver ha i åtanke med den här gräsklipparen är att du inte kan låta gräsmattan växa sig för lång mellan klippningarna, eftersom den inte klarar av att klippa allt för långt gräs.

Den har en täckyta på max 250 kvm och klarar av att klippa i cirka 65 minuter på en laddning.

5. Liten och smidig robotgräsklippare för små gräsmattor

Gardena Smart Sileno City är robotgräsklipparen utvecklad för gräsmattor i city. Klarar av trånga utrymmen och är mycket tystgående. Klarar av ytor på 250 kvm.

Är det svårt att installera en robotgräsklippare?

Moderna robotgräsklippare är relativt enkla att installera och instruktioner medföljer alltid. Men det är alltid värt att lägga ner ordentligt med tid på installeringen så att det blir rätt redan från början. Är du osäker bör du fråga tillverkaren eller inköpsstället.

Hur mycket lutning klarar en robotgräsklippare?

Det varierar mycket. Den enklaste modellen klarar endast mycket liten lutning på cirka 15° medan Husqvarnas fyrhjulsdrivna Automower 435X AWD klarar hela 70° lutning.

Kan alla gräsmattor ha en robotgräsklippare?

Ja, alla gräsmattor kan ha en robotgräsklippare men du behöver ha en som klarar av just din tomt. En mer komplex gräsmatta kommer behöva en mer avancerad modell och du behöver också välja en som har tillräckligt stor täckyta.

Tål robotgräsklippare regn?

De allra flesta robotklippare är vädertåliga och behöver inte skyddas från regn. Läs dock alltid instruktionerna för just din robotgräsklippare.

Nyheter och tips till trädgården

Här delar vi med oss av tips och nyheter tips trädgårdsarbetet!

Aktuella Erbjudanden

middag under infravärme
proffsmagasinet logo

Erbjudande

30%

Passa på att fynda hos Proffsmagasinet!

Gäller så länge lagret räcker

robotgräsklippare
gardenstore logo png

Erbjudande

Upp till 20%

Få upp till 20% på en rad olika produkter.

Gäller tills vidare

Tips inför gräsklippningen

Även om de flesta robotgräsklippare idag är relativt enkla att installera och komma igång med är det verkligen värt att lägga ner lite extra energi på det och se till så att installationen verkligen blir korrekt utförd. Du kommer endast behöva göra installationen en gång, och bör därför göra det noggrant. En del robotgräsklippare har kablar som du placerar ovanför mark, medan en del har kablar du kan gräva ner och därmed kommer du inte märka dem överhuvudtaget.

Det som är viktigt att tänka på är att du utgår ifrån hur din trädgård ser ut när du gör ditt val av robotgräsklippare. Har du en komplicerad gräsmatta med mycket sluttningar, ojämnterräng och smala passager kommer du bli så illa tvungen att satsa på en mer avancerad och dyrare robotklippare. Köper du en enklare variant som exempelvis inte klarar mycket lutning kommer du bara bli besviken och inte få det resultatet du vill.

Ju mer öppna ytor du har desto enklare kommer det att vara för din robot att köra runt, så om du inte måste är det bra att inte placera ut allt för många hinder i form av pallkragar, krukor möbler och så vidare. Försök i så fall att placera allt sådant på ett och samma område av gräsmattan. Det är också viktigt att du kontrollerar hur stor yta robotgräsklipparen klarar av och att du utgår ifrån det när du gör ditt val. Läs därför alltid på om gräsklipparen du planerar att köpa och fundera på om den kommer passa din gräsmatta och dina behov eller inte.

Alla robotklippare kostar ändå en rejäl slant och köper du en som inte levererar som du önskar kommer du troligtvis att ångra dit köp. Det är bättre att se det som en investering, som kommer hjälpa dig att spara både tid och energi.

Att välja robotgräsklippare 2022 – robot gräsklippare test

Idag finns det en mängd olika robotgräsklippare att välja mellan på marknaden. Det innebär att du som vill investera i en robot gräsklippare har väldigt goda möjligheter att hitta en modell som passar dig, dina önskemål och behov. Samtidigt kan detta breda utbud innebära att valet kan kännas något svårt – vilka av alla modeller är egentligen bäst för just mig?

Vilken som är bästa robotgräsklipparen för just dig beror på ett flertal olika faktorer. Bland annat beror det på hur din gräsmatta ser ut och hur stor den är, vilken budget du har, hur ofta och hur mycket du är i behov av att använda gräsklipparen, samt om du har några specifika önskemål kring funktioner och inställningar.

Robotgräsklippare 2000m2 – bästa alternativet för dig med stor gräsmatta

Vi skulle dock säga att den främsta faktorn som avgör vilken som är bäst i test robotgräsklippare 2022 för dig är storleken på din gräsmatta. Det framförallt om du har en väldigt stor gräsmatta. Om du har en gräsmatta som täcker en yta på över 1000m2 bör du leta efter en gräsklippare med något högre prestanda och längre klipptid.

Solo by AL-KO Robolinho 4100 är i detta test det absolut bästa alternativet av robotgräsklippare för dig som har en stor gräsmatta med lite svårare terräng. Robotgräsklipparen kan alltså även klara av att klippa gräset intill och under ditt utekök, eller intill den plats där du har din kolgrill eller pizzasten!

Robotgräsklipparen 2000m2 är nämligen den enda modellen i vårt test som klarar av att täcka en yta på över 1000 kvm – denna klarar ca 4000m2 och har en klipptid på ca 135 minuter per laddning. Mycket effektivt och praktiskt för dig som har stora arealer.

Robotgräsklippare 1000kvm – bästa robotklippare för medelstora trädgårdar

Till skillnad från vår testvinnare för riktigt stora gräsmattor, Solo by AL-KO Robolinho 4100 – som är en rätt unik gräsklippare på marknaden med dess prestanda, effekt och klipptid, är det något enklare att hitta robotklippare som kan täcka medelstora trädgårdar. Det vill säga, gräsmattor på ytor på upp till 1000kvm.

Det krävs nämligen inte riktigt lika mycket av en sådan robotgräsklippare för att den ska klara av hela ytan. Trots att du i en sådan stor trädgård utan problem får plats med saker som såväl jaccuzzi och uteplats som ett förråd med lövblås och gräsklippare räcker det gott och väl om din gräsklippare robot är av ”normal” prestanda.

I vårt test av bästa robotgräsklipparen listar vi två modeller som kan uppfylla dina önskemål om att klippa en gräsmatta på ca 1000kvm i ett svep. Det är Robomow RK1000, som klarar ca 1000kvm och kan klippa i omkring 60 minuter, samt Gardena Smart Sileno Life, vars prestanda klarar av en yta på omkring 1250kvm med en klipptid på 60-70 minuter.

Liten robotgräsklippare – ett alternativ för dig med mindre trädgård

Har du istället en trädgård på en yta på 100kvm till omkring 700-800m2 räcker det att du investerar i en något mindre robotgräsklippare. Och då menar vi inte bara en robotklippare som är mindre till storleken, utan även en gräsklippare som har mindre effekt.

Är du bara i behov av att klippa en gräsmatta på under 1000kvm är det inte alltid säkert att prestandan måste vara särskilt kraftig. Det vill säga åtminstone inte på grund av trädgårdens storlek. Däremot kan prestanda och kraft fortfarande vara viktigt om du har en gräsmatta där terrängen är tuff eller varierande – värt att tänka på när du ska välja robotgräsklippare.

För dig som vill investera i en liten robotgräsklippare till en mindre trädgård kan våra testvinnare ROB S600 och Gardena Smart Sileno City vara passande alternativ. Det förstnämnda alternativet har ett täckningsområde på upp till 600kvm på 65 minuter, medan det sistnämnda alternativet täcker en yta på upp till 250kvm på samma tid.

Viktiga funktioner hos en robotgräsklippare

Utöver att robotgräsklipparen som du väljer att investera i ska kunna ta sig an gräsmattans yta och terräng är det viktigt att din robot gräsklippare matchar dina övriga önskemål och behov kring användning och hantering. Där är bland annat frågan om funktioner avgörande för att du ska hitta den bästa modellen för dig.

Idag finns det många robotklippare som är utformade på smarta och moderna sätt, där teknik, funktion och komfort varit i fokus. Du kan bland annat hitta robotgräsklippare med gps, gräsklippare med app, robotklippare med programmeringsassistans, och så vidare. Oavsett vad just du efterfrågar är sannolikheten stor att du kan hitta den bästa robotgräsklipparen 2022!

Sammanfattning om robotgräsklippare

Vi har här recenserat sex olika robotgräsklippare och vår testvinnare blev Husqvarna Automower 310. En mycket prisvärd robotklippare som verkligen levererar ett bra resultat.

Husqvarna levererar många bra robotgräsklippare och vi rekommenderar faktiskt hela tre stycken. Förutom testvinnaren finns det också Automower 430X som passar dig med gräsmatta med svår terräng och Automower 435X AWD som är fyrhjulsdriven och tar sig fram i princip var som helst. Har du en stor gräsmatta behöver du kontrollera hur stor yta robotklipparen klarar av att täcka och har du mycket sluttningar behöver du även kontrollera vilken maxlutning den klarar av.

Har du en mindre gräsmatta, som är väldigt plan och jämn kan du komma undan med att köpa en billigare, exempelvis McCulloch ROB S600 eller Gardena Smart Sileno City. Men har du en mer komplex gräsmatta kommer det vara mer värt för dig att investera i en rejäl gräsklippare redan från början. Det lönare sig att göra research och att se sin robotklippare som en investering. Var alltid noga med installeringen så att det blir bra redan från början.

Bäst i test

Robotgräsklipparen som tål de lilla extra. Oavsett om det är strålande sol eller piskande regn gör Stihl RMI 632P jobbet och ger dig en nyklippt och fräsch gräsmatta.

Bäst i test