middag under infravärme

Så kan du njuta av uteplatsen eller balkongen länge

Än är sommaren och värmen inte över, i alla fall inte om man vet hur man ska ta tillvara på sin altan eller uteplats på rätt sätt. Trots att det börjar bli kyligare, ruggigare och lite gråare utomhus är det fortfarande möjligt att sitta ute utan att behöva frysa eller ta på sig flera lager av varma kläder. Du behöver ännu inte heller bry dig om att förbereda uteplatsen eller trädgården för vintern, utan det tar vi i ett senare skede. Nu ska vi njuta av uteplatsen så länge det går innan sådant arbete blir nödvändigt!

För detta finns det några enkla saker du kan göra för att förlänga kvällarna på altanen, terrassen eller uteplatsen, det alltså även när det börjar kännas som att sommaren svept förbi. Förläng utomhussäsongen och njut av din terrass även under kyliga dagar med dessa tips!

Skapa lä

Om du inte redan har glasväggar, ett staket eller ett vindskydd runt din altan eller uteplats kan det under sensommaren bli lite kyligt och kallt på grund av blåsten. Att själv fixa så att vinden inte stör dig och ditt sällskap är dock inte särskilt svårt. Det enda som krävs är egentligen att du på något sätt gör så att ni får lä – det kommer ha stor påverkan på temperaturen.

Idag finns det flera olika alternativ av skydd du kan sätta upp för att få vindstilla och lä på uteplatsen, även då det gäller ett utekök. Vindskydd, insynsskydd, staket och glasväggar är bara några av alla produkter som du kan köpa (eller bygga) idag. Dessa kan monteras såväl permanent som mer tillfälligt beroende på vilken typ av uteplats det gäller. 

Har du möjlighet flytta på din uteplats kan du såklart justera placering beroende på väder och vind. Gäller det en altan eller terrass är det dock inte lika enkelt. Vill du inte investera i ett färdigbyggt vindskydd, eller sätta upp något permanent för att få lä, kan du använda dig av saker som du redan har i hemmet eller trädgården för att åtminstone få lite skydd. 

Det kan till exempel räcka med en större krukväxt, olika möbler, en dörr eller något annat som gör att vinden inte träffar er först. Lita på oss, att ta till med olika redskap och hjälpmedel för att få lä på uteplatsen kommer att göra stor skillnad. Det alltså oavsett om du köper ett riktigt vindskydd, sätter upp en permanent lösning eller tar till med det som redan finns. 

Sätt upp infravärme

Det är väldigt många som nästan anser att det är ett måste att inskaffa en terassvärmare när man har en altan eller uteplats. Till exempel en infravärmare, eller någon annan slags terassvärmare som ser till att det blir varmt, mysigt och behagligt på uteplatsen. Så här med vidare eftertanke förstår vi helt klart denna känsla. 

Det är nämligen så att infravärmare ger en väldigt behaglig värme, det alltså trots att det är kallt och ruggigt ute. En stor fördel med just infravärmare är att de bidrar med en värme som du kan reglera helt enligt behov, antingen med en kontroll, eller genom att sätta dig närmare och längre ifrån infravärmaren. 

En infravärmare är också väldigt smidig att ha på altanen, uteplatsen, terrassen eller i uterummet eftersom den kan placeras där du önskar utan att den tar upp så mycket plats. Väljer du en variant som kan placeras i taket eller på väggen är det ännu lite smidigare.  

Bäst i test

Bäst i test-värmaren Heatlight HLW15 erbjuder en särskilt lång livslängd som ligger på cirka 5 000 timmar. Utöver det klarar den av ösregn då den är IP55-klassad.

Bulla upp med varma filtar och dynor

Varma filtar, mjuka kuddar och stöttande dynor gör inte bara att det blir väldigt mycket mer bekvämt och mycket varmare att sitta utomhus, utan dessa tillägg gör också att det blir mycket mysigare. Du får helt enkelt till en helt annan stämning bara med dessa små medel. Med en mysig filt kan du sitta längre i din favoritstol utan att varken få ont eller frysa. 

Idag finns det oändligt med former, färger, material och mönster att välja mellan när det kommer till såväl filtar, kuddar och dynor. Du har med andra ord alla möjligheter att känna efter ordentligt innan du köper något till din soffgrupp utomhus, just för att du ska undvika att köpa något som sen inte blir bra, som inte passar eller som du inte gillar. 

Att det finns så mycket att välja mellan idag är dock positivt. För trots att de olika alternativen kan göra det svårt att välja något innebär de olika alternativen att du kan variera dina val efter både säsong, smak och tycke. Variation är oftast bäst!

Glasa in balkongen

Finns möjligheten är ett stort tips att glasa in din uteplats. På så sätt är det väldigt mycket enklare för dig att njuta av din terrass, altan eller balkong även under kyliga dagar, det då du inte behöver fixa med massa småsaker för att få till lä. 

Att glasa in balkongen är även praktiskt då det inte bara skyddar mot vind, utan det skyddar även mot regn och annat ruskigt väder. Det skyddar även mot att insekter och fåglar flyger in på balkongen och stör er härliga kväll. Vill du slippa insyn kan du välja att glasa in din uteplats med ett så kallt insynsskydd för att få skydd mot både insyn och väder. Du kan såklart även installera en AC i det inglasade rummet, eller i alla fall ställa in en fläkt, för att vid behov även kunna få lite svalare luft.

Vet du inte hur man glasar in en balkong är det inget du ska försöka dig på att göra själv. Istället finns det olika firmor som kan hjälpa dig med detta. De kan hjälpa dig med att sätta upp hela glasväggar, insynsskydd, staket av glas och liknande, helt enligt det du behöver. Kom ihåg att inglasningen även är en snygg detalj som kan väcka balkongen till liv igen. 

Bygg i rätt väderstreck

Att få förmiddags- och dagssol på balkongen, altanen eller uteplatsen är minst sagt härligt. Värt att tänka på är dock att det kan vara ännu härligare att ha vindstilla, eller åtminstone lite lä, på uteplatsen. Du får såklart se över själv vad just du prioriterar, och kan du få till båda delarna är det såklart bäst. 

Du bör dock alltid se till att du bygger uteplatsen, balkongen eller altanen i rätt väderstreck redan från början, det antingen så att du får eftermiddags- och kvällssol eller så att du får lä och skydd. Prioriterar du solläget är det dock lättare att få till en behaglig temperatur – skulle det behövas kan du sätta upp olika skydd för att få det ännu lite varmare. 

Genom att kunna sitta i solen är det dock ett faktum att det blir varmare på kvällen, det alltså även när solen börjar gå ner. Kvällen blir också automatiskt mycket längre då det upplevs som att det är ljusare längre. Har du istället inte solläge kommer det kännas kallare, mörkare och senare rätt snabbt. En sådan uteplats vill man inte nyttja lika länge. 

Undvik kalla material 

Material som sten och metall är sådana som man använder sig mycket av i andra länder, exempelvis i Italien och Spanien. Det bland annat av anledningen att dessa material är så kallade “kalla material”, vilket alltså innebära att de är bra på att hålla kyla. Detta är många gånger att föredra i sådana länder där det ofta blir varmt. 

Eftersom det inte är lika varmt här i Sverige, och eftersom vi därmed många gånger vill använda material som tar tillvara på värme, är det ingen bra idé att använda material som sten och metall. Detta känns ofta kalt, svalt och hårt, det alltså trots att de kan vara väldigt snygga. 

Istället är trä och liknande bra material för att behålla värmen. Dessutom ger dessa en varmare och mer välkomnande känsla. Trä är mångsidigt, går ihop med det mesta, kan varieras och är hyfsat smidigt att bygga med. 

Självklart är det upp till dig om du vill använda material som glas och metall. Men det kan åtminstone vara bra att vara medveten om det faktum att dessa troligtvis kommer göra att det blir kallare och mindre mysigt på din uteplats. Att kombinera dessa med varmare material som trä kan alltså vara ett tips då. Det gör att du kan använda uteplatsen längre! 

Nyheter

Följ oss

Nyheter