www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa bakåtvända bilstolen 2023

Bilbarnstol bäst i test 2023

I Sverige är det lag på att alla barn som är kortare än 135 cm ska sitta i en särskild skyddsanordning, alltså en bilbarnstol i vardagligt tal, när man kör bil med barn. När bebisen är nyfödd och upp till cirka 9 månaders ålder sitter bebisen oftast i ett så kallat babyskydd, men efter det och upp till cirka 4 års ålder ska barnet sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Det finns även stolar som passar från nyfödd till och med 4 års ålder.

Utbudet av bakåtvända bilbarnstolar är enormt och det kan vara svårt att veta vad man ska titta efter. Den här typen av bilbarnstol är vanligtvis dyrare än både ett babyskydd och en bälteskudde som barnet kan ha efter 4 års ålder. Däremot används den bakåtvända stolen under en lång period och är därför helt klart värd sin investering, och ska ditt barn åka bil har du helt enkelt inget val.

Viktigt att stolen är godkänd och säker

Dyrast behöver dock inte alltid vara bäst, men det är viktigt att du kontrollerar att stolen du funderar på att köpa är godkänd och certifierad enligt gällande lagar och rekommendationer. Tänk också på att stolarna har ett bäst före datum och kan därför inte alltid ärvas syskon emellan. Det är också viktigt att en stol som har varit med om en olycka, även en mindre sådan, kasseras eftersom skyddsanordningen kan ha blivit skadad på insidan. Därför bör du vara vaksam med att köpa en bilstol begagnad.

I det här testet har vi tittat på flera olika bakåtvända barnstolar till bilen och har utsett en testvinnare.

1. Recension av Axkid One Plus

Om du inte har isofix-fästen i din bil kan det vara bra att satsa på en bilstol som endast sätts fast med bälte eftersom om fokus ligger på den fästanordningen brukar det också bli säkrare och enklare att använda sig av den. Den bakåtvända bilbarnstolen vi rekommenderar för fästning med bälte är Axkid One Plus.

Axkid One Plus har funnits länge och XP är en uppdaterad variant som är både bekvämare och säkrare för barnet. Den har bra benutrymme och är rekommenderad för barn upp till fem år och som mest väger 25 kilo.

Axkid One Plus är något smalare än andra stolar, vilket så klart kan påverka komforten för barnet men är å andra sidan bra om du har fler barn och behöver placera flera bilbarnstolar bredvid varandra eller om din bil är liten.

Du fäster stolen enkelt med bilens eget trepunktsbälte och barnet sätter du sedan fast med stolens fempunktsbälte. Stolens bälte är justerbart i tre olika lägen vilket gör att stolen fortsätter att vara säkert även när ditt barn växer.

Stolen har fyra olika vilolägen och dessa kan enkelt korrigeras även när barnet sitter i stolen. Somnar barnet i stolen kan du alltså luta den mer bakåt under tiden för att minska risken att barnets huvud ramlar framåt.

1. Bästa bilbarnstolen utan isofix

En bilbarnstol som fästes med bilens trepunktsbälte och har en maxvikt på hela 25 kilo. Axkid One Plus är både rymlig och bekväm.

2. Recension av Axkid One

Den bakåtvända bilbarnstolen som anses vara allra bäst i test är Axkid One. Vad vi framförallt gillar med den här stolen är att den har en hög maxvikt och längd och är mycket rymlig, vilket gör att barnet på ett bekvämt sätt kan åka bakåtvänt under en längre tid. Stolen kan skjutas bakåt på basen, vilket gör att barnet får större plasts för benen och sitter bekvämt. En bakåtvänd position är det absolut säkraste för barnet och det bör åka så, så länge som möjligt men absolut till minst 4 års ålder men gärna längre.

Axkid one kan användas upp till att barnet väger 23 kilo och har en maxlängd på 125 cm, vilket gör att det passar för barn nästan upp till 6 års ålder. Det här är en mycket högre vikt än vad många andra stolar med isofix klarar av. Anledningen till det är att stolens vikt i sig är mycket lättare än andra liknande stolar, den väger endast 10 kilo. Det är inte ovanligt att bakåtvända stolar med ixofix-fästen annars väger runt 15 kilo.

Att stolen väger så lite gör också att den blir enklare att använda. Problemet med dessa bakåtvända stolar är annars att det är så himla tunga och man flyttar dem inte gärna mellan två olika bilar. Att påstå att det är lätt att flytta på Axkid one är en överdrift, men det är i alla fall lättare än med många andra stolar.

Stolen kan anpassas på många olika sätt och anpassar sig därför med barnets ålder och storlek. Du kan med ett enkelt enhandsgrepp justera höjden på nackstödet och selen. Mellan barnets ben finns en liten ratt, och när du snurrar på den kommer stolen att luta mer bakåt och ge ett skönt viloläge till små barn som somnar i bilen.

Stolen är mycket enkel att installera på ett säkert sätt och får plats i de allra flesta bilar. Stolen kan dock endast fästas med isofix och inte med hjälp av bilens eget bälte, därför passar den här stolen inte i många äldre bilmodeller.

En annan fördel med den här stolen är att den kan även köpas som Axkid One+ och då följer ett särskilt inlägg med som gör att stolen kan användas även för spädbarn. Med andra ord är det här den enda stolen du behöver för ditt barn under perioden barnet behöver bilbarnstol.

2. Bäst i test 2023

Axkid One har en hög maxvikt och maxlängd vilket gör att ditt barn kan åka bakåtvänt under en längre tid.

3. Recension av Axkid Wolmax Bakåtvänd Bilbarnstol

Självklart ska ditt barn alltid åka säkert och du ska inte kompromissa med kvaliteten på bilbarnstolen för att få ett bra pris. Men en billigare stol kan faktiskt vara säkrare än en premiumstol som är begagnad, eftersom du inte vet vad den begagnade har varit med om. Den bästa barnstolen för bilen i budgetkategorin tycker vi är Axkid Wolmax Bakåtvänd Bilbarnstol.

Det här är en prisvärd och enkel stol men som ändå är testad och godkänd enligt gällande regelverk. Stolen är anpassad för 0 – 4 år och har en maxvikt på 18 kilo. Den har inga isofix-fästen utan måste fästas med stolens trepunktsbälte. Barnet i sin tur fäster du med stolens justerbara fempunktsbälte.

Komforten på stolen är helt okej, men är kanske ingen stol vi skulle rekommendera till barn som åker bil dagligen, åtminstone inte om bilturerna är något längre. Stolen är relativt rymlig, men har exempelvis inget viloläge vilket gör att barnet inte kommer att sova speciellt skönt i bilen. Det här är en perfekt stol för dig som kanske inte har egen bil och vill kunna placera stolen i en bil du lånar eller om barnet ska åka med någon annan. Stolen väger endast 7,5 kilo vilket gör att du relativt enkelt kan bära den.

3. Budgetvarianten

En prisvärd och enkel stol men som inte tummar på säkerheten. Perfekt som stol i extra bilen eller om ditt barn sällan åker bil.

4. Recension av BeSafe iZi Twist

Klyschan att tekniken hela tiden går framåt stämmer, och det gällen även i bilbarnstolsvärlden. Att lyfta i och ur ett barn i en bilbarnstol är ett relativt tungt lyft, något som kan vara ett problem för en del. Vill du ha en stol som underlättar detta rekommenderar vi BeSafe iZi Twist B i-Size.

Istället för att du ska behöva vrida på dig samtidigt som du lyfter ditt barn och riskera att skada ryggen, kommer istället den här stolen att vrida på sig. Mycket praktiskt och användbart, speciellt när barnet börjar bli lite större men ännu inte kan kliva i och ut stolen själv. När barnet åker i stolen sitter det bakåtvänt precis som vanligt, men när du ska lyfta i eller ur ditt barn, vrider du hela stolen så att barnet istället sitter emot dörren och du kan göra ett rakt lyft utan vridningar av kroppen.

Stolen kan användas från födelsen upp till att barnet är cirka fyra år. Precis i början bör stolen användas tillsammans med BeSafe Baby Shell-inlägg, annars kan stolen vara för stor för bebisen. Maxvikten på stolen är 18 kilo och den är tillräckligt stor för att passa en normalstor 4åring.

Du kan endast fästa den med isofix så det krävs att din bil har fästen för det. Installationen är mycket enkel och ditt barn kommer att sitta mycket säkert i stolen. Det finns inbyggda färg- och ljudsignaler som signalerar när stolen är rätt installerad. Stolen har också inbyggda kollisionsskydd i sidorna.

Ditt barn kommer inte bara att sitta säkert utan också bekvämt eftersom stolen har flera stycken vilolägen som enkelt kan anpassas. Den har också ett huvudskydd som kan regleras i 10 olika steg allt eftersom barnet växer.

4. Smidigaste bilbarnstolen för i- och urlyft

Bilbarnstolen som går att vrida för enklare i- och utlyft av barnet. BeSafe iZi Twist B i-Size skonar din rygg och ditt barn sitter säkert.

5. Recension av Britax Römer Two-Way

Barn kommer i många olika former, precis som vi vuxna och en del barn är större än andra och behöver därför ha en rymligare bilbarnstol. Den bakåtvända bilbarnstol som vi tycker är rymligast är Britax Römer Two-way. Den här stolen kan dessutom användas framåtvänd och passar därför till äldre barn, och du slipper köpa en ny bälteskudde.

Stolen är anpassad för barn mellan 9 månader och sex år eller 9 – 25 kilo. Stolen är mycket rymlig, både på längden och på bredden och ditt barn kommer att ha gott om utrymme i stolen.

Britax Römer two-ways är en stol av enklare modell och du kan endast fästa den med bilens eget trepunktsbälte. Barnet sitter sedan fast med stolens justerbara fempunktsbälte när det sitter bakåtvänt. Sitter barnet framåt använder du bilens bälte för att sätta fast barnet och stolen.

Tack vare att stolen är så enkel i modellen är den mycket lätt till sin vikt trots att den är väldigt rymlig, den väger endast 7,1 kilo. Det gör att du enkelt kan flytta stolen mellan olika bilar och det är mycket praktiskt stol att ha och göra med.

Vi får erkänna att komforten kanske inte är den allra högsta, men å andra sidan är det nog oftast vi vuxna som är mer känsliga än vad barn för komfort. Och är ditt barn långt kommer det troligtvis sitta skönare i den här stolen än i en annan mer ombonad stol som känns för kort.

5. Rymligaste bilbarnstolen

Britax Römer Two-way är en mycket rymlig bilbarnstol. Stolen väger endast 7,1 och är därför enkel att förflytta mellan olika bilar.

Varför ska barnet åka bakåtvänt?

Att åka bakåtvänt att fem gånger säkrare för ditt barn än att åka framåtvänt. Barnets huvud är större i proportion till kroppen än vad det är på en vuxen och nackmusklerna är inte tillräckligt utvecklade för att orka skydda nacken vid en eventuell kollision. Sitter barnet bakåtvänt åker huvudet emot stolen som tar emot kraften.

Hur länge ska barnet använda en bakåtvänd bilbarnstol?

Så länge som möjligt, men du bör absolut inte vända ditt barn tidigare än vid 4 års ålder – men gärna senare.

Är isofix bättre än bältesinfästning?

Nej om stolen installeras på ett korrekt sätt är båda lika säkert.

Kan en bakåtvänd bilbarnstol användas från födseln?

En del av dessa stolar kan användas från födelsen, då med ett spädbarnsinlägg. Andra stolan kan användas från att barnet väger 9 kilo. Innan dess behöver du då ha ett babyskydd som också är bakåtvänt.

Läs inlägg om barnartiklar

Här listar vi nyheter och tips för er med barn.

 • Black week & Black Friday 2022

  Om du är på jakt efter att göra riktiga reafynd är det nu i november du ska vara extra alert..

  Read
 • Tips för bilåkning med barn

  Ska du åka på bilsemester med dina barn? Då har du flera drömlika scenarion att se framemot, men även en.

  Read
 • Mors dag present 2023

  Snart är det dags för dagen då alla mammor förtjänar lite extra uppvaktande, uppmärksamhet och uppskattning, det vill säga mors.

  Read
 • Barnsäkra ditt hem

  En viktig sak du kommer att behöva göra såväl innan din bebis föds och kommer till världen, och allt eftersom.

  Read

Aktuella Erbjudanden

barn i bilstol
Jollyroom

Erbjudanden

20%

Aktuella erbjudanden hos Jollyroom.

Gäller så länge lagret räcker

barnvagn
bonti logo png

REA

40%

Just nu har vi upp till 40% på utvalda leksaker!

Gäller så länge lagret räcker

Så åker ditt barn säkert i bilen

Det är mycket viktigt att ditt barn sitter säkert i bilen för att inte riskera att skadas allvarligt i en kollision. Det allra säkraste för barn är att sitta bakåtvända och de bör göra det så länge det är möjligt, det är faktiskt fem gånger säkrare att sitta bakåtvänd än framåtvänd i bilen. Du bör alltid ha en bilbarnstol som är anpassad efter ditt barns ålder, längd och vikt och du bör aldrig kompromissa med detta. En del bakåtvända stolar går att använda ända från födseln, då vanligtvis med ett spädbarnsinlägg. Dessa stolar brukar dock endast gå att använda upp till 18 kilo, vilket innebär att du ändå kommer att behöva köpa en till bilbarnstol efter det, exempelvis en bälteskudde.

Annars är ett bra alternativ att använda ett så kallat babyskydd under barnets första nio månader, för att sedan gå över till en annan bakåtvänd stol som är anpassad för barn mellan cirka 9–25 kilo. Den stolen kommer troligtvis att räcka så länge ditt barn behöver åka i bilbarnstol.

Korrekt installation är avgörande

Det är alltid viktigt att du installerar stolen på ett korrekt sätt. Det allra enklare är helt klart en stol med isofix som du enkelt klickar i bilens isofix-fästen. Ytterligare säkerhetsanordningar brukar behövas, exempelvis en golvpinne och golvförankringar. Om din bil eller bilbarnstol inte har isofix måste du istället fästa stolen med bilens trepunktsbälte. Det är viktigt att du endast placerar stolen var det finns just trepunktsbälte. Var alltid noga med att följa instruktionerna så att stolen installeras på ett korrekt sätt.

Under vintern bör ditt barn inte ha för tjocka kläder på sig i bilbarnstolen eftersom bältet då har svårt att sitta åt ordentligt. Ta därför alltid av tjocka overaller och jackor. Spänn åt bältet ordentligt och håll koll på om det justeringar som behöver göras allt eftersom barnet växer. Är du van att köra en vagn och att spänna fast, samt klä på och av barnet enligt det som passar för stunden, kommer du snabbt lära dig hantera barnet i en bilbarnstol också. 

Sammanfattning barnstolar

Säkerhet i bilen är något du absolut aldrig bör kompromissa med och det är till och med lag på att barn under 135 cm ska åka i en anpassad bilbarnstol.

Vi har tittat på sex stycken olika bakåtvända bilbarnstolar och den vi tycker är allra bäst är Axkid One. En mycket bra och säker bilbarnstol, som även är bekväm för ditt barn. Stolen kan användas för barn mellan 9–23 kilo, och stolen väger endast 10 kg. Du fäster stolen med isofix. Har du inte isofix-fästen i din bil behöver du ha en stol som kan installeras med bilens trepunktsbälte. Den bästa i den kategorin anser vi vara Maxi-Cosi Mobi XP, en rymlig och smidig stol som är lätt att installera på ett säkert sätt. Dessutom är den prisvärd. Alla dessa bilstolar kan du jämföra och beställa via en e-handel för barn på nätet om du vill slippa ta dig till affären. 

Åker ditt barn inte bil speciellt ofta vill du kanske ha en billigare, men ändå säker stol och då rekommenderar vi Beemoo som är den bästa bakåtvända stolen i budgetklassen. Det finns många olika bilbarnstolar med flera olika funktioner, en del kan du exempelvis vrida mot dörren för att enklare kunna lufta i och ur ditt barn. Det finns också stolar som kan användas både bakåtvända och framåtvända när barnet växer.

Var noggrann i ditt val av bilbarnstol så att ditt barn alltid åker säkert.

Bäst i test

Axkid One har en hög maxvikt och maxlängd vilket gör att ditt barn kan åka bakåtvänt under en längre tid.