www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa fläkten 2023

Bäst i test fläkt 

Att ha en fläkt är inte bara guld värt under de allra varmaste sommardagarna. Utan en fläkt är också trivsamt att ha då den erbjuder dig att lufta ur olika rum och att få friskare luft hemma. Alla fläktar är såklart bra i och med att de gör just det, fläktar. Men, värt att nämna är att det finns de fläktar som har extra bra kvalitéer och som därmed fungerar lite bättre än andra. Vilket alternativ som gör sig bäst för dig beror på vad du efterfrågar och behöver. 

Oavsett vilket typ av fläkt du vill ha kan vi nästan garantera att det alltid är en bra investering. För att du ska hitta rätt för dig ger vi dig här nedan tips på de tre bästa modellerna på marknaden i olika kategorier, vilka är några som alla skulle kunna ha hemma men placera i olika rum. 

Recension av Honeywell Quietset HSF600WE4

När du tänker på en fläkt så tänker du troligtvis på en fläkt i den modell som Honeywell Quietset HSF600WE4 kommer i. Det då denna är en så kallad golvfläkt. Detta är inte bara den bästa golvfläkten överlag, utan den är även bäst i vårt test. 

Dess klassiska design gör att den går att använda nästan var som helst. Den är smal och tar inte upp allt för mycket plats, vilket också gör att den kan flyttas, transporteras och förvaras utan problem. Den ungefär två meter långa sladden gör det inte heller svårare. 

En annan fördel är att du också kan välja vilken hastighet du vill att fläkten ska ha köra på, närmare bestämt kan du välja mellan fem olika. Antingen väljer du hastighet med fjärrkontrollen som följer med vid köpet, eller så väljer du hastighet på kontrollpanelen direkt på framsidan av fläkten. 

Inte nog med detta så går det även att sätta en timer för när du vill att den ska sätta igång. Med detta behöver du inte oroa dig för att du ska glömma bort att stänga av fläkten, och inte heller glömma att sätta på den. Denna funktion tycker vi är otrolig smidig och höjer betyget av Honeywell Quietset HSF600WE4 rejält. 

Om vi ska anmärka något på denna fläkt så är det att den högsta hastigheten ibland inte alltid är tillräckligt stark. Men, så länge det inte är stekhett så fungerar fläkten väldigt bra. Du bör även vara försiktig när du ställer in fläkten på dess högsta höjdläge – då kan den vara lite instabil. Trots detta är Honeywell Quietset HSF600WE4 utnämnd till bäst fläkt av oss. 

  Specifikationer

   • Fem hastigheter
   • Justerbar på höjden
   • 70′ oscillerande

  Kolla Priset

1. Honeywell

Om du undrar vilken fläkt som är bäst har vi här svaret åt dig här, det är utan tvekan Honeywell Quietset HSF600WE4. Du får vad du betalar för, alltså en riktigt bra, smidig och anpassningsbar fläkt. 

Recension av Andersson Minifläkt MIF 1.3

Detta är kanske inte den bästa fläkten av alla bordsfläktar, men den är åtminstone den bästa i budgetklassen! Andersson Minifläkt MIF 1.3 kommer till ett lågt pris och har ett litet omfång. Helt enkelt en bordsfläkt som passar perfekt på skrivbordet, matbordet, soffbordet, eller vilket annat bord som helst när värmen slår till och du vill fläkta dig samtidigt som du sitter där. 

För att Andersson Minifläkt MIF 1.3 ska fungera behöver du ha en dator eller någon annan enhet där du kan koppla in en USB-kabel. Fläkten fungerar nämligen endast via en USB-kabel, det alltså om du inte har en USB-adapter. Isåfall är det bara att du kopplar in den i uttaget och startar fläkten. 

Sladden räcker 90 cm från vägguttaget vilket är ganska kort. Det finns också bara en hastighet vilket är något snålt. Men, denna hastighet är enligt många lagom starkt, och så behövs ingen fjärrkontroll för att styra fläkten. 

Många konsumenter är väldigt nöjda med Andersson Minifläkt MIF 1.3 av flera anledningar. Den är liten och väldigt praktiskt, och så fungerar den faktiskt väldigt bra med tanke på sitt låga pris. Det är även en tyst fläkt – det finns alltså ingen risk för att du störs av ljudet. Alla de positiva sakerna med Andersson Minifläkt MIF 1.3 i kombination med sitt pris gör att denna fläkt är bäst i test i budgetklassen.  

  Specifikationer

   • Tystgående
   • USB-driven
   • Vinklingsbar

  Kolla Priset

2. Andersson

Andersson MIF Minifläkt 1.3 är en tyst fläkt som kan användas var som helst. Fläkten kommer till ett bra pris, och trots det får du en riktigt smidig, lätthanterlig och praktisk fläkt. 

Recension av Honeywell HYF290E4

Ännu en fläkt från Honeywell! Denna gång är det Honeywell HYF290E4 och här snackar vi fläkt på premiumnivå. Att just den här modellen är med i toppen av detta fläkt bäst i test är inte minst för att det är en bladlös fläkt. Utöver det kommer fläkten med mängder av andra funktioner som gör den till ett optimalt premiumval. 

Fläktens digitala display är väldigt enkel att förstå sig på då den tydligt visar vilken av de åtta olika hastigheterna du har valt. Börjar det bli mörkt ute eller i det rum du befinner dig kommer du dock inte att bländas av ljuset från displayen. En sådan här exklusiv fläkt som Honeywell HYF290E4 har nämligen en dimljus-funktion som gör att displayens ljus dämpas i takt med ljuset. 

Utöver att du kan justera hastigheten på åtta olika sätt kan du även på denna fläkt sätta en timer på en, två, fyra eller åtta timmar. Perfekt om du vill slippa tänka på att sätta på och av fläkten, exempelvis då du ska sova eller om du ska åka hemifrån. 

Även Honeywell HYF290E4 är en bladlös fläkt med en ljudnivå på 51 decibel. Det gör att det går utmärkt att ha fläkten i sovrummet eller på kontoret utan att du störs särskilt mycket. Du bör dock veta om att fläkten kan vibrera lite. Vi tipsar dig därmed att lägga något mjukt undertill, förslagsvis en matta eller liknande. Annars får denna fläkt toppbetyg!

 

  Specifikationer

   • Kraftfull och tyst
   • Timer för programmering i 1, 2, 4 eller 8 timmar
   • Oscillation för kylning i hela rummet
   • Fjärrkontroll med förvaringsfack i fläkten

  Kolla Priset

3. Honeywell

Honeywell HYF290E4 är helt klart att optimalt alternativ när det kommer till frågan om “vilken fläkt som är bäst”. När du märker hur bra den här fläkten är kommer det helt klart kännas värt investeringen. 

Läs senaste nyheter och tips till hemmet

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
lamp24 logo png

Rabattkod

SE22-UTE14

Lys upp utomhus! Få 14% rabatt på all belysning

Giltigt t.o.m. 31/8 2022

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Bästa fläkten för stora rum

Om du har ett stort rum som du vill ska fläktas skulle vi rekommendera dig att köpa en större fläkt. Det är svårt för en liten bordsfläkt att nå ut till ett helt rum, speciellt om rummet är stort. Därför är det bättre att ha en golvfläkt, och helst en pelarfläkt, när du ska använda den till större utrymmen. 

Med en fläkt som fungerar i stora rum och utrymmen får du oftast även den bästa effekten. Det inte minst till skillnad från om du vädrar genom fönstret eller ställer upp en dörr på glänt. En fläkt som har kapaciteten att ventilera och kyla ner luften i ett stort rum har oftast även högre hållbarhet och kvalité än små fläktar då de små oftast är gjorda av plast. 

Tänk på detta när du köper fläkt

Den bästa fläkten är den som passar bäst för dig och i ditt hem. Om det är en liten bordsfläkt eller en stor pelarfläkt är alltså upp till dig att avgöra. Värt att nämna är att detta kan avgöras av flera olika faktorer. Vissa är viktigare att tänka på än andra när du ska köpa en fläkt. Vilka de är går vi igenom här nedan!

Ljudnivå

Det första som vi tycker är viktigt att kolla upp innan du köper en fläkt är dess ljudnivå. Du vill inte ha en fläkt som låter mer än nödvändigt, som surrar och vibrerar så att du störs i vardagen. För att en fläkt inte ska låta så mycket är det viktigt med bra kullager och bra blad. En bladlös fläkt kan dock också låta ganska mycket, så se alltid till att kontrollera ljudnivån innan du gör ditt köp. 

Effekt

Ljudnivå och effekt hör ofta ihop. En fläkt med en bra kraft kan låta ganska mycket, men det finns även modeller som både fläktar bra och som inte låter allt för mycket. Värt att komma ihåg är dock att ju bättre effekt fläkten har desto mer kan den fläkta och “kyla ner”.

Trots att en fläkt inte kyler ner luften på samma sätt som en AC gör kommer luften att upplevas som kallare och friskare då den cirkuleras. Ett tips är att köpa en fläkt med så stora blad som möjligt för att få bäst effekt och lägst ljudnivå. 

Bekvämlighet

Hur många hastigheter vill du kunna välja mellan? Räcker det med en, tre eller behöver du fler? Beroende på vilka bekvämligheter du önskar kommer olika fläktar att göra sig olika bra. Ju fler funktioner och tillägg desto högre blir oftast priset. Andra funktioner att tänka på är exempelvis om du vill ha en timer eller inte, samt om du önskar få med en fjärrkontroll för styrningen. 

Hastighet på fläkt

På tal om hastigheter så har de flesta fläktar tre olika hastigheter. Men det finns de som har fler och så finns det de som har färre, som du kan se i detta fläkt bäst i test av olika modeller. En fläkt som har färre hastigheter är oftast billigare vilket såklart kan vara en fördel för vissa. Andra är i behov av fler hastigheter då man vill kunna använda fläkten på flera sätt.  

Kvalité av fläktar

Du vill inte köpa en fläkt som är av dålig kvalité. Hur självklart det än låter så är det tyvärr ganska svårt att veta om hur kvalitén är innan du har testat fläkten. Garantin har du dock alltid om någonting skulle gå sönder. Och börjar du märka att fläktens ljudnivå blir oregelbunden, att den vibrerar kraftigt eller något annat som inte är normalt är det alltid bäst att gå till affären du köpte fläkten i för att kolla upp vad som är fel. 

Oscillation

Vill du ha en fläkt som klarar av att ventilera i och kyla ner stora rum behöver du en fläkt med oscillation. Det betyder att fläkten kan vrida på sig i sidled, och att den därmed kan fläkta åt både höger och vänster. Du själv behöver då inte flytta på fläkten för att få varierande blåst, utan kan istället njuta av att få frisk luft i hela rummet utan ansträngning. 

Olika typer av fläktar

I detta fläkt bäst i test har vi tagit med tre olika typer av fläktar; golvfläkt, bordsfläkt och pelarfläkt. Dessa tre är de vanligaste typerna av fläktar, men som alla har olika syften, olika användning och olika funktioner. Oftast går det bra att använda en bordsfläkt även på golvet, samt en golvfläkt istället för en pelarfläkt. Det kan dock vara bra att veta vad det egentligen är som skiljer de olika modellerna åt. 

Bordsfläkt

Den största fördelen med en bordsfläkt är att den är mycket mindre än andra fläktar. Den är därför ganska enkel att ta med sig i till exempel husbilen eller att flytta mellan olika rum. Bordsfläktar har kanske inte den bästa effekten, men trots det fungerar de väldigt bra för mindre ytor och på korta avstånd. Med tanke på dess storlek och enkla funktion brukar även priset vara lågt vilket många ser som ett stort plus. Denna kan du till exempel ha på kontoret, intill barnvagnen (installera en babyvakt för att hålla koll på barnet som vilar) eller vid soffan. 

Golvfläkt

Hos golvfläktar brukar ljudnivån vara lägre och effekten högre, i alla fall i jämförelse med bordsfläktar. Nackdelen är dock att den är klumpigare och det därmed inte är lätt att få plats med den överallt. Med tanke på att golvfläktar ofta har fler funktioner än bordsfläktar är priset högre. 

Samtidigt genererar det i mer kvalitativa delar som håller längre. Vi anser att detta är ett väldigt bra alternativ då du vill hålla hemmet svalt under sommardagar – en golvfläkt ger god ventilation och kan ta sig an större utrymmen. 

Pelarfläkt

Varför pelarfläkt? Svaret på den frågan är egentligen en självklarhet. En pelarfläkt är bladlös vilket innebär att den ofta är ganska tysta men samtidigt rätt effektiv. Du får alltså det bästa av två världar. Dessutom tycker vi att pelarfläktar är mycket snyggare och mer stilrena än vad en bords- eller golvfläkt är. Många modeller har även fler hastigheter att välja mellan, till exempel Honeywell HYF290E4 som har åtta. 

Så genomförde vi testet

Vi har inte valt ut de här tre modellerna av fläktar bara för att vi kände för det. Utan för att komma fram till vilka fläktar vi skulle ha med här har vi gjort ordentligt med research. Våra val landade sen i just dessa modeller då de är några av de bästa fläktarna på marknaden just nu, och det inte bara enligt oss utan även enligt många andra.

Baserat på konsumenternas recensioner, betyg från andra tester, omdömen från olika användare och tillverkarens egna beskrivningar fick vi fram vilka fläktar som är bäst i test och vilka som därmed skulle vara med här.  

Recensioner från konsumenter

I detta fläkt bäst i test har vi lagt stor vikt vid konsumenternas egna recensioner. Vi har tagit del av och granskat recensioner från användare på olika sidor för att få en äkta sammanfattning och bild av hur fläktarna faktiskt fungerar.

I produktbeskrivningen kan det ju nämligen stå att fläkten är hur bra som helst, men så visar det sig att de som faktiskt har testat den tycker annorlunda. Detta är något vi vill se till att du som ska köpa en fläkt kan undvika genom att läsa vår recension. 

Just därför har samtliga fläktar i vårt test fått goda recensioner och höga betyg av många konsumenter. Såklart finns det vissa negativa recensioner, men det finns det i princip hos alla produkter idag. Överlag är många konsumenter nöjda med alla modeller – du kan alltså lita på att tillverkaren hållit vad den lovat.  

Betyg från andra tester

Det är inte bara vi som testpanel som utser vilka som är de bästa fläktarna. Utan för att komma fram till våra val har vi även läst igenom andra liknande tester för att få en bild av vilka de anser är bäst och hur de har kommit fram till sina beslut. Alla fläktar som finns med här är inte placerade på samma plats i andra testar, men de finns åtminstone med och har fått höga placeringar även i de utomstående recensionerna. 

Sammanfattning av fläktar

För att du ska kunna hitta en fläkt som passar dig oavsett önskemål och behov har vi satt ihop ett bäst i test av tre olika modeller av fläktar. En tyst fläkt är ofta den bästa fläkten enligt många, och vi kan inget annat än att hålla med. Men, det finns även andra aspekter som spelar roll när du ska köpa en fläkt. Även detta är något vi går igenom här ovan i testet.  

Fördelarna med en fläkt är många. Bland annat att du ventilera och fylla ett rum med frisk luft. Frisk luft gör det inte bara lättare för dig att andas, utan det gör också att hjärnan får mer syre och att den därmed kan fungera bättre. Fläktarna i det här testet kan alla ventilera och fläkta olika typer av utrymmen. 

Vårt mål med detta test av bästa fläkten är att det kan hjälpa dig att hitta en fläkt som fungerar bäst för dig och det du önskar använda fläkten till. Om inte någon av dessa modeller känns bra finns det alltid andra du kan välja mellan – utbudet på marknaden är enormt. När vi säger att vi inte är ensamma om att rekommendera just dessa tre modeller av fläktar överdrivet vi inte, utan det finns en anledning för att vi valt just de i detta fläkt bäst i test!

Bäst i test