aircondition

Så håller du hemmet svalt under varma sommardagar

Värmebölja? Ingen fara, vi har bästa tipsen om hur du håller hemmet svalt. Att införskaffa en portabel aircondition kan vara en bra idé, men tänk på att en aircondition drar en hel del ström vilket vare sig är bra för din ekonomi eller för klimatet. Därför kan det vara en bra att hjälpa din AC lite på traven genom att hålla hemmet så svalt som möjligt med andra metoder. 

Stäng ute solljuset

Värmen kommer från solen och hur härlig solen än må vara kommer den att värma upp din bostad. Försök därför att stänga ute solljuset så mycket som möjligt. Helst av allt bör du ha mörkläggningsgardiner, eftersom vanliga gardiner och persienner oftast inte stänger ute solljuset tillräckligt mycket. 

Se till att dra för gardinerna redan innan solen når dina fönster, vänta inte tills att hemmet redan har börjat bli uppvärmt. Det är enklare att hålla nere temperaturen redan från början än vad det är att kyla en redan uppvärmd lägenhet. 

Undvik att vädra

Det kanske låter lite konstigt och motsägelsefullt, eftersom vädra ofta är det första man tänker på att man vill göra när det börjar bli varmt. Men tänk på att det är utifrån värmen kommer och du vill därför släppa in så lite varm luft som möjligt. De allra flesta bostäder är byggda på ett sådant sätt att de ska hålla både kyla och värme ute, men öppnar du fönster kommer värmen in. 

Bäst i test

En mycket prisvärd aircondition anpassad för rum upp till 29 kvm. Andersson ARC 1.3 är en enkel men mycket funktionsduglig AC.

Vill du ändå vädra bör du öppna många fönster samtidigt så att det blir korsdrag och endast göra det under en liten stund. Är kvällarna däremot svala kan du absolut passa på att vädra då, vädra gärna på natten om det är svalt ute. Men tänk på att inte ha några fönster öppna om du har en aircondition som du vill ha på, eftersom den fungerar allra bäst om allting är stängt. 

Har du en AC kan du använda den i sovrummet en stund innan ni ska gå och lägga er och under de allra varmaste timmarna under dagen. Tänk på att inte ha igång terassvärmaren om du har en sådan, och optimera uteplatsen så att du kan få tillgång till skugga där under dagen om möjligt – då kan du gå ut och svalka dig lite.

Nyheter

Följ oss

Nyheter