sparris grill

Tips till dig som grillar vegetariskt

Fler och fler väljer idag att äta vegetariskt och en BBQ-kväll med polarna som tidigare innebar en stor köttbit på grillen kan idag innebära något helt annat. Det betyder dock inte på något sätt att grillkvällarna eller grillsäsongen är över – gasolgrillen (eller kolgrillen om du föredrar det) kan fortfarande gå het året runt, men vad vi lägger på grillen har förändrats genom åren. 

Bäst i test

Weber Genesis® II E-310 GBS är en stabil grill med grillgaller i porslinsemaljerat gjutjärn för bästa spridning av värmen. Kompatibel med Webers appstyrda grilltermometer.

Grilla köttsubstitut

Det går faktiskt fortfarande lika bra att grilla en riktigt god burgare, trots att den är vegetarisk. Du byter helt enkelt ut köttburgare mot en vegetarisk burgare och dessa finns det gott om idag. Antingen väljer du en enklare variant gjord på sojafärs eller så väljer du en riktigt modern variant som liknar kött och som blir riktigt saftigt.

Vill du skapa din egen burgare köper du formbar färs och kryddar den precis som du önskar. Släng på burgarna på gasolgrillen och grilla precis som en vanlig hamburgare, och ät sen med dina favorit tillbehör. 

Grönsaker i fokus

Tidigare var grönsakerna mest ett nödvändigt ont eller åtminstone inte mer än ett enkelt tillbehör till övriga rätter under en grillkväll, men det var då det! Nu är grönsakerna i fokus och oavsett om du väljer att äta helt vegetariskt eller om du låter köttet vara ett tillhör till grönsakerna finns det mycket goda saker du kan göra på grillen med grönsakerna. 

Skiva aubergine och zucchini och marinera i en grillolja, lägg på grillen och njut av matiga och goda grönsaker. Eller varför inte ett enkelt grillspett med alla dina favoriter på. Vill du avancera kan du faktiskt grilla sallad, dela en spetskål och lägg direkt på gallret på gasolgrillen och få en riktigt god sotig smak. 

Grilloumi 

Om mjölkprodukter ingår i din kost är halloumi en mycket bra proteinkälla. Halloumi går dessutom alldeles utmärkt att grilla, och det finns till och med en halloumi som är speciellt anpassad för just grillen och kallas grilloumi. Vill du ha en svensk produkt bör du se dig om efter en halloumiliknande produkt som heter grillost. Den är vanligtvis gjord på komjölk istället för fårmjölk som äkta cypriotisk halloumi är, men är minst lika god och passar utmärkt på grillen. 

Se dig om i affären efter produkter att grilla eftersom det ständigt dyker upp nya vegetariska produkter på marknaden – och det mesta i matväg går faktiskt att tillaga på grill, bara du gör det på rätt sätt!

Nyheter

Följ oss

Nyheter