www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa utekök 2023

Utekök bäst i test 2023

Att laga mat i trädgården är en smart idé. Där har du ju redan din grill, dina utemöbler och kanske till och med en bra pizzaugn. Oavsett om du redan idag har en väl utrustad uteplats eller inte är ett utekök ett utmärkt alternativ. Med ett utekök slipper du springa fram och tillbaka till köket, för i stället kunna lägga all din energi på att laga mat direkt vid din uteplats, ute i trädgården eller på verandan.

Samtliga utekök som vi talar mer om i den här artikeln fungerar utmärkt. Men vi har dock hittat en favorit, Island Bluegaz Z-2, som är det bästa allroundvalet inom utekök. Men om inte det faller dig i smaken pratar vi även mer om tre ytterligare utekök, som även de är testvinnare inom sina kundsegment.

1. Recension av Boretti Luciano Nero

Boretti Luciano Nero är ett utekök som är konstruerat i rostfritt stål, och dessutom lätt att flytta tack vare de två hjul samt det handtag som återfinns på uteköket. Dessutom har du ett kylskåp integrerat i uteköket. 

Förvaringshyllorna är dessutom väl tilltagna, med gott om utrymme för såväl bestick som råvaror. Materialvalet, det vill säga rostfritt stål, medför även att detta utekök klarar av väder och vind.  Boretti Luciano Nero har en stabil konstruktion som mer påminner om ett påkostat industrikök än ett utekök för konsumenter. 

  Specifikationer

   • Bredd: 154 cm
   • Djup: 69 cm
   • Höjd: 113 cm

  Kolla Priset

1. Perfekta uteköket

Boretti Luciano Nero är ett utekök med en solid design samt ett bastant utekök med kylskåp. Detta utekök lämpar sig bäst för alla som letar efter ett komplett utekök till hemmet. 

2. Recension av Contura Steel Topp 6

Contura Steel Topp 6 är ett utekök som förutom en diskho även inkluderar en gasolgrill samt en väl tilltagen arbetsyta samt stora förvaringshyllor. Du kan även här välja att koppla in en vattenslang, så att du får möjlighet att sköta all matlagning på plats utan att behöva springa in i köket.

Den här modellen kostar några tusenlappar mer i jämförelse med OS Exclusive Water, där du inte får ta del av någon gasolgrill. Men denna prisökning tycker vi i det här fallet är befogad, då det är smidigt att ha alla komponenter samlade på en och samma yta.

Contura Steel Topp 6-kökets mångsidighet är den aspekt som gör att det här uteköket komplett som vårt premiumval. Allt inkluderas. Gasolgill, diskho och rejäla förvaringsytor. Det här är ett komplett utekök som har allt, och därmed även är det bästa allroundalternativet.

  Specifikationer

   • Bredd: 154 cm
   • Djup: 69 cm
   • Höjd: 113 cm
   • Vikt: 81 kg

  Kolla Priset

2. Bäst i test

Contura Steel Topp 6 är ett komplett utekök med en stor grill, rejäla förvaringsutrymmen samt en diskho av bra kvalitet. Detta utekök är även påbyggnadsbart med moduler.

3. Recension av Island Bluegaz Z-1

Bluegaz Island Z2 inkluderar en rejält tilltagen gasolgrill med fyra brännare i rostfritt stål. Grillytan är även den väl tilltagen, och ligger på 64 x 50 cm. Som brukligt hittar du avställningsytor samt förvaringsskåp på även det här uteköket, och förvaringsskåpen skyddas i detta fall av luckor.

Gasolgrillen är Island Bluegaz Z-2:s starkaste komponent. Ett elektroniskt tändningssystem där man bara vrider på reglaget för att stänga av och på grillen finns på plats. Tack vare det tar det bara några minuter innan du kan börja använda grillen.

Likt övriga modeller i testet inkluderas här även en diskho med kran, så att du får möjlighet att tillaga all mat på samma ställe. Men vad är det egentligen som gör att detta utekök är så pass fördelaktigt prissatt?

Vi menar att byggkvaliteten inte är på precis samma nivå i jämförelse med dyrare utekök i Outstanding-serien. Men du får inte ta oss på fel sätt. Island Bluegaz Z-2 har en solid konstruktion och är långt ifrån ranglig eller ostabil. Men känslan av att befinna sig i ett påkostat storkök infinner sig aldrig.

Island Bluegaz Z-2 är ett utmärkt utekök för alla som vill ha ett extra kök på altanen eller i trädgården utan att behöva betala allt för mycket pengar. Det finns dyrare utekök än Island Bluegaz Z-2, så även billigare utekök. Men om vi tänker pris kontra prestanda, då är det ingen som slår Island Bluegaz Z-2 på fingrarna.

  Specifikationer

   • Vikt: 98 kg
   • Bredd: 170 cm
   • Djup: 60 cm
   • Höjd: 118 cm

  Kolla Priset

3. Budgetvalet

Island Bluegaz Z-2 är inte testets mest luxuösa utekök. Men prispressat är det, och de funktioner samt den kvalitetskänsla som erbjuds räcker gott för alla vardagsanvändare.

4. Recension av Superior Gasgrill

Superior Gasgrill är ett utekök av premiumkvalitet, och som namnet antyder inkluderas i detta fall en rejält tilltagen gasolgrill. OS Exclusive Gascook är testets dyraste utekök, men även det mest luxuösa. Det är rostfritt stål som gäller, och designen är lika stilren som solid.

Det här uteköket lämpar sig bäst för stora familjer som har behov av att tillaga mycket mat på samma gång. Förvaringsytorna är dessutom stora nog, men det kan i detta fall vara en bra idé att komplettera uteköket med ytterligare en modul. I synnerhet om du inte har ett ett praktiskt utrymme för förvaring av råvaror i närheten.

Precis som när det kommer till alla andra utekök i testet inkluderas här även en diskho med vattenkran, som är lika smart utformad i jämförelse med alla andra kök i Outstanding Superior-serien. Superior Gasgrill är dessutom tung. Den väger hela 110 kg och är cirka två meter bred. Men om du har plats med ett utekök med extra allt och dessutom har pengar nog att finansiera ett rejält utekök, då är Superior Gasgrill det bästa valet. 

  Specifikationer

   • Vikt: 111 kg
   • Bredd: 198 cm
   • Djup: 69 cm
   • Höjd: 111 cm

  Kolla Priset

4. Premiumvalet

Superior Gasgrill lämpar sig bäst för stora familjer eller personer som frekvent anordnar stora fester. Detta utekök är minst lika solitt som ett traditionellt kök som återfinns inomhus.

Är det lönsamt att köpa ett utekök?

Om du installerar ditt utekök i din fastighet ska du kunna räkna med att utekökets inköpspris täcks till fullo av den förmodade värdeökningen på ditt hus. Vi menar därför att det är en lönsam idé att köpa ett utekök som du därefter monterar fast i bostaden, och därmed blir en del av bostaden.

Kan man bygga ett eget utekök?

Du kan bygga ett eget utekök om du så vill. Men om du har större krav gällande kvalitet, design och funktionalitet ska du välja att köpa ett färdigtillverkat utekök. Om man räknar med arbetstiden och kvalitetsskillnaden är det i regel billigare att köpa ett utekök än att bygga ett eget.

Hur länge håller ett utekök?

Ett utekök av god kvalitet kan hålla i över 25 år. Men om du förvarar uteköket utomhus över längre tidsperioder kan livslängden förkortas. För ett utekök av premiumtyp som är placerat utomhus året om, ligger den normala livslängden på mellan cirka 10 och 15 år.

Borde man ha en diskho i sitt utekök?

Alla utekök bör ha en diskho. Med en diskho kan du förutom att diska även skala grönsaker eller rensa frukt. Ett utekök med en diskho är även behjälpligt vid exempelvis trädgårdsarbete, då du slipper springa in med smutsiga skor för att fylla en blomvas med vatten eller för att släcka törsten.

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
proffsmagasinet logo

Erbjudande

30%

Passa på att fynda hos Proffsmagasinet!

Gäller så länge lagret räcker

Vad är ett utekök?

Ett utekök är en portabel matlagningsyta som i många fall fungerar lika bra som ett traditionellt kök. Generösa förvaringsytor inkluderas alltid, och i många fall återfinns även en diskho med möjlighet att koppla in vatten. I somliga fall inkluderas även en gasol- eller kolgrill. Beroende på vilket utekök du väljer kan olika komponenter och tillägg inkluderas. Du kan även många gånger välja att göra olika tillval beroende på vad just du anser är det bästa uteköket, vad just du önskar ha tillgång till och beroende på hur uteköket i fråga är utformat. 

Nedan talar vi mer om de komponenter som ett modernt utekök vanligtvis är uppbyggt av.

Bänkytan och diskhon

Om ditt utekök frekvent är utsatt för väder och vind är det viktigt att bänkskivan är väderbeständig. Samtliga av de utekök som vi valt ut har bänkytor i rostfritt stål. Främst för att det materialet lämpar sig bäst för livsmedelshantering, men även för att rostfritt stål är ett tåligt material. 

Diskhon kan i sin tur vara sammankopplad med ett konventionellt avlopp. Men som vanlig konsument räcker det gott och väl med en diskho utan avlopp. Om du använder miljövänligt diskmedel som kan brytas ner av naturen kan du dessutom hälla ut diskvattnet i trädgården. 

Konsten att få rinnande vatten

Om du vill ha rinnande vatten till ditt utekök är den enklaste, och så även bästa idén att koppla samman uteköket med trädgårdsslangen. Du kan även be en rörmokare att installera en svart PEM-slang som förser ditt utekök med vatten, men det är lite väl omständligt i våra ögon.

Den kran som återfinns i ett utekök är vanligtvis av en enkel modell. Inte för att tillverkaren av uteköket är snål, utan för att en enkel och funktionsfattig vattenkran är en förutsättning för att uteköket exempelvis ska tåla att vara utställt på vintern. Väljer du att investera i ett utekök där det är möjligt att koppla in rinnande vatten är det inte helt ovanligt att det inkluderas en diskho till ditt utekök. 

Förvaringsplatsen till uteköket

Förvaringsplatsen ska vara väl tilltagen så att du får plats med bestick, tallrikar, ingredienser och byttor. Men om du inte vill eller har råd att köpa till en extra del, då fungerar ett mindre matbord utmärkt som en extra förvaringsyta. 

Utekök med grill

Det är vanligt förekommande att en kol- eller gasolgrill inkluderas i färdiga utekök. Många anser att en grill är en naturlig komponent i ett utekök, och väljer därför att köpa utekök med grill även om de redan äger en bra grill sedan tidigare. Vill du inte lägga extra pengar på att köpa en separat grill, eller tvärtom inte betala mer för ett utekök bara för att den ska innehålla en utekök grill, kan du alltså se till att anpassa utformandet av uteköket efter det som passar dig. 

Vad är det för skillnad på en grill och ute kök?

En grill är mer portabel i jämförelse med ett utekök, men samtidigt ingen komplett helhetslösning för matlagning. Om du bara har en grill behöver du springa fram och tillbaka till köket för att hämta råvaror och bestick. Men med ett ute kök har du allting samlat på ett och samma ställe. 

6 fördelar med ett utekök

1. Husets värde kan öka

Om du väljer att montera fast uteköket i uteplatsen, då är uteköket en del av bostaden. Det innebär att bostadens värde i många fall kan öka såvida du investerar i ett utekök. Enligt CNN ligger värdeökningen på mellan 100 och 200 procent av utekökets inköpspris. 

2. Ett utekök skapar samhörighet

Med ett utekök kan du samla hela familjen eller släkten, som alla får möjlighet att slappna av vid uteköket. Mer specifikt blir uteköket en naturlig samlingsyta där även kocken för möjlighet att vara med i gemenskapen, i stället för denne ska behöva stå och skämmas i ett konventionellt kök. 

3. Ett utekök utökar boytan

Om du väljer att investera i ett utekök och exempelvis placerar uteköket i ett uterum, då har du gjort uterummet mer levande. Uterummet har därmed blivit ytterligare ett rum där folk kan prata med varandra och umgås. Man kan därför säga att ett ute kök är som en förlängning av huset.

4. Du slipper trängas

I ett traditionellt utekök är det vanligt att flera personer tvingas samsas på en liten matlagningsyta. Om du lagar mat med ett utekök får du av naturliga skäl en större matlagningsyta, då du befinner dig utomhus där det är gott om luft mellan personerna. 

5. Det är bekvämt och luktfritt

Med ett utekök slipper du springa fram och tillbaka till köket för att hämta nya råvaror eller tallrikar. Utöver det kan illaluktande dofter sätta sig fast i ett traditionellt kök i dagar, men det problemet gör du dig kvitt såvida du väljer att investera i ett utekök. 

6. Du slipper äta ute och sparar därmed pengar

Det kostar i regel minst cirka 100 kronor per person att äta ute. Men om du har ett utekök har du ingen anledning att äta på restaurang, då du redan har en minst lika mysig matplats hemma i trädgården eller på altanen. 

Vanliga tillval för utekök

Om du har köpt ett utekök och dessutom har gott om plats för övriga köksattiraljer kan det vara möjligt för dig att utveckla ditt utekök genom att göra olika tillval. Som vi var inne på tidigare så kan du göra olika tillval och utveckla ditt utekök på olika sätt beroende på hur uteköket i fråga är uppbyggt och vad det är kompatibelt med. Du ska dock ha i åtanke att ditt utekök i många fall måste vara under tak för att dessa tillbehör och tillval ska vara säkra att använda.

Kylskåp och vinkyl ute kök

Ett tillägg som allt fler efterfrågar är utekök med kylskåp och vinkyl. Har du ett ute kök med kyl kan du lagra matvaror och dryck på ett smidigt sätt, utan att behöva oroa dig för att råvarorna ska ta stryk av vädret och samtidigt slippa springa in och ut för att hämta det du behöver från kylen. Med en vinkyl ute kök kan du lagra vin precis intill matlagningsstationen, vilket även det kan vara både smidigt, praktiskt och festligt. Kanske vill du ha tillgång till en partykyl där du kan kyla drycker av alla möjliga slag? Perfekt för sommarens fester!

Utekök med bar

Vill du ta ditt utekök till nästa nivå för sommarfesterna, grillkvällarna eller poolhänget? Då kan du välja att utforma ett utekök med bar. Har du ett utekök med bar får du inte bara en väldigt trevlig yta att umgås och hänga på, utan att ockupera matlaningsytorna. Utan med en bar kan du även ofta både lagra och servera dryck på ett smidigt och trevligt sätt.

Utekök med grill

Som vi tidigare varit inne på blir det allt vanligare att man väljer att köpa ett utekök med grill. Det trots att man redan sen innan har en fullt fungerande gasol- eller kolgrill. Anledningen till det är för att det ofta är mycket smidigare att använda grillen som kompletterar ditt utomhus kök – i och med att man då har nära till allt man behöver – än att man ska använda en separat grill på en separat plats. Det är inte heller helt ovanligt att man väljer en variant med gashäll utekök. Att ha en gashäll utomhus är väldigt trivsamt.

Övriga tillval

Utöver utekök med grill, utekök med gashäll, diskho utekök och kran utekök, samt vinkyl ute kök är det även vanligt att det i färdiga utekök ingår andra tillägg. Alternativt att det är möjligt att göra andra tillval.

 • En värmelåda för att värma upp rester.
 • En bra terassvärmare för att hålla gästerna varma.
 • En enkel diskmaskin av bänktyp.
 • En stor sophink för att kunna slänga överblivna rester.

Sammanfattning utekök

Ett utekök kostar i regel mellan 10 000 och 45 000 kronor, och det pris du behöver betala beror främst på materialval, design, storlek, tillverkare samt huruvida en grill inkluderas eller inte. Ett enklare utekök lämpar sig bäst för personer som inte har planer på att förvara uteköket utomhus året om.

Men om uteköket ska monteras på en fast yta, då måste du ställa än högre krav på att utekökets komponenter ska vara av god kvalitet. Det är även en god idé att välja ett utekök som är tillverkat av massivt, rostfritt stål som i sin tur är det mest slitstarka materialet för utekök.

I det här testet har vi pratat mer om fyra utekök. Vi pratade först om OS Basic Water, som är ett enkelt men samtidigt robust utekök i OS Basic-serien. Det passar perfekt för alla spekulanter av utekök som redan äger en bra grill, och inte känner att de behöver en till.

Efter det uppmärksammade det utekök som är bäst i test, det vill säga OS Exclusive Kolgrill. Det uteköket är ett perfekt allroundalternativ för alla som vill köpa ett bra prissatt men samtidigt robust utekök med hög kvalitetskänsla. 

Island Bluegaz Z-2, som är ett utmärkt utekök av budgettyp, uppmärksammades strax därefter. Det uteköket har en lite mer enkel design i jämförelse med testets något dyrare utekök. Men Island Bluegaz-köket är dock ett bra alternativ för alla som vill ha ett utekök som är bra nog, utan att behöva betala för mycket pengar.

Avslutningsvis uppmärksammade vi testets mest påkostade grill, Superior Gasgrill. Som namnet antyder är gasolgrillen stor och robust, och utöver det är kvaliteten lika hög som man kan förvänta sig av ett utekök i Superior-serien. Om du har en mycket stor budget, då anser vi att du ska komplettera Superior Gasgrill med en tilläggsmodul i samma serie.

Bäst i test