black week 2022

Black week & Black Friday 2022

Om du är på jakt efter att göra riktiga reafynd är det nu i november du ska vara extra alert. Det är nämligen under november månad som det så kallade Black Friday och black week inträffar! Under både black Friday och black week väljer många affärer (de allra flesta) både på nätet – e handlare – och i fysiska butiker att rea ut stora delar av sitt sortiment. Och erbjudandena brukar inte vara snåla! Med andra ord finns det goda möjligheter för dig att göra riktiga fynd under årets kommande köpfest. 

När är black week 2022?

Närmare bestämt så inträffar black week, det vill säga den vecka där man laddar upp inför den stundande boomen under Black Friday, vecka 48. Det vill säga, black week 2022 inträffar mellan den 21-27 november 2022. 

När är black Friday 2022? 

Trots att vi idag erbjuds att göra riktiga fynd i flera dagar under denna rea-vecka är intresset för den faktiskt black Friday- dagen fortfarande störst. Och detta är inte så konstigt då många av de butiker som väljer att delta och gå ut med olika erbjudanden under black week väljer att spara det bästa till sist, det vill säga till fredagen.

Men när inträffar black Friday 2022? Den 26 november 2022 inträffar black Friday! Det vill säga, dagen inträffar på fredagen vecka 48. Vill du göra riktiga klipp är det denna dag du ska förhålla dig till. Vill du slippa stress och oro för att det du vill köpa hem på rea ska ta slut rekommenderas att du även ser över utbudet under resterande black week dagar. 

Vad är black Friday?

Idag är Black Friday ett nästintill världsligt fenomen som de allra flesta känner till. Om du däremot inte riktigt har full koll på vad black Friday är kan det förklaras som att det är årets största rea- dag. Det är under black Friday som de allra flesta butiker och affärer, både på nätet och i fysiska format, går lös med sina absolut bästa reor och erbjudanden. 

Har du planerat att köpa en viss sak kan du alltså med stor sannolikhet ha möjligheten att klicka hem eller hitta den till ett mycket bättre pris under black Friday. Du kan bland annat hitta barnprodukter så som ett babygym, en babyvakt eller amningsprodukter för dig som mamma. Köksprylar och redskap till hemmet av olika slag är även det något som säljs till riktigt bra priser. Black Friday inträffar den 25:e november 2022! 

När, var och hur uppkom black Friday?

Något som kan vara intressant att veta är att Black Friday inte bara är en rea-dag som funnits i ett par år. Utan faktum är att hela black-Friday fenomenet uppkom faktiskt så tidigt som under 1800-talet i USA. Det hela har i grund och botten att göra med Thanksgiving och vad människor gjorde dagen efter den välkända högtiden. 

En teori är att det började med att man upptäckte en stor ökning av trafik och gångare i staden, närmare bestämt i Philadelphia, dagen efter Thanksgivning. Det på grund av att så många valde att både resa, festa till det och unna sig både innan, under och efter högtidsdagen. 

I och med att det redan då var bestämt att det var på fredagen efter Thanksgiving som julhandeln skulle dra igång innebar det att alla butiker såg röda siffror i sina försäljningspapper. Att erbjuda stora reor och generösa rabatter är sällan något som gynnar butikerna i sig, utan endast kunderna. 

För att förbättra dessa siffror valde man helt enkelt att marknadsföra och satsa helhjärtat på denna enda fredag, som till slut kom att döpas till Black Friday. I takt med att intresset för och engagemanget i denna dag växte insåg man att man hade lyckats. Det var inte bara ”vanlig julhandel”, utan det var helt enkelt Black Friday – bästa readagen på året. 

Black Friday blir ett globalt fenomen

I och med att detta under 1800- och 1900-talet endast var något som förekom i USA är det kanske många som frågar sig om hur man fick Black Friday att sprida sig och växa till vad det är idag, det vill säga ett världsligt fenomen. Faktum är att det till stor del är på grund av affären Macy’s som ligger till grund för denna globala expansion.

Det var nämligen Macy’s som under ett år valde att lansera en spektakulär parad under Thanksgiving. Denna parad kom att bli som en tradition för såväl affären som för befolkningen och landet – ni vet ju hur tokiga amerikanarna är i sin kära Thanksgiving!

I takt med att detta fick allt mer uppmärksamhet, det vill säga precis i samband med den stora Black Friday dagen, började allt fler länder runt om att göra samma sak. Det var dock inte förens år 2013 som Black Friday infördes på samma sätt i Sverige. 

Varför döptes dagen till ”Black Friday”?

Anledningen till att man döpte denna dag till just Black Friday är något oklar. Somliga påstår att det har att göra med det faktum att butikernas siffror gick från röda till ”vanliga svarta vinstsiffror” i och med att försäljningen ökade så pass mycket. 

Andra påstår att dagen döptes till Black Friday på grund av att polisen i staden ville skrämma bort besökarna och därmed dämpa kaoset. Vilket av dessa två alternativ som faktiskt är det som stämmer är svårt att säga. Oavsett kan det vara roligt att ha lite bakgrundsfakta om dagen med stort D. 

Vad är black week? 

Innan black week existerade så var det bara under själva black Friday som dessa superreor och generösa erbjudanden fanns tillgängliga. När man insåg hur stort intresse detta väckte hos de shoppingsugna, samt hur kaotisk dagen till slut faktiskt kunde bli, valde man att införa en hel ”rea-vecka”. 

Tack vare black week behöver du som vill göra olika fynd inte stresshandla allt under en dag. Istället har du en hel vecka, hela 7 dagar, på dig att se över vad som erbjuds för att sen lägga beslag på det du vill ha. Om du till exempel vill fynda något lite större, så som en grill eller saker till uteköket får du gott om tid att tänka på exakt vad du ska köpa.

Att man dragit ut det till en hel vecka bidrar inte bara till att man slipper stressa och göra allt på samma dag. Utan detta har även lett till att de shopping- och fyndsugna faktiskt hinner ta sig en funderare över vad de vill och behöver köpa, och inte bara köpa allt man tänker på och ser i ren panik. Detta är såklart bättre både för plånboken och vår miljö!

Black Friday blev till black week

Som du säkert förstår är black week något som har uppkommit som en följd av black Friday. När man insåg att intresset för denna enorma rea-dag även det blev enormt valde man helt enkelt att ge de shoppingsugna flera dagars möjlighet att göra bra fynd. 

Man får mer betänketid, lusten att göra många impulsköp på grund av stress och riktiga låga priser minskar, och så slipper man spendera alla pengar på en dag. Tack vare black week är det även möjligt att se över olika erbjudanden och deals under flera dagar, och så känns det både mer trivsamt och mindre pressat när allt inte måste köpas på samma gång. 

Man kan helt enkelt ta sin tid och fundera lite mer. Detta mår som sagt både vi, vår plånbok och vår miljö bra av.

Att tänka på under black Friday 

Värt att tänka på är dock att Black Friday idag är en enorm rea-dag som väldigt många längtar efter varje år. Det är inte helt ovanligt att man väntar med större delen av sina inköp tills det att Black Friday eller black week inträffar, det i hopp om att man ska kunna göra riktigt bra fynd och därmed spara en del pengar.

Risken finns att saker säljer slut tidigt 

Och det kan absolut vara möjligt. Däremot så innebär detta stora intresse och enorma köptryck också att många av de produkter som reas ut säljer slut ganska snabbt. Det många gånger redan i början av dagen.  

Detta gäller speciellt för produkter som är populära, nya eller liknande. Risken för att just du inte ska få tag i det du önskar är därmed rätt stor. Är du medveten om detta och sitter laddad och redo när butikerna öppnar upp eller då reorna online kickar igång kan du dock ha rätt goda chanser att kunna köpa det du vill. 

Felaktiga impulsköp är vanligt

Något annat man bör tänka på är att det finns en rätt stor risk att man under black Friday gör några felaktiga köp. Det på grund av den press och det tryck som råder i och med att alla vill säkerställa att man får tag i det man vill köpa till dessa fyndvänliga priser. 

Det är alltså inte ovanligt att då man ska black Friday- shoppa online råkar klicka i fel produkter, fel antal, fel färg eller liknande. Att du råkar göra ett felaktigt köp av en vara som ”ändå var så billig” kanske inte känns som hela världen för dig. Men faktum är att detta i det stora hela har större påverkan än att du får några kronor färre på kontot. 

Slöseri och miljöpåverkan  

Dessa felaktiga köp i kombination med att många redan gör rätt onödiga impulsköp under dagen bidrar till att black Friday ofta är en dag som förknippas med slöseri, stora utsläpp och mycket släng. Det speciellt av produkter som folk bara klickar hem just på grund av det billiga priset men som sen kanske ändå inte används, inte minst om det blev fel.

Vår konsumtion är det som idag till stor del bidrar till alla de miljö- och klimatförändringar som vi upplever allt oftare. Vill du fynda under black Friday eller black week utan att behöva känna denna skuld mot vår miljö bör du tänka till innan du handlar något. Det alltså trots att det är så billigt! 

Black weekend och Cyber Monday 

I år inträffar black week som sagt vecka 48, det vill säga mellan den 22-28 november. Det är under fredagen den 26:e som själva black Friday äger rum. När denna vecka drar igång kommer alltså butikerna att påbörja reasänkningarna på stora delar av sitt sortiment. 

Under black Friday brukar reorna och erbjudanden peaka, för att sen fortsätta på en någorlunda generös nivå under det som kallas Black weekend. Black weekend representerar alltså rean som pågor under helgdagarna under självaste black week. 

Fortsätt fynda under Cyber Monday 

Än är det dock inte riktigt slut. För trots att black week slutar på söndagen, den 28:e november i år, kan du som vill shoppa på rea ha goda chanser att göra några fynd även under nästföljande måndag. Idag finns det nämligen något som heter Cyber Monday – black week förlängs även till måndagen!

I år inträffar Cyber Monday den 29:e november. Det är under denna dag som reorna och julhandeln på nätet brukar dra igång på riktigt. Framförallt kan man göra riktigt bra fynd inom kategorin teknik och elektronik under denna dag. 

Shoppa under Black Friday och Black week

Som du säkert redan förstått innebär black Friday och black week goda möjligheter att göra riktiga kap. Under hela 7 dagar kan du inte bara ta del av vanliga reor, utan du ges möjligheten att shoppa mängder av produkter till riktigt bra reapriser

Black Friday hemelektronik

Vill du investera i ny hemelektronik, kanske köpa en ny tv, dator, ett nytt ljudsystem eller liknande kan du såklart göra en hel del fynd under black Friday. Faktum är att detta är en av de kategorier som är allra mest populär att fynda under just denna dag – så var snabb på kakan för att garantera att du får hem det du vill ha. 

Ett tips är att hålla ögonen öppna under Cyber Monday. Det är många gånger under måndagen efter black week som alla teknik- och elektronikbutiker drar igång sina bästa reor. Detta kan du såklart hitta både i fysiska butiker och i butiker på nätet. 

Följande sidor erbjuder Black Week-erbjudande

Barn:

Hem & Trädgård:

Kök och matlagning

Elektronik

Nyheter

Följ oss

Nyheter