BĂ€sta babyvakten 2021

Babyvakt bÀst i test 2021

NÀr ditt lilla barn ligger och sover i sitt sovrum kan det vara behÀndigt att ha en babyvakt med kamera, eller babymonitor som det ocksÄ kallar för sÄ att du kan se ditt barn samt höra det om det skulle vakna.

En babyvakt har tvÄ enheter, den ena placerar du i babyns rum i nÀrheten av sÀngen och den andra enheter placerar du dÀr du sjÀlv befinner dig. En del babyvakter har endast envÀgskommunikation, det vill sÀga att du kan höra babyn men babyn kan inte höra dig. Medan en del har tvÄvÀgskommunikation, dÄ kan du prata med babyn och lugna hen med din röst innan du har hunnit in till sovrummet.

Alla babyvakter har inte kamera, men i det hÀr testet har vi endast valt att titta pÄ sÄdana som har en kamera för att kunna göra en rÀttvis jÀmförelse mellan de olika produkterna. Huruvida du behöver en kamera eller inte Àr upp till dig, men mÄnga tycker att det kÀnns tryggande att kunna se babyn.

1. Recension av Netgear Arlo Baby

Tekniken gÄr hela tiden framÄt och idag har i princip alla en smartphone, och varför dÄ inte utnyttja den tekniken Àven i det hÀr fallet. Netgear Arlo Baby Àr en gullig babymonitor som du ansluter till din smartphone dÀr du kan bÄde höra och se din baby.

För det första Àr den hÀr kameran oerhört gullig, den ser ut som en robotfigur frÄn nÄgon Disneyfilm och kommer att passa utmÀrkt i ett fint inrett barnrum. Du placerar kameran i babyns rum och sedan ansluter du den till din smartphone eller till din surfplatta om du hellre vill det. DÀr kan du bÄde höra och se barnet, samt att du kan styra och kontrollera en del andra saker frÄn appen. Du kan exempelvis kontrollera luftfuktigheten i rummet eller starta vaggvisor.

Den hÀr babymonitorn har tvÄvÀgskommunikation vilket gör att du kan prata med babyn frÄn din smartphone och babyn kommer att höra dig i kameran som stÄr placerad i hens rum. Perfekt för barn som behöver snabb tröst vid uppvaknandet.

Netgear Arlo Baby Àr en mycket bra babyvakt, men passar troligtvis frÀmst till förÀldern som Àr riktigt prylgalen, för den hÀr vakten kan du till och med styra med hjÀlp av Google Home, Siri och andra röststyrningshjÀlpmedel. Nackdelen Àr att om du inte Àr speciellt teknisk av dig kan den kÀnnas lite krÄnglig att anvÀnda. Det Àr dock en smaksak och förstÄr du dig pÄ den kan du rÀkna med en riktigt bra babyvakt, som dessutom Àr vÀldigt fin.

1. Funkar med smartphone

Netgear

Arlo Baby

Babyvakten som du enkelt ansluter till din mobil. Netgear Arlo Baby har endast en enhet och du kan övervaka barnet i din telefon.

2. Recension av Philips Avent Baby Monitor SCD841

Den babyvakten som vi utser till vÄr testvinnare Àr Philips Avent Baby Monitor SCD841/26. En mycket bra babymonitor som har alla funktioner vi kan tÀnka oss komma till nytta, och ett extra plus att skÀrmen faktiskt Àr riktigt bra och man kan tydligt se sitt barn pÄ den.

Enheten som du placerar inne hos ditt barn ser ut som en liten, stilren webbkamera och stÄr pÄ en stadig fot. Enheten har fem stycken olika vaggvisor som kan hjÀlpa ditt barn att somna in och samtidigt finns det en behaglig nattlampa som passar utmÀrkt att anvÀnda för smÄ bebisar som inte vill ha det totalt svart i rummet. Den hÀr enheten kan endast drivas av elström och du behöver ha den inkopplad i ett vÀgguttag.

FörÀldraenheten dÀremot drivs av batterier och har en batteritid pÄ cirka 10 timmar, och rÀcker alltsÄ utan problem under en kvÀll/natt. Enheten har en 3,5 tum fÀrgskÀrm som gör att du kan se babyn mycket tydligt, Àven nÀr det Àr mörkt inne i babyns rum. Dessutom kan du zooma in pÄ skÀrmen, sÄ att du verkligen kan se vad babyn har för sig dÀr inne.

Med Philips Avent Baby Monitor behöver du inte oroa dig över att nÄgon annan ska kunna snappa upp frekvensen och kunna tjuvlyssna pÄ ditt barn, den har nÀmligen en privat och sÀker anslutning med FHSS-teknik. Endast de tvÄ tillhörande enheterna kan paras ihop och störningar kommer ocksÄ att minimeras.

RÀckvidden pÄ babymonitorn Àr 50 meter inomhus och 300 meter utomhus, vilket vi tycker Àr alldeles lagom och fungerar utmÀrkt i de flesta hus och lÀgenheter. Om enheterna kommer för lÄngt ifrÄn varandra och börjar tappa signalen kommer du att varnas.

Vi skulle sÀga att det hÀr Àr en mycket bra babymonitor som Àr enkel att anvÀnda och gör jobbet utan problem. Precis som det ska vara.

2. BĂ€st i test

Philips

Avent Baby Monistor SCD841/26

Smidig babyvakt med kamera som Àr enkel att anvÀnda. Philips Avent Baby Monitor SCD841/26 anvÀnder FHSS-teknik för sÀker och privat anslutning.

3. Recension av Motorola Ease 35 Babymonitor

Babyvakter med kamera kostar en slant och Àr betydligt dyrare Àn babyvakter utan kamera, men det finns Àven prisvÀrda produkter med kamera och en som vi tycker Àr riktigt bra till ett bra pris Àr Motorola Ease 35 Video Babymonitor.

Det vi framför allt gillar med den hÀr babyvakten Àr den stora skÀrmen, den har en fÀrgskÀrm som Àr hela 5 tum stor och Àr kristallklar. Du kommer att kunna se precis allting babyn gör, och för att se extra tydligt kan du Àven zooma in för att se alla smÄ detaljer.

Det som Àr lite negativt med den hÀr babymonitorn frÄn Motorola Àr att den inte har en nattlampa, men det tycker vi Àr en liten petitess eftersom det enkelt gÄr att lösa med en extern nattlampa för en billig peng. Men istÀllet har den ett antal förprogrammerade vaggvisor och Àven naturljud som mÄnga bebisar tycker Àr avkopplande och lugnande.

NÄgot som istÀllet Àr mycket positivt Àr att mikrofonen har mycket hög kÀnslighet och du kommer att kunna höra din baby Àven om den gnyr vÀldigt tyst, och du behöver inte oroa dig över att du ska missa att babyn har vaknat och behöver din uppmÀrksamhet.

Monitorn har tvÄvÀgskommunikation om du kan prata eller sjunga till ditt barn för att lugna hen innan du har hunnit komma in i sovrummet.

RÀckvidden Àr enligt tillverkaren densamma som för vÄr testvinnare, det vill sÀga 300 meter vid fri vÀg men 50 meter i inomhus miljö, vi tycker dock att uppkopplingen Àr nÄgot sÀmre pÄ den hÀr och det förekommer mer störningar och det Àr frÀmsta anledningen till att det hÀr inte Àr vÄr testvinnare. I övrigt Àr det hÀr en riktigt bra babymonitor till ett bra pris.

3. PrisvÀrd babyvakt

Motorola

Ease 35 Babymonitor

Motorola Ease 35 Video Babymonitor Àr en prisvÀrd babyvakt som har en stor fÀrgskÀrm pÄ förÀldraenheten. Har tvÄvÀgskommunikation sÄ du kan prata med ditt barn.

4. Recension av Miniland Digimonitor 3.5 Touch

Vill du ha en riktigt bra babyvakt som har stor flexibilitet och mÄnga funktioner tycker vi att du ska ta dig en nÀrmare titt pÄ Miniland Digimonitor 3.5 Touch Babyvakt, i alla fall om du ocksÄ Àr beredd att lÀgga ut en lite större slant.

Du kan se babyn i förÀldraenheten men du kan ocksÄ vÀlja att koppla den till din smartphone för att kunna övervaka bebisen dÀr, nÄgot som ger stor flexibilitet och gör det enkelt att anpassa utifrÄn dina behov. SkÀrmen pÄ förÀldraenheten Àr 3,5 tum och dÀr kan du ocksÄ styra monitorn. Du kan exempelvis spela in filmsekvenser, ta bilder eller korrigera nattljus och starta olika melodier.

Den hÀr babymonitorn frÄn Miniland har mÄnga fler funktioner Àn vad som egentligen Àr nödvÀndiga, men som ÀndÄ uppskattas av mÄnga förÀldrar. Har du tvÄ barn kan du koppla tvÄ kameror till samma enhet och sedan se bÄda vyerna samtidigt pÄ monitorn. Mycket praktiskt tycker vi. En annan funktion som Àr praktiskt Àr att du kan fÄ varningar som vibrationer i din smartphone om barnet rör pÄ sig mycket eller lÄter, perfekt om du av olika anledningar inte kan ha pÄ ljud.

4. Premium

Miniland

Digimonitor 3.5 Touch

Den hÀr babyvakten kan du koppla till din telefon, spela in filmsekvenser med och ta bilder. Miniland Digimonitor 3.5 Touch Babyvakt Àr ett riktigt premiumalternativ.

5. Recension av Neonate BC-8000DV

Nackdelen med babyvakter med kamera Àr att rÀckvidden Àr betydligt kortare Àn för dem med enbart ljud. Neonate BC-8000DV babyvakt har samma rÀckvidd för sin kamera som de flesta andra, det vill sÀga 300 meter utomhus och 50 meter inomhus dÀremot har den 800 meters rÀckvidd för enbart ljud. Det innebÀr att om du behöver gÄ lÀngre bort frÄn din bebis kan den övergÄ till att enbart registrera ljud, mycket bra och praktiskt tycker vi.

FörÀldraenheten har en pekskÀrm, som förvisso Àr ganska liten men vi tycker ÀndÄ att den Àr tydlig och tillrÀckligt bra för att kunna se barnet utan problem. Du kan dessutom ansluta upp till fyra olika kameror till samma enheter, perfekt om du har mÄnga barn eller om du kanske Àven vill kunna övervaka din hund som sover i ett annat rum medan du Àr ute pÄ tomten.

Kameran har Ätta stycken IR lysdioder vilket gör att du kommer att kunna se ditt barn bra Àven om det Àr vÀldigt mörkt i rummet. Du kan styra nattljus frÄn lampan via förÀldraenheten, och den kommer Àven varna dig om det blir för varmt eller för kallt i babyns rum.

Det hÀr Àr verkligen en babyvakt som passar bra för dig som vill ha flexibilitet och mÄste kunna lita pÄ sakerna, Àven om du inte bara befinner dig i rummet bredvid. Du kan vÀlja om du vill ha bÄde ljud och bild pÄ vakten eller om du endast vill ha ljud. Dessutom tÄl den upp till -19 grader och passar perfekt om du har ett barn som brukar sova utomhus i sin vagn. 

En robust babyvakt som verkligen hÄller mÄttet.

5. LÄng rÀckvidd

Neonate

BC-8000DV

Tar rÀckvidden för video slut gÄr babyvakten över till endast ljud. Neonate BC-8000DV kan anslutas till fyra olika kameror för övervakning i flera rum.

Hur vet jag hur lÄng rÀckvidden Àr?

Det stÄr alltid angivet pÄ produkten nÀr du köper den, men vanligaste Àr 300 meter utomhus och 50 meter inomhus. Men beroende pÄ hur mÄnga saker som Àr i vÀgen för signalen, exempelvis vÀggar kan rÀckvidden variera. VÀlj gÀrna en babymonitor som varnar om signalen börjar försvinna.

MĂ„ste jag ha en babyvakt med kamera?

Nej, mÄnga tycker att det rÀcker med ljud men en kamera kan vara praktiskt. Speciellt om ditt barn börjar bli större och kan kliva ur sÀngen sjÀlv.

Hur anvÀnds en babyvakt?

Du placerar en enhet i barnet rum, nÀra sÀngen och den andra enheten har du med dig. Har den kamera kan du hela tiden se ditt barn i enheten du har med dig, och du kommer bli varnad om barnet lÄter.

LÀs inlÀgg om barnartiklar

HÀr listar vi nyheter och tips för er med barn.

Att tÀnka pÄ nÀr du ska köpa en babyvakt

En babymonitor Àr absolut ingen nödvÀndig produkt men Àr för mÄnga en mycket praktisk produkt som underlÀttar vardagen nÀr ett litet barn finns med i bilden. En babyvakt lÄter dig befinna dig i ett annat rum nÀr barnet sover utan att du behöver oroa dig för att missa om barnet vaknar och behöver dig.

I det hÀr testet har vi endast gÄtt igenom babyvakter med kamera men vi tycker att du ska fundera pÄ om du verkligen behöver en med kamera innan du gör ditt inköp. En kamera ger absolut en extra trygghet och kan vara mycket praktiskt, men det finns ocksÄ nackdelar. Dels Àr en babymonitor med kamera oftast dyrare Àn en likvÀrdig utan kamera och dels brukar rÀckvidden bli avsevÀrt kortare nÀr du har bild istÀllet för enbart ljud.

Har du vÀl bestÀmt dig för en med kamera, finns det nÄgra saker du behöver fundera pÄ innan du bestÀmmer dig för vilken modell du vill ha. Det finns idag tvÄ olika typer, en som har en medföljande förÀldraenhet med skÀrm och en annan dÀr du kopplar kameran till din smartphone. Vi vet att en del tycker det kÀnns lite osÀkert att koppla till telefonen, men vi skulle sÀga att idag Àr tekniken sÄ pass framskriden att det Àr inget att oroa dig över. Snarare Àr det istÀllet mycket praktiskt.

Sedan kan det ocksÄ vara bra att fundera över vilka funktioner du vill att din babymonitor ska ha. Ska det vara en enkel variant med endast basfunktioner, eller Àr du en riktig prylgalen en som vill ha alla funktioner som man kan tÀnka sig?

Du kan exempelvis vÀlja om det rÀcker med envÀgskommunikation, sÄ att du kan höra barnet eller om det Àr viktigt för dig att du Àven kan prata till barnet innan du hinner in i rummet. Vill du kunna styra nattljus och starta vaggvisor frÄn förÀldraenheten? Och vill du kunna spela in filmsekvenser och ta bilder frÄn monitorn?

Ju fler funktioner du vill ha desto mer pengar fÄr du rÀkna med att lÀgga ut pÄ din babyvakt.

Sammanfattning babyvakt

I det hÀr testet har vi tittat pÄ sex olika babyvakter som alla har kameraövervakning. Den babyvakten vi utsÄg till vÄr testvinnare Àr Philips Avent Baby Monitor SCD841/26. Anledningen till att den vann vÄrt test var för att den Àr enkel att anvÀnda, den Àr pÄlitlig och den har alla funktioner som Àr nödvÀndiga, utan att ha alldeles för mycket fluff som kan kÀnnas svÄrt att förstÄ sig pÄ.

Är du dĂ€remot nĂ„gon som gillar extra allt och mĂ„nga funktioner rekommenderar vi antingen Netgear Arlo Baby som du ansluter till din smartphone eller Miniland Digimonitor 3.5 Touch Babyvakt som Ă€r en riktig premiumvariant som kan anvĂ€ndas pĂ„ flera olika sĂ€tt.

Har du flera barn du vill kunna övervaka rekommenderar vi att du köpa en babyvakt som lÄter dig ansluta flera kameror till en och samma monitor, ett bra exempel pÄ en sÄdan Àr Neonate BC-8000DV babyvakt. DÀr kan du ocksÄ vÀlja att koppla bort bilden om fÄ mycket lÀngre rÀckvidd om du skulle behöva det. RÀckvidden pÄ de flesta babyvakter med kamera Àr 50 meter i inomhusmiljö och 300 meter i ostörd utomhusmiljö.

Babyvakter med kamera finns i flera olika modeller och prisklasser, vÀlj en som passar dig.

BĂ€st i test

Philips

Avent Baby Monistor SCD841/26

Smidig babyvakt med kamera som Àr enkel att anvÀnda. Philips Avent Baby Monitor SCD841/26 anvÀnder FHSS-teknik för sÀker och privat anslutning.

Se pris