säkert hem

Barnsäkra ditt hem

En viktig sak du kommer att behöva göra såväl innan din bebis föds och kommer till världen, och allt eftersom hen växer och blir mer och mer rörlig och nyfiken på världen, är att barnsäkra ditt hem. Exakt vad detta innebär och vad du behöver göra beror lite på hur ditt hem ser ut och vad du har där hemma som kan innebära skada och fara för barnet. 

När barnet blir lite äldre, det vill säga inte när barnet är 1 år utan när barnet är runt 2-3 år, kan du sakta men säkert återgå till ett ”normalt hem” igen. Det också allt mer ju mer barnet lär sig att förstå att vissa föremål inte ska röras, vad fara är, och så vidare.

Stäng av med grind

Bor du i ett hus med flera våningar kommer du att behöva sätta grind för trapporna. Du behöver ha en grind både nere och uppe i trappan för att inte barnet ska börja klättra och riskera att ramla och slå sig. 

Men grindar kan även vara funktionella på andra ställen, exempelvis kan du sätta en grind intill köket då slipper du oroa dig över att barnet tar sig in dit på egen hand. Har du en öppen spis kan en bra idé och vara att sätta en grind framför den så att barnet inte tar sig fram till elden. 

Det kan även vara bra att sätta grindar in till vissa rum som du av någon anledning inte vill stänga men som barnet inte bör gå in i. Det kan handla om rum där det finns olika typer av redskap eller verktyg, eller i köket där det finns allt från knivar till vassa föremål och ”farlig” mat. Det kan även röra sig om grindar in till ett äldre barns barnrum – en 5-årings leksaker kan många gånger medföra vissa risker för små bebisar.

Håll koll på ditt sovande barn

Barn sover mer än vuxna och under tiden ditt barn sover kan det vara skönt att passa på att fixa med annat. Men ligger barnet och sover i ett eget rum kan det ändå vara bra att kunna ha koll på barnet. Med hjälp av en babyvakt kan du röra dig runt i huset och på tomten samtidigt som du har koll på ditt barn.

Akta kemikalier och mediciner

Kemikalier så som städ- och tvättmedel ska aldrig finnas så att barn kan få tag på dem eftersom de ofta är mycket hälsofarliga och ibland till och med dödliga. Det samma gäller med mediciner och rengöringsmedel. Därför ska dessa alltid förvaras oåtkomliga för barn, gärna högt upp och i låsta skåp.

Nyheter

Följ oss

Nyheter