www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa riskokare 2023

Riskokare bäst i test 2023

Med en riskokare i köket får du perfekt kokat ris varje gång och med minimal ansträngning dessutom. Att koka perfekt ris kan vara lite av en konst, då du inte får koka det för hårt men inte heller för mjukt för att det ska få den rätta konsistensen. Att göra och koka pasta är exempelvis inte i närheten så svårt som att koka ris. 

Det finns gott om riskokare på marknaden idag och de kommer med olika funktioner och i olika storlekar. Vilken storlek du ska ha är ett viktigt val, eftersom du vill kunna koka ris till hela familjen utan problem. En del riskokare har funktioner som varmhållning.  

Vi har gjort ett riskokare test där vi jämför riskokare för att du ska kunna hitta den som passar dig allra bäst. Vi har recenserat fem olika riskokare i olika kategorier för att hjälpa dig hitta den rätta för dig.  

1. Recension av Inari Riskokare RC-5S 

Den här riskokaren från Inari är enkel att använda, lagom stor för en familj och är en sån där hushållsprodukt som helt enkelt levererar det den ska, varken mer eller mindre. Till ett mycket bra pris får du perfekt ris varje gång till middagen.  

Riskokaren har en effektiv non-stickbeläggning som gör att riset inte kokar fast i botten och du slipper stå och skrubba febrilt efter matlagningen. Dessutom finns även en ångkokningsfunktion, som du kan använda för att ångkoka exempelvis grönsaker eller dumplings i. Hushållsmaskiner som har mer än en funktion är alltid en fördel.  

För att göra det enklare för dig har riskokaren en varmhållningsfunktion som håller riset varmt tills att resten av maten är klar, alla vet vi att det inte alltid är jätteenkelt att tajma allting i köket exakt. Riskokaren har en kapacitet på 1 liter, vilket brukar vara lagom till mindre familj. En riskokare som är större än vad du behöver kommer bara ta onödig stor plats vid förvaring. Du kan dessutom ta loss sladden för att ännu enklare kunna förvara denna riskokare.  

  Specifikationer

   • • Material: stål
   • • Kapacitet: 1L
   • • Avtagbar kabel
   • • Effekt (watt):400

  Kolla Priset

1. Enkel att använda 

Denna riskokare från Inari är enkel att använda och lätt att förvara. Med en kapacitet på 1 liter kokar den ris till den lilla familjen.

2. Recension av Crock-Pot 5,7L Express Multicoocker 

En stor multicoocker som passar utmärkt till dig som gillar att laga storkok då den har en kapacitet på hela 5,7 liter. Egentligen är det här inte en riskokare utan en multicoocker, eller en så kallad slow-coocker som lagar maten åt dig medan du är på jobbet men den fungerar också alldeles utmärkt som riskokare.  

Det här är också anledningen till att just utser just denna riskokare till bäst i test när vi jämför riskokare. Det finns inget bättre än hushållsmaskiner som har multifunktionella och som faktiskt fungerar bra på alla användningsområden.  

Den har åtta förinställda program och allt du behöver göra för att sätta igång din riskokning, förutom att fylla den med ris och vatten såklart är att trycka på knappen för ris. En stor fördel är att den har en timerfunktion, du kan alltså förbereda ris och vatten i den redan på morgonen och välja att den ska startas en liten stund innan du kommer hem för att ha riset färdigt när du kliver innan för dörren. Perfekt när man kommer hem med hungriga barn.  

Självklart har den både varmhållning och ångkokning bland sina funktioner.  

  Specifikationer

   • – Åtta förinställda matinställningar
   • – Funktioner för tryckkokning, bryning och slowcooking
   • – Kokkärl som tål maskindisk
   • – Recepthäfte medföljer

  Kolla Priset

2. Multifunktionell riskokare

En multicoocker från Crock-pot som fungerar utmärkt även som riskokare. Använd timerfunktionen för att ha färdigt ris när du kommer hem från jobbet.

3. Recension av GASTROBACK Design

En prisvärd riskokare med en kapacitet på fem liter. Den här riskokaren från Gastroback Design är mycket simpel att använda och gör att även nybörjare kommer att kunna lyckas leverera perfekt ris varje gång.  

Det är enkelt att mäta upp riset med det medföljande rismåttet och uppmärkningar för vattennivån. När du har måttat upp ris och vatten behöver du vara trycka på knappen som det står cock på, och sedan vänta. Enklare än så kan det inte bli. Skulle riset bli klart innan resten av maten kan du hålla det varmt genom att trycka på knappen som det står warm på. Riset hålls då varmt utan att bli överkokt eller brännas fast i botten.  

Till riskokaren följer det med ett mått för riset, en sked att ta ris med, skål och en ångkokare som gör att du kan ångkoka grönsaker i riskokaren. Ett mycket bra tillagningssätt av grönsaker för att behålla så mycket näringsämnen som möjligt.  

Riskokaren är enkel att hålla ren tack vare sin non-stickbeläggning. Många användare vittnar om att produkten har mycket bra kvalitet.   

  Specifikationer

   • Volym på 5 liter
   • Max 1800 ml ris
   • Hålla varm funktion

  Kolla Priset

3. Bra kvalitet

Simpel riskokare från Gastroback Design som levererar perfekt ris varje gång. Använd det medföljande måttet för att mäta upp rätt mängd ris. 

4. Recension av Andersson Riskokare REC 2.2

När man jämför riskokare är det självklart viktigt att även titta på priset och i detta riskokare test blir det här vår vinnare i budgetkategorin. För ett mycket bra pris får du en utomordentlig riskokare som gör det väldigt svårt att misslyckas med riskokningen 

Den här riskokaren har en kapacitet på 1,8 liter vilket brukar vara lagom till en middag för de flesta familjer. Väldigt praktiskt är att den går in i sitt värmehållningsläge automatiskt när riset är färdigkokt, du behöver alltså inte bry dig om att slå på värmehållningen manuellt för att slippa äta kallt ris till maten.  

Innergrytan har en non-stickbeläggning som gör att riset inte bränner fast och underlätta enormt vid rengöring efteråt. Du måttar enkelt upp ris och vatten med den medföljande måttkoppen och slår sedan igång den. Efter en stund har du perfekt kokt ris, hur lång koktiden är beror såklart på vilken typ av ris du har.  

Riskokaren har överkokningsventil och stänkskydd som gör att du inte behöver oroa dig över att varmt vatten skvätter under kokningen.  

  Specifikationer

   •  Kapacitet 4,75 liter
   • Ångkokningskorg medföljer; använd för dumplings, grönsaker och mycket mer
   • Snabbkoka ris

  Kolla Priset

4. Prisvärd riskokare

Denna riskokare från Andersson är vårt budgetval. En enkel och prisvärd riskokare som levererar perfekt ris varje gång. Slår automatiskt på varmhållningsfunktionen efter kokning. 

Är det enkelt att koka ris i en riskokare?

Ja, att koka ris i en riskokare är väldigt enkelt och du kommer att få perfekt lagat ris i princip varje gång. Följer du bara instruktionerna för mängden vatten och ris sköter riskokaren resten själv. Du behöver inte ens röra runt riset.

Hur stor riskokare bör jag ha?

Det är individuellt och beror på hur många ni är som ska äta och hur mycket ris du vill kunna koka på en och samma gång. För de flesta räcker det med en kapacitet på cirka 1,5 liter men kokar du ofta mycket ris på en gång kan du med fördel välja en större. 

Hur rengör jag riskokaren?

Vanligtvis kan du ta ut det inre kärlet ur själva riskokaren och diska den. Eftersom det brukar ha en non-stickbeläggning fastnar inte riset och den är väldigt enkel att rengöra. Rengöring i diskmaskin kan dock förkorta non-stickbeläggningens livslängd.

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
mathem logo png

Rabattkod

NY150KR

150 kr rabatt för nya kunder!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

köket matlagning
hemköp logo png

Rabattkod

HEMKÖP100

100 kr rabatt när du handlar för 700 kr!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

stekpanna test
kitchentime

Outlet

-70%

Här hittar du populära köksredskap.

Gäller så länge lagret räcker

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Fördel med att använda riskokare 

Den största fördelen med att använda en riskokare är förstås att du alltid kommer kunna servera perfekt kokat ris. Även om man följer instruktionerna på förpackningen kan det vara svårt att koka ris i kastrull – som du för övrigt borde ha några olika modeller och storlekar av när du flyttar hemifrån – eftersom riset är relativt känsligt för både för höga och för låga temperaturer på spisen.  

Med en riskokare behöver du varken fundera på temperatur eller på koktid, eftersom den sköter det automatiskt. Du slipper alltså använda allt vad heter termometer och timer om du investerar i en riskokare. Du häller i rätt mängd ris och vatten och sedan känner riskokaren av när riset har kokat klart. De flesta slår automatiskt över till varmhållningsfunktionen när riset är färdigkokt och du kan i lugn och ro fokusera på resten av måltiden.  

En annan fördel med att använda en riskokare är att näringsämnena i maten behålls till stor del. Dels för att den kokar maten på ett snällt sätt, men också för att det blir inget vatten över som du måste hälla bort och på så vis också hälla bort näring.  

I de flesta riskokare kan du också ångkoka grönsaker med hjälp av en speciell bricka som brukar medfölja. Att ångkoka grönsaker är den mest skonsamma tillagningsmetoden av grönsaker eftersom det verkligen gör att alla mineraler och vitaminer bibehålls. Med en riskokare bränner inte riset fast i botten som det enkelt kan göra i en kastrull och du slipper stå och skrubba bort fastbränt ris efter middagen.  

Välj gärna en riskokare som också går att använda till annan matlagning, som vår riskokare bäst i test i denna artikel. Den fungerar också som en slow-coocker och låter dig tillaga exempelvis grytor eller annat mat.  

Så kokar du ris i en riskokare 

Att koka ris i en riskokare är väldigt enkelt, det är ju det som är hela poängen med produkten. Innan du gör ditt köp kan det bara bra att du jämför riskokare för att hitta en som passar dig. Ska du ofta koka mycket ris, så att det räcker hela veckan behöver du en större variant. Kokar du för mycket ris i en liten riskokare är det lätt att det blir hårt på botten.  

Bestäm hur mycket ris du ska koka och måtta upp ris och vatten enligt anvisningarna. Till de flesta riskokare medföljer det en måttkopp som gör det enkelt för dig att mäta upp önskvärd mängd, en 1 dl okokt ris brukar motsvara cirka en portion. En del rissorter kan dock behöva sköljas innan kokning, läs på förpackningen vad som gäller för ditt ris. Om du vill kan du även hälla i lite salt, olja eller smör i riskokaren för att få lite smak, alternativt några kryddor.  

Sedan slår du helt enkelt på riskokaren enligt instruktionerna för just din produkt och sedan är det bara att vänta tills att riset är klart. Riskokaren kommer att meddela dig på något sätt att riset är klart, exempelvis genom att en lampa börjar lysa. De flesta riskokare går då automatiskt över till varmhållningsläget. 

Tänk på att du aldrig ska lyfta på locket medan riset kokar eftersom kokprocessen är beroende av ångan som bildas där inne. Du behöver alltså inte röra om riset under kokningens gång. När riset är klart får det gärna stå och ånga av sig i 5–10 minuter innan servering.  

Sammanfattning av riskokare

En riskokare hjälper dig att servera perfekt kokt ris varje gång. Allt du behöver göra är att mäta upp önskvärd mängd ris och hälla i den mängd vatten som krävs till riset, sedan sköter riskokaren resten av jobbet.  

De flesta riskokare är mycket enkla att använda och förstå sig på. Det finns däremot riskokare som också en multi-coockers som går att använda till mer än enbart ris. För en sådan kan du behöva läsa instruktionerna lite mer noggrant. I de flesta riskokare kan du också ångkoka exempelvis grönsaker eller dumplings. En riskokare känner automatiskt av när riset är klart och stänger då av kokningsprocessen. De flesta sätter då automatiskt igång varmhållningsfunktionen.  

Riskokare finns i flera olika prisklasser, men många gånger kostar de inte mer än några hundralappar och är därför faktiskt väldigt prisvärt om du ofta lagar ris till dina måltider. Även de billigare riskokarna levererar riktigt bra, skillnaden kan vara att dyrare modeller exempelvis har fördröjd start och liknande.  

Jämför riskokare innan du gör ditt köp för att hitta en som är lagom stor för dina behov och som har de funktioner du önskar. 

Bäst i test

En multicoocker från Crock-pot som fungerar utmärkt även som riskokare. Använd timerfunktionen för att ha färdigt ris när du kommer hem från jobbet.