BĂ€sta riskokare 2021

Riskokare bÀst i test 2021

Med en riskokare i köket fÄr du perfekt kokat ris varje gÄng och med minimal anstrÀngning dessutom. Att koka perfekt ris kan vara lite av en konst, dÄ du inte fÄr koka det för hÄrt men inte heller för mjukt för att det ska fÄ den rÀtta konsistensen.  

Det finns gott om riskokare pÄ marknaden idag och de kommer med olika funktioner och i olika storlekar. Vilken storlek du ska ha Àr ett viktigt val, eftersom du vill kunna koka ris till hela familjen utan problem. En del riskokare har funktioner som varmhÄllning.  

Vi har gjort ett riskokare test dÀr vi jÀmför riskokare för att du ska kunna hitta den som passar dig allra bÀst. Vi har recenserat fem olika riskokare i olika kategorier för att hjÀlpa dig hitta den rÀtta för dig.  

1. Recension av Inari Riskokare RC-5S 

Den hÀr riskokaren frÄn Inari Àr enkel att anvÀnda, lagom stor för en familj och Àr en sÄn dÀr hushÄllsprodukt som helt enkelt levererar det den ska, varken mer eller mindre. Till ett mycket bra pris fÄr du perfekt ris varje gÄng till middagen.  

Riskokaren har en effektiv non-stickbelÀggning som gör att riset inte kokar fast i botten och du slipper stÄ och skrubba febrilt efter matlagningen. Dessutom finns Àven en Ängkokningsfunktion, som du kan anvÀnda för att Ängkoka exempelvis grönsaker eller dumplings i. HushÄllsmaskiner som har mer Àn en funktion Àr alltid en fördel.  

För att göra det enklare för dig har riskokaren en varmhÄllningsfunktion som hÄller riset varmt tills att resten av maten Àr klar, alla vet vi att det inte alltid Àr jÀtteenkelt att tajma allting i köket exakt. Riskokaren har en kapacitet pÄ 1 liter, vilket brukar vara lagom till mindre familj. En riskokare som Àr större Àn vad du behöver kommer bara ta onödig stor plats vid förvaring. Du kan dessutom ta loss sladden för att Ànnu enklare kunna förvara denna riskokare.  

1. Enkel att anvÀnda 

Cervera

RC-5S

Denna riskokare frÄn Inari Àr enkel att anvÀnda och lÀtt att förvara. Med en kapacitet pÄ 1 liter kokar den ris till den lilla familjen.

2. Recension av Crock-Pot 5,7L Express Multicoocker 

En stor multicoocker som passar utmÀrkt till dig som gillar att laga storkok dÄ den har en kapacitet pÄ hela 5,7 liter. Egentligen Àr det hÀr inte en riskokare utan en multicoocker, eller en sÄ kallad slow-coocker som lagar maten Ät dig medan du Àr pÄ jobbet men den fungerar ocksÄ alldeles utmÀrkt som riskokare.  

Det hÀr Àr ocksÄ anledningen till att just utser just denna riskokare till bÀst i test nÀr vi jÀmför riskokare. Det finns inget bÀttre Àn hushÄllsmaskiner som har multifunktionella och som faktiskt fungerar bra pÄ alla anvÀndningsomrÄden.  

Den har Ätta förinstÀllda program och allt du behöver göra för att sÀtta igÄng din riskokning, förutom att fylla den med ris och vatten sÄklart Àr att trycka pÄ knappen för ris. En stor fördel Àr att den har en timerfunktion, du kan alltsÄ förbereda ris och vatten i den redan pÄ morgonen och vÀlja att den ska startas en liten stund innan du kommer hem för att ha riset fÀrdigt nÀr du kliver innan för dörren. Perfekt nÀr man kommer hem med hungriga barn.  

SjÀlvklart har den bÄde varmhÄllning och Ängkokning bland sina funktioner.  

2. Multifunktionell riskokare

Crock-Pot

Express Multicoocker

En multicoocker frÄn Crock-pot som fungerar utmÀrkt Àven som riskokare. AnvÀnd timerfunktionen för att ha fÀrdigt ris nÀr du kommer hem frÄn jobbet.

3. Recension av GASTROBACK Design

En prisvÀrd riskokare med en kapacitet pÄ fem liter. Den hÀr riskokaren frÄn Gastroback Design Àr mycket simpel att anvÀnda och gör att Àven nybörjare kommer att kunna lyckas leverera perfekt ris varje gÄng.  

Det Àr enkelt att mÀta upp riset med det medföljande rismÄttet och uppmÀrkningar för vattennivÄn. NÀr du har mÄttat upp ris och vatten behöver du vara trycka pÄ knappen som det stÄr cock pÄ, och sedan vÀnta. Enklare Àn sÄ kan det inte bli. Skulle riset bli klart innan resten av maten kan du hÄlla det varmt genom att trycka pÄ knappen som det stÄr warm pÄ. Riset hÄlls dÄ varmt utan att bli överkokt eller brÀnnas fast i botten.  

Till riskokaren följer det med ett mÄtt för riset, en sked att ta ris med, skÄl och en Ängkokare som gör att du kan Ängkoka grönsaker i riskokaren. Ett mycket bra tillagningssÀtt av grönsaker för att behÄlla sÄ mycket nÀringsÀmnen som möjligt.  

Riskokaren Àr enkel att hÄlla ren tack vare sin non-stickbelÀggning. MÄnga anvÀndare vittnar om att produkten har mycket bra kvalitet.   

3. Bra kvalitet

Gastroback

Design

Simpel riskokare frÄn Gastroback Design som levererar perfekt ris varje gÄng. AnvÀnd det medföljande mÄttet för att mÀta upp rÀtt mÀngd ris. 

4. Recension av Andersson Riskokare REC 2.2

NÀr man jÀmför riskokare Àr det sjÀlvklart viktigt att Àven titta pÄ priset och i detta riskokare test blir det hÀr vÄr vinnare i budgetkategorin. För ett mycket bra pris fÄr du en utomordentlig riskokare som gör det vÀldigt svÄrt att misslyckas med riskokningen.  

Den hÀr riskokaren har en kapacitet pÄ 1,8 liter vilket brukar vara lagom till en middag för de flesta familjer. VÀldigt praktiskt Àr att den gÄr in i sitt vÀrmehÄllningslÀge automatiskt nÀr riset Àr fÀrdigkokt, du behöver alltsÄ inte bry dig om att slÄ pÄ vÀrmehÄllningen manuellt för att slippa Àta kallt ris till maten.  

Innergrytan har en non-stickbelÀggning som gör att riset inte brÀnner fast och underlÀtta enormt vid rengöring efterÄt. Du mÄttar enkelt upp ris och vatten med den medföljande mÄttkoppen och slÄr sedan igÄng den. Efter en stund har du perfekt kokt ris, hur lÄng koktiden Àr beror sÄklart pÄ vilken typ av ris du har.  

Riskokaren har överkokningsventil och stÀnkskydd som gör att du inte behöver oroa dig över att varmt vatten skvÀtter under kokningen.  

4. PrisvÀrd riskokare

Andersson

Rec 2.2

Denna riskokare frÄn Andersson Àr vÄrt budgetval. En enkel och prisvÀrd riskokare som levererar perfekt ris varje gÄng. SlÄr automatiskt pÄ varmhÄllningsfunktionen efter kokning. 

5. Recension av RUSSELL HOBBS Cook@Home Rice cooker

Ytterligare en enkel och praktisk riskokare till ett bra pris hittar vi frÄn Russel Hobbs. Den hÀr roskokaren har en kapacitet pÄ 1,8 liter vilket motsvarar 10 koppar ris. En kapacitet som Àr fullt tillrÀckligt för de allra flesta familjers middagar.  

Riskokaren har ett modernt hölje i rostfritt stÄl samtidigt som den uttagbara innergrytan har en non-stickbelÀggning som gör att riset inte brÀnner fÀst i botten. Non-stickbelÀggningen och att innergrytan Àr uttagbar gör att riskokaren Àr mycket enkel att hÄlla ren, nÄgot som vi vÀrderar mycket högt i ett riskokare test.  

Även den hĂ€r har en automatisk varmhĂ„llningsfunktion som slĂ„s pĂ„ nĂ€r riset har kokat klart, pĂ„ sĂ„ vis slipper du att behöva tajma att riset ska bli klart precis som resten av maten, nĂ„got som ibland kan kĂ€nnas som en omöjlighet.  

Till riskokaren medföljer en extra bricka för Ängkokning, en spatel och en mÄttkopp. Dessutom kan du ta bort sladden för att kunna stÀlla hela riskokaren pÄ bordet och lÄta matgÀsterna ta riset sjÀlv dÀrifrÄn. Den avtagbara sladden underlÀttar ocksÄ vid förvaring av produkten.  

5. Snygg riskokare

Russell Hobbs

Cook@Home

Den hÀr riskokaren frÄn Russel Hobbs Àr bÄde snygg och smidigt. Med en kapacitet pÄ 1,8 liter har den en perfekt storlek. 

Är det enkelt att koka ris i en riskokare?

Ja, att koka ris i en riskokare Àr vÀldigt enkelt och du kommer att fÄ perfekt lagat ris i princip varje gÄng. Följer du bara instruktionerna för mÀngden vatten och ris sköter riskokaren resten sjÀlv. Du behöver inte ens röra runt riset.

Hur stor riskokare bör jag ha?

Det Àr individuellt och beror pÄ hur mÄnga ni Àr som ska Àta och hur mycket ris du vill kunna koka pÄ en och samma gÄng. För de flesta rÀcker det med en kapacitet pÄ cirka 1,5 liter men kokar du ofta mycket ris pÄ en gÄng kan du med fördel vÀlja en större. 

Hur rengör jag riskokaren?

Vanligtvis kan du ta ut det inre kÀrlet ur sjÀlva riskokaren och diska den. Eftersom det brukar ha en non-stickbelÀggning fastnar inte riset och den Àr vÀldigt enkel att rengöra. Rengöring i diskmaskin kan dock förkorta non-stickbelÀggningens livslÀngd.

Fördel med att anvÀnda riskokare 

Den största fördelen med att anvĂ€nda en riskokare Ă€r förstĂ„s att du alltid kommer att kunna servera perfekt kokat ris. Även om man följer instruktionerna pĂ„ förpackningen kan det vara svĂ„rt att koka ris i kastrull eftersom riset Ă€r relativt kĂ€nsligt för bĂ„de för höga och för lĂ„ga temperaturer pĂ„ spisen.  

Med en riskokare behöver du varken fundera pÄ temperatur eller pÄ koktid, eftersom den sköter det automatiskt. Du hÀller i rÀtt mÀngd ris och vatten och sedan kÀnner riskokaren av nÀr riset har kokat klart. De flesta slÄr automatiskt över till varmhÄllningsfunktionen nÀr riset Àr fÀrdigkokt och du kan i lugn och ro fokusera pÄ resten av mÄltiden.  

En annan fördel med att anvÀnda en riskokare Àr att nÀringsÀmnena i maten behÄlls till stor del. Dels för att den kokar maten pÄ ett snÀllt sÀtt, men ocksÄ för att det blir inget vatten över som du mÄste hÀlla bort och pÄ sÄ vis ocksÄ hÀlla bort nÀring.  

I de flesta riskokare kan du ocksÄ Ängkoka grönsaker med hjÀlp av en speciell bricka som brukar medfölja. Att Ängkoka grönsaker Àr den mest skonsamma tillagningsmetoden av grönsaker eftersom det verkligen gör att alla mineraler och vitaminer bibehÄlls. Med en riskokare brÀnner inte riset fast i botten som det enkelt kan göra i en kastrull och du slipper stÄ och skrubba bort fastbrÀnt ris efter middagen.  

VÀlj gÀrna en riskokare som ocksÄ gÄr att anvÀnda till annan matlagning, som vÄr riskokare bÀst i test i denna artikel. Den fungerar ocksÄ som en slow-coocker och lÄter dig tillaga exempelvis grytor eller annat mat.  

SÄ kokar du ris i en riskokare 

Att koka ris i en riskokare Àr vÀldigt enkelt, det Àr ju det som Àr hela poÀngen med produkten. Innan du gör ditt köp kan det bara bra att du jÀmför riskokare för att hitta en som passar dig. Ska du ofta koka mycket ris, sÄ att det rÀcker hela veckan behöver du en större variant. Kokar du för mycket ris i en liten riskokare Àr det lÀtt att det blir hÄrt pÄ botten.  

BestÀm hur mycket ris du ska koka och mÄtta upp ris och vatten enligt anvisningarna. Till de flesta riskokare medföljer det en mÄttkopp som gör det enkelt för dig att mÀta upp önskvÀrd mÀngd, en 1 dl okokt ris brukar motsvara cirka en portion. En del rissorter kan dock behöva sköljas innan kokning, lÀs pÄ förpackningen vad som gÀller för ditt ris. Om du vill kan du Àven hÀlla i lite salt, olja eller smör i riskokaren för att fÄ lite smak, alternativt nÄgra kryddor.  

Sedan slÄr du helt enkelt pÄ riskokaren enligt instruktionerna för just din produkt och sedan Àr det bara att vÀnta tills att riset Àr klart. Riskokaren kommer att meddela dig pÄ nÄgot sÀtt att riset Àr klart, exempelvis genom att en lampa börjar lysa. De flesta riskokare gÄr dÄ automatiskt över till varmhÄllningslÀget. 

TĂ€nk pĂ„ att du aldrig ska lyfta pĂ„ locket medan riset kokar eftersom kokprocessen Ă€r beroende av Ă„ngan som bildas dĂ€r inne. Du behöver alltsĂ„ inte röra om riset under kokningens gĂ„ng. NĂ€r riset Ă€r klart fĂ„r det gĂ€rna stĂ„ och Ă„nga av sig i 5–10 minuter innan servering.  

Sammanfattning av riskokare

En riskokare hjÀlper dig att servera perfekt kokt ris varje gÄng. Allt du behöver göra Àr att mÀta upp önskvÀrd mÀngd ris och hÀlla i den mÀngd vatten som krÀvs till riset, sedan sköter riskokaren resten av jobbet.  

De flesta riskokare Àr mycket enkla att anvÀnda och förstÄ sig pÄ. Det finns dÀremot riskokare som ocksÄ en multi-coockers som gÄr att anvÀnda till mer Àn enbart ris. För en sÄdan kan du behöva lÀsa instruktionerna lite mer noggrant. I de flesta riskokare kan du ocksÄ Ängkoka exempelvis grönsaker eller dumplings. En riskokare kÀnner automatiskt av nÀr riset Àr klart och stÀnger dÄ av kokningsprocessen. De flesta sÀtter dÄ automatiskt igÄng varmhÄllningsfunktionen.  

Riskokare finns i flera olika prisklasser, men mĂ„nga gĂ„nger kostar de inte mer Ă€n nĂ„gra hundralappar och Ă€r dĂ€rför faktiskt vĂ€ldigt prisvĂ€rt om du ofta lagar ris till dina mĂ„ltider. Även de billigare riskokarna levererar riktigt bra, skillnaden kan vara att dyrare modeller exempelvis har fördröjd start och liknande.  

JÀmför riskokare innan du gör ditt köp för att hitta en som Àr lagom stor för dina behov och som har de funktioner du önskar. 

BĂ€st i test

Crock-Pot

Express Multicoocker

En multicoocker frÄn Crock-pot som fungerar utmÀrkt Àven som riskokare. AnvÀnd timerfunktionen för att ha fÀrdigt ris nÀr du kommer hem frÄn jobbet.

Se pris