Så tar du hand om din stekpanna

Har du investerat i en fin, kanske lite dyrare stekpanna som du vill ska hålla länge? Då är det nödvändigt att du vårdar och tar hand om den på rätt sätt. Trots att stekpannor är köksredskap som man ofta både slänger och dänger med så kan rätt underhåll göra så att de håller i väldigt många fler år än vad de har gjort annars. Självklart spelar även användning och hantering roll i frågan om livslängden hos en stekpanna. Men i det stora hela är det underhållet som kan göra störst skillnad!

Olika stekpannor kräver olika underhåll

Något du bör veta om innan vi dyker lite djupare i frågan om hur man tar hand om sin stekpanna är att olika typer av stekpannor kräver olika underhåll. Det precis som att olika knivar och olika stekpannor kräver olika underhåll, inte minst mellan skärbräda i trä och skärbräda i plast. Exempelvis bör en gjutjärnspanna tas om hand om på ett helt annat sätt än en vanlig teflonpanna. De olika (vanligaste) typerna av stekpannor som finns att köpa på marknaden är följande:

 • Gjutjärnspanna
 • Teflonpanna
 • Keramisk stekpanna

Hur rengör man en stekpanna?

Trots att den mest grundläggande faktorn i frågan om hur man tar hand om en stekpanna är vilken typ av stekpanna det rör sig om finns det även mycket som talar för att rengöringen av pannan spelar stor roll. Detta är i sig den mest grundläggande aspekten i en hur en stekpanna tas om hand på bästa sätt. 

Rengöring är nämligen A och O för att din panna ska hålla sig fräsch, fin och hel så länge som möjligt. Rengörs den inte ordentligt kommer den inte bara bli ful och äcklig, utan det finns även en stor risk för att stekpannan inte kommer fungera som den ska. Om stekpannan är av material som kan rosta, flagna eller lossna kan det till och med vara farligt. 

Hur diska stekpanna i teflon?

Som vi tidigare nämnt är det viktigt att man skiljer på de olika typerna av stekpannor för att både användning, hantering och underhåll ska göras på rätt sätt. Detta inte minst när det kommer till rengöringen. 

Har du en teflonpanna i ditt kök som du vill rengöra kan vi komma med glädjande nyheter – just denna modell av stekpanna är nämligen både enkel, smidig och effektiv att rengöra. Det tack vare att teflonpannor har en speciell yta som gör att mat sällan bränner fast. 

För att diska din stekpanna i teflon krävs det alltså inte mer än att du diskar den som vanligt med en diskborste och diskmedel i varmt vatten. Pannan tål mycket och kan med fördel rengöras och gnuggas ordentligt vid behov. 

Hur rengöra keramisk stekpanna?

Precis som teflonpannan är den keramiska stekpannan en mycket tacksam variant när det kommer till rengöringen. Även denna har nämligen en speciell beläggning vilket i kombination med dess material gör att matrester inte bränner sig fast allt för lätt. Det som fastnat är också rätt enkelt att få bort, det inte minst då pannan tål en del.

När du ska rengöra en keramisk panna går du alltså tillväga på samma sätt som med pannan i teflon. Det vill säga, diska den som vanligt med en diskborste och diskmedel och skölj av den med varmt vatten. I vissa fall kan det krävas lite extra gnuggande för att matresterna ska lossna helt. Detta kan du dock utan problem göra då de keramiska modellerna tål mycket. 

Extra viktigt här är att samtliga matrester tas bort efter varje användning då de annars riskerar att brännas fast i pannan. Var med andra ord inte rädd för att gnugga på ordentligt så att allt försvinner. 

Hur rengöra gjutjärnspanna?

Vi skulle säga att gjutjärnspannan är den svåraste stekpannan att rengöra. Det då gjutjärn är ett material som kräver specifik hantering för att det inte ska rosta. Använder du diskmedel riskerar du också att pannans oljiga bas förstörs, vilket ökar risken om att mat bränns fast där i. 

När du ska rengöra pannan är det därmed extra viktigt att du aldrig rengör den med diskmedel. Håll dig istället till att rengöra gjutjärnspannan endast med varmt vatten och en ren diskborste. Torka den sen med papper och olja in den för att hålla den jämn, fin och slät. 

Diska alltid för hand

Något du alltid bör tänka på när det kommer till att rengöra och diska din stekpanna är att den inte ska diskas i diskmaskinen. Istället bör du diska den för hand, och det oavsett hur smutsig den är och vilket material den är av. Har mat bränt fast hårt kan du låta stekpannan stå och dra i varmt vatten (och möjligtvis diskmedel) ett par timmar innan du ger dig på att diska den. 

Underhåll av stekpannor – så gör du för att de ska hålla länge

Utöver att du bör diska dina stekpannor på ett sätt anpassat efter deras material finns det ett antal punkter som även de är avgörande för hur länge pannan håller, hur bra den fungerar och hur den ser ut. Där är bland annat användning, hantering och förvaring viktigt. 

Dessa punkter kan dock variera något beroende på vilken stekpanna det gäller. Därför tänkte vi nu lista några av de viktigaste punkterna att ta hänsyn till när det kommer till underhåll och hantering av teflonpanna, keramisk stekpanna och gjutjärnspanna:

Teflonpanna – viktigt att tänka på

En av de absolut viktigaste sakerna när det kommer till skötsel och hantering av en teflonpanna är att du aldrig bör använda vassa föremål eller verktyg i den. Teflonpannor har nämligen som en slags yta som gör att maten inte ska bränna fast. 

Använder du vassa föremål kommer du inte bara göra märken i pannan, utan denna speciella yta kommer också att försvinna vilket innebär att mat och annat kommer att bränna fast just där. Det gör i sin tur att pannan inte alls är lika bra, samt att den ser väldigt sliten ut. 

Detta är även viktigt att tänka på när du ska förvara din stekpanna i teflon. Den bör allra helst hängas upp eller ställas på en plats som gör att den inte står eller skaver emot några saker alls. Viktigast är dock att den inte repas av vassa föremål. 

Använda keramisk stekpanna på bästa sätt

När det kommer till keramiska pannor finns det inte så mycket att tänka på när det kommer till skötsel och hantering. Detta är nämligen en panna som tål väldigt mycket, det både i form av rengöring, vassa föremål och mycket värme. Det precis som keramiska knivar som även de är väldigt tåliga – de kräver knappt att du förvarar dem i ett knivställ, även om det såklart är det absolut bästa för alla knivar.

Något som du däremot alltid måste komma ihåg är att keramiska pannor blir väldigt varma väldigt snabbt. För att du ska motverka att mat och matrester fastnar på ytan är det nödvändigt att du använder matfett som grund innan du ska steka något där i. Detta kommer även göra att maten får en finare yta utan risk att bli bränd. 

Gjutjärnspanna skötsel 

Det är många som anser att gjutjärnspannan är ”den riktiga stekpannan”, och så kanske det var förr. Idag finns det dock mycket som talar för att även andra stekpannor gör väldigt bra jobb. På många sätt kan stekpannor i teflon och keramik också vara bättre än just gjutjärn. Det inte minst när det kommer till skötsel, hantering och användning. 

Gjutjärnspannor kräver nämligen ett väldigt specifikt underhåll för att den ska hålla sig bra länge. Utöver att det är väldigt noga att man aldrig använder diskmedel i pannan – det för att undvika att du får en gjutjärnspanna med rost – så finns det flera andra saker du bör tänka på när det kommer till hur man sköter en gjutjärnspanna. 

 • Torka rent och smörj in med olja efter användning 
 • Bränn in pannan innan det att du använder den första gången
 • Rengör med salt vid svåra fläckar, rost eller om något bränt fast

Smörja in gjutjärnspannan efter användning

Något som kommer vara väldigt avgörande i frågan om hur länge en gjutjärnspanna håller är just hur du tar hand om pannan efter du använt den. I och med att den under framställningen är behandlad med olja, för att mat inte ska fastna, är det väldigt bra om du efter varje användning och rengöring oljar in pannan lite ytterligare.

Detta kommer göra att din stekpanna håller sig sådär följsam, jämn och lätthanterlig som den var från början. Har du tidigare använt en stekpanna i gjutjärn vet du vilken skillnad det gör om den är ”torr” kontra om den är inoljad och fin. 

Bränn innan pannan inför första användning

Att då och då bränna in gjutjärnspannan, som du även bör göra med din stekhäll, det såväl inför första användning som efter det att du använt den ett tag, är något som många kunniga rekommenderar att man gör. Det alltså trots att många av gjutjärnspannorna på marknaden redan är både inbrända och inoljade så att de ska ”bränna in sig själva” under tiden som den används. 

Genom att bränna in pannan på egen hand kommer denna skötsel ge väldigt mycket starkare effekt samt göra att pannan håller bra länge. Fördelen är att inbränningen görs väldigt snabbt och enkelt. Sköter du om pannan bra överlag behövs det inte heller göras så ofta.

 1. Diska stekpannan riktigt noggrant med varmt vatten och ren diskborste.
 2. Placera pannan på stekplattan och låt den torka på svag värme.
 3. Smörj sen in gjutjärnet med matolja eller någon annan form av fett.
 4. Placera pannan på stekplattan och sätt på hög värme.
 5. Låt den suga åt sig det fett du nyss smörjde den med, och smörj sen på samma sätt igen.
 6. Upprepa denna process tills det att pannan inte suger åt sig något mer fett – det innebär att pannan är mättad och att den inte behöver mer.
 7. Låt pannan svalna helt och torka sen av överflödigt fett med papper. 

Bra tips vid behov av tuffare rengöring av stekpanna

Ett väldigt smart tips när det kommer till skötsel av gjutjärnspannor är den så kallade ”saltrengöringen”. Detta är något du ska använda dig av om du märker att du har en gjutjärnspanna med rost, om pannan har svårare fläckar eller matrester som är djupt fastbrända. 

Hur otroligt det än må låta att man kan rengöra pannan med salt så funkar det faktiskt. Så här gör du för att rengöra gjutjärnspannan med salt (tips – öppna fönstret under tiden du gör detta):

 1. Börja med att hälla salt i den panna du vill rengöra grundligt. Saltet bör täcka botten.
 2. Placera din panna på en stekplatta och sätt på högsta värme.
 3. Din gjutjärnspanna ska nu stå på den varma plattan i ungefär 30 minuter. Var femte minut bör du röra om i saltet så att nytt, rent salt hela tiden nuddar botten. Detta då saltet kommer att lösa och suga upp fett och smuts. 
 4. Efter 30 minuter tar du av pannan från spisen och låter den svalna.
 5. Släng saltet och diska sen din panna riktigt ordentligt i varmt vatten med en ren diskborste, utan diskmedel. 
 6. Låt sen stekpannan i gjutjärn torka på egen hand, och vips kommer de fastbrända resterna, fläckarna eller rosten vara som borta. 
 7. För bästa resultat rekommenderas att du bränner/ oljar in din panna efter denna procedur. Det kommer också göra att din pannan ser mindre sliten, torr och kladdig ut.

Nyheter

Följ oss

Nyheter