www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa skärbrädan i trä 2023

Skärbräda i trä bäst i test 2023

Skärbrädor finns i flera olika material, så som trä, plast, marmor, metall och glas. För att slita på dina knivar så lite som möjligt och ge dem en så lång livslängd som det bara går bör du endast använda skärbrädor i plast och i trä.

Skärbrädor i plast är praktiska eftersom de är enkla att diska i diskmaskinen, finns ofta i flera olika färger så att du kan separera exempelvis vilken skärbräda du använder till fågel och vilken du använder till grönsaker.

Men en skärbräda i trä är ändå det absolut bästa valet, inte bara är det snällt mot dina knivar utan det är också det absolut mest hygieniska valet. Du behöver inte heller oroa dig för hälsofarliga ämnen som kan förekomma i plast. Bakterier trivs nämligen mycket sämre i trä än vad de gör i plast. De små skärsåren som uppstår i skärbrädan läker också ihop på en skärbräda i trä, men inte på en i plast.

En skärbräda i trä kräver förvisso en del underhåll, men håller å andra sidan väldigt länge om du tar väl hand om den. Även om en i trä vanligtvis kostar mer än en skärbräda i plast kan det ändå bli mer prisvärt i längden.

En skärbräda i trä kan också fungera som ett snyggt serveringsfat. Titta exempelvis på den världskända TV-kocken Jamie Oliver som ofta serverar mat på en stor skärbräda i trä.

1. Recension av Ernst Kirchsteiger skrärbräda

Björk är ett mycket tacksamt val av material till skärbrädor i trä eftersom det varken avger lukt eller smak, som en del andra träslag faktiskt kan göra. En bra skärbräda i björk kommer från märket Ernst, ja alltså Ernst som i Ernst Kirchsteiger. Han har ett eget varumärke för köksredskap, där han tydligt visar hur det enkla kan vara mycket vacker och det stämmer verkligen in på den här skärbrädan.

Den har en enkel, stilren och avskalad design som utan problem kan förvaras synligt i köket mellan användningarna. Skärbrädan finns i olika mått, men är alltid avlång med ett kortare handtag på kortsidan. På handtaget finns en rem gjord i läder, vilket gör att du snyggt kan hänga upp skärbrädan på en köksvägg som förvaring. Vi gillar funktioner som är både praktiska och snygga.

Björk är ett material som är snällt mot kniven och inget onödigt slit förekommer.

Skärbrädan känns rejäl och fungerar precis lika bra som serveringsbricka som skärbräda. Skär upp frukt och serverar direkt på skärbrädan som ett snyggt fruktfat.

Vad vi gillar extra mycket med den här skärbrädan i trä är priset, här behöver du inte kompromissa med vare sig kvalitet eller pris, och du behöver inte heller betala extra för att den är designen av en känd tv-profil som annars kan vara fallet.

  Specifikationer

   • Tillverkad i björkträ
   • Ögla med läderöra

  Kolla Priset

1. Prisvärd skärbräda i björk

Ernst Kirchsteigers skärbräda i björk är både snygg och prisvärd. Björk ger varken smak eller lukt till maten och det praktiska snöret gör den enkel att hänga upp för förvaring.

2. Recension av Skagerak Teak

Den skärbräda i trä som vi utser till testvinnare är Skagerak skärbräda i teak. Just teak är ett mycket bra träslag att använda till skärbrädor eftersom dess naturliga oljor är väl bevarat från både röta och mögel, något man verkligen inte vill få på sin skärbräda.

Teakmaterialet i den här skärbrädan från Skagerak är ekologiskt odlat i Central- och sydamerika. Självklart bör vi ha ett miljötänk även när vi väljer skärbräda, och trots att denna kommer från ekologiskt odlad teak har materialet rest långt. Men tar du hand om din skärbräda väl är teak ett mycket hållbart material och du har en skärbräda med mycket lång livslängd.

Skärbrädan finns i olika storlekar och vi gillar framför allt de större skärbrädorna, där den största är 56×35 cm. Anledningen till det är att de större skärbrädorna har mycket praktiska handtag under till som gör det enkelt för dig att bära brädan från köksbänken till köksbordet exempelvis. Oavsett vilken storlek du väljer kan du räkna med en massiv bit, som känns både rejäl och hållbar.

En annan funktion vi verkligen gillar är droppskåran runt om hela skärbrädan. Det här är mycket praktiskt och innebär att du kan skära vattniga frukter och grönsaker exempelvis, eller kyckling utan att oroa dig över att vätska rinner ner på köksbänken och sedan på golvet. Allting fastnar i skåran och du kan enkelt hälla ut det i diskhon.

Tack vare snygg design fungerar den lika bra att servera en ostbricka på eller en uppskivad oxfilé som att hacka grönsaker på.

  Specifikationer

   • Tillverkad av ändträ – bidrar till ökad beständighet
   • Värmebehandlad polsk massiv Bok
   • Praktiskt ränna för köttsaft

  Kolla Priset

2. Skärbräda i trä bäst i test 2021

Skärbräda i teak som står emot både röta och mögel. Skageraks skärbräda kommer från ekologiskt odlad teak och finns i flera olika storlekar.

3. Recension av BoosBlocks Skärbräda

Är du ute efter en riktigt rejäl skärbräda i trä, som du eventuellt även kan använda för att stycka större köttdelar på och liknande kan BoosBlocks Skärbräda med ränna vara ett alternativ för dig.

BoosBlock började tillverkas redan 1887 av John Boos i Effingham, Illinois i USA och tillverkades från en början med just slaktare i åtanke. Under åren började sedan BoosBlock att tillverkade olika skärbrädor i olika storlekar, men vi vill ändå slå ett slag för just den här skärbrädan.

Den här skärbrädan har en riktigt bra funktion som vi inte ofta ser, nämligen en skål i rostfritt stål där det som åker ner i dropprännan runt om samlas upp. Här märks det att BoosBlocks har kött i åtanke, eftersom det ofta rinner mycket köttsaft när du skär i kött, som du inte vill ska rinna ut på diskbänken eller golvet. Här samlas det upp i en praktiskt liten behållare som du enkelt plockar bort och sedan tömmer, ingen risk för spill.

Det som gör att den framför allt är en riktigt rejäl bit är dess tjocklek, den är hela sex cm tjock vilket gör att du kommer upp en bit från diskbänken när du använder den och ger en skön och ergonomisk arbetsställning. Men den största skärbrädan från BoosBlock är även riktigt stor till måttet, och det gillar vi. Även om du inte ska stycka eller skära kött är det praktiskt. Hur många gånger har man inte stått och hackat grönsaker till en sallad eller en stir-fry och känt att skärbrädan är alldeles för liten?

  Specifikationer

   • Robust skärbräda av massivt lönnträ.
   • Passar både för professionella kockar och hemmakockar.
   • Skärbrädan är vändbar.

  Kolla Priset

3. Riktigt rejäl skärbräda i premiumklassen

BoosBlocks Skärbräda med ränna är en riktigt rejäl skärbräda som passar utmärkt för att skära kött tack vare droppskålen som samlar upp köttsaft som rinner ut.

4. Recension av Murrikka Skärbräda

Vill du ha en något tunnare skärbräda, men som ändå känns stabil och framför allt också har en väldigt snygg design rekommenderar vi Murrikka skärbräda i akaciaträd. Murrikka är kanske främst känt för sina stekhällar för utomhusbruk, men har även andra köksredskap och passar bra för dig som vill ha något snyggt men rejält.

Akacia är ett mycket fint trämaterial och har många naturliga färgskiftningar, vilket gör att ingen skärbräda är exakt den andre lik, utan varje skärbräda är originell. Den här skärbrädan från Murrikka har dessutom ett vågat snitt på sina två långsidor, vilket gör att den känns mer levande och mjuk i sin form och inte lika kantig som många andra skärbrädor gör. 

Akacia är ett prisvärt, men hållbart material vilket gör det mycket tacksamt att använda till skärbräda. Det är snällt mot kniven samtidigt som du inte behöver oroa dig för att den går sönder, trots att den är relativt tunn. Den har en tjocklek på endast två centimeter, vilket också gör den enkel att förvara i en av dina kökslådor.

Tack vare sin snygga design och bra pris passar den utmärkt för att köpa fler än en för att kunna servera mat på den. Att servera lite potatis, en snyggt uppskuren köttbit med lite grönsaker och sås i en skål kan lyfta vilken enkel middag som helst.

  Specifikationer

   • Längd: 38 cm
   • Höjd: 2 cm
   • Bredd: 30 cm

  Kolla Priset

4. Tunnare med stabil skärbräda

En tunnare men mycket stabil skärbräda i akaciaträ. Murrikka skärbräda har en snygg design med vågade kanter och ett mönster som gör varje skärbräda unik.

5. Recension av Ironwood Gourmet Bakbord- och skärbräda

Du som bor mer kompakt, eller bara har ett mindre kök vill förstås spara plats men samtidigt kanske du inte vill kompromissa allt för mycket med vad för köksgeråd du vill ha. Då kan vi rekommendera Ironwood Gourmet Bakbord- och Skärbräda som fungerar lika bra till bakning, som till skärbräda eller servering.

Självklart kan du använda alla dina större skärbrädor i trä till bakning, men den här har en högre kant på ena långsidan vilket för att den passar något bättre till bakning än vad andra skärbrädor gör.

Precis som skärbrädan från Murrikka är denna tillverkad av Akaciaträd, ett miljövänligt lövträd som odlas i Ostasien. Precis som vi nämnde tidigare är transportsträcka även viktigt att väga in om vi pratar om miljövänlighet, men som med alla träskärbrädor kommer den här att hålla väldigt länge om du tar hand om den på bästa sätt.

Även den här har snygga färgskiftningar tack vare att den är tillverkad av akacia och varje skärbräda får ett unikt utseende. Det är inte ovanligt att en del av skärbrädan ser mycket ljusare eller mörkare ut än en annan del, detta är helt naturligt och en del av träslagets egenskaper.

Skärbrädan har några olika upphöjningar, vilket gör den enkel att använda. Kanten längst ut är högre än övriga delar på brädan, vilket ger den ett slags droppskydd och du behöver inte oroa dig för vätskor som rinner av skärbrädan och ger dig extra städjobb.

Skärbrädan är relativt tunn, med en tjocklek på 3,2 cm. Självklart kan du använda även denna skärbräda som serveringsfat, men den här tycker vi passar allra bäst som just skärbräda och bakbord.

  Specifikationer

   • Längd: 60 cm
   • Bredd: 44 cm
   • Höjd: 3 cm

  Kolla Priset

5. Kombinerad skärbräda och bakbord

Spara utrymme i köket med en skärbräda som också fungerar som bakbord. Ironwood Gourmet Bakbord- och Skärbräda passar lika bra till bakning, som till skärbräda eller som serveringsbricka.

Är inte trä ohygieniskt?

Nej, faktum är att trä är mycket hygieniskt och bättre än plast. Trä har naturliga oljor som fungerar desinficerande och tar död på bakterier på ett naturligt sätt, medan bakterier i plast kan ligga och gro mycket bättre. Trä är ett levande material.

Hur ofta behöver jag olja in min skärbräda?

Du ska olja in den så fort den känns torr. Vanligtvis brukar varje tredje eller fjärde vecka räcka.

Kan jag få bort alla så kallade skärsår?

Det praktiska med trä är att dessa skärsår läker av sig själv med tiden eftersom träet är levande. Men är det blivit väldigt djupa och många kan du sandpappra ytan och så blir den som ny. Glöm bara inte att olja in den igen innan du använder den efter slipning.

Hur diskar jag min skärbräda i trä?

Handdiska alltid din skärbräda i trä. Diska den gärna direkt efter användning så slipper du använda så mycket diskmedel som är uttorkande. Men du handdiskar den precis som vanligt.

Nyheter och tips till köket

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till köket

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
mathem logo png

Rabattkod

NY150KR

150 kr rabatt för nya kunder!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

köket matlagning
hemköp logo png

Rabattkod

HEMKÖP100

100 kr rabatt när du handlar för 700 kr!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

stekpanna test
kitchentime

Outlet

-70%

Här hittar du populära köksredskap.

Gäller så länge lagret räcker

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Så tar du hand om din skärbräda i trä på bästa sätt

En skärbräda i trä kräver en del ompysslande, men ger du den det kommer den också att hålla i många år och du kommer inte att behöva lägga ner pengar på en ny skärbräda.

Det första du behöver tänka på är att aldrig diska din skärbräda i trä i diskmaskinen. Skulle du göra det kommer det tränga in vatten med alldeles för hög temperatur in i träet, som i sin tur torkar ut träets naturliga oljor och gör så att skärbrädan för eller senare spricker. Precis som att du bör rengöra och ta hand om dina knivar på ett visst sätt bör du göra det med din träskärbräda. 

Nästa sak du bör komma ihåg är att olja din skärbräda med jämna mellanrum. Cirka var tredje till fjärde vecka brukar vara en bra tidsram att hålla för oljning, men känn efter och olja den när den börjar kännas torr. Använd alltid en vegetabilisk olja, exempelvis paraffinolja. Det finns speciellt oljor att köpa som är anpassade för skärbrädor i trä, om du vill kan du köpa en sådan för att vara säker på att du får rätt olja. Olja alltid in skärbrädan innan du använder den första gången.

Dessa två punkter är de allra viktigaste för att ge din skärbräda i trä ett långt liv, men det finns även några andra saker som kan vara bra att tänka på. Du bör aldrig blötlägga din skärbräda, eftersom vatten då kan tränga in djupt i träet och göra så att den sväller och blir svampig. Det är också viktigt att inte låta mat ligga och torka in på skärbrädan eftersom det kan gro in i träet och bli svårt att få bort.

Om din skärbräda i trä bli mycket sliten behöver det inte betyda att du måste slänga den. Ofta går det alldeles utmärkt att sandpappra ner ytan och sedan olja in den igen och fortsätta använda den som vanligt. Om din skärbräda skulle ha fått ett riktigt djupt jack, kan du prova att droppa vatten precis in i jacket eftersom träet då sväller och har du tur åker jacket igen.

Använd helst inte samma skärbräda till exempelvis kyckling och grönsaker, eftersom det finns risk att bakterier blir kvar på skärbrädan. Om du endast har möjlighet till en bra skärbräda i trä kan det vara bättre att införskaffa en billigare i plast till just kyckling.

Sammanfattning

En skärbräda i trä är det bästa valet av skärbrädor eftersom det är snällt för kniven, är mest hygieniskt samt att den har en mycket lång hållbarhet om du tar väl hand om den. En snygg skärbräda i trä kan dessutom fungera utmärkt som en serveringsbricka.

Den skärbräda i trä vi tycker är allra bäst är en skärbräda i teak från Skagerack. Teak är ett mycket bra val av träslag till skärbrädor eftersom de innehåller mycket naturliga oljor som står emot röta och mögel. Den här modellen är dessutom mycket snygg och har en praktisk droppränna. På tal om dropprännor rekommenderar vi även en skärbräda från BoosBlock som har en liten skål i rostfritt stål som samlar upp allting som hamnar i dropprännan. Mycket praktiskt om du exempelvis skär mycket kött där det rinner köttsaft.

Två prisvärda skärbrädor är en från Ernst kollektion och en från Murrikka, som både är snygga och stabila till ett väldigt bra pris.

Tänk på att aldrig diska din skärbräda i trä i diskmaskin samt att olja in den med jämna mellanrum, så håller den mycket länge.

Bäst i test

Skärbräda i teak som står emot både röta och mögel. Skageraks skärbräda kommer från ekologiskt odlad teak och finns i flera olika storlekar.