www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa keramiska kniv 2023

Bäst i test keramisk kniv 2023

Att ha bra knivar hemma underlättar för din matlagning, oberoende hur mycket kunskap, intresse eller erfarenhet du har. De flesta har nog stålknivar i sin samling, men keramiska knivar kan ge dig många fördelar i köket. Bra knivar gör din matlagning enklare och smidigare, men även hanteringen blir betydligt säkrare och tryggare. Alla bör investera i bra keramiska knivar – de gör både köket och matlagningen komplett.

Däremot kan det vara svårt att hitta den bästa keramiska kniven att investera i. Det finns många olika varianter på marknaden och det kan bli förvirrande när du ska välja den som passar dig bäst. Olika behov och olika kök behöver olika knivar, även keramiska sådana. Och vad är egentligen skillnaden mellan en vanlig kökskniv och en keramisk kniv?

Vill du investera i den bästa keramiska kniven men känner dig osäker på var du ska börja leta? I den här guiden hjälper vi dig att hitta den kniv som hjälper dig bäst utifrån just dina behov och förutsättningar. Det här köksknivstestet ger dig rekommendationer, tips och råd om allt som handlar om keramiska köksknivar!

1. Recension av Kyocera Gen Kockkniv

Den här är kniven är en mycket bra investering – den håller vad den lovar och den passar perfekt för dig som vill ha en multifunktions kniv i köket. Kniven kommer inte göra dig besviken med dess elegans och lätthanterliga form. En perfekt allround kniv med bra grepp.

Kniven är även mycket allsidig på alla sätt. Dess 18 cm utformar ett praktiskt och bekvämt köksredskap samtidigt som dess form och längd gör att den kan användas av många utan att få problem med greppet och hanteringen. I och med att keramik är hårdare än stål kan du känna dig säker på att kniven håller sin skärpa likt ett vasst som rakblad.

Ytterligare en fördel med denna modell är att den med lätthet glider genom råvaran och ger dig den form du vill ha. Vi gillar också att den har en enkel och stilren design med en exklusiv touch. Kort sagt en keramisk kniv som kan passa för alla!

  Specifikationer

   • Bladlängd: 18 cm
   • Material: Keramisk
   • Diskas för hand

  Kolla Priset

1. Pålitlig keramisk kniv

Denna exklusiva kniv är en hållbar investering som du kan lita på. Allsidig, praktisk och enkel.

2. Recension av Delux Kockkniv

Det här är den mest populära, och bästa, keramiska kniven du kan hitta. Modellen Delux är vinnaren i köket tack vare dess skärpa, estetik och stil. Den besparar dig mycket arbete då den är behändig och bekväm. Tack vare handtagets ergonomiska utformning får du det bästa greppet och kan känna dig trygg.

Den svarta keramiken gör kniven tålig och uthållig, vilket gör att du kan känna dig säker på att den här kniven kan användas om och om igen. Kniven går aldrig ur tiden tack vare dess stilrena design, funktion och kvalité. Med en design inspirerad av japanska hantverk är den dessutom väldigt vacker och elegant.

Vad mer behövs egentligen? Du kan använda kniven till alla möjliga råvaror och det spelar ingen roll om du lagar mat för första gången eller har gjort det i flera år, alla kan använda sig av denna variant. Allt detta kan bli ditt för ett oövervinnerligt pris och värde, helt enkelt en oslagbar vinnare.

  Specifikationer

   • Bladlängd: 14 – 18 cm
   • Material: Keramisk
   • Diskas för hand

  Kolla Priset

2. Bäst i test keramisk kniv

De allra flestas favoritkniv och vår bäst i test vinnare! Delux Kockkniv håller hög standard och är mycket prisvärd.

3. Recension av Kyocera Santoku

Här har du svaret om du letar efter en uthållig, praktisk och mångsidig keramisk kniv. Kniven har ett blad på 15 cm medan det eleganta handtaget är tillverkat i ett kompositmaterial av trä och plast. Det känns alltså som trä, men ger dig bättre hållbarhet och tålighet.

Bladets långa hållbarhet gör många imponerade i köket. Materialet har en överlägsen funktionalitet och långvarig skärpa som minst sagt underlättar. Redan från första användning kommer du förvånas över hur behagligt handtaget är i handen. Dessutom ger Kyocera Santoku en känsla av kvalité och exklusivitet då den är skapad i Japan.

Oavsett om du är proffs eller nybörjare ger denna kniv en exemplarisk upplevelse. Kniven i sig rätt liten, men med ett kraftigt blad som klarar av det mesta – speciellt grönsaker och frukt – kan den gå hem hos de flesta. Kniven förgyller ditt kök och gör din vardag enklare. Allt detta får du för ett mycket bra pris!

  Specifikationer

   • Bladlängd: 15 cm
   • Material: Keramisk
   • Tvättas för hand

  Kolla Priset

3. Prisvärd kockkniv

Det här är en av de mest mångsidiga och prisvärda knivarna. En kockkniv i keramik som fungerar för alla matlagningsuppgifter i köket.

4. Recension av INCA Keramisk Allkniv

Detta är kanske inte den mest exklusiva av keramiska knivar, men dess låga pris ger ändå otroligt bra kvalité. Just av den anledningen anser vi att detta är bästa keramiska kniv i budgetklasen!

Det här är kniven som gör allt i köket lätt – trots enkel och lätthanterlig utformning klarar den av att ta sig igenom även de lite svårare råvarorna. Du får ett smidigt köksredskap som hjälper dig med dagens alla måltider.

Knivens 15,5 cm keramiska blad av Zirkoniumdioxid och ergonomiska handtag av ABS-plast hjälper dig i köket utan att du behöver tömma din plånbok. Den känns trygg och säker att använda samtidigt som den är riktigt behändig. Dessutom är handtaget riktigt snyggt och lättviktigt för att underlätta hantering, medan bladet är både slittåligt och kraftigt.

Bladet behöver heller inte slipas utan håller skärpan så länge du använder den. Vad du än ska skiva, hacka, forma eller laga i köket möjliggör denna kniv ett effektivt arbetssätt. Den är säker, ergonomisk och funktionell, en trio som alltid går hem.

  Specifikationer

   • Lätt vikt
   • Bladet oxiderar inte
   • Ergonomsikt handtag av ABS-plast

  Kolla Priset

4. Bästa budgetval

Kniven som kommer ger dig stort värde till ett lägre pris. Detta är en originell kniv som möjliggör behaglig och funktionell hantering oavsett matlagning.

5. Recension av Hi Tech Santokukniv

Här får du en ny världsstandard i form av keramisk kniv! Den är perfekt för att hantera allt från grönsaker och frukt till fisk och kött. Bladet i sig är riktigt exklusivt – HI Tech-keramiken pressas ihop med ett tryck av flera tusen ton per kvadratmeter vid tillverkning. Det är samma typ av material som används till Ferraris bromsbelägg, lyxigt va?

Det har en perfekt balans då det både är tunt, styvt och lätt, vilket ger dig bättre resultat vid alla situationer i köket. Dess väl tilltagna höjd ser även till att du slipper slå i knogarna i skärbrädan vid användning. Handtaget fyller din hand utan att det känns klumpig, samtidigt som dess form ger ett tryggt grepp när du arbetar med kniven.

Denna avancerade kockkniv är ett lyxigt alternativ som ger dig bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Kniven går att lita på och har kvalité i världsklass. Den kommer även till ett bra pris trots dess välgjorda funktion och form. Vi är mycket nöjda.

  Specifikationer

   • Tillverkad av mycket tålig Hi Tech-keramik
   • Handtag tillverkad av vattenresistent pakkaträ
   • Undvik att skära skaldjur, ben, djupfryst och andra extra hårda varor med denna kniv

  Kolla Priset

5. Lyxig keramisk kniv

Hi Tech Santokukniv är vår bäst i test vinnare när det kommer till lyxiga keramiska knivar. Dess svarta, keramiska blad och ett rejält handtag erbjuder denna trygg och säker användning oavsett matlagning. Ett japanskt mästerverk av ren och skär elegans!

Passar keramiska knivar för alla?

Alla kan få en bättre matlagningsupplevelse med keramikknivar, men framför kan de göra skillnad för dig som arbetar mycket med grönsaker och frukt. Visst är det irriterande när tårarna börjar rinna när du hackar lök? Med en keramisk kniv kan du bland annat slippa detta då den keramiska kniven inte ger samma kemiska reaktion.

Utöver detta är keramiska knivar mycket tåliga, hållbara och riktigt enkla att använda. De har rejält med kraft och underlättar din matlagning avsevärt. Barn bör dock inte använda keramiska knivar då de är väldigt vassa och ömtåliga. De passar med andra ord bäst för den som vet vad den gör i köket.

Hur ska jag förvara min keramiska kniv på bästa sätt?

För att kniven ska behålla sin skärpa så länge som möjligt är förvaringen viktig. Keramiska knivar är ömtåliga och mår bäst av att stå i ett knivställ. Där kan du placera dem säkert utan att andra köksredskap sliter ut dem. Kniven håller sig hel och vass samtidigt som det är mer säkert för dig.

Kan jag diska min keramiska kniv i diskmaskinen?

Du bör inte diska din keramiska kniv i diskmaskinen. Här och var kan man läsa att en fördel med keramikknivar är att de just kan maskindiskas. Det höga trycket från diskmaskinen gör dock att din kniv stöter ihop med andra material, något som kan skada såväl kniven som andra köksredskap du har i diskmaskinen. Det bästa är alltså att handdiska dina keramikknivar.

Väger en keramik kniv mer än en vanlig kniv?

Keramiska knivar väger mindre än stålknivar. Det är alltså perfekta för dig som har ont i lederna eller som har svårt att hålla i vanliga knivar. Eftersom keramiska knivar är lättare belastas din hand inte lika mycket vid användning, vilket även är mer behagligt.

Vilken skärbräda är bäst att använda med keramiska knivar?

Träskärbrädor är det absolut bästa alternativet att använda tillsammans med din keramiska kniv. Skärbrädor av plast fungerar också bra, men du bör verkligen undvika skärbrädor i glas.

Nyheter och tips till köket

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till köket

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
mathem logo png

Rabattkod

NY150KR

150 kr rabatt för nya kunder!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

köket matlagning
hemköp logo png

Rabattkod

HEMKÖP100

100 kr rabatt när du handlar för 700 kr!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

stekpanna test
kitchentime

Outlet

-70%

Här hittar du populära köksredskap.

Gäller så länge lagret räcker

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Bästa keramiska kniven – vi hjälper dig att hitta rätt

Den keramiska kniven passar perfekt för dig som älskar att laga mat och vill nå en ny nivå med din matlagning. Samtidig gör den sig riktigt bra för dig som vill ha en mycket smidig och bekväm kniv som möjliggör allsidig matlagning utan några hinder på vägen. Keramiska knivar är mycket hållbara, tåliga och rejäla, samtidigt som de känns behändiga vid användning.

Vill du investera i en keramisk kniv men känner dig osäker på vad som passar bäst? I vårt test av keramisk kniv går vi inte bara igenom vilka varianter som är bäst, utan vi tipsar även vad du ska tänka på för att hitta den mest optimala modellen för dig!

Gör en inventering i köket och se vad du redan har för knivar hemma, det vill säga både bland de som kanske bara ”ligger och skräpar” i kökslådan som bland de som står snyggt uppradade i knivstället. På så sätt kan du få en uppfattning om det är någonting du saknar, vilket kan underlätta vid din investering.

Att tänka på vid köp av keramisk kniv 

 • När du ska välja den keramiska kniv som passar just dig bäst är det viktigt att du utgår från dina behov och önskemål. Olika personer, kök och matlagningstyper behöver olika knivar – detta är viktigt att ha det i bakhuvudet när du ska välja en kniv som ska gå hem hos dig.
 • Fråga dig själv vad du vill att kniven ska göra för dig och ditt kök. Det allra viktigaste är att det känns rätt för just dig och att din kniv kan komma till användning under flera år framöver, inte minst om du vill investera i en lite lyxigare modell.
 • En regel är att ju dyrare en kniv är desto högre kvalité har den, något som även är avgörande för dess funktionalitet och hållbarhet. Idag finns det dock mängder av riktigt bra knivar till lägre priser. Det gäller att du utgår från din budget för att du ska hitta en variant som passar dig i alla olika kategorier – det finns alltid någon kniv som kan funka bra oavsett budget.
 • Kniven ska passa just din hand för att den ska kunna användas på bästa sätt. Ett tips är att gå in i några butiker och testa hur det känns när du greppar om olika knivar. Känn efter och fundera en extra gång vilken kniv som passar dig bäst. Den ska göra din matlagning enkel och bekväm.
 • Japanska knivar har bättre skärpa och är därmed mer vassare än de europeiska. Det betyder dock inte att de europeiska varianterna är dåliga, trots att de kan vara i behov av att slipas oftare. Detta kan vara bra att ha i åtanke vid köp av keramisk kniv då det är skärpan som till stor del avgör dess funktionalitet.

Vad är en keramisk kniv?

Keramikknivar består av zirkoniumdioxid – ett väldigt hårt material som möjliggör för de keramiska knivarna är upprätthålla hög tålighet och rejält med kraft vid all typ av matlagning. Det är just denna egenskap som gör att så många vänder sig till just keramiska varianter.

Tack vare dess riktigt robusta material säger man att keramiska knivar ligger på 8,5 i Mohs hårdhetsskala. På en skala som mäter 1 till 10 är 8,5 för keramiska knivar ett tydligt tecken på att de levererar långvarig hållbarhet och styrka.

När det kommer till handtaget hos keramiska knivar kan det bestå av flera olika material. Detta påverkar dock inte knivens funktion särskilt mycket i och med att det är just det vassa och riktigt rejäla bladet som står i fokus. Vill du hitta den bästa keramiska kniven för dig kan du ta del av vårt test av keramisk kniv ovan!

Hur slipar man en keramisk kniv?

Beroende på vilken keramisk kniv du investerar i kan behovet av slipning se lite olika ut. Somliga modeller är i behov av att slipas oftare än andra, och då gäller det att slipningen av kniven utförs av någon som vet hur det ska gå till. Vanliga knivslipare fungerar tyvärr inte för keramiska knivar.

En fördel är att de keramiska knivarna inte behöver slipas speciellt ofta om du hanterar dem på rätt sätt utifrån deras specifika behov och egenskaper. Ett tips är att du ber någon slipa kniven innan det att du köper den, så blir det ett steg mindre för dig när det kommer till underhållning.

Jämför keramikknivar

Det är viktigt att jämföra olika keramiska knivar innan det att du själv ska köpa en! Alla keramiska knivar har utformning, design och funktionalitet, vilket innebär att de passar olika bra i olika kök och för olika personer. Keramiska knivar håller längre än stålknivar och därför är det viktigt att den kniv du köper passar dig långsiktigt.

Vi alla har olika förutsättningar, behov och önskemål när det kommer till knivar. Därför är det viktigt att inte välja första bästa kniv du hittar, utan istället kan det vara värt att lägga lite tid på att jämföra knivarna för att se vilken modell som faktiskt passar dig.

Sammanfattning

Det ska inte vara svårt att välja en keramisk kniv. Vi råder dig att testa knivarna i butik och prova dig fram tills du hittar den som passar just dig bäst. När du har hittat en kniv som känns bra för din hand kan du ta nästa steg och fundera ut vilken kniv du har mest behov av.

Med hjälp av vår guide innehållande test av bästa keramiska kniv hoppas vi att du kan hitta en variant som är bra för dig och ditt kök. Keramiska knivar är kanske inte de mest vanligt förekommande knivarna i olika hushåll, men när du väl fått nos om dem kan vi lova att de kan leda dig in till en ny värld inom matlagningen. Det är minst sagt värt investeringen!

Bäst i test

De allra flestas favoritkniv och vår bäst i test vinnare! Delux Kockkniv håller hög standard och är mycket prisvärd.