www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa köksniven 2023

Bäst i test kökskniv 2023

Bra knivar är något som alla bör ha i sitt knivställ. Det oavsett kunskap, erfarenhet och intresse för matlagning. Med bra knivar är det både väldigt mycket enklare och smidigare att arbeta med olika råvaror, och så blir även hanteringen mer trygg och säker. Det är med andra ord en investering som alla bör göra – utan köksknivar är köket inte komplett!

Däremot kan det vara svårt att veta vilka köksknivar man ska investera i, inte minst med tanke på att det finns så många olika varianter att välja mellan på dagens marknad. Olika personer kan vara i behov av olika knivar, något som även hänger ihop med olika kök och olika typer av matlagning.

För att hjälpa dig på vägen mot att hitta den kökskniv som passar dig, dina behov och förutsättningar har vi samlat de bästa köksknivarna på marknaden. I vårt kökskniv test kan du ta del av såväl rekommendationer som tips och råd kring allt som har med köksknivar att göra!

1. Recension av Kai Shun Premier Kockkniv

Om du gillar att investera i riktigt exklusiva köksprylar kommer den här kockkniven från Kai Shun göra sig mer än perfekt. Trots att den kommer till ett väldigt lyxigt pris anser vi att denna är värd en investering alla dagar i veckan. Och det inte bara på grund av dess eleganta finesser och stilrena design.

Denna kockkniv är också en mycket bra investering då den är otroligt mångsidig. Det beror först och främst på att den är utformad i en väldigt smidig och behändig storlek. Dess längd på 20cm innebär att den kan användas av de flesta, där du utan problem får ett stadigt och rejält grepp som samtidigt känns lätt och bekvämt.

Oavsett om du ska skära kött, grönsaker, frukter eller lite tuffare råvaror kommer kniven gå som en dans. Dess material i rostfritt stål ser också till att den håller sig fin och vass länge. Och för att inte tala om den exklusiva designen som minst sagt sätter pricken över i:et.

  Specifikationer

   • Kommer i två storlekar
   • Skaft av amerikanskt valnötsträ
   • Exklusiv design och hög kvalitet

1. Lyxiga kockkniven

Trots dess exklusiva pris är denna lyxvariant av kockkniv en mycket bra investering. Mångsidig, smidig och mycket praktisk.

2. Recension av Global G2 Kockkniv

Det finns ingen tvekan om att den här kockkniven från Global, deras modell G-2, är en riktig vinnare i köket. Inte bara håller den toppklass när det kommer till såväl kvalité som användarvänlighet och komfort, utan den är även mycket trygg att hantera tack vare det stabila grepp du får.

Tillverkad i rostfritt stål kan du även känna dig säker på att denna kökskniv tål väldigt mycket, något som i sin tur gör att den håller länge. Både skärpa, komfort och dess stilrena design håller i sig från år till år.

Det finns helt enkelt inte mycket mer att begära. Dessutom är den otroligt mångsidig då den funkar för det mesta och för de flesta, oavsett kunskap och erfarenhet. Allt detta får du för ett otroligt generöst pris! Snacka om en självklar vinnare av högsta klass.

  Specifikationer

   • En klassiker i Globals serie kockknivar
   • Uppskattad av proffs och hemmakockar världen över
   • Cromova 18-stål

  Kolla Priset

2. Bäst i test kökskniv

Storfavoriten Global är även vår bäst i testvinnare! Global G-2 är en kockkniv av högsta klass, som trots det är otroligt prisvärd.

3. Recension av Fiskars Asiatisk Kockkniv

Vill du inte lägga alla dina besparade pengar på en funktionell kökskniv skulle vi verkligen rekommendera dig att kolla in den här modellen från Fiskars. Deras Functional Form asiatisk kockkniv är en 17cm kniv i ett otroligt funktionellt format. De har lyckats otroligt bra med att kombinera funktionalitet med komfort – enkelt och smidigt men samtidigt rejält.

Trots att det inte är någon värsting till kniv anser vi att det otroligt låga priset ger väldigt mycket för pengarna. Det svarta handtaget ligger tryggt och skönt i handen, där du lätt får ett stadigt grepp för enkel och säker användning. Samtidigt är bladet både brett, hyfsat stor och kraftigt, där materialet i rostfritt stål bjuder på slittålighet.

Oavsett vad du ska skära, skiva eller hacka kan du arbeta effektivt och snabbt och få riktigt fina resultat. Är funktionalitet, ergonomi och säkerhet viktigt för dig när det kommer till matlagning kommer Fiskars kockkniv bli en stor favorit!

  Specifikationer

   • Längd: 17 cm

  Kolla Priset

3. Bästa budgetval

Mycket prisvärd kockkniv från Fiskars. En riktig klassiker som verkligen bjuder på funktionalitet och komfort i ett behagligt paket.

4. Recension av MAC Mighty Kockkniv 21

Skulle du fråga oss om vi kunde ge en rekommendation på en proffsig, högkvalitativ och smart utformad kökskniv till ett bra pris skulle vi säga MAC Mighty Kockkniv på 21cm. Vid första anblick må det se ut som att denna kniv är rätt dyr. Men när vi säger att det är värt att dyka lite djupare ner i dess form och funktion så menar vi verkligen det.

För börjar du kolla lite närmare på vad denna kniv faktiskt erbjuder kommer du inte bli besviken. Kniven är nämligen en del av den så kallade PRO-serien från MAC, vilket innebär att den är specifikt designad för att göra sig bra även för proffsen. Det vill säga, den är extra tålig och hållbar, har riktigt bra skärpa och ligger mycket bra i handen.

Dessutom är den här kniven i sig ett riktigt hantverk från Japan – varje kniv slipas för hand, vilket i kombination med skaftet i magnoliaträ skapar ett riktigt elegant redskap. Priset du får betala är därmed riktigt bra! Du kan känna dig säker på att den gör det jobb du önskar flera år framöver.

  Specifikationer

   • Tunt knivblad med perfekt balans
   • Handsmidd i Japan
   • Trähandtag

  Kolla Priset

4. Prisvärd kökskniv av kvalité

MAC Mighty är en 21cm lång kockkniv utformad med ett flertal önskvärda egenskaper. Proffsig kniv av hög kvalité till ett riktigt trivsamt pris!

5. Recension av Yaxell Zen Kockkniv

Det är verkligen inte konstigt att denna kniv från Yaxell Zen, deras Kockkniv på 20cm, har vunnit ett flertal tester genom åren. Just på grund av dess kvalité, pålitliga utformning och smarta egenskaper valde vi även att ha med den som en favorit i vårt kökskniv test.

Tack vare en konstruktion med 37 lager av mjukt rostfritt stål varvat med hårt rostfritt stål är detta en kniv som sent ger vika. Kärnan är otroligt tålig och stark, vilket gör att den klarar av det mesta med bravur. Samtidigt bildar dessa lager ett enastående, unikt Damaskus-mönster som i sig sätter standarden högt.

Utöver det är bladets yta otroligt vass och blank, samtidigt som handtaget både är bekvämt och snyggt. Det är minst sagt en välgjord kniv som du kan lita på. Den trogna kökskniven kommer till ett mycket bra pris som är värd en investering alla dagar i veckan!

  Specifikationer

   • Knivblad med hög skärpa som håller länge
   • Stilren design på både handtag och blad

  Kolla Priset

5. Den trogna kökskniven

En klassiker när det kommer till kockknivar är denna pålitliga variant från Yaxell Zen. Den vackra kniven kommer vara dig trogen i flera år!

Vad är en kökskniv?

En kökskniv är en typ av kniv som du ska använda till någon form av matlagning i köket. Däremot finns det olika varianter av köksknivar, inte minst när det kommer till användning, design och hantering. Både brödkniv, kockkniv, filékniv och grönsakskniv är olika typer av köksknivar. De kan vara stora som små, långa som korta, billiga som dyra, smala som tjocka.

Hur väljer jag bästa kökskniv för mig?

För att välja den bästa kökskniven är det viktigt att du utgår från vad just du är i behov av. Om du redan sen tidigare har en kockkniv och en brödkniv kan det vara bra att investera i en mer allsidig kniv, eller kanske en lite mindre eller en lite enklare?

Tänk dock på att pris ofta talar för kvalité, vilket även påverkar användning, hantering, tålighet och hållbarhet. Olika knivar passar olika bra för såväl olika personer som olika kök och matlagning, så ha det i åtanke. Det viktiga är att det känns rätt för dig och att kniven uppfyller dina önskemål.

Vad ska jag tänka på vid köp av kökskniv?

Vid köp av kökskniv finns det ett antal faktorer att väga in, som i sin tur är avgörande för hur du upplever kniven och hur just du kan använda den. Utöver att du bör anpassa köpet efter ovanstående faktorer (se under ”hur väljer jag bästa kökskniv för mig?”) bör du även se över knivens position i din hand, hur greppet känns, dess material, samt pris.

Hur tar jag hand om min kökskniv?

Att ta hand om en kökskniv kan se ut på olika sätt. Här är det viktigt att anpassa underhåll och hantering efter kniven i sig, det vill säga dess skörhet. Dyrare och mer exklusiva knivar är ofta vassare och hårdare, men samtidigt kräver det att du rengör dem och vårdar dem mer. Det vill säga, handdisk och tork med handduk. Att slipa är även viktigt.

Köper du istället en enklare kniv är det sällan ett problem att diska den i maskin. Dessa knivar är dock inte lika vassa och håller sig inte så bra lika länge, men de är betydligt smidigare att underhålla och kan funka bra för många ändå.

Nyheter och tips till köket

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till köket

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
mathem logo png

Rabattkod

NY150KR

150 kr rabatt för nya kunder!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

köket matlagning
hemköp logo png

Rabattkod

HEMKÖP100

100 kr rabatt när du handlar för 700 kr!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

stekpanna test
kitchentime

Outlet

-70%

Här hittar du populära köksredskap.

Gäller så länge lagret räcker

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Att välja rätt kökskniv – så gör du

Det är som sagt inte alltid helt lätt att veta vilken kökskniv man ska välja. Olika knivar passar olika bra för olika personer, olika kök, olika typer av matlagning och för olika situationer. En kökskniv som passar som handen i handsken för dig kanske inte alls passar bra för någon annan. Så vilken kökskniv ska du välja? Vi går igenom vad du ska tänka på nedan!

Anpassa valet efter dina behov

Det allra viktigaste när du ska välja en kökskniv som passar dig är att du utgår från just dig själv – kniven ska kännas rätt för dig och ingen annan! Tänk på vad vill du kunna använda kniven till, hur ditt kök ser ut och vilka redskap/ knivar du har sen tidigare. Ställ dig även frågan vad just du är i behov av, vad efterfrågar du? Erfarenhet och kunskap?

Olika ändamål

Kom ihåg att det oftast inte är nödvändigt att investera i mängder av olika köksknivar och att du köper ”en kniv för varje uppgift”. Idag finns det nämligen gott om köksknivar som kan användas till mycket, så som den välkända kockkniven.

Så länge du har välgjorda och hållbara knivar räcker det med att köpa ett par olika varianter, exempelvis en kockkniv, en mindre variant, en mellanstor modell och en brödkniv. Då har du en kniv för alla olika behov och uppgifter. Att kombinera dyra, hållbara och riktigt vassa knivar med enkla, tuffa sådana är också bra. Se bara till att du tar hand om dina knivar på rätt sätt för att garantera maximal livslängd. 

Plats i handen

Ska du investera i en något dyrare och lite lyxigare kniv gäller det att göra rätt val – då kan du ha med dig kniven för resten av ditt liv. För att få till denna perfekta passform ska kniven först och främst kännas bekväm i din hand, det vill säga att du får ett bra grepp som både känns tryggt, stadigt, behändigt och behagligt.

Känner du dig osäker på detta är det smart att besöka en fysisk affär för att testa olika handtag, material och designs. Kläm och känn, placera dem i handen och lev dig in i en verklig situation – vilken variant passar bäst i din hand?

Material

Materialet är ofta väldigt avgörande för såväl köksknivens pris som tålighet, hållbarhet och användarvänlighet. Kollar man på köksknivar finns det ofta de som är hårda och de som är mjuka – de hårda är mer härdade och tål därmed mer.

Här kan alltså regeln om att dyrt är bättre än billigt stämma rätt bra. Vill du ha en kniv som både känns rejäl, som är tålig och som håller en evighet kan en hårdare, mer exklusiva variant vara att föredra. Dessa kräver dock även mer underhållning. Vill du ha en kniv som gör att du slipper fälla tårar varje gång du ska hacka lök kan en keramisk kniv vara att föredra, och så vidare. 

Pris

Som tidigare nämnt är priset många gånger avgörande för knivens kvalité. Om du bara är ute efter en kniv som gör sitt jobb bra, men som samtidigt är enkel att hantera, som inte är särskilt skör och som även är smidig att rengöra i diskmaskinen kan en billigare modell vara att föredra. Dessa är dock sällan särskilt vassa, och de slits även snabbare.

Jämför köksknivar

Med tanke på det breda, mångsidiga och varierande utbud av köksknivar som finns på marknaden idag kan det vara rätt förvirrande att veta vilken kniv man själv ska välja. Vad är just jag i behov av? Vad saknas i mitt kök? Vad känner jag mig trygg och bekväm med att använda? För en viss person kanske en kökskniv från Global är det absolut bästa alternativet, medan det för en annan finns andra betydligt mer passande alternativ. 

Något som också kan försvåra valet lite extra är att begreppet kökskniv i sig är otroligt brett. En kökskniv kan se ut på så många olika sätt, ha olika funktioner och egenskaper, och därmed även passa olika bra för olika användning. En viss kökskniv passar för det, medan en annan passar för det.

Att jämföra köksknivar kan därmed vara väldigt smart. Det inte minst om du känner dig osäker på vad du är i behov av eller vad du efterfrågar. När du jämför köksknivar är det bra att kolla på storlek, material, handtag och egg, samt design och utformning. Kvalité är även avgörande för pris, slittålighet och hållbarhet.

Alla dess aspekter är sen avgörande för vad kniven bör användas till, det vill säga när, var och hur den gör sig som bäst. Fundera över om du vill investera i en mångsidig kökskniv, eller en kökskniv som passar specifikt bra för en viss typ av råvara eller en viss typ av matlagning. Oavsett är det bra att jämföra köksknivar för att hitta bästa modell för dig!

Olika typer av köksknivar

Något som kan underlätta valet av bästa kökskniv är om du har koll på vilka olika typer av köksknivar som finns att välja mellan på marknaden. Beroende på vilken kategori av kökskniv du vänder dig till kommer du nämligen mötas av en viss standard när det kommer till egenskaper, design och utformning.

Den främsta faktorn som avgör vilka av alla dessa olika modeller av köksknivar som finns på marknaden passar dig bäst är vad du önskar använda kniven till. Nedan listar vi några av de vanligaste kategorierna av köksknivar så att du enklare och smidigare ska kunna hitta det bästa alternativet för dig och dina behov!

Kockkniv

Om du vill investera i en väldigt mångsidig kökskniv som kan användas till det mesta skulle vi rekommendera dig att köpa en bra kockkniv. Dessa kan du använda för att göra allt från att skära potatis och hacka grönsaker till att skära kött och hacka lök.

Kniven har inga utstickande eller unika egenskaper, men gör sig istället bra och effektiv i det mesta. Helt klart ett måste att ha i ditt knivställ, eller att investera i när du flyttar hemifrån och får ditt första egna kök!

Köttkniv

Ett annat vanligt förekommande alternativ av kökskniv är köttkniv. Denna är, precis som namnet utlovar, specifikt anpassad för att användas då du ska skära kött. Tack vare att dessa knivar ofta är väldigt långa, vassa och arbetar mycket precist blir det med denna kniv väldigt mycket enklare att få till fina, rena köttskivor.

Köttyxa

Till skillnad från köttkniven så är köttyxan en otroligt robust och rejäl kniv. Denna variant är speciellt utformad för att du utan problem ska kunna skära igenom tuffare köttsorter, skära i ben eller dela väldigt svårgenomträngliga råvaror. Perfekt att ha tillgängligt bland annat i uteköket och för de gånger du kan laga mat utomhus.

Brödkniv

En brödkniv är ett måste att investera i för dig som ofta skär brödskivor och mackor. Med en brödkniv kan du få till de där perfekta – tunna eller tjocka – skivorna utan att behöva oroa dig för att brödet ska gå sönder, smula sönder eller inte ge dig den skiva du önskade.

Tack vare de tandade bladen tar kniven sig igenom hårda yttre skal men glider samtidigt igenom mjukare och varma kärnor. Kan även användas för att skära frukt och grönt, så som tomat.

Sammanfattning

Idag finns det mängder av köksknivar att välja mellan! Det innebär att det finns generösa valmöjligheter för alla, samtidigt som valet av rätt kökskniv kan bli rätt svårt.

Det viktigaste är att du som ska köpa en kökskniv funderar på vad just du efterfrågar, är i behov av och känner dig bekväm med – olika köksknivar passar olika bra till olika personer, kök och matlagningstyper. Därför kan en viss kniv kännas mer rätt än en annan.

Att jämföra köksknivar inför köp kan därmed vara smart för att du ska hitta bästa kökskniven för dig! Vi hoppas att vår köpguide med både rekommendationer, tips och råd kan underlätta då du vill köpa en kökskniv. 

Bäst i test

Storfavoriten Global är även vår bäst i testvinnare! Global G-2 är en kockkniv av högsta klass, som trots det är otroligt prisvärd.

Premium