BÀsta drönare 2021

Drönare bÀst i test 2021

Det har blivit allt mer populÀrt att köpa en drönare med kamera, och dÄ tekniken har förfinats fÄr man numera mer drönare för pengarna Àn nÄgonsin tidigare. RÀckvidden Àr bÀttre, handkontrollerna Àr mer pÄkostade och bildkvaliteten vid videofilmande och fotograferande ligger i nivÄ med hur en modern kompaktkamera presterar. 

Men vilken drönare ska man vÀlja egentligen, dÄ det finns sÄ mÄnga bra drönare pÄ marknaden?

Den uppgiften hjÀlper vi dig med. I den hÀr artikeln pratar vi mer om fyra perfekta drönarmodeller som alla Àr prisade i sina respektive produktsegment.

Recension av DJI Mavic Air 2 

Denna drönare, det vill sÀga DJI Mavic Air 2, Àr ett fullvuxet storasyskon till DJI-drönare i Mini 2-serien. Du betalar Àven ett lÄgt pris för den prestanda du fÄr ta del av.

För DJI Mavic Air 2 Àr det som bÀst 4K-kvalitet i 60 bildrutor per sekund som gÀller. Du kan Àven genomföra en Hyperlapse-session med 8K-upplösning. Hyperlapse Àr en fototeknik dÀr drönaren tar mÄnga stillbilder pÄ en gÄng. Det innebÀr att du fÄr en snygg, men samtidigt högupplöst animering som du annars bara hittar i filmens och seriernas vÀrld. 

Den maximala flygtiden ligger pÄ 32 minuter vilket Àr en utmÀrkt. Det Àr en prestation som gör DJI Mavic Air 2 till en av DJI:s motorstarkaste drönare. Designen Àr i sin tur nÀrmast fullÀndad, dÄ drönaren bÄde Àr snygg och har komponenter som ger den goda flygegenskaper.

Vikten ligger pÄ 570 gram, och den fjÀrrkontroll som inkluderas har tvÄ behÀndiga spakar med ett inbyggt och naturtroget motstÄnd. NÄgon skÀrm inkluderas inte pÄ fjÀrrkontrollen. Det Àr hÀr meningen att man ska montera sin smarta mobiltelefon pÄ ovandelen av fjÀrrkontrollen, och det fungerar utmÀrkt. UniversalfÀstet som Äterfinns pÄ fjÀrrkontrollen gör att telefonen sitter perfekt, utan att gunga eller vrida pÄ sig nÀr man flyger med drönaren.

Likt alla DJI-drönare som sĂ€ljs idag Ă€r Ă€ven denna utrustad med ett GPS-system som gör att man aldrig fĂ„r möjlighet att flyga nĂ€ra intill exempelvis flygplatser eller militĂ€ra skyddsobjekt. Det Ă€r en smart och nyttig funktion, som gagnar hela drönar-communityt. Du kan vĂ€lja att lĂ€gga till egna “no fly-zoner” direkt via den kostnadsfria DJI-appen.

1. Filmar i 4K

DJI

Mavic Air 2

DJI Mavic Air 2 Àr en kraftfull drönare med en flygtid pÄ cirka 32 minuter. Utöver det kan du spela in video i 4K-kvalitet med 60 bildrutor per sekund. Denna drönare Àr ett perfekt allround-alternativ.

Recension av DJI Mini 2

DJI Mini 2 Àr en utmÀrkt drönare i instegssegmentet. Den Àr enkel att anvÀnda och en direkt efterföljare till en annan, numera utgÄngen storsÀljare i form av DJI Mavic Mini. Som namnet antyder Àr DJI Mini 2 en kompakt drönare, sÄ du kan enkelt vika ihop drönaren för att ta med dig den i fickan.

DJI Mini 2 har dessutom bestyckats med en ny och mer begriplig fjÀrrkontroll. Mer specifikt Àr det tvÄ lÀttmanövrerade spakar som gÀller, och de avancerade instÀllningarna kan du numera i stÀllet sköta via din mobil eller din surfplatta. Utöver det har drönarens design förenklats. Vi gillar det hÄll som DJI vÀljer att vandra mot. Det vill sÀga enkelhet, och en vision om att alla ska kunna Àga en drönare utan att först behöva utbilda sig till stridspiloter.

En annan aspekt som gör DJI Mini 2 till en perfekt drönare Àr dess förbÀttrade förmÄga att stabilisera sig i luften, utan att man sjÀlv behöver göra nÄgonting. DJI Mini 2 ger dig med andra ord en perfekt och stabil videoström i 4K, oavsett om det blÄser ute eller inte.

Men lika tÄlig mot plötsliga vindkast som DJI FPV Àr den inte, men priset Àr i detta fall ett helt annat. Det gör att det lilla tillkortakommandet Àr mer Àn förlÄtligt. I 4K Àr det 30 bildrutor per sekund som gÀller, och om du vÀljer att spela in video i 1080p-kvalitet dubbleras bilduppdateringsfrekvensen till totalt 60.

Flygtiden ligger pÄ upp till 30 minuter, och det maximala flygavstÄndet ligger pÄ maximalt 4 kilometer. DJI Mini 2 erbjuder Àven fem inbyggda lÀgen dÀr drönaren cirklar direkt ovanför dig sÄ att du fÄr möjlighet att ta snygga foton och videoklipp pÄ din omgivning. NÀr drönaren vÀl kommit ner pÄ marken igen kan du bearbeta filmerna och fotografierna med hjÀlp av DJI Fly-appen, som bÄde Àr kostnadsfri och nybörjarvÀnlig.

Följande sjÀlvfotograferingslÀgen finns inlagda i mjukvaran för DJI Mini 2:

 • Dronie: Drönaren filmar dig rakt framifrĂ„n. Perfekt för selfies.
 • Rocket: Drönaren filmar dig rakt uppifrĂ„n. Du vĂ€ljer sjĂ€lv hur högt DJI Mini 2 ska flyga.
 • Circle: Som namnet antyder cirkulerar drönaren över dig. Du vĂ€ljer sjĂ€lv i vilken takt som drönaren ska cirkulera.
 • Helix: Drönaren filmar dig rakt framifrĂ„n med ett mer avancerat flygmönster. Perfekt om du tycker att Dronie-lĂ€get inte Ă€r tillrĂ€ckligt anpassningsbart.
 • Boomerang: Drönaren flyger runt dig pĂ„ samma sĂ€tt som en bumerang. Även hĂ€r kan du sjĂ€lv avgöra höjd samt hastighet.

2. BĂ€st i test

DJI

Mini 2

DJI Mini 2 Àr som namnet antyder en lite mindre drönare. Funktionaliteten Àr det dock inget fel pÄ. Du kan spela in video i 4K-kvaltiet, och utöver det inkluderas mÄnga avancerade sjÀlvportrÀttslÀgen.

Recension av Ryze Tello 

Ryze Tello Àr en perfekt instegsdrönare för alla med en liten budget, som samtidigt vill kunna flyga med en riktig drönare. Som namnet antyder Àr det Ryze som tillverkar denna drönare, men dÄ Ryze har ett tÀtt samarbete med DJI Àr det en bra kvalitetskÀnsla som gÀller Àven hÀr.

Det kan vara lockande att handla en billigare drönare Àn just Ryze Tello. Men gör inte det. Denna drönare utgör nÀmligen miniminivÄn för att du ska kunna ta del av en trevlig flygupplevelse som Àr fri frÄn störningar, brus och stÀndiga frÄnkopplingar.

För Ryze Tello Àr det en flygtid pÄ 13 minuter som gÀller. Det maximala avstÄndet uppskattas till 100 meter och den maximala videoupplösningen ligger pÄ 720p. I sammanhanget kan dessa specifikationer verka tama, men sÄ Àr inte fallet. För bara nÄgra Är sedan kostade en drönare med samma specifikationer som Ryze Tello cirka fem gÄnger sÄ mycket.

Man mÀrker förvisso att Ryze har fÄtt göra avkall pÄ ett flertal saker för att kunna sÀnka prislappen. Karossen Àr relativt enkel och plastig, foto-funktionerna Àr fÄ till antalet och med handen pÄ hjÀrtat Àr det inte ett avstÄnd pÄ 100 meter som gÀller, snarare maximalt 40 meter. 

Vi har provat Ryze Tello, och anser att detta Àr en perfekt nybörjardrönare. Med tanke pÄ det pris du betalar fÄr du extremt mycket drönare för pengarna, och utöver det Àr reservdelarna billiga att köpa samt lÀtta att hitta online.

Om du Àr sugen pÄ en mer pÄkostad drönare likt premiumalternativet DJI FPV kan det vara vÀrt att först satsa pÄ en Ryze Tello. Men en Ryze Tello fÄr du alla möjligheter i vÀrlden all lÀra dig flyga en drönare pÄ ett enkelt sÀtt, utan att behöva lÀgga ut för mycket pengar. 

Även om de drönare som sĂ€ljs idag har ett tydligt fokus pĂ„ enkelhet Ă€r det svĂ„rt att lĂ€ra sig grunderna pĂ„ ett billigt och riskfritt sĂ€tt. Om man inte först skaffar en DJI Tello förstĂ„s. Notera Ă€ven att du inte behöver köpa en dyrare drönare bara för att du skaffar en DJI Tello.

MÄnga som skaffar en DJI Tello kÀnner sig toknöjda och bryr sin inte om extrafunktioner likt inbyggd GPS och 4K-kameror. Sammanfattningsvis Àr denna drönare Àr ett bra val, oavsett om du Àr en erfaren drönarpilot eller en nybörjare.

3. Budgetalternativ

Ryze

Tello

Ryze Tello erbjuder relativt enkla funktioner. Mer specifikt Àr detta en perfekt drönare i instegssegmentet som passar bÀst för nybörjare med en mindre budget.

Recension av DJI FPV

DJI FPV, eller DJI First Person View, Àr en drönare som Àr lika underhÄllande som pÄkostad. DJI menar sjÀlva att DJI FPV passar utmÀrkt för nybörjare, men vi anser att nyinvigda först ska köpa en lite billigare drönare för att kunna lÀra sig de mest basala flygteknikerna pÄ ett enkelt sÀtt.

Denna drönare Àr en premiumprodukt sÄ det bara skriker om det. Drönaren Àr robust samt pÄverkas inte av vind, och utöver det inkluderas ett par VR-glasögon som du ska anvÀnda för att kunna se var och hur drönaren flyger. Det Àr en mÀktig kÀnsla att sjÀlv fÄ styra en drönare med en sÄ hÀr pass stor inlevelse.

DJI FPV Àr faktiskt DJI:s första FPV-drönare. Men det gör ingenting. DJI Àr nÀmligen vÀrldsledande nÀr det kommer till att tillverka drönare av hög kvalitet. Med en drönare frÄn DJI behöver du aldrig kalibrera komponenter sÄsom motorn eller fjÀrrkontrollen. Det Àr alltid plug and play som gÀller, vilket innebÀr att du endast behöver starta upp drönaren och fjÀrrkontrollen. Sen Àr det bara att tuta och köra. 

DJI FPV Àr pÄtagligt tyngre i jÀmförelse med likvÀrdiga FPV-drönare. Men det faktumet Àr förlÄtligt. Dels för att den tyngden medför att drönaren har plats nog för ett stort batteri med kapacitet för 20 minuters flygtid, och dels för att drönaren nÀstan Àr helt okÀnslig för vind och blÄst.

Batteriet Àr dessutom smart, dÄ det laddar ur sig per automatik efter nÄgra dagar. Tack vare det förlÀngs batteriets livslÀngd, samtidigt som det inte riskerar att svÀlla och i vÀrsta fall explodera. 

Den kamera som Ă„terfinns pĂ„ DJI FPV ger dig möjlighet att filma i 4K med en bilduppdateringsfrekvens pĂ„ 60 bildrutor per sekund. Du kan Ă€ven vĂ€lja att filma i 120 bildrutor per sekund, men dĂ„ Ă€r det “endast” 1080p-upplösning som gĂ€ller.

DJI FPV Àr en pÄkostad och mÄngsidig best. Med sin rÀckvidd som maximalt ligger pÄ en 1,6 mil klarar den av allt. Flygfoto, nöjesflygningar eller tÀvlingsevent med andra FPV-drönare, inget Àr för mycket för att den hÀr drönaren inte ska kunna stÄ pall.

Om du har rÄd att köpa en drönare som presterar utöver det vanliga, dÄ Àr DJI FPV ett utmÀrkt

4. Premiumalternativet

DJI

FPV

DJI FPV Àr en förstapersonsdrönare som Àr lika pÄkostad som den Àr luxuös. Ett VR-headset inkluderas redan frÄn start, och rÀckvidden ligger pÄ cirka 1,7 mil.

Vad Àr en drönare?

En drönare Àr i tekniska termer en obemannad farkost som man kan styra frÄn avstÄnd. En modern drönare som du kan köpa online idag Àr i regel kontrollerbara med hjÀlp en egenutvecklad mjukvara som levereras som en mobil applikation. Moderna drönare har oftast Àven en GPS.

Behöver man vara uppkopplad mot internet för att kunna flyga en drönare?

Du behöver inte vara uppkopplad mot internet sÄvida du flyger en drönare som Àr nischad mot konsumentmarknaden, och sÀljs av exempelvis DJI eller Ryze. Du behöver dock ha tillgÄng till internet för att ladda hem den app som krÀvs, men efter det krÀvs inte en internetuppkoppling.

Vad kostar en drönare?

En drönare för privat bruk kostar i regel frÄn 1 000 till 20 000 kronor. Det exakta pris du betalar beror frÀmst pÄ den rÀckvidd, batterikapacitet samt den byggkvalitet som gÀller. Utöver det Àr drönare frÄn tillverkare med ett bra rykte, likt DJI, lite dyrare Àn med drönare av mer obskyra mÀrken.

Kan man importera en drönare frÄn Kina?

Du kan importera en drönare frÄn Kina, men det Àr alltid en dÄlig idé. Drönare som du köper frÄn Kina ofta kloner, det vill sÀga undermÄliga versioner av de drönare man kan köpa hÀr i Sverige. Utöver det Àr det nÀstan omöjligt att göra ett garantiansprÄk om du köpt din drönare i Kina.

Nyheter & Tips

Regler för drönare

FrÄn och med den 1 januari 2021 Àr det nya regler som gÀller för drönare, bÄde i Sverige och resten av EU och EES. Mer specifikt mÄste du skaffa ett drönarkort, vilket vi talar mer om nedan.

1. Drönarkort “öppen” – för enkla drönare och enkla flygningar

Ett drönarkort krÀvs alltid för enkla drönare, eller den kategori som Transportstyrelsen vÀljer att kalla för öppna kategorin. För att din drönare ska rÀknas in som en enkel drönare ska den vÀga mindre Àn 25 kilo, vilket Àr ett krav som precis alla drönare för konsumentbruk uppfyller.

För detta drönarkort finns det Àven regler gÀllande hur du fÄr flyga med din drönare. Du fÄr inte flyga mer Àn 120 meter upp i luften, och du fÄr inte heller flyga pÄ ett sÀtt som kan medföra fara för andra mÀnniskor, djur eller egendom.

Du fĂ„r inte heller flyga över vad Transportstyrelsen kallar för rekreationsomrĂ„den. Termen rekreationsomrĂ„de Ă€r löst definierad som “ett omrĂ„de som allmĂ€nheten har tillgĂ„ng till för att utöva fritidsaktiviteter”. Vi tror att ett rekreationsomrĂ„de innefattar omrĂ„den sĂ„som strĂ€nder samt platser dĂ€r idrottsevenemang Ă€ger rum. Men dĂ„ inte Sveriges bĂ€sta jurister kan ge en mer tydlig förklaring, kan tyvĂ€rr inte heller vi göra det.

För att kunna fÄ ett drönarkort för enkla drönare och enkla flygningar mÄste du ansöka om ett sÄdant via Transportstyrelsens webbsida. Du mÄste dÀr identifiera dig med Bank-ID, utföra ett skriftligt prov samt betala en registreringsavgift som Ärligen ligger pÄ 50 kronor.

Registreringen tar cirka 5 till 10 minuter, och sjÀlva drönarkortet kostar 130 kronor vilket Àr en engÄngsavgift. Provet genomför du i regel pÄ mellan 30 och 40 minuter.

2. Drönarkort “specifik” – för avancerade drönare och mer avancerade flygningar

Om du vill kunna flyga utom synhÄll och högre Àn 120 meter, dÄ mÄste du skaffa ett specifikt drönarkort. Med detta drönarkort fÄr du Àven flyga över folksamlingar utan deras tillstÄnd, och Àven hÀr Àr det en maximal vikt pÄ 25 kilo som gÀller för din drönare.

Denna kategori av drönarkort delas in i tre delkategorier, som Àr mycket snarlika varandra med smÄ individuella skillnader. För att ta ett drönarkort av klass specifik gÀller exakt samma regler som för drönarkort öppen.

3. Drönarkort “certifierad” – för mycket avancerade drönare och mycket avancerade flygningar

Om din drönare eller det sÀtt du flyger pÄ uppfyller minst ett av de tre nedanstÄende aspekterna mÄste du skaffa ett drönarkort av typ certifierad.

 • Din drönare har ett mĂ„tt pĂ„ 3 meter eller mer, och ska flygas utan direkt uppsikt över folksamlingar.
 • Du ska transportera mĂ€nniskor.
 • Du ska transportera farligt gods.

Ingen person som flyger en drönare för privat bruk behöver skaffa ett drönarkort av typ certifierad. SÀrskilda certifieringsregler gÀller dessutom för detta drönarkörkort.

Hur flyger man en drönare?

NÀr du köpt en drönare har du tillgÄng till:

 • En handkontroll: Som du stĂ„r drönaren med.
 • En kamera: Som filmar och tar stillbilder.
 • Ett stativhuvud: Som gör att du kan vinkla kameran.

Handkontrollen

För att du ska kunna styra din drönare Àr det viktigt att du har vetskap om vilken spak som gör vad. Det finns sammanlagt tvÄ spakar pÄ en handkontroll för drönare, och vi inleder med att prata mer om vad den vÀnstra spaken gör. 

Med den vÀnstra spaken flyger du uppÄt genom att dra spaken framÄt eller nedÄt genom att dra spaken nedÄt. Med den vÀnstra spaken kan du Àven rotera drönaren Ät sidorna, genom att föra spaken Ät höger eller Ät vÀnster.

Med den högra spaken kan du svÀnga Ät höger och vÀnster, genom att föra spaken Ät antingen höger eller vÀnster. Du kan Àven flyga fram eller tillbaka genom att föra den högra spaken fram, alternativt bakÄt. NÀr du styr din drönare med den högra spaken sÄ lutar den sig alltid Ät det hÄll du vill att den ska flyga.

Kameran

Kameran Àr nÀstan alltid stationÀr, det vill sÀga ej flyttbar. PÄ handkontrollen finns det i regel en knapp som du ska anvÀnda för att ta ett kort, och en annan knapp som du ska anvÀnda för att starta respektive avsluta en videoinspelning. 

Stativhuvudet

Mycket pÄkostade drönare Àr försedda med ett stativhuvud som du kan kontrollera och vinkla med hjÀlp av handkontrollen. Stativhuvud av hög kvalitet inkluderar i regel Àven skak- samt stabiliseringsfunktionalitet.

SÄ genomförde vi vÄrt drönare test

Vi testade ett flertal drönare sjÀlva, dÄ vi Àger nÄgra av de drönare som vi talar mer om i denna artikel. Samtliga drönare betygsattes och rankades Àven efter dessa kriterier:

Batteriet: Ju större och mer effektivare batteri, desto lÀngre blir flygtiden.

Handkontrollen: Ska vara begriplig men samtidigt funktionsrik. NÀrmare bestÀmt tillrÀckligt enkelt utformad för att en nybörjare ska kunna hantera den, men samtidigt erbjuda tillrÀckligt med avancerade funktioner för att kunna göra mer krÀsna drönapiloter nöjda.

Flyghöjden: Ska förslagsvis ligga pÄ mer Àn 100 meter.

Den viktigaste aspekten Àr dock som alltid det pris du betalar kontra den funktionalitet du fÄr ta del av. Man kan exempelvis aldrig förvÀnta sig att en drönare för cirka 1 000 kronor ska klara av att spela in film i 4K-kvalitet eller kunna flyga flera kilometer frÄn drönarpiloten.

Sammanfattning drönare

En drönare hög kvalitet har ofta ocksÄ en hög prislapp, men om du tÀnker pÄ hur mÄnga timmars nöje du har framför dig Àr priset du betalar trots allt lÄgt. I den hÀr artikeln pratade vi först om DJI Mavic Air 2, som Àr en utmÀrkt allround-drönare med kraftfulla specifikationer.

DÀrefter fick du lÀsa mer om DJI Mini 2, som Àr en funktionsspÀckad och lÀttviktig drönare som dessutom har en förhÄllandevis lÄg prislapp. Budgetalternativet Ryze Tello gÄr inte heller av för hackor, men dÄ priset Àr lÄgt fÄr man dock inte ta del av somliga mer avancerade funktioner som bara inkluderas nÀr du köper en mer pÄkostad drönare.

Den drönare som utsÄgs till bÀsta premiumval var DJI FPV. Det vill sÀga en avancerad förstapersonsdrönare som Àven inkluderar ett VR-headset direkt frÄn start. Oavsett vad du har för krav och tidigare vana gÀllande att flyga en drönare, tror vi att du blir nöjd om du köper ett av de drönaralternativ som vi handplockat Ät dig.

BĂ€st i test

DJI

Mini 2

DJI Mini 2 Àr som namnet antyder en lite mindre drönare. Funktionaliteten Àr det dock inget fel pÄ. Du kan spela in video i 4K-kvaltiet, och utöver det inkluderas mÄnga avancerade sjÀlvportrÀttslÀgen.

Se pris