www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa lövblåsen 2023

Lövblås bäst i test 2023

Förr eller senare kommer den – hösten. Löven börjar falla och de en gång så vackra gröna bladen kommer istället ligga utspridda överallt på din tomt. Inte nog med att det ser skräpigt och ovårdat ut med nedfallna och torkade löv över hela tomten, de utger dessutom en halkrisk. Nedfallna löv i kombination med regn blir mycket halare än vad du någonsin kan tro. Du har ett ansvar över att ingen ramlar och skadar sig på din tomt, och du vill troligtvis inte heller själv ramla och slå dig.

Här kommer lövblåsen in i bilden. Istället för att du ska kratta eller borsta ihop alla löv kommer en lövblås hjälpa dig att mycket snabbare och smidigare samla ihop alla löv till en eller flera mindre högar. Löven plockar du sedan ihop och lägger sedan exempelvis i en kompost eller lämnar på en sopstation om du har mycket löv du inte kan göra dig av med på din egen tomt. Har du då dessutom då varit flitig med gräsklipparen och klippt gräsmattan kommer din tomt se otroligt välskött och ordnad ut!

Det finns flertalet olika lövblåsar att välja mellan, där du behöver hitta en som passar bra för dina behov och förutsättningar. Hur kraftig lövblås behöver du? Vill du ha en som drivs med bensin, el eller batteri? Det här är frågor du behöver ställa dig för att hitta rätt lövblås just för dig.

1. Recension av Stiga SAB 500 AE

En lövblås som är batteridriven är mycket smidig eftersom du både slipper hålla på och krångla med illaluktande och brandfarlig bensin eller att bli begränsad av en elsladd. Den bästa batteridrivna lövblåsen enligt oss är Stiga SAB 500 AE som är effektiv, lätthanterlig och prisvärd.

Lövblåsen är väldigt kompakt och till en början lägger vi inte alls mycket tilltro till den, men vi bli ytterst förvånade över hur kraftfull den ändå är när vi väl drar igång den. Med den här kan du blåsa bort både torra och våta löv från trädgården utan några som helst problem.

Maskinen har tre olika styrkelägen och på det högsta läget får du även med dig kvistar och grus, vilket gör att det blir väldigt enkelt för dig att hålla din tomt snygg och prydlig under hösten. På den lägsta styrkan man maskinen även användas för att blåsa av exempelvis bord och stolar som står under ett träd och ofta får löv och dylikt på sig.

Maskinen har inte något speciellt antivibrationssystem eller liknande, men vi upplever ändå att den är behaglig att arbeta med – även om den kanske inte är lika mjuk som vår testvinnare. Du styr maskinen enkelt genom att slå av och på den på en knapp och det är enkelt att få ett bra grepp om den.

Du får inte med ett batteri utan det måste köpas separat, men du kan använda samma batteri till flera maskiner från Stiga, exempelvis häcksax. Väljer du batterimodell 540 är batteritiden 20–25 minuter, medan med ett 520 batteri räcker en laddning i cirka 15–17 minuter.

Maskinen väger 3,1 kilo och är alltså betydligt lättare än testvinnaren, vilket gör den enklare att bära runt på.

1. Bästa batteridrivna lövblåsen

Stiga SAB 500 AE är en smidig och lättanvänd batteridriven lövblås. Blåser bort både våta och torra löv utan några större problem.

3. Recension av Bosch Garden – Universal Garden Tidy 1800

Om du har en mindre yta som behöver lövblåsas kan en eldriven lövblås vara ett mycket praktiskt alternativ eftersom du varken behöver oroa dig över bensinmängd eller batteritiden. Den bästa eldrivna lövblåsen enligt oss är Bosch Garden – Universal Garden Tidy 1800.

Det här är en 3-i-1 maskin som är en lövblås, en lövsug och en lövförstörare vilket gör att du manuellt slipper ta hand om lövhögen du har blåst ihop för att flytta till komposten eller liknande. Perfekt för dig som egentligen inte är speciellt förtjust i trädgårdarbete och vill att allt ska gå så smidigt som möjligt och slippa bli smutsig i största möjliga mån. Blås ihop löven, sug upp dem och låt sedan maskinen förstöra dem så att de blir 12 gånger mindre, vilket också innebär färre vändor till komposten. Den har en uppsamlarvolym på 45 liter.

En annan mycket stor fördel med den här lövblåsen från Bosch är att den är extremt tystgående, och du slipper alltså irritera dina grannar någonsin igen – i alla fall med höga ljud.

Fläkthastigheten är ställbar och kan variera mellan 165 och 285 km/h. Med den högsta fläkthastigheten är lövblåsen mycket kraftig och han blåsa bort även våta löv utan några större bekymmer.

När maskinen används som en lövblås väger den 3,4 kilo och tack vare ett ställbart handtag och en bekväm axelrem är den mycket enkel och skön att bära på. Och eftersom den är kopplad till ett 230V uttag behöver du aldrig oroa dig över att batteriet eller bensinen är slut innan du är det.

2. Bästa eldrivna lövblåsen

Lövblåsen som passar dig med liten ytan att blåsa. Bosch Garden – Universal Garden Tidy 1800 är en smidig eldriven lövblås.

4. Recension av Kärcher LBL 2

Om du inte har så stor tomt eller så mycket löv du behöver blåsa bort kanske du inte heller vill lägga allt för mycket pengar på en lövblås. En bra lövblås i budgetkategorin som absolut får jobbet gjort är Kärcher LBL 2 lövblåsare 18V.

Kärcher är ett märke som är känt för att göra prisvärda men mycket funktionella hushålls- och trädgårdmaskiner och den här lövblåsen är inget undantag. Maskinen är batteridriven och ett 18 V / 2,5 Ah batteri medföljer. Batteriet går dessutom att använda på flera av Kärchers maskiner, praktiskt och prisvänligt.

Den här lövblåsen är långt ifrån den kraftigaste på marknaden men kan ändå blåsa med en hastighet upp till maximalt 210 km/h. Och tack vare att du får med en skrapa som du fäster längst ut på munstycket kan du även blåsa bort fuktiga löv. Skrapan får loss dem från marken och sedan är lövblåsen tillräckligt stark för att kunna få med sig dem. Visst blir det lite extra jobb – men har du endast en begränsad yta går det ändå tillräckligt smidigt.

När du inte ska använda löbvlåsen kan blåsröret enkelt plockas bort, vilket gör att maskinen är lätt och smidig att förvara även om du inte har några större utrymmen. Den är inte bara lätt att förvara utan enkel att använda också och eftersom den endast väger två kilo kommer du att kunna bära runt på den under en längre tid utan att bli trött.

Att ladda batterier tar cirka fem timmar och på en laddning kan du blåsa löv i cirka 22 minuter med det medföljande batterier, vilket är lagom lång tid för att samla ihop löv på en mindre tomt.

3. Budgetalternativet

Kärcher LBL 2 lövblåsare 18V är en prisvärd och funktionell batteridriven lövblås. Batteriet passar dessutom till flera av Kärchers trädgårdmaskiner.

5. Recension av Black And Decker – GWC1820PST-QW

Om du av olika skäl inte kan eller vill bära runt på en tung lövblås finns det en hel del lättviktare och den som vi tycker är allra bäst inom den här kategorin är Black and Decker – GWC1820PST-QW.

Det här är en batteridriven lövblås som endast väger 1,7 kilo. En mycket lätt lövblås med andra ord som är enkel att hantera och bära runt på, men ändå är tillräckligt kraftfull för att utföra jobbet.

Den kan blåsa i en maxhastighet på 209 km/h och för att uppnå den effekten måste du använda dig av Power Command läget, som tyvärr drar väldigt mycket batteri. Batteriet räcker i cirka 30 minuter om du använder dig av normalläget till största del och endast nyttjar Power Command läget i några minuter.

Lövblåsen är bekväm att hålla i och tack vare sin låga vikt är det är en lövblås som de allra flesta klarar av att använda och hantera, även om du inte har full styrka i kroppen. Visst är det så att funktionen inte riktigt kan jämföra med andra lövblåsar i kraftigare modeller och har du mycket våta löv som ska blåsas bort kanske den inte kommer att fungera optimalt. Men alla har inte möjligheten att bära runt på en tung lövblås och den här tycker vi absolut är tillräckligt funktionell för enkelt vardagligt bruk på mindre ytor.

4. Bästa lättviktaren lövblås

Black and Decker – GWC1820PST-QW lövblås passar bra för dig som söker en lövblås med låg vikt, drivs med batteri.

Är bensindrivna lövblåsar dåliga för miljön?

Alla bensindrivna motorer bidrar till utsläpp som är dåliga för miljön. Motorer i moderna lövblåsar är dock oftast väldigt bränslesnåla och har mycket små utsläpp, och kanske använder du inte din lövblås varje dag.

Är batteridrivna lövblåsar verkligen tillräckligt effektiva?

Batteridrivna lövblåsar är sällan lika effektiva som bensin- eller eldrivna men det finns ändå riktigt kraftfulla batteridrivna lövblåsar som blåser bort det mesta. Alla klarar dock av att blåsa bort torra löv och mindre kvistar utan problem, mycket hänger på hur mycket våta löv och ytor du ska blåsa.

Hur blåser jag lättast bort löv?

Till våta löv bör du använda ett platt munstycke och till torra löv ett runt munstycke. Se till att blåsa rakt framifrån och bestäm var du ska samla ihop alla löv. Var noga med att bära lövblåsen på ett ergonomiskt sätt med tyngdpunkten nära din kropp för att minska risken för skador och trötthet.

Var gör jag av de uppsamlade löven?

Uppsamlade löv och annat bös kan du ta hand om på olika sätt. Du kan lägga det på komposten, du kan elda upp det om det kan ske under säkra former eller så kan du lämna det på en återvinningsstation.

Nyheter och tips till trädgården

Här delar vi med oss av tips och nyheter tips trädgårdsarbetet!

Aktuella Erbjudanden

middag under infravärme
proffsmagasinet logo

Erbjudande

30%

Passa på att fynda hos Proffsmagasinet!

Gäller så länge lagret räcker

robotgräsklippare
gardenstore logo png

Erbjudande

Upp till 20%

Få upp till 20% på en rad olika produkter.

Gäller tills vidare

Så blåser du löv på bästa sätt

Att köpa en lövblås är en investering och kommer att kunna spara dig mycket tid och energi jämfört med om du krattar eller borstar ihop alla löv på din tomt. För att din investering ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du utgår från dina behov och förutsättningar när du väljer lövblås. Till en början kan det vara lite knepigt att använda en lövblås och du kan behöva öva på tekniken för att det ska bli så bra som möjligt, det vill säga om du inte vill att det ska bli ett lika jobbigt träningspass som din motionscykel kan ge dig. Men det finns några knep.

Ska du blåsa våta löv bör du använda ett platt munstycke medan om du ska blåsa torra löv bör du istället använda ett runt munstycke. Hos många lövblåsar följer det med både ett platt och ett runt, men på en del billigare modeller finns endast ett runt munstycke. Detta bör du kolla upp innan du köper din lövblås, och bestämma dig för om du har behov av ett plattmunstycke eller inte. Beroende på om du ska använda apparaten i trädgården, på en större tomt, för att fixa till uteplatsen eller i mer arbetsmässiga sammanhang kan olika modeller passa olika bra!

När du har startat din lövblås ska du ha den rakt framåt och sakta röra dig framåt. Se till att blåsa alla löven åt samma håll så att du enkelt kan samla upp dem i en stor hög. Planera redan från början var du ska samla din hög, annars blir det lätt att du bara blåser runt löven på tomten. De flesta lövblåsar är tillräckligt starka för att även blåsa små kvistar och annat bös. De kraftigaste blåsarna klarar även av att blåsa grus, något du kan ha användning av på våren när marken inte längre är hal och det är dags att ta bort allt grus på asfalten.

Olika typer av lövblåsar

Det finns olika typer av lövblåsar och du behöver bestämma dig för om du vill ha en bensindriven, en batteridriven eller en som drivs med elsladd.

Bensindriven lövblås

Vill du ha en riktigt kraftig lövblås är det en bensindriven du ska satsa på, eftersom dessa nästan alltid har högst effekt. Har du mycket stor tomt, med mycket löv och kvistar som ska blåsas bort kan det här vara rätt val för dig. De flesta professionella lövblåsarna är bensindrivna eftersom de presterar allra bäst. Du brukar hinna få mycket gjort med endast en tankning.

En nackdel med en bensindriven är att bensin är inte speciellt bra för miljön. Men idag är de flesta mycket bränslesnåla och utsläppen blir minimala. De är också både högljudda och tunga, men vanligtvis följer det med en bra bäranordning som gör att du ändå orkar använda den under en längre tid.

Batteridriven lövlås

En batteridriven lövblås är troligtvis det bästa valet för de allra flesta. Även dessa finns i mycket kraftfulla varianter och hur kraftfull den är beror på vilket batteri den drivs av, välj gärna en med ett 18 V batteri. Dock blir de aldrig riktigt lika kraftfulla som en bensin- eller eldriven.

En batteridriven lövblås väger vanligtvis mindre än en bensindriven och känns enklare att hantera. En stor fördel är att många tillverkare har en och samma batterityp för flera av deras maskiner, vilket gör att du inte behöver ha ett batteri per maskin.

Hur lång batteritid lövblåsen har varierar mellan olika modeller och batterier, men de brukar ligga runt cirka 15–20 minuter. Ha gärna ett extra batteri som du håller laddat så slipper du bli avbruten mitt i arbetet och vänta på att batterier ska ladda innan du kan arbeta klart.

Eldriven lövblås

En eldriven lövblås är också ett mycket populärt val bland privatpersoner och passar utmärkt om du inte har en så stor yta som ska blåsas. En eldriven kan nästan bli lika kraftfull som en bensindriven och är nästan alltid mycket billigare och kan därför vara ett mycket bra val. Däremot kommer du vara begränsad av en sladd och du kan inte ha ett större område att blåsa än vad sladden räcker till.

En eldriven lövblås är ofta ganska tyst och passar därför bra om du har många grannar i närheten.

Sammanfattning

I det här testet har vi gått igenom sex olika typer av lövblåsar och utsett dem vi tycker är allra bäst i olika kategorier. Den vi har utsett till vår testvinnare och som vi tycker är bäst sammantaget är den bensindrivna lövblåsen Husqvarna 525BX. En mycket kraftfull lövblås som blåser bort allt du önskar på ett mycket effektivt sätt, trots sin kraft och tyngd är den enkel att använda tack vare bra bärsystem och flera olika anpassningsbara inställningar. Alla vill dock inte ha en bensindriven lövblås eftersom bensin har negativ klimatpåverkan samt att det kan kännas krångligt att behöva förvara och tanka bensin. Därför har vi också testat batteridrivna och eldrivna lövblåsar.

Den batteridrivna lövblåsen vi tycker är bäst är Stiga SAB 500 AE, en effektiv och prisvärd maskin som troligtvis fungerar mycket bra för de allra flesta med en lagom stor tomt. Vill du istället ha en med batteritid i flera timmar är det Stihl BGA 100 du ska köpa, men du får du också vara beredd på att lägga ut rätt mycket pengar. Vill du inte lägga speciellt mycket pengar på din lövblås finns det bra blåsar för en liten peng, och vi rekommenderar en från Kärcher, som faktiskt är kända för att tillverka mycket prisvärda hushålls- och trädgårdmaskiner av bra kvalitet.

Har du en mindre tomt, som inte har alltför mycket buskar och träd i vägen kan en eldriven lövblås vara ett bra alternativ. En eldriven är oftast nästan lika kraftig som en bensindriven, men mycket lättare och billigare – men då sitter du istället fast i väggen med en sladd. För- och nackdelar måste alltid övervägas och tänk på att det inte är värt att lägga ner mer pengar på en lövblås än vad du har behov av. Har du dock en större tomt eller en trädgård med många träd, som fäller mycket löv, kommer en lövblås vara ett av dina viktigaste verktyg hemma!

Bäst i test

Lövblåsen som passar dig med liten ytan att blåsa. Bosch Garden – Universal Garden Tidy 1800 är en smidig eldriven lövblås.