BÀsta lövblÄsen 2021

LövblÄs bÀst i test 2021

Förr eller senare kommer den – hösten. Löven börjar falla och de en gĂ„ng sĂ„ vackra gröna bladen kommer istĂ€llet ligga utspridda överallt pĂ„ din tomt. Inte nog med att det ser skrĂ€pigt och ovĂ„rdat ut med nedfallna och torkade löv över hela tomten, de utger dessutom en halkrisk. Nedfallna löv i kombination med regn blir mycket halare Ă€n vad du nĂ„gonsin kan tro. Du har ett ansvar över att ingen ramlar och skadar sig pĂ„ din tomt, och du vill troligtvis inte heller sjĂ€lv ramla och slĂ„ dig pĂ„ löven.

HÀr kommer lövblÄsen in i bilden. IstÀllet för att du ska kratta eller borsta ihop alla löv kommer en lövblÄs hjÀlpa dig att mycket snabbare och smidigare samla ihop alla löv till en eller flera mindre högar. Löven plockar du sedan ihop och lÀgger sedan exempelvis i en kompost eller lÀmna pÄ en sopstation om du har mycket löv du inte kan göra dig av med pÄ din egen tomt.

Det finns flertalet olika lövblÄsar att vÀlja mellan och du behöver hitta en som passar bra för dina behov och förutsÀttningar. Hur kraftig lövblÄs behöver du? Vill du ha en som drivs med bensin, el eller batteri? Det hÀr Àr frÄgor du behöver stÀlla dig för att hitta rÀtt lövblÄs just för dig.

1. Recension av Stiga SAB 500 AE

En lövblÄs som Àr batteridriven Àr mycket smidig eftersom du bÄde slipper hÄlla pÄ och krÄngla med illaluktande och brandfarlig bensin eller att bli begrÀnsad av en elsladd. Den bÀsta batteridrivna lövblÄsen enligt oss Àr Stiga SAB 500 AE som Àr effektiv, lÀtthanterlig och prisvÀrd.

LövblÄsen Àr vÀldigt kompakt och till en början lÀgger vi inte alls mycket tilltro till den, men vi bli ytterst förvÄnade över hur kraftfull den ÀndÄ Àr nÀr vi vÀl drar igÄng den. Med den hÀr kan du blÄsa bort bÄde torra och vÄta löv frÄn trÀdgÄrden utan nÄgra som helst problem.

Maskinen har tre olika styrkelÀgen och pÄ det högsta lÀget fÄr du Àven med dig kvistar och grus, vilket gör att det blir vÀldigt enkelt för dig att hÄlla din tomt snygg och prydlig under hösten. PÄ den lÀgsta styrkan man maskinen Àven anvÀndas för att blÄsa av exempelvis bord och stolar som stÄr under ett trÀd och ofta fÄr löv och dylikt pÄ sig.

Maskinen har inte nĂ„got speciellt antivibrationssystem eller liknande, men vi upplever Ă€ndĂ„ att den Ă€r behaglig att arbeta med – Ă€ven om den kanske inte Ă€r lika mjuk som vĂ„r testvinnare. Du styr maskinen enkelt genom att slĂ„ av och pĂ„ den pĂ„ en knapp och det Ă€r enkelt att fĂ„ ett bra grepp om den.

Du fĂ„r inte med ett batteri utan det mĂ„ste köpas separat, men du kan anvĂ€nda samma batteri till flera maskiner frĂ„n Stiga, exempelvis hĂ€cksax. VĂ€ljer du batterimodell 540 Ă€r batteritiden 20–25 minuter, medan med ett 520 batteri rĂ€cker en laddning i cirka 15–17 minuter.

Maskinen vÀger 3,1 kilo och Àr alltsÄ betydligt lÀttare Àn testvinnaren, vilket gör den enklare att bÀra runt pÄ.

1. BÀsta batteridrivna lövblÄsen

Stiga

SAB 500

Stiga SAB 500 AE Àr en smidig och lÀttanvÀnd batteridriven lövblÄs. BlÄser bort bÄde vÄta och torra löv utan nÄgra större problem.

2. Recension av Husqvarna 525BX

Den lövblÄs vi har utsett till bÀst i test Àr Husqvarna 525BX Bensindriven. Med den hÀr lövblÄsen kommer jobbet att bli enkelt och effektivt och du kommer snabbt kunna samla ihop alla löv Àven om du har en stor trÀdgÄrd.

Den hÀr bensindrivna lövblÄsen frÄn Husqvarna har en effekt pÄ 0,9 kW och Àr sÄ kraftig att du kan blÄsa bort bÄde torra och vÄta löv utan problem. BlÄsen Àr anpassad för professionellt bruk men passar mycket bra Àven till privat bruk om du har en stor tomt med mycket löv som behöver tas hand om.

SjĂ€lvklart Ă€r det inte enbart viktigt att lövblĂ„sen Ă€r kraftfull, det Ă€r ocksĂ„ mycket viktigt att den Ă€r ergonomisk och smidig att anvĂ€nda – och det Ă€r Husqvarna 525BX definitivt. BlĂ„sen anvĂ€nder sig av en patenterad X-TORQÂź-motorteknik och det tillsammans med en specialflĂ€kt och en elegant kĂ„pkonstruktion gör att lövblĂ„sen Ă€r mycket enkel att hantera trots sin styrka. Tekniken gör ocksĂ„ att brĂ€nsleförbrukningen bli lĂ€gre och utslĂ€ppen minskar.

Antivibrationssystemet LowVibŸ gör att du kan arbeta med maskinen Àven under en lÀngre tid utan att det blir allt för pÄfrestande för hÀnderna och övriga kroppen. Den dÀr pirrande kÀnslan i hÀnderna man lÀtt kan fÄ efter att ha hÄllit en i en arbetsmaskin under en lÀngre tid slipper du alltsÄ.

Röret pÄ lövblÄsen Àr justerbart och du kan dÀrför anpassa den sÄ att du alltid fÄr en ergonomisk arbetsstÀllning oavsett om du Àr lÄng eller kort, eftersom du inte kommer att behöva böja dig framÄt för att kunna blÄsa bort löven. Maskinen Àr bland de tyngre och vÀger 4,3 kilo, men tack vare ett bra bÀrsystem klarar ÀndÄ de flesta att anvÀnda maskinen under en lÀngre period utan att det blir allt för tungt.

Maskinen Àr mycket enkel att hantera och kontrollera och du kan enkelt stÀlla in hastigheten pÄ blÄsten för att anpassa om löven Àr torra eller vÄta. Dessutom Àr brÀnslepumpen utformad pÄ ett sÄdant sÀtt att maskinen Àr mycket lÀttstartad och du slipper slösa onödig tid och energi pÄ att försöka fÄ igÄng en krÄnglig maskin.

Tanken rymmer 0,45 liter bensin och en tank hÄller under cirka en timmes arbetstid.

Detta Àr helt klart den bÀsta lövblÄsen för dig som behöver ha en rejÀl maskin för att blÄsa bort stora mÀngder med löv, och dessutom kan tÀnka dig en bensindriven maskin.

2. BĂ€st i test

Husqvarna

525BX

Husqvarna 525BX Bensindriven Àr en riktigt kraftig lövblÄs för dig som har mycket att blÄsa och som gÀrna vill ha en bensindriven blÄs.

3. Recension av Bosch Garden – Universal Garden Tidy 1800

Om du har en mindre yta som behöver lövblĂ„sas kan en eldriven lövblĂ„s vara ett mycket praktiskt alternativ eftersom du varken behöver oroa dig över bensinmĂ€ngd eller batteritiden. Den bĂ€sta eldrivna lövblĂ„sen enligt oss Ă€r Bosch Garden – Universal Garden Tidy 1800.

Det hÀr Àr en 3-i-1 maskin som Àr en lövblÄs, en lövsug och en lövförstörare vilket gör att du manuellt slipper ta hand om lövhögen du har blÄst ihop för att flytta till komposten eller liknande. Perfekt för dig som egentligen inte Àr speciellt förtjust i trÀdgÄrdarbete och vill att allt ska gÄ sÄ smidigt som möjligt och slippa bli smutsig i största möjliga mÄn. BlÄs ihop löven, sug upp dem och lÄt sedan maskinen förstöra dem sÄ att de blir 12 gÄnger mindre, vilket ocksÄ innebÀr fÀrre vÀndor till komposten. Den har en uppsamlarvolym pÄ 45 liter.

En annan mycket stor fördel med den hĂ€r lövblĂ„sen frĂ„n Bosch Ă€r att den Ă€r extremt tystgĂ„ende, och du slipper alltsĂ„ irritera dina grannar nĂ„gonsin igen – i alla fall med höga ljud.

FlÀkthastigheten Àr stÀllbar och kan variera mellan 165 och 285 km/h. Med den högsta flÀkthastigheten Àr lövblÄsen mycket kraftig och han blÄsa bort Àven vÄta löv utan nÄgra större bekymmer.

NÀr maskinen anvÀnds som en lövblÄs vÀger den 3,4 kilo och tack vare ett stÀllbart handtag och en bekvÀm axelrem Àr den mycket enkel och skön att bÀra pÄ. Och eftersom den Àr kopplad till ett 230V uttag behöver du aldrig oroa dig över att batteriet eller bensinen Àr slut innan du Àr det.

3. BÀsta eldrivna lövblÄsen

Bosch

Universal Garden Tidy

LövblĂ„sen som passar dig med liten ytan att blĂ„sa. Bosch Garden – Universal Garden Tidy 1800 Ă€r en smidig eldriven lövblĂ„s.

4. Recension av KĂ€rcher LBL 2

Om du inte har sÄ stor tomt eller sÄ mycket löv du behöver blÄsa bort kanske du inte heller vill lÀgga allt för mycket pengar pÄ en lövblÄs. En bra lövblÄs i budgetkategorin som absolut fÄr jobbet gjort Àr KÀrcher LBL 2 lövblÄsare 18V.

KÀrcher Àr ett mÀrke som Àr kÀnt för att göra prisvÀrda men mycket funktionella hushÄlls- och trÀdgÄrdmaskiner och den hÀr lövblÄsen Àr inget undantag. Maskinen Àr batteridriven och ett 18 V / 2,5 Ah batteri medföljer. Batteriet gÄr dessutom att anvÀnda pÄ flera av KÀrchers maskiner, praktiskt och prisvÀnligt.

Den hĂ€r lövblĂ„sen Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n den kraftigaste pĂ„ marknaden men kan Ă€ndĂ„ blĂ„sa med en hastighet upp till maximalt 210 km/h. Och tack vare att du fĂ„r med en skrapa som du fĂ€ster lĂ€ngst ut pĂ„ munstycket kan du Ă€ven blĂ„sa bort fuktiga löv. Skrapan fĂ„r loss dem frĂ„n marken och sedan Ă€r lövblĂ„sen tillrĂ€ckligt stark för att kunna fĂ„ med sig dem. Visst blir det lite extra jobb – men har du endast en begrĂ€nsad yta gĂ„r det Ă€ndĂ„ tillrĂ€ckligt smidigt.

NÀr du inte ska anvÀnda löbvlÄsen kan blÄsröret enkelt plockas bort, vilket gör att maskinen Àr lÀtt och smidig att förvara Àven om du inte har nÄgra större utrymmen. Den Àr inte bara lÀtt att förvara utan enkel att anvÀnda ocksÄ och eftersom den endast vÀger tvÄ kilo kommer du att kunna bÀra runt pÄ den under en lÀngre tid utan att bli trött.

Att ladda batterier tar cirka fem timmar och pÄ en laddning kan du blÄsa löv i cirka 22 minuter med det medföljande batterier, vilket Àr lagom lÄng tid för att samla ihop löv pÄ en mindre tomt.

4. Budgetalternativet

KĂ€rcher

LBL 2

KÀrcher LBL 2 lövblÄsare 18V Àr en prisvÀrd och funktionell batteridriven lövblÄs. Batteriet passar dessutom till flera av KÀrchers trÀdgÄrdmaskiner.

5. Recension av Black And Decker – GWC1820PST-QW

Om du av olika skĂ€l inte kan eller vill bĂ€ra runt pĂ„ en tung lövblĂ„s finns det en hel del lĂ€ttviktare och den som vi tycker Ă€r allra bĂ€st inom den hĂ€r kategorin Ă€r Black and Decker – GWC1820PST-QW.

Det hÀr Àr en batteridriven lövblÄs som endast vÀger 1,7 kilo. En mycket lÀtt lövblÄs med andra ord som Àr enkel att hantera och bÀra runt pÄ, men ÀndÄ Àr tillrÀckligt kraftfull för att utföra jobbet.

Den kan blÄsa i en maxhastighet pÄ 209 km/h och för att uppnÄ den effekten mÄste du anvÀnda dig av Power Command lÀget, som tyvÀrr drar vÀldigt mycket batteri. Batteriet rÀcker i cirka 30 minuter om du anvÀnder dig av normallÀget till största del och endast nyttjar Power Command lÀget i nÄgra minuter.

LövblÄsen Àr bekvÀm att hÄlla i och tack vare sin lÄga vikt Àr det Àr en lövblÄs som de allra flesta klarar av att anvÀnda och hantera, Àven om du inte har full styrka i kroppen. Visst Àr det sÄ att funktionen inte riktigt kan jÀmföra med andra lövblÄsar i kraftigare modeller och har du mycket vÄta löv som ska blÄsas bort kanske den inte kommer att fungera optimalt. Men alla har inte möjligheten att bÀra runt pÄ en tung lövblÄs och den hÀr tycker vi absolut Àr tillrÀckligt funktionell för enkelt vardagligt bruk pÄ mindre ytor.

5. BÀsta lÀttviktaren lövblÄs

Black & Decker

GWC1820PST-QW

Black and Decker – GWC1820PST-QW lövblĂ„s passar bra för dig som söker en lövblĂ„s med lĂ„g vikt, drivs med batteri.

Är bensindrivna lövblĂ„sar dĂ„liga för miljön?

Alla bensindrivna motorer bidrar till utslÀpp som Àr dÄliga för miljön. Motorer i moderna lövblÄsar Àr dock oftast vÀldigt brÀnslesnÄla och har mycket smÄ utslÀpp, och kanske anvÀnder du inte din lövblÄs varje dag.

Är batteridrivna lövblĂ„sar verkligen tillrĂ€ckligt effektiva?

Batteridrivna lövblÄsar Àr sÀllan lika effektiva som bensin- eller eldrivna men det finns ÀndÄ riktigt kraftfulla batteridrivna lövblÄsar som blÄser bort det mesta. Alla klarar dock av att blÄsa bort torra löv och mindre kvistar utan problem, mycket hÀnger pÄ hur mycket vÄta löv och ytor du ska blÄsa.

Hur blÄser jag lÀttast bort löv?

Till vÄta löv bör du anvÀnda ett platt munstycke och till torra löv ett runt munstycke. Se till att blÄsa rakt framifrÄn och bestÀm var du ska samla ihop alla löv. Var noga med att bÀra lövblÄsen pÄ ett ergonomiskt sÀtt med tyngdpunkten nÀra din kropp för att minska risken för skador och trötthet.

Var gör jag av de uppsamlade löven?

Uppsamlade löv och annat bös kan du ta hand om pÄ olika sÀtt. Du kan lÀgga det pÄ komposten, du kan elda upp det om det kan ske under sÀkra former eller sÄ kan du lÀmna det pÄ en Ätervinningsstation.

Nyheter och tips till trÀdgÄrden

HÀr delar vi med oss av tips och nyheter tips trÀdgÄrdsarbetet!

SÄ blÄser du löv pÄ bÀsta sÀtt

Att köpa en lövblÄs Àr en investering och kommer att kunna spara dig mycket tid och energi jÀmfört med om du krattar eller borsta ihop alla löv pÄ din tomt. För att din investering ska bli sÄ bra som möjligt Àr det viktigt att du utgÄr frÄn dina behov och förutsÀttningar nÀr du vÀljer lövblÄs. Till en början kan det vara lite knepigt att anvÀnda en lövblÄs och du kan behöva öva pÄ tekniken för att det ska bli sÄ bra som möjligt. Men det finns nÄgra knep.

Ska du blÄsa vÄta löv bör du anvÀnda ett platt munstycke medan om du ska blÄsa torra löv bör du istÀllet anvÀnda ett runt munstycke. Hos mÄnga lövblÄsar följer det med bÄde ett platt och ett runt, men pÄ en del billigare modeller finns endast ett runt munstycke. Detta bör du kolla upp innan du köper din lövblÄs, och bestÀmma dig för om du har behov av ett plattmunstycke eller inte.

NÀr du har startat din lövblÄs ska du ha den rakt framÄt och sakta röra dig framÄt. Se till att blÄsa alla löven Ät samma hÄll sÄ att du enkelt kan samla upp dem i en stor hög. Planera redan frÄn början var du ska samla din hög, annars blir det lÀtt att du bara blÄser runt löven pÄ tomten. De flesta lövblÄsar Àr tillrÀckligt starka för att Àven blÄsa smÄ kvistar och annat bös. De kraftigaste blÄsarna klarar Àven av att blÄsa grus, nÄgot du kan ha anvÀndning av pÄ vÄren nÀr marken inte lÀngre Àr hal och det Àr dags att ta bort allt grus pÄ asfalten.

Olika typer av lövblÄsar

Det finns olika typer av lövblÄsar och du behöver bestÀmma dig för om du vill ha en bensindriven, en batteridriven eller en som drivs med elsladd.

Bensindriven lövblÄs

Vill du ha en riktigt kraftig lövblÄs Àr det en bensindriven du ska satsa pÄ, eftersom dessa nÀstan alltid har högst effekt. Har du mycket stor tomt, med mycket löv och kvistar som ska blÄsas bort kan det hÀr vara rÀtt val för dig. De flesta professionella lövblÄsarna Àr bensindrivna eftersom de presterar allra bÀst. Du brukar hinna fÄ mycket gjort med endast en tankning.

En nackdel med en bensindriven Àr att bensin Àr inte speciellt bra för miljön. Men idag Àr de flesta mycket brÀnslesnÄla och utslÀppen blir minimala. De Àr ocksÄ bÄde högljudda och tunga, men vanligtvis följer det med en bra bÀranordning som gör att du ÀndÄ orkar anvÀnda den under en lÀngre tid.

Batteridriven lövlÄs

En batteridriven lövblĂ„s Ă€r troligtvis det bĂ€sta valet för de allra flesta. Även dessa finns i mycket kraftfulla varianter och hur kraftfull den Ă€r beror pĂ„ vilket batteri den drivs av, vĂ€lj gĂ€rna en med ett 18 V batteri. Dock blir de aldrig riktigt lika kraftfulla som en bensin- eller eldriven.

En batteridriven lövblÄs vÀger vanligtvis mindre Àn en bensindriven och kÀnns enklare att hantera. En stor fördel Àr att mÄnga tillverkare har en och samma batterityp för flera av deras maskiner, vilket gör att du inte behöver ha ett batteri per maskin.

Hur lĂ„ng batteritid lövblĂ„sen har varierar mellan olika modeller och batterier, men de brukar ligga runt cirka 15–20 minuter. Ha gĂ€rna ett extra batteri som du hĂ„ller laddat sĂ„ slipper du bli avbruten mitt i arbetet och vĂ€nta pĂ„ att batterier ska ladda innan du kan arbeta klart.

Eldriven lövblÄs

En eldriven lövblÄs Àr ocksÄ ett mycket populÀrt val bland privatpersoner och passar utmÀrkt om du inte har en sÄ stor yta som ska blÄsas. En eldriven kan nÀstan bli lika kraftfull som en bensindriven och Àr nÀstan alltid mycket billigare och kan dÀrför vara ett mycket bra val. DÀremot kommer du vara begrÀnsad av en sladd och du kan inte ha ett större omrÄde att blÄsa Àn vad sladden rÀcker till.

En eldriven lövblÄs Àr ofta ganska tyst och passar dÀrför bra om du har mÄnga grannar i nÀrheten.

Sammanfattning

I det hÀr testet har vi gÄtt igenom sex olika typer av lövblÄsar och utsett dem vi tycker Àr allra bÀst i olika kategorier. Den vi har utsett till vÄr testvinnare och som vi tycker Àr bÀst sammantaget Àr den bensindrivna lövblÄsen Husqvarna 525BX. En mycket kraftfull lövblÄs som blÄser bort allt du önskar pÄ ett mycket effektivt sÀtt, trots sin kraft och tyngd Àr den enkel att anvÀnda tack vare bra bÀrsystem och flera olika anpassningsbara instÀllningar. Alla vill dock inte ha en bensindriven lövblÄs eftersom bensin har negativ klimatpÄverkan samt att det kan kÀnnas krÄngligt att behöva förvara och tanka bensin. DÀrför har vi ocksÄ testat batteridrivna och eldrivna lövblÄsar.

Den batteridrivna lövblÄsen vi tycker Àr bÀst Àr Stiga SAB 500 AE, en effektiv och prisvÀrd maskin som troligtvis fungerar mycket bra för de allra flesta med en lagom stor tomt. Vill du istÀllet ha en med batteritid i flera timmar Àr det Stihl BGA 100 du ska köpa, men du fÄr du ocksÄ vara beredd pÄ att lÀgga ut rÀtt mycket pengar. Vill du inte lÀgga speciellt mycket pengar pÄ din lövblÄs finns det bra blÄsar för en liten peng, och vi rekommenderar en frÄn KÀrcher, som faktiskt Àr kÀnda för att tillverka mycket prisvÀrda hushÄlls- och trÀdgÄrdmaskiner av bra kvalitet.

Har du en mindre tomt, som inte har alltför mycket buskar och trĂ€d i vĂ€gen kan en eldriven lövblĂ„s vara ett bra alternativ. En eldriven Ă€r oftast nĂ€stan lika kraftig som en bensindriven, men mycket lĂ€ttare och billigare – men dĂ„ sitter du istĂ€llet fast i vĂ€ggen med en sladd. För- och nackdelar mĂ„ste alltid övervĂ€gas och tĂ€nk pĂ„ att det inte Ă€r vĂ€rt att lĂ€gga ner mer pengar pĂ„ en lövblĂ„s Ă€n vad du har behov av.

BĂ€st i test

Husqvarna

525BX

Husqvarna 525BX Bensindriven Àr en riktigt kraftig lövblÄs för dig som har mycket att blÄsa och som gÀrna vill ha en bensindriven blÄs.

Se pris