BÀsta hundsÀngen 2021

HundsÀng BÀst i test 2021

Visst Àr det mysigt att ha sin hund sovandes tillsammans med en i sÀngen eller i soffan nÀr man ligger dÀr och myser. Men mÄnga hundar slÀpper vÀldigt mycket hÄr samt att deras tassar kan vara smutsiga efter att ha varit ute, vilket gör att det inte blir speciellt hygieniskt att ha dem i sÀngen eller soffan. DÀrför kan det vara bra att lÀra hunden att sova i en egen sÀng, en sÄ kallad hundsÀng.

HundsÀngen ska naturligtvis vara skön för hunden, men den ska ocksÄ vara gjord av ett tÄligt material sÄ att den inte gÄr sönder allt för snabbt av hundens klor. HundsÀngen ska ocksÄ vara tillverkad i ett material som Àr bra bÄde för hunden och för miljön, precis som att vi mÀnniskor aldrig skulle sova i en sÀng tillverkad av Àmnen som Àr dÄliga för oss, bör du inte heller lÄta din hund göra det.

Beroende pÄ hur stor hund du har kommer sÄklart ocksÄ hundsÀngens storlek att behöva variera. Hunden ska fÄ plats i sÀngen utan problem och ska ha utrymme att strÀcka ut sig och röra pÄ sig. En liten hund behöver ha en lÄg sÀng som den enkelt kan kliva i och hur medan en större hund behöver ha en sÀng med högre och rejÀla kanter som ger den stöd.

SÀngen ska Àven vara tillrÀckligt stum för att kunna ge bra stöd Ät hunden, men ÀndÄ inte vara allt för hÄrd. HundsÀngar finns tillverkade i olika material, och det finns bÄde hÄrda, mjuka, varma och kalla sÀngar. Mycket beror pÄ just din hund och ni kan behöva testa er fram.

Vi har testat ett antal olika hundsÀngar och valt ut de vi tycker Àr bÀst.

1. Recension av Dogman Dyna Buddy

Vill du ge din hund en bra sovplats men har av olika anledningar inte möjlighet att lÀgga ner allt för mycket pengar pÄ en hundbÀdd rekommenderar vi Dogman dyna buddy med kant. Visst kan du hitta Ànnu billigare hundsÀngar Àn denna frÄn Dogman, men den hÀr uppfyller alla krav vi har pÄ att hunden faktiskt ska kunna ligga bekvÀmt och ergonomiskt, samt att sÀngen ska vara slitstark och hÄlla under en lÄng period.

SÀngen Àr rektangulÀr med en relativt lÄg kant, vilket gör att den ocksÄ passar alldeles utmÀrkt att ha som dyna i hundens bur. SmÄ hundar, eller egentligen alla hundar med korta ben behöver en bÀdd med lÄga kantar för att enkelt kunna komma i den. Men alla större hundar gillar inte heller höga kanter, och har du en sÄdan hund passar den hÀr perfekt.

Dynan Àr bÄde vatten- och smutsavvisande vilket gör att den Àr lÀtt att hÄlla ren, samt att den ocksÄ passar alldeles utmÀrkt att ta med ut pÄ tomten eller pÄ en picknick under en skön sommardag. Tyget gÄr inte att ta av, men du kan tvÀtta hela dynan i tvÀttmaskin pÄ 30 grader, förutsatt att din tvÀttmaskin Àr tillrÀckligt stor.

HundsÀngen finns i fem olika storlekar, den minsta XS och den största Àr XXL, vilket gör att det finns en storlek för alla hundar i den hÀr modellen. BÀdden har anti-slip material under till, sÄ sÀngen slipper glida runt pÄ golvet medan din hund kommer till rÀtta.

1. PrisvÀrd

Dogman

Dyna Buddy

PrisvÀrd hundsÀng som ocksÄ passar bra att ha i hundens bur. Dogman dyna buddy med kant Àr bÄde smuts- och vattenavvisande.

2. Recension av Baby mjuk hundsÀng

Den hundsÀngen som blir vÄr testvinnare och som vi tycker Àr allra bÀst i test alla kategorier Àr Baby MjuksÀng HundsÀng. En ortopedisk hundsÀng tillverkad i stödjande memory foam.

Denna hundsÀng brukar rekommenderas av veterinÀrer till hundar som har artrosbesvÀr eller Àldre hundar som börjar fÄ ont lite hÀr och var. Men den passar till alla hundar och Àr bra för att förebygga ömmande leder och muskelvÀrk pÄ din hund.

Memory foam gör sÄ att sÀngen avlastar tryckpunkter som kan leda till ömhet och muskelstelhet pÄ hunden. Den formas efter hundens kropp och kommer dÀrför att ge avlastning precis pÄ rÀtt stÀllen för just din hund. Den anpassar dig ocksÄ efter vikten pÄ din hund, och passar dÀrför bÄde tyngre och lÀttare hundar.

Precis som med sÀngar för mÀnniskor Àr det viktigt att ryggraden fÄr en bra position under nattvilan och med denna ortopediska hundbÀdd kommer hundens ryggrad att ha en rak och fin position, vilket Àr snÀllt mot hundens kropp.

SÀngen finns i olika storlekar för att kunna passa bÄde smÄ och stora hundar, och kan med fördel Àven anvÀndas i hundburen för lÀngre resor. För att hitta rÀtt storlek till din hund, bör du vÀlja en sÀng som Àr cirka 30 cm större Àn sjÀlva hunden. DÄ kommer hunden ha tillrÀckligt med plats att strÀcka ut sig pÄ ett bra sÀtt, men samtidigt ha det mysigt och skönt. SÀngen finns i storlekarna S/M/L och den minsta passar Àven bra till katt.

Förutom att materialet pÄ hundbÀdden anpassar sig efter hundens kropp anpassar det sig ocksÄ efter hundens temperatur. Eftersom hundar inte kan svettas Àr det mycket viktigt att de inte blir för varma, vilket lÀtt kan ske i hundbÀddar. I Karlie Orthobed kommer dock din hund att kunna hÄlla sig sval och skön Äret runt, vilket gör den mycket behaglig.

SÀngen har ett anti-slip material pÄ undersidan som gör att den ligger pÄ plats hela tiden och riskerar inte att glida runt nÀr hunden rör pÄ sig och försöker lÀgga sig till rÀtta. Det finns ocksÄ en mjuk filt ovanpÄ sÀngen som sitter fast med kardborrband och kan enkelt avlÀgsnas för att göra sÀngen svalare eller för att kunna tvÀtta filten. Du tar enkelt bort tyget pÄ sjÀlva madrassen och tvÀttar det i 30 grader för rengöring.

Deko HundsÀng Àr en mycket bra hundbÀdd som Àr snÀll och vÀnlig mot din hunds kropp, vilket sÄklart Àr mycket viktigt dÄ mÄnga hundar faktiskt fÄr problem med bÄde muskler och leder.

2. Det givna valet

Baby

MjuksÀng

HundsÀngen som Àr skonsam mot hundens leder och muskler. Karlie Orthobed passar Àldre hundar och hundar med artros, men fungerar ocksÄ förebyggande.

3. Recension av Elegant Spanish Oak

I Àrlighetens namn Àr hundsÀngar inte alltid sÄ snygga, och kan sticka lite i ögonen om man i övrig har ett mycket vÀl inrett hem. Men det finns Àven hundsÀngar dÀr tillverkaren har haft design i Ätanke, utan att kompromissa med komforten eller ergonomin för hunden. Vill du ha en riktigt elegant hundbÀdd rekommenderar vi hundbÀdden Elegant spanish oak.

HundbÀdden har en elegant handgjord trÀram tillverkad i spansk ek. Designen Àr helt unik och vi har aldrig sett en liknande hundsÀng. Tack vare att ramen Àr tillverkad i massivt trÀ blir den ocksÄ vÀldigt stabil och hÄllbar och din hund kommer att ha en robust sÀng i mÄnga Är fram över.

SÀngen Àr 17 cm hög och kommer dÀrför upp en bit ifrÄn golvet, perfekt om ni bor i en bostad dÀr det ofta drar kallt vid golvet eller om du helt enkelt har en hund som gillar att komma upp en bit frÄn golvet. Det kan vara bra att veta att bÀdden saknar kanter, vilket gör att den inte passar alla hundar dÄ en del hundar gillar att vila huvudet pÄ en kant.

Till sÀngen medföljer en fem cm tjock skummadrass inklÀdd i bomullstyg. Tyget finns med flera olika fÀrger att vÀlja pÄ, vilket gör att den kan matcha dit hems inredning Ànnu bÀttre. Du kan exempelvis vÀlja svart om du vill ha en mer diskret hundsÀng eller en rosa om du vill att den ska sticka ut och bli en inredningsdetalj. Tyget Àr avtagbart och tvÀttbart. 

SÀngen finns i tre olika storlekar dÀr den största Àr 104 cm lÄng och passar Àven till de flesta större hundarna.

3. Snyggaste hundbÀdden

Deko

HundsÀng

HundsÀngen för dig som vill ha en riktigt snygg inredningsdetalj. Elegant spanish oak har en sÀngram i spansk ek och madrass i olika fÀrger.

Vill du ha en hundbÀdd som kÀnns riktigt mysig och gosig för din hund Àr Scruffs Ellen Donut vÄrt val. En rund hundsÀng i mycket mjukt och skönt material med höga kanter och passar perfekt för hundar som Àlskar att gosa in sig bland kuddar och liknande.

Den hÀr hundsÀngen Àr vÀldigt mjuk, och passar dÀrför inte alla hundar. Har du en Àldre hund eller en hund som har problem med muskler och leder bör du vÀlja en sÀng med mer stöd Àn vad denna har. Men en del hundar Àlskar mjuka och gosiga sÀngar, och för dessa Àr denna perfekt. Speciellt med sina höga kanter som sluter in hunden och gör att sÀngen kÀnns vÀldigt ombonad.

SÀngen finns i tvÄ olika storlekar, M och XL och passar frÀmst för medium stora hundar. Enligt tillverkaren passar den hundar mellan 11 och 25 kilo. Tack vare sin runda form passar den allra bÀst till hundar som gillar att sova pÄ sidan. Den mindre storleken passar Àven bra till katt.

Överdraget Ă€r gjort att mjukt tyg och fodringen Ă€r tillverkad 100 % Ă„tervunnen fiber, vilket gör det till ett bra miljöval. Tyget Ă€r inte avtagbart men du kan tvĂ€tta hela sĂ€ngen i tvĂ€ttmaskin pĂ„ 30 grader.

SÀngen finns i tvÄ olika fÀrger, rosa och grÄ. Den Àr snygg och stilren och passar perfekt in i ett vardagsrum sÄ att hunden kan ligga med er och mysa.

4. Mysigaste hundbÀdden

Scruffs

Ellen Donut

Scruffs Ellen Donut Àr en riktigt mysig hundsÀng och passar framför allt hundar som sover pÄ sidan tack vare sin runda form.

5. Recension av Moderna PlastsÀng

Vill du kunna ta ut hundens sÀng, eller har du en hund som Ànnu inte riktigt Àr rumsren eller av andra anledningar, exempelvis sjukdom har svÄrt att hÄlla tÀtt rekommenderar vi Moderna plastsÀng.

En oval hundsÀng tillverkad i praktisk hÄrdplast som gÄr att anvÀnda bÄde inomhus och utomhus. Man vill oftast ogÀrna stÀlla en hundsÀng i tyg pÄ en grÀsmatta, speciellt om den Àr lite fuktig och dÄ Àr den hÀr perfekt eftersom sÀngen Àr enkel att torka eller skölja av med trÀdsgÄrdsslangen.

En del hundar nöjer sig med att ligga direkt pÄ plasten, utan mjukare stoppning men för att göra det bekvÀmare för hunden kan du med fördel komplettera med ett överdrag eller bara lÀgga en eller tvÄ filtar i sÀngen. Skulle hunden smutsa ner filtarna Àr det enklare att tvÀtta dem Àn en hundsÀng med stoppning som blivit smutsig.

Den hÀr sÀngen passar ocksÄ om din hund av nÄgon anledning, exempelvis Älderdom eller sjukdom inte riktigt har koll pÄ sin urinblÄsa och det sker lite olyckor dÄ och dÄ. SÀngen Àr mycket enkel att hÄlla ren och du sköljer lÀtt av den vid olyckor. Placera gÀrna ett gÀng handdukar i botten för att det ska bli sÄ bekvÀmt som möjligt för hunden.

SÀngen finns i flera olika storlekar, dÀr den minsta Àr 50 cm lÄng och den lÀngsta Àr 110 cm lÄng. Det finns alltsÄ en storlek för alla hundar. Den har en relativt hög kant, men ena lÄngsidan har en lÀgre kant för att hunden enkelt ska kunna kliva i och ur sÀngen.

5. HundbÀdd för utomhusbruk

Moderna

PlastsÀng

Vill du kunna ta ut hundsÀngen utan att den blir smutsig? Moderna plastsÀng sköljer du enkelt av med slangen efter utomhusbruk.

Hur stor ska hundsÀngen vara?

Det beror pÄ hur stor hund du har. Hunden ska kunna strÀcka ut sig nÄgot i sÀngen utan att det blir trÄngt. Den behöver inte kunna ligga raklÄng, men ska ÀndÄ ha gott om utrymme.

Vilket material Àr bÀst för en hundsÀng?

Det mest skonsamma för hunden Àr en madrass med memory foam, men Àr ingen nödvÀndighet för friska hundar. En skumgummimadrass fungerar ocksÄ bra och överdraget bör kÀnnas mjukt och inte bli allt för varmt.

Hur rengör jag hundsÀngen?

PÄ en del sÀngar kan du ta bort överdraget och tvÀtta det i maskin. Vissa sÀngar tvÀttar du hela sÀngen i tvÀttmaskin. Du kan ocksÄ dammsuga den för att fÄ bort hundhÄr.

Ska sÀngen ha kanter eller inte?

Det beror helt pÄ vad din hund gillar. Gillar din hund ofta att ha huvudet pÄ en kudde kommer den troligtvis att fördra en sÀng med kanter. TÀnk pÄ att en liten hund inte kan ha för höga kanter eftersom det dÄ kan bli svÄrt att kliva i och ur sÀngen.

SÄ hÀr hÄller du hundsÀngen ren och frÀsch

Alla hundÀgare kan nog komma överens om att det kan lÀtt bli ganska smutsigt och till och med lite Àckligt fort nÀr man har hund, eftersom hundar slÀpper hÄr, en del drÀglar och alla tar gÀrna in lite smuts med bÄde tassar och pÀls. DÀrför Àr det viktigt att du kan hÄlla hundsÀngen ren pÄ ett enkelt sÀtt sÄ att den hÄller under mÄnga Är.

Exakt hur du ska rengöra din hundsÀng beror pÄ modell, men det kan vara bra att tÀnka pÄ detta redan vid köp av hundbÀdd. PÄ en del sÀngar kan du inte ta av överdragstyget, men du kan istÀllet tvÀtta hela sÀngen, men dÄ krÀvs det att du har en tvÀttmaskin som Àr stor nog för det. Du kan ocksÄ dammsuga sÀngen med jÀmna mellanrum för att fÄ bort hundhÄr.

Har du inte det, bör du absolut köpa en hundsÀng dÀr tyget Àr avtagbart och tvÀttbart, det blir dÄ enkelt att hÄlla sÀngen ren. VÀlj gÀrna en med smuts- och vattenavvisande tyg. Du har sÄklart ocksÄ olika förutsÀttningar för att hÄlla sÀngen ren beroende pÄ hundras och fÀrg, en hund som hÄrar mycket, och har svart pÀls kanske inte en vit sÀng Àr det allra smartaste.

Det Àr ocksÄ viktigt att sÀngen Àr tillverkad i slittÄligt material, eftersom mÄnga hundar gillar att böka runt och krafsa lite lÀtt innan det kommer till ro. SjÀlvklart ska hunden inte klösa pÄ sÀngen, men klorna Àr ÀndÄ hÄrda och kommer att slita pÄ tyget och dÄ Àr det viktigt att det Àr tÄligt.

Skulle en olycka rÄka ske i hundsÀngen Àr det viktigt att du tvÀttar den pÄ en gÄng för att kunna fÄ bort oönskad doft.

TvÀtta hundsÀngen tillrÀckligt ofta för att den ska hÄlla sig frÀsch, men tillrÀckligt sÀllan för att inte slita allt för mycket pÄ den, som med allt annat egentligen.

Sammanfattning

I det hÀr testet har vi gÄtt igenom ett antal olika hundsÀngar och testvinnaren blir Karlie Orthobed. En mycket bekvÀm och ortopedisk hundsÀng som Àr snÀll mot hundens muskler och leder genom att ge avlastning pÄ exakt rÀtt stÀllen. Madrassen Àr tillverkad i memory foam och ger hundens kropp precis det stöd den behöver. Madrassen rekommenderas av veterinÀrer till Àldre hundar och hundra som har problem med artros, men fungerar ocksÄ bra i ett förebyggande syfte.

Om den sÀngen inte passar dig och din hund har vi förslag pÄ flera andra sÀngar. Vill du ha en sÀng i en helt unik design har vi recenserat en sÀng med en trÀram som Àr handgjord och tillverkad i spansk ek. En mycket speciell sÀng, som passar hundar som gillar att komma upp en bit men inte vill ha kanter pÄ sin sÀng.

Det Àr viktigt att du har en sÀng som Àr tillrÀckligt lÄng för din hund och sÄ att hunden kan strÀcka ut sig utan problem. Har du en hund som gÀrna sover pÄ sidan passar runda sÀngar extra vi, och vi har tipsat om tvÄ stycken.

Vill du kunna ta ut hundsÀngen rekommenderar vi Moderna plastsÀng, som Àr tillverkad i hÄrdplast och kan utan problem stÀllas pÄ en fuktig grÀsmatta, den Àr enkel att hÄlla ren och frÀsch.

Hitta en sÀng som passar sin hunds storlek och sovstil för allra bÀsta komfort. HundsÀngar finns i mÄnga olika prisklasser och en bra sÀng behöver inte kosta skjortan.