www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa hundsängen 2023

Hundsäng Bäst i test 2023

Visst är det mysigt att ha sin hund sovandes tillsammans med en i sängen eller i soffan när man ligger där och myser. Men många hundar släpper väldigt mycket hår, och deras tassar brukar också vara rätt smutsiga efter att de har varit ute. Det är med andra ord inte blir speciellt hygieniskt att ha dem i sängen eller soffan. Därför kan det vara bra att lära hunden att sova i en egen säng, en så kallad hundsäng. Det är såklart helt upp till dig om hunden ska sova i sängen eller inte, men att lära hunden att sova i sin egen säng kan vara fördelaktigt av flera anledningar. 

Välja rätt hundsäng

Hundsängen ska naturligtvis vara skön för hunden, men den ska också vara gjord av ett tåligt material så att den inte går sönder allt för snabbt. I och med att hundens klor kan varar rätt vassa måste sängen tåla en del. Hundsängen ska också vara tillverkad i ett material som är bra både för hunden och för miljön, precis som att vi människor aldrig skulle sova i en säng tillverkad av ämnen som är dåliga för oss bör du inte heller låta din hund göra det.

Beroende på hur stor hund du har kommer såklart också hundsängens storlek att behöva variera. Hunden ska få plats i sängen utan problem, där den ska ha utrymme att sträcka ut sig och röra på sig. En liten hund behöver ha en låg säng som den enkelt kan kliva i och ur medan en större hund behöver ha en säng med högre och rejäla kanter som ger den tillräckligt med stöd.

Sängen ska även vara tillräckligt stum för att kunna ge bra support åt hundens kropp, men ändå inte vara allt för hård. Hundsängar finns tillverkade i olika material, och det finns både hårda och mjuka, varma och kalla, höga och låga, stora och små sängar. Mycket beror på just din hund och vad den kan tänkas sova i – för att hitta den bästa hundsängen kan ni behöva testa er fram.

Vi har testat ett antal olika hundsängar och valt ut de vi tycker är bäst!

1. Recension av Dogman Dyna Buddy

Vill du ge din hund en bra sovplats men har av olika anledningar inte möjlighet att lägga ner allt för mycket pengar på en hundbädd rekommenderar vi Dogman dyna buddy med kant. Visst kan du hitta ännu billigare hundsängar än denna från Dogman, men den här uppfyller alla krav vi har på att hunden faktiskt ska kunna ligga bekvämt och ergonomiskt, samt att sängen ska vara slitstark och hålla under en lång period.

Sängen är rektangulär med en relativt låg kant, vilket gör att den också passar alldeles utmärkt att ha som dyna i hundens bur. Små hundar, eller egentligen alla hundar med korta ben behöver en bädd med låga kantar för att enkelt kunna komma i den. Men alla större hundar gillar inte heller höga kanter, och har du en sådan hund passar den här perfekt.

Dynan är både vatten- och smutsavvisande vilket gör att den är lätt att hålla ren, samt att den också passar alldeles utmärkt att ta med ut på tomten eller på en picknick under en skön sommardag. Tyget går inte att ta av, men du kan tvätta hela dynan i tvättmaskin på 30 grader, förutsatt att din tvättmaskin är tillräckligt stor.

Hundsängen finns i fem olika storlekar, den minsta XS och den största är XXL, vilket gör att det finns en storlek för alla hundar i den här modellen. Bädden har anti-slip material under till, så sängen slipper glida runt på golvet medan din hund kommer till rätta.

1. Prisvärd

Prisvärd hundsäng som också passar bra att ha i hundens bur. Dogman dyna buddy med kant är både smuts- och vattenavvisande.

2. Recension av Baby mjuk hundsäng

Den hundsängen som blir vår testvinnare och som vi tycker är allra bäst i test alla kategorier är Baby Mjuksäng Hundsäng. En ortopedisk hundsäng tillverkad i stödjande memory foam.

Denna hundsäng brukar rekommenderas av veterinärer till hundar som har artrosbesvär eller äldre hundar som börjar få ont lite här och var. Men den passar till alla hundar och är bra för att förebygga ömmande leder och muskelvärk på din hund.

Memory foam gör så att sängen avlastar tryckpunkter som kan leda till ömhet och muskelstelhet på hunden. Den formas efter hundens kropp och kommer därför att ge avlastning precis på rätt ställen för just din hund. Den anpassar dig också efter vikten på din hund, och passar därför både tyngre och lättare hundar.

Precis som med sängar för människor är det viktigt att ryggraden får en bra position under nattvilan och med denna ortopediska hundbädd kommer hundens ryggrad att ha en rak och fin position, vilket är snällt mot hundens kropp.

Sängen finns i olika storlekar för att kunna passa både små och stora hundar, och kan med fördel även användas i hundburen för längre resor. För att hitta rätt storlek till din hund, bör du välja en säng som är cirka 30 cm större än själva hunden. Då kommer hunden ha tillräckligt med plats att sträcka ut sig på ett bra sätt, men samtidigt ha det mysigt och skönt. Sängen finns i storlekarna S/M/L och den minsta passar även bra till katt.

Förutom att materialet på hundbädden anpassar sig efter hundens kropp anpassar det sig också efter hundens temperatur. Eftersom hundar inte kan svettas är det mycket viktigt att de inte blir för varma, vilket lätt kan ske i hundbäddar. I Karlie Orthobed kommer dock din hund att kunna hålla sig sval och skön året runt, vilket gör den mycket behaglig.

Sängen har ett anti-slip material på undersidan som gör att den ligger på plats hela tiden och riskerar inte att glida runt när hunden rör på sig och försöker lägga sig till rätta. Det finns också en mjuk filt ovanpå sängen som sitter fast med kardborrband och kan enkelt avlägsnas för att göra sängen svalare eller för att kunna tvätta filten. Du tar enkelt bort tyget på själva madrassen och tvättar det i 30 grader för rengöring.

Deko Hundsäng är en mycket bra hundbädd som är snäll och vänlig mot din hunds kropp, vilket såklart är mycket viktigt då många hundar faktiskt får problem med både muskler och leder.

2. Det givna valet

Hundsängen som är skonsam mot hundens leder och muskler. Karlie Orthobed passar äldre hundar och hundar med artros, men fungerar också förebyggande.

3. Recension av Elegant Spanish Oak

I ärlighetens namn är hundsängar inte alltid så snygga, och kan sticka lite i ögonen om man i övrig har ett mycket väl inrett hem. Men det finns även hundsängar där tillverkaren har haft design i åtanke, utan att kompromissa med komforten eller ergonomin för hunden. Vill du ha en riktigt elegant hundbädd rekommenderar vi hundbädden Elegant spanish oak.

Hundbädden har en elegant handgjord träram tillverkad i spansk ek. Designen är helt unik och vi har aldrig sett en liknande hundsäng. Tack vare att ramen är tillverkad i massivt trä blir den också väldigt stabil och hållbar och din hund kommer att ha en robust säng i många år fram över.

Sängen är 17 cm hög och kommer därför upp en bit ifrån golvet, perfekt om ni bor i en bostad där det ofta drar kallt vid golvet eller om du helt enkelt har en hund som gillar att komma upp en bit från golvet. Det kan vara bra att veta att bädden saknar kanter, vilket gör att den inte passar alla hundar då en del hundar gillar att vila huvudet på en kant.

Till sängen medföljer en fem cm tjock skummadrass inklädd i bomullstyg. Tyget finns med flera olika färger att välja på, vilket gör att den kan matcha dit hems inredning ännu bättre. Du kan exempelvis välja svart om du vill ha en mer diskret hundsäng eller en rosa om du vill att den ska sticka ut och bli en inredningsdetalj. Tyget är avtagbart och tvättbart. 

Sängen finns i tre olika storlekar där den största är 104 cm lång och passar även till de flesta större hundarna.

3. Snyggaste hundbädden

Hundsängen för dig som vill ha en riktigt snygg inredningsdetalj. Elegant spanish oak har en sängram i spansk ek och madrass i olika färger.

Vill du ha en hundbädd som känns riktigt mysig och gosig för din hund är Scruffs Ellen Donut vårt val. En rund hundsäng i mycket mjukt och skönt material med höga kanter och passar perfekt för hundar som älskar att gosa in sig bland kuddar och liknande.

Den här hundsängen är väldigt mjuk, och passar därför inte alla hundar. Har du en äldre hund eller en hund som har problem med muskler och leder bör du välja en säng med mer stöd än vad denna har. Men en del hundar älskar mjuka och gosiga sängar, och för dessa är denna perfekt. Speciellt med sina höga kanter som sluter in hunden och gör att sängen känns väldigt ombonad.

Sängen finns i två olika storlekar, M och XL och passar främst för medium stora hundar. Enligt tillverkaren passar den hundar mellan 11 och 25 kilo. Tack vare sin runda form passar den allra bäst till hundar som gillar att sova på sidan. Den mindre storleken passar även bra till katt.

Överdraget är gjort att mjukt tyg och fodringen är tillverkad 100 % återvunnen fiber, vilket gör det till ett bra miljöval. Tyget är inte avtagbart men du kan tvätta hela sängen i tvättmaskin på 30 grader.

Sängen finns i två olika färger, rosa och grå. Den är snygg och stilren och passar perfekt in i ett vardagsrum så att hunden kan ligga med er och mysa.

4. Mysigaste hundbädden

Scruffs Ellen Donut är en riktigt mysig hundsäng och passar framför allt hundar som sover på sidan tack vare sin runda form.

5. Recension av Moderna Plastsäng

Vill du kunna ta ut hundens säng, eller har du en hund som ännu inte riktigt är rumsren eller av andra anledningar, exempelvis sjukdom har svårt att hålla tätt rekommenderar vi Moderna plastsäng.

En oval hundsäng tillverkad i praktisk hårdplast som går att använda både inomhus och utomhus. Man vill oftast ogärna ställa en hundsäng i tyg på en gräsmatta, speciellt om den är lite fuktig och då är den här perfekt eftersom sängen är enkel att torka eller skölja av med trädsgårdsslangen.

En del hundar nöjer sig med att ligga direkt på plasten, utan mjukare stoppning men för att göra det bekvämare för hunden kan du med fördel komplettera med ett överdrag eller bara lägga en eller två filtar i sängen. Skulle hunden smutsa ner filtarna är det enklare att tvätta dem än en hundsäng med stoppning som blivit smutsig.

Den här sängen passar också om din hund av någon anledning, exempelvis ålderdom eller sjukdom inte riktigt har koll på sin urinblåsa och det sker lite olyckor då och då. Sängen är mycket enkel att hålla ren och du sköljer lätt av den vid olyckor. Placera gärna ett gäng handdukar i botten för att det ska bli så bekvämt som möjligt för hunden.

Sängen finns i flera olika storlekar, där den minsta är 50 cm lång och den längsta är 110 cm lång. Det finns alltså en storlek för alla hundar. Den har en relativt hög kant, men ena långsidan har en lägre kant för att hunden enkelt ska kunna kliva i och ur sängen.

5. Hundbädd för utomhusbruk

Vill du kunna ta ut hundsängen utan att den blir smutsig? Moderna plastsäng sköljer du enkelt av med slangen efter utomhusbruk.

Hur stor ska hundsängen vara?

Det beror på hur stor hund du har. Hunden ska kunna sträcka ut sig något i sängen utan att det blir trångt. Den behöver inte kunna ligga raklång, men ska ändå ha gott om utrymme.

Vilket material är bäst för en hundsäng?

Det mest skonsamma för hunden är en madrass med memory foam, men är ingen nödvändighet för friska hundar. En skumgummimadrass fungerar också bra och överdraget bör kännas mjukt och inte bli allt för varmt.

Hur rengör jag hundsängen?

På en del sängar kan du ta bort överdraget och tvätta det i maskin. Vissa sängar tvättar du hela sängen i tvättmaskin. Du kan också dammsuga den för att få bort hundhår.

Ska sängen ha kanter eller inte?

Det beror helt på vad din hund gillar. Gillar din hund ofta att ha huvudet på en kudde kommer den troligtvis att fördra en säng med kanter. Tänk på att en liten hund inte kan ha för höga kanter eftersom det då kan bli svårt att kliva i och ur sängen.

Så här håller du hundsängen ren och fräsch

Alla hundägare kan nog komma överens om att det kan lätt bli ganska smutsigt, och till och med lite äckligt fort, när man har hund. Det oavsett vilka aktiviteter du gör tillsammans med din hund. Detta bland annat eftersom hundar släpper hår, en del dräglar och alla tar gärna in lite smuts med både tassar och päls. Därför är det viktigt att du kan hålla hundsängen ren på ett enkelt sätt så att den håller sig fin, fräsch och hel under många år.

Exakt hur du ska rengöra din hundsäng beror på modell, men det kan vara bra att tänka på detta redan vid köp av hundbädd. På en del sängar kan du inte ta av överdragstyget, men du kan istället tvätta hela sängen. För att det ska gå smärtfritt till krävs det att du har en tvättmaskin som är stor nog för det. Du kan också dammsuga sängen med jämna mellanrum – fördelaktigen med en handdammsugare som låter dig komma åt alla hårstrån, smuts och damm enkelt – för att få bort hundhår.

Har du inte det, bör du absolut köpa en hundsäng där tyget är avtagbart och tvättbart. Då blir det väldigt enkelt att hålla sängen ren och fräsch. Välj gärna en med smuts- och vattenavvisande tyg. Du har såklart också olika förutsättningar för att hålla sängen ren beroende på hundras och färg, en hund som hårar mycket, och har svart päls kanske inte en vit säng är det allra smartaste.

Det är också viktigt att sängen är tillverkad i slittåligt material, eftersom många hundar gillar att böka runt och krafsa lite lätt innan det kommer till ro. Självklart ska hunden inte klösa på sängen – till skillnad från katterna som ofta klöser på det mesta – men klorna är ändå hårda och kommer att slita på tyget och då är det viktigt att det är tåligt.

Skulle en olycka råka ske i hundsängen är det viktigt att du tvättar den på en gång för att kunna få bort oönskad doft.

Tvätta hundsängen tillräckligt ofta för att den ska hålla sig fräsch, men tillräckligt sällan för att inte slita allt för mycket på den, som med allt annat egentligen.

Sammanfattning

I det här testet har vi gått igenom ett antal olika hundsängar och testvinnaren blir Karlie Orthobed. En mycket bekväm och ortopedisk hundsäng som är snäll mot hundens muskler och leder genom att ge avlastning på exakt rätt ställen. Madrassen är tillverkad i memory foam och ger hundens kropp precis det stöd den behöver. Madrassen rekommenderas av veterinärer till äldre hundar och hundra som har problem med artros, men fungerar också bra i ett förebyggande syfte.

Om den sängen inte passar dig och din hund har vi förslag på flera andra sängar. Vill du ha en säng i en helt unik design har vi recenserat en säng med en träram som är handgjord och tillverkad i spansk ek. En mycket speciell säng, som passar hundar som gillar att komma upp en bit men inte vill ha kanter på sin säng.

Det är viktigt att du har en säng som är tillräckligt lång för din hund och så att hunden kan sträcka ut sig utan problem. Har du en hund som gärna sover på sidan passar runda sängar extra vi, och vi har tipsat om två stycken.

Vill du kunna ta ut hundsängen rekommenderar vi Moderna plastsäng, som är tillverkad i hårdplast och kan utan problem ställas på en fuktig gräsmatta, den är enkel att hålla ren och fräsch.

Hitta en säng som passar sin hunds storlek och sovstil för allra bästa komfort. Hundsängar finns i många olika prisklasser och en bra säng behöver inte kosta skjortan.

Bäst i test