BĂ€sta padelskorna 2021

Padelskor bÀst i test 2021

Padel Àr en sport som har vÀxt sig omÄttligt populÀr under de senaste Ären och fler och fler spelar idag padel regelbundet. Precis som med de flest andra sporter bör du ha vÀl anpassade skor för att kunna spela sÄ bra som möjligt och för att minska skaderisken.

Padelbanor Àr kan vara hala och eftersom du rör dig snabbt nÀr du spelar och gör tvÀra kast Àr det viktigt att du har skor med bra grepp, sÄ att du inte halkar. Det Àr ocksÄ bra om dina skor kÀnns stabila eftersom det Àr enklare att fÄ bra kraft i slaget om du kÀnner att du stÄr stadigt pÄ golvet.

Skor anpassade för padel liknar tennisskor, och du kan absolut spela med tennisskor men padelskor Àr oftast lite lÀttare och smidigare. De Àr ocksÄ mer anpassade för att röra sig framÄt och bakÄt, och inte lika mycket i sidled som tennisskor Àr.

I takt med att padelsporten har vÀxt har utbudet att padelskor ocksÄ vÀxt sig större och idag Àr utbudet stort. SjÀlvklart mÄste du hitta skor som passar just din fot, men vi har ÀndÄ gjort test för att hitta de bÀsta padelskorna för att du ska fÄ lite hjÀlp.

Ett par padelskor som inte bara Àr riktigt bra, utan ocksÄ riktigt snygga Àr Wilson Rush Pro 2.5 2019 CC. Dessa skor har ocksÄ ett riktigt bra grepp och du behöver inte oroa dig över att glida runt pÄ padelabanan. Skorna Àr anpassade bÄde för padel och för tennis, vilket gör att du kan förflytta dig bra i sidled utan att oroa dig för att glida och riskera att skada knÀna.

Skona Àr nÄgot smala, vilket gör att de sitter pÄ riktigt bra, men har du bredare fötter kanske inte det hÀr Àr rÀtt modell för dig. Materialet formar sig efter foten efter ett par anvÀndningar och blir dÀrför Ànnu mer bekvÀma efter att du har anvÀnt dem ett tag.

Skorna har bra stabilitet utan att för den delen kÀnnas hÄrda. Stabiliteten och det goda greppet gör att du kÀnner dig riktigt snabb i skorna och fÄr bra kraft i dina skott. Vi hade önskat lite bÀttre ventilation pÄ skorna dock, eftersom de Àr rÀtt hÄrda Àven pÄ ovansidan har de inte den bÀsta andningsförmÄgan. Men i det hÀr fallet prioriterar vi stabilitet framför ventilation.

Men skorna Àr inte bara vÀldigt bra, de Àr ocksÄ riktigt snygga och faktiskt de padelskorna vi tycker Àr allra snyggast. En frÀsig röd fÀrg som gör att du kÀnner dig bÄde snabb och trendig.

Priset ligger pÄ cirka 1 300 kronor

1. Snyggaste padelskorna

Wilson

Rush Pro 2.5

Riktigt snygga padelskor med grymt bra grepp. Wilson Rush Pro 2.5 2019 CC har bra stabilitet utan att kÀnnas hÄrda pÄ foten.

2. Recension av Babolat Movea

Den padelsko som vi har utsett till bÀst i test Àr Babolat Movea. Det Àr en padelsko som finns i bÄde dam- och herrmodell vilket inte alltid Àr fallet.

Dessa padelskor har ett riktigt bra grepp och risken att du ska halka under din match Ă€r nĂ€st in till minimal. Sulan har kombinerat tvĂ„ stycken metoder för att göra skorna sĂ„ halkfria som möjligt. Dels har sulan ett sicksackmönster, som i sig ger ett vĂ€ldigt bra grepp men skorna har ocksĂ„ som smĂ„ dubbar gjorda i gummi, vilket ger dem Ă€nnu bĂ€ttre grepp. Gummisulan Ă€r tillverkad av Michelin – ja samma mĂ€rke som Ă€r ett av de vĂ€rldsledande företagen för bildĂ€ck. Och Ă€r det nĂ„gonting Michelin har koll pĂ„ sĂ„ Ă€r det halkfritt gummi.

Skorna ger sÄ pass bra grepp att du kan röra dig helt obehindrat pÄ planen utan att behöva oroa sig att skon ska glida. Det gör ocksÄ att du kan ta i med riktigt mycket kraft nÀr du ska skjuta ivÀg ett slag.

PÄ ovansidan Àr skon tillverkad av ett mjukt och luftigt tyg som gör att dina fötter kommer att andas och inte bli allt för svettiga. Det mjuka tyget gör ocksÄ att skon Àr behaglig att ha pÄ foten och kÀnns inte hÄrd. I och med att ovansidan Àr sÄ pass mjuk och följsam kan större delen av sulan vara i golvet hela tiden, Àven vid tvÀra vÀndningar vilket i sin tur gör att greppet förblir stabilt hela tiden. HÀlkappan Àr dock nÄgot hÄrdare, för stabilitetens skull.

Babolat Movea anvÀnder sig av en Power strap-teknik vid snörningen, vilket gör att skon sitter fast pÄ foten mycket det. Det minskar bÄde halkrisk och risken för att fÄ skavsÄr.

Priset pÄ Babolat Movea i herrmodell ligger pÄ cirka 1 300 kronor

2. BĂ€st i test

Babolat

Movea

Padelskor som finns i bÄde herr- och dammodell. Gummisula tillverkad av Michelin som kan allt om att göra halkfritt gummi.

3. Recension av Adidas Gamecourt W

MÄnga padelskor Àr relativt dyra, och mÄnga Àr ocksÄ vÀl vÀrda sitt pris men sjÀlvklart kan eller vill alla inte lÀgga ut allt för mycket pengar pÄ ett par trÀningsskor. Kanske vill du inte spendera allt för mycket pengar innan du vet om padel verkligen Àr nÄgot för dig, eller sÄ Àr du helt enkelt pÄ en begrÀnsad budget. Men goda nyheter Àr att det finns bra padelskor till ett lÀgre pris och de vi tycker Àr bÀst Àr Adidas Gamecourt W.

Precis som vÄra testvinnande skor frÄn Babolat har dessa skor en sula med bÄde ett sicksackmönster och dubbar i gummi för att fÄ ett riktigt bra grepp. NÀr det kommer till padelskor Àr greppet det allra viktigaste för att du inte ska skada dig, och pÄ den fronten behöver du inte kompromissa om du vÀljer dessa prisvÀrda skor frÄn Adidas.

Ovansidan Àr i den frÀmre delen tillverkat i mesh, vilket ger bra ventilation för foten och du slipper bli alltför varm, dÀremot pÄverkar det stabiliteten nÄgot och skon kÀnns vÀldigt mjuk. Den ger dock en skön Ätsittande kÀnsla pÄ foten, och risken för skav kÀnns vÀldigt liten. Skon passar dÀrför bra till dig som vet med dig att du har kÀnsliga fötter och att du lÀtt fÄr skavsÄr och blÄsor, speciellt pÄ tÄrna.

Skorna Ă€r anpassade för damer och Ă€r helt vita, och faktiskt riktigt snygga – i alla fall sĂ„ lĂ€nge de hĂ„ller sig vita.

Priset ligger pÄ cirka 650 kronor.

3. Budget-varianten

Adidas

Gamecourt W

Bra padelskor med ett riktigt bra grepp till ett bra pris. Adidas Gamecourt W har en ovansida i mesh för bra ventilation.

4. Recension av Bullpadel W Flow

Ett annat par padelskor för damer som vi blir riktigt imponerade av Àr Bullpadel W Flow. Den hÀr skon Àr 100 % framtagen för just padel, och Àr inte en kombination av padel- och tennisskor. Sulan Àr speciellt tillverkad för alla unika rörelser du gör under ett padelspel och kommer ge dig ett riktigt bra grepp, vridmoment och stabilitet samtidigt som skorna ocksÄ Àr riktigt snygga.

Precis som flera andra skor vi har nÀmnt i den hÀr artikeln har sulan en kombination av sicksackmönster och dubbar, eller Dote-soles som Bullpadel kallar det. Skillnad pÄ den hÀr skon jÀmfört med mÄnga andra Àr att den har en speciell funktion i hÀlen, kallad Lateral Movement. Detta kommer göra att du riktigt effektivt kan röra dig framÄt och bakÄt, samt kunna göra bra upphopp vid exempelvis en smash.

I sulan finns ocksÄ rotationsplattor som kallas Rotax, och dessa gör att du kan fÄ till alla vridmoment som uppstÄr, exempelvis vid hörnslag pÄ ett bra och sÀkert sÀtt. Alla dessa funktioner gör att du kommer bli sÄ effektiv som du bara kan i ditt padelspel, samt att du minimerar risken att skada dig.

Skorna Àr ocksÄ mycket slitstark och sömmarna Àr Àven limmade som förstÀrkning. Dessutom Àr tyget framme vid tÄrna förstÀrkt för att det inte ska bli hÄl. Vid hÀlen finns en stabilisator som gör att din fot blir mycket stabil i skorna samtidigt som de Àr vÀldigt bekvÀma.

Priset ligger pÄ cirka 1 200 kronor.

4. BekvÀma och slitstarka padelskor

Bullpadel

W Flow

Skor utvecklade speciellt för padel och rörelserna som hör till sporten. Bullpadel W Flow passar extra bra vid vridmoment för att minska skaderisken.

5. Recension av Adidas Staycon Clay

Ett par riktigt innovativa padelskor som Ă€r mycket stabila och som vi gillar starkt Ă€r Adidas Stycon Clay. Vad som Ă€r unikt med dessa skor Ă€r att de har ingen snörning, det saknar alltsĂ„ helt och hĂ„llet skosnören. Hur kan dessa skor vara stabila och sitta pĂ„ kanske du nu undrar? Och det gjorde vi ocksĂ„ – men vi blev riktigt förvĂ„nade över hur bra de sitter pĂ„ foten.

Skorna ser ut som nÄgon slags kombination av gympaskor och badskor, men med mycket högre skaft. Exakt vad det Àr för tyg skorna Àr tillverkade av kan vi faktiskt inte svara pÄ, men nÀr du tar pÄ dig dem sitter de Ät riktigt ordentligt runt foten och du behöver absolut inte oroa dig över att de ska glida runt eller Äka av. Snarare Àr det vÀldigt svÄrt att fÄ av sig skorna eftersom de sitter Ät sÄ bra.

Stycon Clay Àr riktigt bekvÀma och eftersom skorna i princip Àr tillverkade i ett stycke, utan flera lösa delar finns det ocksÄ minimalt med delar som kan skava pÄ foten. Runt hÀlen sitter skon Ät riktigt tajt, medan de i fram Àr lite mer flexibla och du har rum att vifta pÄ tÄrna.

Sulan pÄ skorna har det klassiska sicksackmönstret för padelskor, men saknar gummidubbarna som gör att greppet blir sÄ dÀr riktigt bra. Men greppet Àr ÀndÄ tillrÀckligt bra för att vi inte alls ska kÀnna oss oroliga över att halka.

Sulan Àr dÀremot vÀldigt platt och har inte speciellt mycket dÀmpning, spelar man pÄ konstgrÀs som man ofta gör, Àr detta inget problem för de flesta. Men kan ÀndÄ vara bra att kÀnna till om du av olika anledningar vill ha en mer formad sula med dÀmpning.

Skon Àr anpassad för herrar i storleken och finns Ànda upp till storlek 47

Priset pÄ skorna ligger pÄ cirka 1 400 kronor.

5. Padelskor utan snörning

Adidas

Stycon Clay

Innovativa padelskor helt utan snörning. Adidas Stycon Clay Àr riktigt bekvÀma och ger ett bra grepp för att minska halkrisken.

MÄste jag ha speciella skor för padel?

Nej det mÄste du sÄklart inte, men det Àr starkt rekommenderat. Padelskor Àr anpassade för padelbanornas underlag och rörelsemönstret du utsÀtts för nÀr du spelar padel. Det Àr viktigt att du har skor som du inte riskerar att halka i för att inte skada dig.

Hur knyter jag ett par padelskor?

Som vilka trÀningsskor som helst. Knyt dem sÄ att de sitter Ät ordentligt pÄ foten, samtidigt som blodet kan cirkulera bra.

Hur lÀnge hÄller padelskor?

Det beror pÄ hur mycket och hur du anvÀnder dem. Byt skor nÀr de börjar kÀnnas slitna, nedtrampade eller hala.

Nyheter och tips till sport & fritid

LĂ€s det senaste nyheterna och tipsen till olika sporter.

Att tÀnka pÄ nÀr du köper skor till padel

SjÀlvklart behöver du inte köpa speciella padelskor första gÄngen du ska prova pÄ padel, men gillar du det och planerat att fortsÀtta kan det faktiskt vara lika bra att investera i ett par bra skor som i ett racket. Det Àr mycket viktigt att du anvÀnder ett par skor som fÄr bra fÀste, oavsett vilken sorts padelbana du spelar pÄ, du vill inte riskera att ramla och skadade dig redan innan din padelkarriÀr har kommit igÄng.

En annan sak som Àr viktig Àr förstÄs att skon sitter bra och Àr bekvÀm pÄ just din fot. Allas fötter Àr olika och vi har olika rörelsemönster, och för att du ska kunna spela pÄ ett effektiv, bekvÀmt och sÀkert sÀtt behöver du ha en som passar för just dig.

Du rekommenderas absolut att vÀlja en sko som Àr anpassad för just padel, Àven om det finns skor som Àr kombinerade tennis- och padelskor som ocksÄ Àr bra. Anledningen till att du bör ha specialanpassade skor Àr att sulan Àr anpassad för rörelserna du gör i padel, som skiljer sig en del frÄn tennis. Vanligtvis har sulorna ett sicksackmönster och mÄnga har Àven gummidubbar pÄ ena halvan för allra bÀst effekt.

Vill du ha bra padelskor bör du vara beredd pÄ att lÀgga ut i alla fall cirka 1 000 kronor, Àven om det finns nÄgra bra modeller till ett bÀttre pris. Men padelskor Àr ofta mycket hÄllbara och du kommer kunna anvÀnda samma skor under en lÄng period, exakt hur lÄng beror förstÄs pÄ hur mycket du anvÀnder dem.

Tar du hand om dina skor pÄ ett bra sÀtt kommer du att förlÀnga livslÀngden pÄ dina skor. Det viktigaste Àr att aldrig lÀmna kvar dina skor i trÀningsvÀskan efter att du kommer hem, plocka alltid ur skorna och lÄt dem vÀdra för att de ska hÄlla sig frÀscha. Undvik att tvÀtta dina skor i tvÀttmaskin, och rengör dem endast med en fuktig trasa om de blivit smutsiga. Ta aldrig av och pÄ dig skorna utan att knyta upp dem först, eftersom det sliter vÀldigt mycket pÄ skorna.

Sammanfattning padelskor

Vi har i den hÀr artikeln recenserat sex stycken skor till padel, och den vi utsett till testvinnare Àr Babolat Movea som Àr skor med riktigt bra grepp, stabilitetet och andningsförmÄga. Skorna finns i bÄde dam- och herrmodell, nÄgot som Àr relativt ovanligt och vanligtvis brukar mÀn och kvinnor behöva titta pÄ olika modeller för att hitta rÀtt passform och storlek.

Skor Àr förstÄs vÀldigt individuellt och Àven om Babolat Movea Àr mycket bra skor passar de kanske inte alla, och dÀrför har vi recenserat fem andra skor som vi tycker Àr riktigt bra. Bland annat ett par budgetskor frÄn Adidas, ett par snörningsfria skor frÄn Adidas samt ett par skor som passar bra till smalare fötter.

Det allra viktigaste Àr att skorna fÄr bra grepp i underlaget och dÀrför bör du alltid anvÀnda just padelskor nÀr du spelar padel. Ett kÀnnetecken för padelskor Àr ett sicksackmönster under sulan.

Hitta ett par bra skor för just din fot.

BĂ€st i test

Babolat

Movea

Padelskor som finns i bÄde herr- och dammodell. Gummisula tillverkad av Michelin som kan allt om att göra halkfritt gummi.

Se pris