Bästa löpband 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Löpband bäst i test

Vill du ha möjligheten att konditionsträna när och hur du vill, oavsett årstid och väder? Då kan ett löpband vara en otroligt bra investering för dig! Med tillgång till ett löpband hemma kan du när som helst genomföra en springtur eller någon annan form av konditionspass enligt det som passar dig. Då har du inte längre väder eller temperatur som ursäkt för att inte genomföra träningen, utan istället finns löpbandet alltid där och ställer upp då du vill konditionsträna. Det även om du föredrar hemmaträning!

Idag finns det mängder av olika modeller av löpband att välja mellan på marknaden. Oavsett vilken variant just du kan tänka dig investera i, vad du är ute efter och vilken nivå du vill lägga dig på kan du alltså hitta ett löpband som passar bra. Fortsätt läsa för att få mer användbar information inför ditt köp av löpband! 

Jämföra löpband

Innan du ger dig in i att köpa ett löpband för användning hemma vill vi förtydliga en sak, och det är att alla de löpband som finns att välja på marknaden idag inte passar för alla. Vilken typ av löpband som passar bäst för just dig beror inte bara på dina önskemål när det kommer till träning.

Utan för att du ska hitta det bästa löpbandet är det flera olika aspekter som du bör se över, som i sin tur kommer påverka svaret på frågan om vilket som är den bästa modellen för dig. Därför är det viktigt att göra sin research och jämföra löpband innan man köper hem ett. Det vill säga, precis som att du bör jämföra motionscykel, aktivitetsarmband och andra träningsprylar innan du väljer vilken du ska köpa.

Nedan har vi listat de aspekter och faktorer som vi anser är de absolut viktigaste att tänka på inför köp av ett löpband!

Gång eller löpning?

Idag finns det båda ”vanliga” löpband och så kallade promenadband. Det som skiljer sig mellan dessa två olika varianter är precis som det låter; ett löpband är till för att användas vid löpning, och ett promenadband är till för att användas vid gång/ promenad. I och med att de två träningsformerna genomförs på lite olika sätt ställer detta också olika krav på träningsmaskinerna. 

Om du vill kunna både promenera, jogga och springa på bandet är det nödvändigt att det tål lite mer, att det är robust och att det står stadigt. Ett promenadband kan på grund av dess lite enklare konstruktion och färre funktioner kosta lite mindre, men är å andra sidan inte lite multifunktionellt och tåligt. 

Användning

För att löpbandet som du investerar i ska hålla under en längre tid är det även nödvändigt att du tänker igenom hur ofta du, på ett ungefär, har tänkt använda träningsmaskinen. Ju mer intensivt du planerar att använda det desto högre kvalité bör det ha. Högre kvalité innebär ofta högre kostnad, men samtidigt också längre livslängd och tålighet. 

Storlek och mobilitet 

Annat som kan vara värt att jämföra innan det att man köper ett löpband är dess storlek och mobilitet. Detta inte bara för att du ska hitta ett löpband som stämmer in på dina förväntningar och behov i form av prestanda och användning. Utan detta även för att löpbandet ska passa in i (och få plats i) ditt hem. Idag finns det mobila löpband.  

Andra viktiga aspekter

Andra viktiga aspekter som är bra att se över och jämföra inför köp av löpband är följande: 

  • Motor
  • Stötdämpning
  • Lutning och funktioner
  • Hastighet
  • Ljudnivå 
  • Användarvikt 

Fördelar med att ha ett löpband

Det finns många fördelar med att ha ett löpband hemma. Det inte minst när det kommer till alla träningsmöjligheter som du ges året runt. Med ett eget löpband slipper du också ta dig till ett gym eller annan träningslokal för att kunna genomföra löpningen, och du behöver inte heller pina dig ut i regn och rusk om du inte vill.

Du kanske inte kan promenera med hunden eller njuta av löpturen på samma sätt som när du springer ute i naturen. Men, du kan genomföra många olika träningspass och känna dig rejält nöjd efteråt. Vardagsmotionen kan du gott och väl kompensera för på löpbandet om du ena dagen rör dig lite mindre än vad du brukar!

För att sammanfatta det hela för dig har vi valt att lista de absolut främsta fördelarna med att investera i och ha tillgång till ett eget löpband: 

Du kan träna året runt 

Den absolut främsta fördelen med att ha ett eget löpband är enligt oss att du kan träna året runt. Du behöver inte hindras av snö, kyla, regn eller storm, utan du kan när som helst på dygnet och när som helst på året genomföra din springtur enligt det som passar dig. Du slipper också ta dig till ett gym, betala för ett gymkort eller pina dig ut i dåligt väder. 

Varierande träningsmöjligheter

Ett löpband innebär inte bara att du kan genomföra olika typer av promenad och löpning. Utan ett löpband kan många gånger också användas för att genomföra andra övningar som förbättrar både kondition och styrka. Har du dessutom tillgång till ett helt eget – där du själv valt funktioner – är träningsmöjligheterna ofta väldigt många och lätta att anpassa. 

Enkel träning

Med tillgång till ett löpband blir det ofta också enklare att kunna checka av ett träningspass i och med att det alltid finns tillgängligt i hemmet. Du slipper också investera i mängder av redskap, vikter och liknande, utan kan istället nöja dig med din enda maskin och komma ganska långt med den ändå. 

Viktigt att komma ihåg är dock att bara för att man har ett löpband ståendes hemma och tillgängligt för användning så behöver man inte träna varje dag. Utan du ska bara genomföra träning som du känner att du mår bra av, som du vill göra och som du tycker om. Det ska inte kännas som ett tvång att träna eller springa varje dag bara för att man kan göra det. 

Löpband hemma – att tänka på 

När det kommer till att ha ett löpband hemma finns det som sagt många fördelar att ta del av. För att investeringen ska bli så bra som möjligt finns det dock också vissa aspekter man måste tänka på och räkna in inför köpet. Det inte bara för att användningsmöjligheterna ska vara de som du önskar, utan det även för att träningen ska vara säker och för att löpbandet ska passa in i bostaden.  

Väljer du att investera i ett löpband hemma finns det vissa saker du bör tänka på för att användningen, träningen och hanteringen ska bli så bra som möjligt för alla inblandade:

Tänk på säkerheten

Ett löpband är ofta rätt stort och tungt. Det kräver samtidigt att du vid köp monterar det på ett eller annat sätt där du önskar ha det. Här är det viktigt att man är medveten om att det kan vara rätt tungt, och att man därmed tar hjälp. Innan du börjar använda löpbandet bör du också se till att se över vilka säkerhetsfunktioner som finns, exempelvis nödstopp. 

Användning

Något som kan vara bra att tänka på, och kanske ha som regel i en barnfamilj, är att barn under en viss ålder inte får använda springbandet på egen hand. Detta för att minska skaderisken, inte bara orsakat av maskinen utan även orsakat om träningen genomförs på fel sätt i för ung ålder. En bebis kan istället ”motionera” i ett babygym eller liknande, medan större barn får underhålla sig med annan typ av rörelse. 

Är du gravid kan det vara bra att vara lite försiktig när det kommer till just löpband och intensiv träning. Du avgör själv vad du klarar av, men se till att inte ta ut dig för hårt. Du själv bör också ha koll på hur löpbandet används innan du ställer dig på det. För detta finns det i det allra flesta fall en manual att använda sig av – där brukar du kunna hitta allt från montering och instruktioner till funktioner, valmöjligheter, säkerhet och garanti. 

Underhåll av löpband

När man använder sig av ett löpband på ett gym eller liknande tänker man sällan på att en sådan träningsmaskin, precis som de allra flesta apparater och redskap, måste underhållas för att fungera så bra som möjligt. Det även för att det ska hålla så länge som det bara går. Detta är med andra ord något du måste tänka på om du har ett eget löpband.

Beroende på vilken modell av löpband det gäller, hur och hur ofta det används kan olika underhåll vara olika bra. Oftast kan du hitta exakta instruktioner kring du bör gå tillväga för att underhålla maskinen på bästa sätt i löpbandets manual eller instruktionsbok. I andra fall kan det vara bra att veta om att ett löpband bör smörjas 1-2 gånger om året. 

Så underhåller du ditt löpband på bästa sätt

Utöver att det kan vara bra att smörja löpbandet 1-2 gånger per år finns det viss annan underhållning som bör göras i samband med att träningsmaskinen används. Beroende på hur du använder löpbandet, hur ofta du använder det och var kan behovet av underhåll – samt bästa tillvägagångssätt – variera. För långvarig användning bör det dock göras. 

Underhåll varje dag/ efter varje användning

Varje gång efter att du har använt ditt löpband kan det vara både fräscht och bra att rengöra det lite lätt, så att du åtminstone får bort den svett som kan ha kommit på bandet eller torkar av det smuts som bildats. Detta gör du bäst med en fuktig trasa eller papper med rengöringsspray. Rengöringsmedlet bör dock inte vara alkoholbaserat eller frätande. 

Underhåll varje månad

En gång i månaden kan det vara bra att ha en ”avstämningsdag” där du kontrollerar löpbandets skick. Under denna dag bör du exempelvis torka av hela löpbandet, gå igenom det för att se att det inte finns några tydliga skador, samt se till så att mattan är ordentligt spänd, hel och fräsch både på under- och ovansidan. 

Du bör även se till att kontrollera så att displayen och alla funktioner funkar som de ska. Vi vill även tipsa dig om att se över så att alla delar sitter som de ska, samt att du känner på alla skruvar och muttrar för att säkerställa att de är ordentligt dragna. Det speciellt om du inte använder löpbandet allt för ofta. 

Underhåll varje kvartal/ var tredje månad 

Varje kvarta eller var tredje månad kan det vara bra att rengöra löpbandet ordentligt. Det alltså både genom dammsugning och avtorkning med trasor och medel. Använder du ditt löpband mycket finns det också stora fördelar i att smörja löpbandet i samband med rengöringen. Detta enligt de instruktioner som gäller för just ditt springband. 

Bättre underhåll = bättre andrahandsvärde

Känns det jobbigt att behöva sköta om ett löpband på detta sätt, det vill säga om man har ett eget hemma? Det är självklart inget måste att genomföra denna typ av underhåll, och inte heller så ofta. Men, om du har planer på att sälja ditt löpband efter ett par års användning kommer andrahandsvärdet garanterat bli högre om du tagit hand om det. 

Detta gäller alltså precis på samma sätt som med andra prylar du vill sälja i andrahand – ju bättre underhåll desto bättre skick, och ju bättre skick desto bättre betalt kan man få. Tar du hand om ditt löpband och underhåller det enligt rekommendation kommer det alltså både hålla längre, fungera bättre och ge högre vinst vid försäljning. 

Bäst i test