promenad skor

Glöm inte bort vardagsmotionen

Våra kroppar behöver rörelse och motion för att må bra och för att vi ska hålla oss friska länge. Enligt WHO bör alla över 18 år vara fysiskt aktiva minst 150 minuter per vecka, och aktiviteten bör vara minst måttlig. Man bör också utföra muskelstärkande aktivitet för alla stora muskelgrupper minst två gånger i veckan. Går du på gym eller tränar hemma lite mer intensivt tre gånger i veckan kan du absolut uppnå dessa rekommendationer, men innebär det att du kan sitta helt still resten av veckan då?

Undvik stillasittande

Nej, det gör det absolut inte. Vardagsmotionen är mycket viktig, och det är viktigt att inte sitta still allt för långa perioder under dagen. En vanlig rekommendation är att man ska gå 10 000 steg per dag. Just 10 000 är såklart ingen magisk gräns, men det är ändå ett bra riktmärke. För att ha koll på hur mycket vardagsmotion du får in kan ett aktivitetsarmband vara till stor hjälp. 

Ett aktivitetsarmband räknar steg, men kan också göra en samlad bedömning av de rörelser som du gör under dagen. Armbandet kan även påminna dig om när det är dags att röra på sig.

Stillasittande är nämligen en av de sämre sakerna för hälsan, varje vaken timme bör du vara uppe och röra på dig lite grann. Det sätter igång blodcirkulationen och väcker musklerna till liv. Du behöver inte gå flera långpromenader med hunden om dagen, och du behöver inte ställa dig på löpbandet stup i kvarten. Men se till att röra på dig då och då.

Bäst i test

Ett aktivitetsarmband som nästan är en smartwatch. Fitbit Charge 4 håller koll på din aktivitet samtidigt som den visar notiser från din telefon.

Små saker räknas

Det kan låta klyschigt, men det är sant. Det är de små sakerna som räknas, ta trapporna istället för hissen, gå istället för att ta bussen eller bilen korta sträckor och ta en kort promenad på lunchen. 

Nyheter

Följ oss

Nyheter