www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa gasolgrill 2024

Bäst i test gasolgrill 2024

För att äta god grillad mat behöver du inte vänta till sommaren, med en bra gasolgrill är det enkelt att grilla året runt, oavsett väderlek. En del hävdar att en gasolgrill inte alls är lika bra som en kolgrill, men en bra gasolgrill ger mycket god grillad mat och är också väldigt enkel och smidig att använda.

Gasolgrillar finns i många olika storlekar och det finns riktigt rejäla med många brännare, en kokplatta på sidan som också drivs av gasol och en del har till och med en inbyggd vattensink, där du exempelvis kan skala potatisen och liknande.

Din gasolgrill bör ha ett lock för att kunna behålla värmen på ett bra sätt, och det kan också vara smidigt med flera brännare, eftersom du då kan laga mat på olika temperaturer. Du kanske vill att köttet ska grillas varmare än dina grönsaker, eller så vill du kunna varmhålla någonting på ena sidan av grillen.

Vi på Testkungen har tittat på flera olika grillar och har hittat den bästa gasolgrillen. Du kommer att se att gasolgrillar från Weber dyker upp många gånger i vårt test, och Weber är absolut det bästa märket när det kommer till gasolgrillar. 

1. Recension av Weber Spirit E-310

Även den griller vi tycker är nästbäst, och den vi tycker är allra mest prisvärd bland bra gasolgrillar i den här storleken kommer från Weber. Den mest prisvärda gasolgrillen tycker vi är Weber Spirit II E-310 GBS Gasolgrill, den liknar testvinnaren på många plan men har ett mycket lägre pris.

Trots att den här har ett lägre pris, har den riktigt bra kvalitet och är du inte en riktig grillfanatiker är det möjligt att du inte ens kommer att märka skillnad i funktion mellan denna och testvinnaren Genesis E-310. Men det är de små detaljerna som skiljer sig, Weber Spirit känns inte riktigt lika stabil, sprider inte värmefördelningen lika jämnt och grillytan känns inte riktigt lika bra. Men skillnaderna är enligt oss hårfina.

Även den här har grillgaller i gjutjärn som är porslinsemaljerat samt att locket också är porslinsemaljerat och ger en mycket bra spridning på värmen. Din mat blir jämnt och fint tillagad utan att du behöver hålla på och flytta runt sakerna på grillgallret.

Gasolgrillen har tre stycken olika brännare som är mycket enkla att tända och att justera styrkan på. Det gör det enkelt för dig att kontrollera tillagningen av din mat, och du kan grilla saker som kräver olika mycket värme samtidigt. Även på denna finns en ”tuck away” hylla där du kan lägga upp saker som är klara men som du vill hålla varma.

Grillgallret på Spirit E-310 är något mindre än på Genesis, och har ett mått på 60×48 cm. Vi anser dock att de räcker för de allra flesta och tack vare hyllan ovanför grillgallret där du kan hålla saker varma kan du grilla riktigt mycket samtidigt. Perfekt för att bjuda in grannarna på middag.

  Specifikationer

   •  10 års garanti för fantastisk grillning i många år framöver
   •  Högpresterande grillsystemet GS4 som gör grillningen ännu enklare
   •  Infinity-tändning som gör att brännarna tänds snabbt varje gång

  Kolla Priset

1. Prisvärd grill

En prisvärd gasolgrill i riktigt bra kvalitet. Weber Spirit II E-310 GBS Gasolgrill gör grillandet både enkelt och roligt tack vare fina funktioner.

2. Recension av Weber Genesis E-310

Den gasolgrill som vi har utsett till bäst i test är Weber Genesis® II E-310 GBS Gasolgrill. Den här grillen har blivit utsedd till testvinnare i många testar och vi förstår varför, eftersom det här verkligen är en grill i toppklass. Den fördelar värmen bra, den känns stabil och den rostar inte.

Grillgallret är tillverkad i gjutjärn men är porslinsemaljerat, och det är även locket. Det gör att värmen sprider sig väldigt bra både på gallret och inuti själva grillen när locket är stängt. Din mat får en härlig grillad yta, samtidigt som den blir tillagad väldigt jämnt, du behöver inte oroa dig över att den ena köttbiten blir klar före den andra och att dina gäster inte ska kunna bli serverade mat samtidigt.

Det finns tre separata brännare, som gör att du kan ha olika temperaturer på olika ställen på grillen, men även det hjälper värmen att spridas på ett mycket jämnt sätt. Det finns också droppskydd som skyddar brännarna och du behöver inte oroa dig att fett eller grillolja droppar ner och börjar brinna. Istället samlas fetter och oljan upp och förångas och ger extra smak till det som ligger på grillen.

Ovanför det vanliga grillgallret finns en så kallad ”tuck away” hylla där du kan placera saker som är färdiggrillade men som du vill ska hålla värmen. Perfekt när du grillar mycket eller grillar saker som tar olika lång tid att grilla färdigt.

Grillen är iGrill3-kompatibel, alltså du kan använda Webers stektermometer som du kan koppla till en app i din telefon, och enkelt hålla koll på matens temperatur utan att du står och vaktar vid grillen.

Weber Genesis är en serie med grillar i olika storlekar och vill du ha en större än E-310 finns det en som heter E-410 som har samma funktioner. Vi tycker dock att den här har precis lagom storlek för en vanlig familj. Grillgallret är 68×48 cm stor och ”tuck away” gallret är 68×15 cm stort.

Grillen är mycket rejäl och står stadigt på marken, du behöver inte vara orolig över att den tippar. Den är också motståndig mot rost, men du bör ändå täcka över den med ett anpassat skydd mellan användningarna.

Vi gillar att Weber verkligen har tänkt på alla små detaljer med den här grillen, så som krokar att hänga grillbesticken på, fettuppsamlaren som gör det mycket enkelt att rengöra grillen och ”tuck-away” hyllan.

  Specifikationer

   • 10 års garanti för fantastisk grillning i många år framöver
   • Högpresterande grillsystemet GS4 som gör grillningen enkel och pålitlig
   • Infinity-tändning som gör att brännarna tänds snabbt varje gång

  Kolla Priset

2. Bäst i test

Weber Genesis® II E-310 GBS är en stabil grill med grillgaller i porslinsemaljerat gjutjärn för bästa spridning av värmen. Kompatibel med Webers appstyrda grilltermometer.

3. Recension av Napoleon P500

Är grillning ditt största intresse, eller vill du bara imponera på grannarna med en riktig värsting till grill rekommenderar vi Napoleon P500. Det här är en riktigt högkvalitativ grill med extra allt, och är du villig att lägga ut en rejäl slant på din grill kommer du inte ångra ditt köp av den här.

Den här grillen har många genomtänkta detaljer som tar din matlagning till helt nya nivåer. Men inte bara det, den har en kvalitet som verkligen kallas för duga. Vissa delar på grillen har till och med livstidsgaranti, och bara det vittnar ju om att tillverkarna är säkra på att de har skapat en produkt som kommer att hålla.

Något som vi inte sett tidigare på andra grillar är att grillgallret är vågformat, och det finns två funktioner med det. Det ena är mest estetiskt, det ger köttet riktigt snygga grillränder men det gör också att avlånga saker, exempelvis sparris inte trillar igenom gallret lika enkelt som i vanliga fall – något som annars kan driva en till vansinne.

Grillgallret är stort och har en grillyta på 72×46 cm. Det finns plats för en avlastningshylla för värmehållning, men du kan också välja att placera grillspett där för jämn och fin grillning av exempelvis majskolvar eller kebabspett.

På ena sidan av grillen finns ett avlastningsbord och på andra sidan finns något som Napoleon kallar för Sizzling Zone som är en infraröd brännare. Det finns även en infraröd brännare längst bak i grillen som med fördel kan användas när du använder grillspett.

Något vi också gillar med den här är utseendet och konstruktionen, dels är den mycket stadig men den har också två luckor under sig som gör att du kan ställa gasoltuben där utan att den syns.

Grillen är dyr men du kommer att kunna laga mat som ett proffs!

  Specifikationer

   • Bred: 163 cm
   • Djup: 67 cm
   • Höjd: 127 cm

  Kolla Priset

3. Värstingvarianten

Grillen för dig som söker en grill med extra allt. Napoleon P500 är en riktigt värsting och kommer garanterat göra polarna imponerade.

4. Recension av Weber Q1200

Vill du grilla på gasol även ute i naturen, exempelvis på en vandring eller när du campar eller om du helt enkelt bara har ett väldigt litet utrymme för grill på din uteplats eller tomt faller vårt val på Weber Q1200.

Även denna från Weber, en tillverkare som är marknadsledande gällande gasolgrillar. Det här är en mycket liten och smidig grill som du kan ta med dig till olika ställen. Den har ingen stor ställning, utan står på egna små fötter som gör att du antingen kan ställa den direkt på marken eller på ett bord för att komma högre upp.

Men liten innebär inte att den inte levererar lika stort och bra som andra Webergrillar, utan du kommer att kunna få riktigt god grillat mat på den här. Den har förvisso endast en brännare, men den har en steglös reglering och det går både snabbt och lätt att öka eller sänka temperaturen på grillen. På locket finns en termometer som hjälper dig att hålla koll på temperaturen.

Som på de flesta andra gasolgrillar från Weber är grillgallret tillverkat i gjutjärn som är porslinemaljerat, vilket gör att värmen blir mycket jämnt fördelat. Locket är gjort i gjuten aluminium.

Grillgallret och således även grillytan är 43×32 cm stort och på sidorna finns det två avlastningsbord i plast. När grillen inte används kan du enkelt fälla in sidoborden in under locket, och grillen blir genast mycket liten och smidig att bära med sig. Under grillen finns en utdragbar droppbricka som du enkelt kan slänga och byta ut nästa gång det är dags att grilla och du slipper oroa dig för att rengöra den om du är ute i naturen.

  Specifikationer

   • 5 års garantiprogram
   • Grillyta: 43 x 32 cm
   • Lock och balja i aluminium
   • Brännare i rostfritt stål

  Kolla Priset

4. Flyttbar grill

Weber Q1200 kan du enkelt ta med dig ut i naturen tack vare den smidiga storleken. Ger stor grillyta trots liten i storleken.

Smakar gasolgrillat gott?

Ja, den grillade smaken kommer främst från fettet och oset som bildas och därför är en gasolgrill ett lika bra alternativ som en kolgrill för smakens skull.

Hur många brännare ska min gasolgrill ha?

Gasolgrillar med en brännare fungerar tillräckligt bra, men för bäst kontroll av tillagning av maten rekommenderar vi tre eller fler brännare.

Kan jag grilla året om med gasolgrill?

Ja, gasolgrillar lämpar sig väldigt bra för grillning året runt. Det går snabbt att värma en gasolgrill och du slipper stå ute under en längre period om det är kallt ute.

Hur rengör jag en gasolgrill?

Du bör alltid läsa instruktionerna. Men generellt så brukar du kunna borsta av gallret med en grillborste och under brukar det finnas en droppbricka där fettet rinner som du enkelt kan ta bort och rengöra eller byta ut.

Nyheter och tips till köket

Här delar vi med oss av tips och nyheter till köket!

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
proffsmagasinet logo

Erbjudande

30%

Passa på att fynda hos Proffsmagasinet!

Gäller så länge lagret räcker

Fördelar med en gasolgrill

En del kommer att argumentera emot gasolgrill och hävda att det inte ger lika god smak som en kolgrill. Visst blir smaken annorlunda, men det finns faktiskt en del fördelar med att välja en gasolgrill.

För det första är smaken en personlig preferens och det är även en vanesak. Visst det smakar olika beroende på vilken grill du använder men det ena behöver inte vara sämre än det andra, bara olika. Framför allt är det fettet och oset från grillningen som kommer att ge grillsmaken, och därför kommer du att få en härlig grillsmak på din mat även om den inte kommer från rök och kol. 

Den största fördelen med en gasolgrill är att det är mycket enkelt att ha koll på och justera temperaturen. Du kommer för det första att få en större grillyta med en gasolgrill än med en kolgrill och du kommer mycket enklare kunna ha kontroll på att värmen är jämnt fördelad över hela grillytan. Det går också snabbare att båda öka och sänka temperaturen på en gasolgrill, eftersom du bara reglerar mängden gasol som ska släppas ut på brännarna.

En gasolgrill är redo för grillning på bara några minuter, och du behöver inte vänta på den perfekta glöden eller krångla med att ens kunna få eld på kolen. En gasolgrill tänder du enkelt, och efter några minuter är den redo för din mat. Det gör att du även kan grilla när det är kallt ute och grillsäsongen håller sig året runt bättre med en kolgrill. En gasolgrill är ofta dyrare att köpa, men driftkostnaden blir lägre. Gasol är mycket billigare än grillkol samt att en gasolflaska håller mycket längre än en påse grillkol och du behöver inte köpa nytt lika ofta. Gillar du att grilla mycket och är noga med maten kan det vara värt att satsa på en lite dyrare grill, eftersom de oftast är bättre än de billigare.

Regler att hålla koll på – detta måste du följa för att få använda gasolgrill

Att investera i en riktigt bra gasolgrill är något som många drömmer om att göra. Det dels för att man då ges möjligheten att tillaga riktigt gott kött, grilla egna hamburgare och anordna mysiga korvgrillningar hemma. Det dels för att ägandet av en gasolgrill ger så många fler möjligheter när det kommer till matlagning och grillning – de kan användas för att göra allt från att tillaga egen pizza med hjälp av en pizzasten till att grilla vegetariska alternativ och röka fisk.

Något man däremot måste ha koll på som ägare av gasolgrill – oavsett om det gäller weber gasolgrill eller andra grillar – är att det finns vissa regler som man måste följa när det kommer till att grilla. Man får nämligen inte grilla var, hur och när man vill. Vilka regler som gäller när det kommer till grillning avgörs framförallt beroende på var och hur du bor, så som i hyresrätt eller på egen tomt.

Regler för dig som har egen tomt

Har du en egen tomt finns det inte lika många regler som du måste följa. Utan där är det nästan alltid fritt fram att grilla precis som du vill. Det vill säga så länge det inte råder eldningsförbud i kommunen du bor i, exempelvis på grund av brandrisk och varmt väder.

Saker du däremot bör tänka på ändå är att skapa förutsättningar för att kunna grilla på ett säkert sätt. För detta bör du bland annat se till att placera din grill på plan mark, att inte ha något brännbart material närmare än 1 meter från grillen, samt att alltid ha nära tillgång till vatten eller brandsläckare. Detta även om du har en liten gasolgrill.

Regler för dig som bor i bostadsrätt eller hyresrätt

Bor du i en bostadsrätt eller hyresrätt har du inte alltid tillgång till en egen uteplats eller altan. Då är det bostadsområdets eller föreningens gemensamma grillplatser och grillar som du får använda, enligt de regler och överenskommelser som finns. Tänk på att alltid använda gasolgrill på ett sätt som värnar om allas säkerhet.

Om du däremot har en bostadsrätt eller hyresrätt med balkong kan det finnas möjlighet att grilla på din egen uteplats. Att använda gasolgrill på balkongen är dock inte alltid tillåtet. Huruvida man får använda gasolgrill (eller grill över huvud taget) på just din balkong bestäms av bostadsrättsföreningen. Hyr du bostaden kan det vara hyresvärden som avgör detta.

De främsta anledningarna till att man inte får använda gasolgrill på balkongen är för att det kan störa grannar och andra boenden i området, samt att det innebär en rätt stor brandrisk. Skulle det vara så att användning av gasolgrill inte är tillåtet där du bor kan det vara ett alternativ att investera i en elgrill. Då kan du få till som ett litet utekök hemma ändå!

Sammanfattning

En gasolgrill är ett bra alternativ av grill och har många fördelar, den största fördelen är att det är mycket enkelt att reglera temperaturen och få en jämn fördelning av värmen över hela grillytan.

Vi har tittat på ett antal olika gasolgrillar och det blir tydligt att Weber är absolut bäst när det kommer till gasol och har hela tre olika varianter med i vårt test, där vi listat de sex bästa gasolgrillarna. Testvinnaren är Weber Genesis® II E-310 GBS Gasolgrill som är en riktigt bra och stabil grill. Tack vare sitt grillgaller i gjutjärn och att både gallret och locket är porslinsemaljerat sprids värmen väldigt bra över hela grillen. Weber Spirit II E-310 GBS Gasolgrill är i princip lika bra, men det är små detaljer som skiljer sig. Denna variant är dock billigare och är troligtvis den mest prisvärda gasolgrillen.

Vill du sticka ut ur mängden bör du satsa på en Napoleon P500 eller en Eva Solo FireGlobe Gasolgrill. Napoleon är en riktig värsting till gasolgrill och har verkligen extra allt medan Eva Solo FireGlobe istället har snyggt och unikt designad.

Välj gärna en grill med flera brännare för att enklast kunna kontrollera tillagningen av din mat på ett bra sätt. Det kan vara värt att lägga ner en del pengar på en gasolgrill om du vill få riktigt bra resultat av din grillning, men vill du ha en helt okej grill till ett mycket bra pris rekommenderar vi Gasolgrill BBQ av BB Grill. Välj en grill som är tillräckligt stor och tillräckligt avancerad för dina preferenser.

Bäst i test

Weber Genesis® II E-310 GBS är en stabil grill med grillgaller i porslinsemaljerat gjutjärn för bästa spridning av värmen. Kompatibel med Webers appstyrda grilltermometer.