BĂ€sta gasolgrill 2021

BĂ€st i test gasolgrill 2021

För att Àta god grillad mat behöver du inte vÀnta till sommaren, med en bra gasolgrill Àr det enkelt att grilla Äret runt, oavsett vÀderlek. En del hÀvdar att en gasolgrill inte alls Àr lika bra som en kolgrill, men en bra gasolgrill ger mycket god grillad mat och Àr ocksÄ vÀldigt enkel och smidig att anvÀnda.

Gasolgrillar finns i mÄnga olika storlekar och det finns riktigt rejÀla med mÄnga brÀnnare, en kokplatta pÄ sidan som ocksÄ drivs av gasol och en del har till och med en inbyggd vattensink, dÀr du exempelvis kan skala potatisen och liknande.

Din gasolgrill bör ha ett lock för att kunna behÄlla vÀrmen pÄ ett bra sÀtt, och det kan ocksÄ vara smidigt med flera brÀnnare, eftersom du dÄ kan laga mat pÄ olika temperaturer. Du kanske vill att köttet ska grillas varmare Àn dina grönsaker, eller sÄ vill du kunna varmhÄlla nÄgonting pÄ ena sidan av grillen.

Vi pÄ Testkungen har tittat pÄ flera olika grillar och har hittat den bÀsta gasolgrillen. Du kommer att se att gasolgrillar frÄn Weber dyker upp mÄnga gÄnger i vÄrt test, och Weber Àr absolut det bÀsta mÀrket nÀr det kommer till gasolgrillar. 

1. Recension av Weber Spirit E-310

Även den griller vi tycker Ă€r nĂ€stbĂ€st, och den vi tycker Ă€r allra mest prisvĂ€rd bland bra gasolgrillar i den hĂ€r storleken kommer frĂ„n Weber. Den mest prisvĂ€rda gasolgrillen tycker vi Ă€r Weber Spirit II E-310 GBS Gasolgrill, den liknar testvinnaren pĂ„ mĂ„nga plan men har ett mycket lĂ€gre pris.

Trots att den hÀr har ett lÀgre pris, har den riktigt bra kvalitet och Àr du inte en riktig grillfanatiker Àr det möjligt att du inte ens kommer att mÀrka skillnad i funktion mellan denna och testvinnaren Genesis E-310. Men det Àr de smÄ detaljerna som skiljer sig, Weber Spirit kÀnns inte riktigt lika stabil, sprider inte vÀrmefördelningen lika jÀmnt och grillytan kÀnns inte riktigt lika bra. Men skillnaderna Àr enligt oss hÄrfina.

Även den hĂ€r har grillgaller i gjutjĂ€rn som Ă€r porslinsemaljerat samt att locket ocksĂ„ Ă€r porslinsemaljerat och ger en mycket bra spridning pĂ„ vĂ€rmen. Din mat blir jĂ€mnt och fint tillagad utan att du behöver hĂ„lla pĂ„ och flytta runt sakerna pĂ„ grillgallret.

Gasolgrillen har tre stycken olika brĂ€nnare som Ă€r mycket enkla att tĂ€nda och att justera styrkan pĂ„. Det gör det enkelt för dig att kontrollera tillagningen av din mat, och du kan grilla saker som krĂ€ver olika mycket vĂ€rme samtidigt. Även pĂ„ denna finns en ”tuck away” hylla dĂ€r du kan lĂ€gga upp saker som Ă€r klara men som du vill hĂ„lla varma.

Grillgallret pĂ„ Spirit E-310 Ă€r nĂ„got mindre Ă€n pĂ„ Genesis, och har ett mĂ„tt pĂ„ 60×48 cm. Vi anser dock att de rĂ€cker för de allra flesta och tack vare hyllan ovanför grillgallret dĂ€r du kan hĂ„lla saker varma kan du grilla riktigt mycket samtidigt. Perfekt för att bjuda in grannarna pĂ„ middag.

1. PrisvÀrd grill

Weber

Spirit E310

En prisvÀrd gasolgrill i riktigt bra kvalitet. Weber Spirit II E-310 GBS Gasolgrill gör grillandet bÄde enkelt och roligt tack vare fina funktioner.

2. Recension av Weber Genesis E-310

Den gasolgrill som vi har utsett till bÀst i test Àr Weber GenesisŸ II E-310 GBS Gasolgrill. Den hÀr grillen har blivit utsedd till testvinnare i mÄnga testar och vi förstÄr varför, eftersom det hÀr verkligen Àr en grill i toppklass. Den fördelar vÀrmen bra, den kÀnns stabil och den rostar inte.

Grillgallret Àr tillverkad i gjutjÀrn men Àr porslinsemaljerat, och det Àr Àven locket. Det gör att vÀrmen sprider sig vÀldigt bra bÄde pÄ gallret och inuti sjÀlva grillen nÀr locket Àr stÀngt. Din mat fÄr en hÀrlig grillad yta, samtidigt som den blir tillagad vÀldigt jÀmnt, du behöver inte oroa dig över att den ena köttbiten blir klar före den andra och att dina gÀster inte ska kunna bli serverade mat samtidigt.

Det finns tre separata brÀnnare, som gör att du kan ha olika temperaturer pÄ olika stÀllen pÄ grillen, men Àven det hjÀlper vÀrmen att spridas pÄ ett mycket jÀmnt sÀtt. Det finns ocksÄ droppskydd som skyddar brÀnnarna och du behöver inte oroa dig att fett eller grillolja droppar ner och börjar brinna. IstÀllet samlas fetter och oljan upp och förÄngas och ger extra smak till det som ligger pÄ grillen.

Ovanför det vanliga grillgallret finns en sĂ„ kallad ”tuck away” hylla dĂ€r du kan placera saker som Ă€r fĂ€rdiggrillade men som du vill ska hĂ„lla vĂ€rmen. Perfekt nĂ€r du grillar mycket eller grillar saker som tar olika lĂ„ng tid att grilla fĂ€rdigt.

Grillen Àr iGrill3-kompatibel, alltsÄ du kan anvÀnda Webers stektermometer som du kan koppla till en app i din telefon, och enkelt hÄlla koll pÄ matens temperatur utan att du stÄr och vaktar vid grillen.

Weber Genesis Ă€r en serie med grillar i olika storlekar och vill du ha en större Ă€n E-310 finns det en som heter E-410 som har samma funktioner. Vi tycker dock att den hĂ€r har precis lagom storlek för en vanlig familj. Grillgallret Ă€r 68×48 cm stor och ”tuck away” gallret Ă€r 68×15 cm stort.

Grillen Àr mycket rejÀl och stÄr stadigt pÄ marken, du behöver inte vara orolig över att den tippar. Den Àr ocksÄ motstÄndig mot rost, men du bör ÀndÄ tÀcka över den med ett anpassat skydd mellan anvÀndningarna.

Vi gillar att Weber verkligen har tĂ€nkt pĂ„ alla smĂ„ detaljer med den hĂ€r grillen, sĂ„ som krokar att hĂ€nga grillbesticken pĂ„, fettuppsamlaren som gör det mycket enkelt att rengöra grillen och ”tuck-away” hyllan.

2. BĂ€st i test

Weber

Genesis E-310

Weber GenesisŸ II E-310 GBS Àr en stabil grill med grillgaller i porslinsemaljerat gjutjÀrn för bÀsta spridning av vÀrmen. Kompatibel med Webers appstyrda grilltermometer.

3. Recension av Napoleon P500

Är grillning ditt största intresse, eller vill du bara imponera pĂ„ grannarna med en riktig vĂ€rsting till grill rekommenderar vi Napoleon P500. Det hĂ€r Ă€r en riktigt högkvalitativ grill med extra allt, och Ă€r du villig att lĂ€gga ut en rejĂ€l slant pĂ„ din grill kommer du inte Ă„ngra ditt köp av den hĂ€r.

Den hÀr grillen har mÄnga genomtÀnkta detaljer som tar din matlagning till helt nya nivÄer. Men inte bara det, den har en kvalitet som verkligen kallas för duga. Vissa delar pÄ grillen har till och med livstidsgaranti, och bara det vittnar ju om att tillverkarna Àr sÀkra pÄ att de har skapat en produkt som kommer att hÄlla.

NĂ„got som vi inte sett tidigare pĂ„ andra grillar Ă€r att grillgallret Ă€r vĂ„gformat, och det finns tvĂ„ funktioner med det. Det ena Ă€r mest estetiskt, det ger köttet riktigt snygga grillrĂ€nder men det gör ocksĂ„ att avlĂ„nga saker, exempelvis sparris inte trillar igenom gallret lika enkelt som i vanliga fall – nĂ„got som annars kan driva en till vansinne.

Grillgallret Ă€r stort och har en grillyta pĂ„ 72×46 cm. Det finns plats för en avlastningshylla för vĂ€rmehĂ„llning, men du kan ocksĂ„ vĂ€lja att placera grillspett dĂ€r för jĂ€mn och fin grillning av exempelvis majskolvar eller kebabspett.

PÄ ena sidan av grillen finns ett avlastningsbord och pÄ andra sidan finns nÄgot som Napoleon kallar för Sizzling Zone som Àr en infraröd brÀnnare. Det finns Àven en infraröd brÀnnare lÀngst bak i grillen som med fördel kan anvÀndas nÀr du anvÀnder grillspett.

NÄgot vi ocksÄ gillar med den hÀr Àr utseendet och konstruktionen, dels Àr den mycket stadig men den har ocksÄ tvÄ luckor under sig som gör att du kan stÀlla gasoltuben dÀr utan att den syns.

Grillen Àr dyr men du kommer att kunna laga mat som ett proffs!

3. VĂ€rstingvarianten

Napoleon

P500

Grillen för dig som söker en grill med extra allt. Napoleon P500 Àr en riktigt vÀrsting och kommer garanterat göra polarna imponerade.

4. Recension av Weber Q1200

Vill du grilla pÄ gasol Àven ute i naturen, exempelvis pÄ en vandring eller nÀr du campar eller om du helt enkelt bara har ett vÀldigt litet utrymme för grill pÄ din uteplats eller tomt faller vÄrt val pÄ Weber Q1200.

Även denna frĂ„n Weber, en tillverkare som Ă€r marknadsledande gĂ€llande gasolgrillar. Det hĂ€r Ă€r en mycket liten och smidig grill som du kan ta med dig till olika stĂ€llen. Den har ingen stor stĂ€llning, utan stĂ„r pĂ„ egna smĂ„ fötter som gör att du antingen kan stĂ€lla den direkt pĂ„ marken eller pĂ„ ett bord för att komma högre upp.

Men liten innebÀr inte att den inte levererar lika stort och bra som andra Webergrillar, utan du kommer att kunna fÄ riktigt god grillat mat pÄ den hÀr. Den har förvisso endast en brÀnnare, men den har en steglös reglering och det gÄr bÄde snabbt och lÀtt att öka eller sÀnka temperaturen pÄ grillen. PÄ locket finns en termometer som hjÀlper dig att hÄlla koll pÄ temperaturen.

Som pÄ de flesta andra gasolgrillar frÄn Weber Àr grillgallret tillverkat i gjutjÀrn som Àr porslinemaljerat, vilket gör att vÀrmen blir mycket jÀmnt fördelat. Locket Àr gjort i gjuten aluminium.

Grillgallret och sĂ„ledes Ă€ven grillytan Ă€r 43×32 cm stort och pĂ„ sidorna finns det tvĂ„ avlastningsbord i plast. NĂ€r grillen inte anvĂ€nds kan du enkelt fĂ€lla in sidoborden in under locket, och grillen blir genast mycket liten och smidig att bĂ€ra med sig. Under grillen finns en utdragbar droppbricka som du enkelt kan slĂ€nga och byta ut nĂ€sta gĂ„ng det Ă€r dags att grilla och du slipper oroa dig för att rengöra den om du Ă€r ute i naturen.

4. Flyttbar grill

Weber

Q1200

Weber Q1200 kan du enkelt ta med dig ut i naturen tack vare den smidiga storleken. Ger stor grillyta trots liten i storleken.

Smakar gasolgrillat gott?

Ja, den grillade smaken kommer frÀmst frÄn fettet och oset som bildas och dÀrför Àr en gasolgrill ett lika bra alternativ som en kolgrill för smakens skull.

Hur mÄnga brÀnnare ska min gasolgrill ha?

Gasolgrillar med en brÀnnare fungerar tillrÀckligt bra, men för bÀst kontroll av tillagning av maten rekommenderar vi tre eller fler brÀnnare.

Kan jag grilla Ă„ret om med gasolgrill?

Ja, gasolgrillar lÀmpar sig vÀldigt bra för grillning Äret runt. Det gÄr snabbt att vÀrma en gasolgrill och du slipper stÄ ute under en lÀngre period om det Àr kallt ute.

Hur rengör jag en gasolgrill?

Du bör alltid lÀsa instruktionerna. Men generellt sÄ brukar du kunna borsta av gallret med en grillborste och under brukar det finnas en droppbricka dÀr fettet rinner som du enkelt kan ta bort och rengöra eller byta ut.

Nyheter och tips till köket

HÀr delar vi med oss av tips och nyheter till köket!

Fördelar med en gasolgrill

En del kommer att argumentera emot gasolgrill och hÀvda att det inte ger lika god smak som en kolgrill. Visst blir smaken annorlunda, men det finns faktiskt en del fördelar med att vÀlja en gasolgrill.

För det första Àr smaken en personlig preferens och det Àr Àven en vanesak. Visst det smakar olika beroende pÄ vilken grill du anvÀnder men det ena behöver inte vara sÀmre Àn det andra, bara olika. Framför allt Àr det fettet och oset frÄn grillningen som kommer att ge grillsmaken, och dÀrför kommer du att fÄ en hÀrlig grillsmak pÄ din mat Àven om den inte kommer frÄn rök och kol. 

Den största fördelen med en gasolgrill Àr att det Àr mycket enkelt att ha koll pÄ och justera temperaturen. Du kommer för det första att fÄ en större grillyta med en gasolgrill Àn med en kolgrill och du kommer mycket enklare kunna ha kontroll pÄ att vÀrmen Àr jÀmnt fördelad över hela grillytan. Det gÄr ocksÄ snabbare att bÄda öka och sÀnka temperaturen pÄ en gasolgrill, eftersom du bara reglerar mÀngden gasol som ska slÀppas ut pÄ brÀnnarna.

En gasolgrill Àr redo för grillning pÄ bara nÄgra minuter, och du behöver inte vÀnta pÄ den perfekta glöden eller krÄngla med att ens kunna fÄ eld pÄ kolen. En gasolgrill tÀnder du enkelt, och efter nÄgra minuter Àr den redo för din mat. Det gör att du Àven kan grilla nÀr det Àr kallt ute och grillsÀsongen hÄller sig Äret runt bÀttre med en kolgrill. En gasolgrill Àr ofta dyrare att köpa, men driftkostnaden blir lÀgre. Gasol Àr mycket billigare Àn grillkol samt att en gasolflaska hÄller mycket lÀngre Àn en pÄse grillkol och du behöver inte köpa nytt lika ofta. Gillar du att grilla mycket och Àr noga med maten kan det vara vÀrt att satsa pÄ en lite dyrare grill, eftersom de oftast Àr bÀttre Àn de billigare.

Sammanfattning

En gasolgrill Àr ett bra alternativ av grill och har mÄnga fördelar, den största fördelen Àr att det Àr mycket enkelt att reglera temperaturen och fÄ en jÀmn fördelning av vÀrmen över hela grillytan.

Vi har tittat pÄ ett antal olika gasolgrillar och det blir tydligt att Weber Àr absolut bÀst nÀr det kommer till gasol och har hela tre olika varianter med i vÄrt test, dÀr vi listat de sex bÀsta gasolgrillarna. Testvinnaren Àr Weber GenesisŸ II E-310 GBS Gasolgrill som Àr en riktigt bra och stabil grill. Tack vare sitt grillgaller i gjutjÀrn och att bÄde gallret och locket Àr porslinsemaljerat sprids vÀrmen vÀldigt bra över hela grillen. Weber Spirit II E-310 GBS Gasolgrill Àr i princip lika bra, men det Àr smÄ detaljer som skiljer sig. Denna variant Àr dock billigare och Àr troligtvis den mest prisvÀrda gasolgrillen.

Vill du sticka ut ur mÀngden bör du satsa pÄ en Napoleon P500 eller en Eva Solo FireGlobe Gasolgrill. Napoleon Àr en riktig vÀrsting till gasolgrill och har verkligen extra allt medan Eva Solo FireGlobe istÀllet har snyggt och unikt designad.

VÀlj gÀrna en grill med flera brÀnnare för att enklast kunna kontrollera tillagningen av din mat pÄ ett bra sÀtt. Det kan vara vÀrt att lÀgga ner en del pengar pÄ en gasolgrill om du vill fÄ riktigt bra resultat av din grillning, men vill du ha en helt okej grill till ett mycket bra pris rekommenderar vi Gasolgrill BBQ av BB Grill. VÀlj en grill som Àr tillrÀckligt stor och tillrÀckligt avancerad för dina preferenser.

BĂ€st i test

Weber

Genesis E-310

Weber GenesisŸ II E-310 GBS Àr en stabil grill med grillgaller i porslinsemaljerat gjutjÀrn för bÀsta spridning av vÀrmen. Kompatibel med Webers appstyrda grilltermometer.

Se pris