BĂ€sta kolgrill 2021

BĂ€st i test kolgrill 2021

Vad symboliserar sommar mer Àn grillkvÀllar? NÀr man kÀnner doften av grillat Àr det mÄnga som kan kÀnna att det Àr ett tecken pÄ att sommaren nÀrmar sig med stora steg. Det Àr en mycket hÀrlig kÀnsla att man vet om att man snart kan fÄ barbent och njuta av den vÀrmande solen samtidigt som man samlar nÀra och kÀra och bjuder pÄ god mat.

Beroende pĂ„ vad just du tycker om att grilla och hur du vill att resultatet ska bli kan olika grillar passa olika bra. Just kolgrillen ger en speciell upplevelse av grillkvĂ€llen och Ă€r dĂ€rmed en stor favorit hos mĂ„nga – det gĂ„r snabbt och enkelt men ger riktigt goda resultat. KĂ€nner du att en kolgrill passar dig bĂ€st finns det mĂ„nga varianter att vĂ€lja mellan, dĂ€r de olika funktionerna Ă€r minst lika mĂ„nga. 

I det hÀr testet har vi samlat fem av de bÀsta kolgrillarna pÄ marknaden sÄ att du fÄ hjÀlp med att hitta din favorit. VÄra testvinnande kolgrillar Àr utvalda efter storlek, funktioner, vÀrmejustering och övriga egenskaper som underlÀttar. Ta hjÀlp av vÄra recensioner för att jÀmföra kolgrillar, eller dÄ du vill hitta den bÀsta kolgrillen för dig!

1. Recension om Kolgrill med vagn Loger Etna XL 

PÄ 56 x 42 cm kan du med denna kolgrill grilla mÀngder av olika rÄvaror till ditt sÀllskap pÄ en och samma gÄng. Kolgrill med vagn Loger Etna XL Àr extra stor och Àr dÀrmed det perfekta valet för dig som vill ha möjligheten att grilla stora mÀngder samtidig utan att du behöver stÄ vid grillen hela kvÀllen. Dessutom ger den en mycket bekvÀm grillupplevelse. 

Har du mycket som ska tillagas samtidigt finns det möjlighet att anvÀnda vÀrmehyllan, förvaringsutrymmet under grillen och de tvÄ fÀllbara sidoborden. Vill du fÄ Ànnu mer utrymme att grilla pÄ kan du grilla med locket öppet för att fÄ fri yta pÄ höjden. Brist pÄ utrymme Àr det med andra ord inte! 

En annan smart funktion Àr att man kan Àndra brikettkorgarnas avstÄnd till grillgallren. Du kan dÄ bestÀmma avstÄndet mellan glöden och rÄvarorna och kan dÀrmed Àven pÄverka hur resultatet ska bli i detalj. TÀnk dock pÄ att du kan behöva hjÀlpa till med handen nÀr du ska justera avstÄndet i början, sÄ se till att du gör det innan grillen Àr varm. 

NÄgot du dÀremot inte behöver lÀgga ner sÄ mycket tid och energi pÄ Àr rengöringen, det tack vare de dubbla askkopparna. De töms genom en lucka pÄ vardera sida av grillen. Luckorna kan Àven anvÀndas för att fylla pÄ kol nÀr grillen Àr igÄng vilket verkligen underlÀttar dÄ du Àr mitt i matlagningen. Det Àr svÄrt att hitta en sÄ pass funktionell kolgrill till ett bÀttre pris Àn hÀr! 

1. Stor kolgrill med mÄnga funktioner

Loger

Kolgrill med vagn Etna XL

Den hÀr kolgrillen Àr perfekt för dig som ofta vill grilla till en stor familj eller till flera gÀster. Med en stor grillyta och tre separerade grillgaller kan du göra alla nöjda utan att ni behöver vÀnta sÀrskilt lÀnge. 

 

2. Recension om Weber Master-Touch GBS C-5750 

Weber Master-Touch GBS C-5750 kanske inte ser mycket ut för vÀrlden. Men bakom utseendet gömmer sig egenskaper som vÀldigt mÄnga vill Ät. HÀr kan du till att börja med inte bara tillaga rÄvarorna för middagen, utan du kan laga frukostar, lÄngkok samt göra frasiga pizzor. Du kan till och med grilla och röka din mat tack vare den förbÀttrade ventilationen. 

Vill du briljera med dina grillkunskaper och göra dina gÀster nöjda kan det hÀr alltsÄ vara ett optimalt val. Med en stor grillyta pÄ 57 cm i diameter kan du laga flera olika huvudrÀtter samtidigt, eller varför inte tillaga en huvudrÀtt och olika tillbehör samtidigt? All aska som bildas under grillningen Àr lÀtt att tömma tack vare den stora avtagbara askhÄllaren i botten. 

Önskar du uppgradera din grill och fĂ„ ytterligare fler möjligheter kan du anvĂ€nda grillens ”GBS”-funktion. Det betyder att grillen har ett Gourmet BBQ System som innebĂ€r att du kan köpa till redskap för att variera din matlagning Ă€nnu mer. Oavsett behov kan du fĂ„ tillgĂ„ng till det du önskar hĂ€r. 

Sist men inte minst kommer denna grill till ett vÀldigt bra pris. Vi vÀrdesÀtter denna prisvÀrda innovation frÄn Weber sÄ pass mycket att Weber Master-Touch GBS C-5750 tar hem förstaplatsen som bÀst i test vinnare i vÄrt test av kolgrillar.

 

2. BĂ€st i test kolgrill

Weber

Master-Touch GBS C-5750

HÀr har vi den klassiska kolgrillen frÄn Weber som gör sig perfekt för finsmakare. Det finns alla möjligheter för dig att sÀtta din egen prÀgel pÄ grillningen tack vare grillens nya innovationer och funktioner. 

 

3. Recension om loger Kolgrill med rökfunktion 

Ska du grilla och tillaga mat till lite större sÀllskap kan Kolgrill Loger med rökfunktion vara ett mycket bra val. Det dÄ den har dubbla kammare som gör att du kan grilla olika rÄvaror samtidigt. Du behöver alltsÄ inte vÀnta pÄ att köttet ska bli klart innan du kan grilla grönsakerna, nÄgot som effektiviserar tillagningen vÀldigt. 

Skulle maten i den ena kammaren bli fÀrdig innan maten pÄ andra sidan kan du hÄlla den varm med varmhÄllningsgallret. Vill du testa pÄ varm- eller- kallrökning för att fÄ annan smak pÄ maten Àr den hÀr grillen utmÀrkt att börja med. Rökfunktionen ger en vÀldigt god rökig smak utan nÄgot krÄngel. 

PÄ avlastningsbordet framtill kan du lasta av dina fÀrdiga matrÀtter. Med hjÀlp av de tvÄ stora hjulen kan du enkelt flytta grillen medan termometern pÄ grillocket gör att du kan hÄlla koll pÄ temperaturen i den stora kammaren. 

Med tanke pÄ priset skulle vi, precis som mÄnga andra, sÀga att den hÀr grillen Àr vÀldigt bra, det inte minst dÄ den har förvÄnansvÀrt mÄnga funktioner. Du fÄr en stor grillyta och dessutom en rökfunktion, vilket innebÀr att den lite sÀmre byggkvalitén Àr överkomlig. Har du stora sÀllskap och vill utvidga dina grillkunskaper kan det vara vÀrt att testa denna kolgrill.

 

3. Kolgrill med mÄnga funktioner

Loger

Kolgrill med rökfunktion

Kolgrill Loger med rökfunktion Àr en ganska billig kolgrill, men som tack vare dess stora grillyta och roliga rökfunktion erbjuder trivsam matlagning för mÄnga. HÀr kan du finna flertalet funktioner som tillgodoser flera olika behov och önskemÄl. 

 

4. Recension om Grillchef Klotgrill

LÄt dig inte luras av det billigare priset, för Grillchef Àr en Klotgrill som verkligen kan överraska dig med dess finesser. HÄllbarheten Àr inte pÄ samma nivÄ som dyrare grillar, men vÀrmen Àr jÀmn och resultatet pÄ de grillade rÄvarorna blir ÀndÄ riktigt bra. 

Tillagningsytan har 53 cm i diameter och passar perfekt dÄ du ska grilla mat till ungefÀr sex personer. I grillen fÄr du inte bara en grill, utan du fÄr ett förkromat grillgaller, ett emaljerat lock med termometer, ett eldfat, en askbehÄllare, samt en ventilationsskiva! Ventilationen justerar automatiskt temperaturen för att ge de mest optimala resultaten. 

NÄgot som kan vara bra att veta om Àr att det kan vara lite svÄrt att montera grillen. Men, nÀr den vÀl Àr fÀrdigmonterad och pÄ plast Àr det rÀtt smidigt att anvÀnda den. Dessutom Àr det inga som helst problem att rengöra grillen, och det krÀvs mycket för att den ska rosta.

Grillchef Klotgrill Àr bÀst i test i budgetklassen tack vare dess funktionella delar som ingÄr till det billiga priset. Med funktionerna kan du fÄ en utmÀrkt grillad mat och njuta av dina grillkvÀllar utan svÄrigheter samtidigt som plÄnboken mÄr bra.

 

4. BĂ€sta budgetval

GrillChef

Klotgrill

Med denna prisvÀrda klotgrill frÄn Grillchef Àr det enkelt att fÄ till en behaglig grillning med fina resultat. Vi skulle vilja sÀga att du fÄr mycket mer Àn vad du tror du att betalar för, vilket i sig Àr ett bra betyg som kan vara vÀrd en investering. 

5. Recension om Kamado Grill Small Loger

Kamado Grill Small Loger kan sammanfattas med tre ord; rejÀl, pÄlitlig och lyxig. Har du ett stort intresse för grillning och matlagning kan det med andra vara ett mycket bra alternativ. Tack vare dess sidobord och stativ kÀnns det hela Ànnu lite mer komplett. Sidoborden förenklar grillningen och gör att du kan förvara rÄvaror, redskap och annat nödvÀndigt nÀra dig. 

Dess Ă€ggliknande form och unika material i keramik gör att du kan grilla bĂ„de pĂ„ lĂ„ga och höga temperaturer enligt önskemĂ„l – den kan nĂ„ upp till 370 grader! Temperaturen hĂ„lls pĂ„ en jĂ€mn nivĂ„ tack vare Ă€ggformen. Samtidigt ser keramiken till att varmhĂ„llningen Ă€r pĂ„ topp samtidigt som vĂ€rmen cirkulerar för att motverka torr mat. 

Ytterligare en fördel med denna grill Àr att du kan grilla det mesta. Du kan till och med baka pizza, paj, bröd och bakverk utan problem! De dÄ du har full kontroll över temperatur, varmhÄllning och luftflöde genom ventilerna i botten och pÄ toppen av grillen.

Kort sagt Àr det hÀr utan tvekan den bÀsta kolgrillen i premiumklassen. Det finns inte mycket som drar ned dess betyg och det ska mycket till för att du inte ska bli nöjd om du vÀljer att investera i denna.

 

5. BĂ€sta kolgrillen i premiumklassen

Kamado

Grill Small Loger

Med en form som ett Àgg har denna kolgrill frÄn Kamado mÄnga funktioner som möjliggör mÄngsidig matlagning. Trots dess lite dyrare pris anser vi att den Àr vÀrd en investering dÄ den minst sagt bjuder pÄ kvalité. 

Är kolgrill enklare eller svĂ„rare Ă€n gasolgrill?

En kolgrill kan vara nÄgot svÄr att anvÀnda de första gÄngerna. Men, nÀr du vÀl har fÄtt in snitsen och vet hur grillen fungerar kan du utveckla dina matlagningskunskaper och uppnÄ rÀtt mycket roliga resultat med en kolgrill. Gasolgrillar kan dock vara bra om du aldrig har grillat förut, men det finns Àven kolgrillar för nybörjare.

Öppen eller sluten grill – vilket Ă€r bĂ€st?

En öppen grill har inget lock vilket innebĂ€r att du fĂ„r tillgĂ„ng till en större grillyta. En sluten grill ger dig begrĂ€nsat utrymme pĂ„ höjden, men erbjuder dig Ă„ andra sidan att tillaga rĂ„varorna snabbare i mer jĂ€mna temperaturer. Är du ovan och inte grillar sĂ„ ofta kan det vara smart att börja med en öppen grill.

Är det möjligt att grilla miljövĂ€nligt?

Ja, det Àr möjligt. Att vara miljömedveten nÀr man grillar Àr nÄgot vi önskar att alla Àr. För att vara mer miljövÀnlig bör du inte anvÀnda tÀndvÀtska, utan istÀllet kan du byta ut den till exempelvis stearinbaserat tÀndpapper. Det Àr ocksÄ bra att vÀlja kol med FSC- eller SIS-mÀrkning. För att fÄ igÄng grillen kan du anvÀnda en eltÀndare eller en skorstenstÀndare.

Hur lÄngt tid innan bör jag tÀnda grillen?

För att maten inte ska bli klar flera timmar senare Àn vad du tÀnkt Àr det bra att tÀnda kolgrillen 20-40 minuter innan du önskar börja grilla. NÀr kolen eller briketterna Àr tÀcka av en grÄ aska kan du börja grilla. Se dock till att de inte Àr vita eller brinner dÄ det inte Àr sÀrskilt bra.

Nyheter och tips till hemmet & trÀdgÄrden

LÀs de senaste nyheterna och de bÀsta tipsen till hemmet & trÀdgÄrden

Gasolgrill vs kolgrill – vad Ă€r bĂ€st?  

Det finns delade meningar om gasol eller kol Ă€r den bĂ€sta grillen. Det kan lĂ€tt bli vilda diskussioner vid middagsbordet om vilken grill som egentligen Ă€r bĂ€st. MĂ„nga som anvĂ€nder kolgrill anser att det inte gĂ„r att fĂ„ samma grillsmak pĂ„ maten med en gasolgrill. Och det Ă€r ju ganska logiskt, för kol och gasol ger olika smaker – vilken smak som Ă€r bĂ€st kan dock endast varje enskild individ bestĂ€mma. 

Samtidigt kan vi med sĂ€kerhet meddela att det Ă€r en annorlunda kĂ€nsla att grilla med kol Ă€n gasol. Att vĂ€nta pĂ„ och ha tĂ„lamod för att kolen ska komma upp i den exakta vĂ€rmen Ă€r en del av upplevelsen. Även röken, lukten och elden bidrar till att det kĂ€nns lite mer Ă€kta. Och just sjĂ€lva upplevelsen Ă€r Ă€ven den vĂ€ldigt viktig vid grillningen, precis som resultatet av matens smak. 

Fördelar med kolgrill 

SÄ vad Àr egentligen bÀst, kolgrill eller gasolgrill? Vi skulle sÀga att det beror helt pÄ vem du frÄgar, dennes behov och önskad anvÀndning. En kolgrill har mÄnga fördelar. Till exempel Àr det en fördel att den kan nÄ upp till riktigt höga temperaturer samtidigt som den kan ge en rökig touch pÄ rÄvarorna vid anvÀndning av rökflis.

Gillar du denna typ av grillning med rök Àr doften som bildas vid anvÀndning av kolgrillen nÄgot som kan vara avgörande i valet om vilken grill som Àr bÀst för dig. Just denna kÀnsla Àr nÀmligen svÄr att uppnÄ med en gasolgrill. Dock Àr den kanske viktigaste fördelen med kolgrill att den Àr mer miljövÀnlig Àn gasolgrillen. Kol avger mindre koldioxid Àn gasol och Àr dÀrför ett bÀttre miljömÀssigt val. 

Visst lÄter det hÀr med kolgrill rÀtt bra? SjÀlvklart finns det fördelar Àven med gasolgrillar som gör att den typen av grill passar bÀttre för vissa anvÀndare. Men i och med att detta Àr ett bÀst i test om kolgrill tÀnker vi inte gÄ in i detalj om det hÀr. Vilken typ av grill du föredrar fÄr du helt enkelt testa dig fram till. Vi hoppas att vÄra tips och rÄd kan ge dig lite förstÄelse kring vad just du söker!

JÀmför kolgrillar 

Är du intresserad av att köpa en kolgrill? DĂ„ kan det vara en god idĂ© att jĂ€mföra olika modeller sĂ„ att du kan fĂ„ en tydligare bild av vad som stĂ€mmer bĂ€st överens med dina behov och önskemĂ„l.

NÀr du jÀmför kolgrill rekommenderar vi att du inte bara gÄr pÄ priset. Det Àr inte alltid de dyrare kolgrillarna som ger bÀst kvalité och anvÀndning. Högre pris ger oftast fler funktioner, men om funktionerna tillför nÄgot eller inte beror pÄ vad just du önskar och vilket resultat du vill fÄ. DÀrför Àr det bra att jÀmföra kolgrillar utifrÄn andra aspekter Àn priset. 

DÀr Àr aspekter som funktioner, storlek, justering av vÀrme, galler och sÄ vidare bra att rÀkna in. Det kan Àven vara smart att se över kolgrillens hantering och skötsel, dÀribland rengöring. DÀremot bör du alltid försöka fÄ en klar bild av vilka egenskaper du behöver för att din kolgrill ska generera bÀsta möjliga anvÀndning för dig. 

Sammanfattning

Att vĂ€lja kolgrill Ă€r inte alltid en dans pĂ„ rosor. Det generösa utbudet och de mĂ„nga varierande funktionerna som finns att ta del av kan försvĂ„ra valet – var ska jag börja leta? VĂ„rt bĂ€sta tips Ă€r att du utgĂ„r frĂ„n dina egna behov och önskemĂ„l för att hitta den bĂ€sta kolgrillen Ă€r för dig. Fundera över vad det Ă€r du vill fĂ„ ut av grillen och vilka resultat du vill kunna uppnĂ„.

Kolgrillarna som vi valt ut i det hÀr testet av kolgrillar Àr utvalda för att bemöta olika behov. Vi hoppas dÀrmed att du kan hitta i alla fall en variant som skulle passa dig. Utöver att ta hjÀlp och inspiration frÄn vÄrt test kan det vara bra att frÄga andra anvÀndare eller personal i olika butiker. Oavsett vad just du söker kan vi dock garantera dig om att det finns en kolgrill som Àr bÀst i test Àven för dig!

BĂ€st i test

Weber

Master-Touch GBS C-5750

HÀr har vi den klassiska kolgrillen frÄn Weber som gör sig perfekt för finsmakare. Det finns alla möjligheter för dig att sÀtta din egen prÀgel pÄ grillningen tack vare grillens nya innovationer och funktioner. 

 

Se pris