www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa kolgrill 2023

Bäst i test kolgrill 2023

Vad symboliserar sommar mer än grillkvällar? När man känner doften av grillat är det många som kan känna att det är ett tecken på att sommaren, och den omtalade grillsäsongen, närmar sig med stora steg. Det är en mycket härlig känsla att man vet om att man snart kan få barbent och njuta av den värmande solen samtidigt som man samlar nära och kära och bjuder på god mat.

Beroende på vad just du tycker om att grilla och hur du vill att resultatet ska bli kan olika grillar passa olika bra. Just kolgrillen ger en speciell upplevelse av grillkvällen och är därmed en stor favorit hos många – det går snabbt och enkelt men ger riktigt goda resultat. Annars kan du välja mellan andra grillar, som gasolgrill eller elektronisk grill. Känner du att en kolgrill passar dig bäst finns det många varianter att välja mellan, där de olika funktionerna är minst lika många. 

I det här testet har vi samlat fem av de bästa kolgrillarna på marknaden så att du få hjälp med att hitta din favorit. Våra testvinnande kolgrillar är utvalda efter storlek, funktioner, värmejustering och övriga egenskaper som underlättar. Ta hjälp av våra recensioner för att jämföra kolgrillar, eller då du vill hitta den bästa kolgrillen för dig!

2. Recension om Weber Master-Touch GBS C-5750 

Weber Master-Touch GBS C-5750 kanske inte ser mycket ut för världen. Men bakom utseendet gömmer sig egenskaper som väldigt många vill åt. Här kan du till att börja med inte bara tillaga råvarorna för middagen, utan du kan laga frukostar, långkok samt göra frasiga pizzor. Du kan till och med grilla och röka din mat tack vare den förbättrade ventilationen. 

Vill du briljera med dina grillkunskaper och göra dina gäster nöjda kan det här alltså vara ett optimalt val. Med en stor grillyta på 57 cm i diameter kan du laga flera olika huvudrätter samtidigt, eller varför inte tillaga en huvudrätt och olika tillbehör samtidigt? All aska som bildas under grillningen är lätt att tömma tack vare den stora avtagbara askhållaren i botten. 

Önskar du uppgradera din grill och få ytterligare fler möjligheter kan du använda grillens ”GBS”-funktion. Det betyder att grillen har ett Gourmet BBQ System som innebär att du kan köpa till redskap för att variera din matlagning ännu mer. Oavsett behov kan du få tillgång till det du önskar här. 

Sist men inte minst kommer denna grill till ett väldigt bra pris. Vi värdesätter denna prisvärda innovation från Weber så pass mycket att Weber Master-Touch GBS C-5750 tar hem förstaplatsen som bäst i test vinnare i vårt test av kolgrillar.

 

  Specifikationer

   • Höjd: 107 cm
   • Bredd: 65 cm
   • Djup: 72 cm
   • Vikt: 21 kg

  Kolla Priset

1. Bäst i test kolgrill

Här har vi den klassiska kolgrillen från Weber som gör sig perfekt för finsmakare. Det finns alla möjligheter för dig att sätta din egen prägel på grillningen tack vare grillens nya innovationer och funktioner. 

 

3. Recension om Loger Kolgrill med rökfunktion 

Ska du grilla och tillaga mat till lite större sällskap kan Kolgrill Loger med rökfunktion vara ett mycket bra val. Det då den har dubbla kammare som gör att du kan grilla olika råvaror samtidigt. Du behöver alltså inte vänta på att köttet ska bli klart innan du kan grilla grönsakerna, något som effektiviserar tillagningen väldigt. 

Skulle maten i den ena kammaren bli färdig innan maten på andra sidan kan du hålla den varm med varmhållningsgallret. Vill du testa på varm- eller- kallrökning för att få annan smak på maten är den här grillen utmärkt att börja med. Rökfunktionen ger en väldigt god rökig smak utan något krångel. 

På avlastningsbordet framtill kan du lasta av dina färdiga maträtter. Med hjälp av de två stora hjulen kan du enkelt flytta grillen medan termometern på grillocket gör att du kan hålla koll på temperaturen i den stora kammaren. 

Med tanke på priset skulle vi, precis som många andra, säga att den här grillen är väldigt bra, det inte minst då den har förvånansvärt många funktioner. Du får en stor grillyta och dessutom en rökfunktion, vilket innebär att den lite sämre byggkvalitén är överkomlig. Har du stora sällskap och vill utvidga dina grillkunskaper kan det vara värt att testa denna kolgrill.

 

  Specifikationer

   • Bredd: 70 cm
   • Höjd: 123.5 cm
   • Längd: 117.5 cm
   • Vikt: 21.7 kg

  Kolla Priset

2. Kolgrill med många funktioner

Kolgrill Loger med rökfunktion är en ganska billig kolgrill, men som tack vare dess stora grillyta och roliga rökfunktion erbjuder trivsam matlagning för många. Här kan du finna flertalet funktioner som tillgodoser flera olika behov och önskemål. 

 

4. Recension om Grillchef Klotgrill

Låt dig inte luras av det billigare priset, för Grillchef är en Klotgrill som verkligen kan överraska dig med dess finesser. Hållbarheten är inte på samma nivå som dyrare grillar, men värmen är jämn och resultatet på de grillade råvarorna blir ändå riktigt bra. 

Tillagningsytan har 53 cm i diameter och passar perfekt då du ska grilla mat till ungefär sex personer. I grillen får du inte bara en grill, utan du får ett förkromat grillgaller, ett emaljerat lock med termometer, ett eldfat, en askbehållare, samt en ventilationsskiva! Ventilationen justerar automatiskt temperaturen för att ge de mest optimala resultaten. 

Något som kan vara bra att veta om är att det kan vara lite svårt att montera grillen. Men, när den väl är färdigmonterad och på plast är det rätt smidigt att använda den. Dessutom är det inga som helst problem att rengöra grillen, och det krävs mycket för att den ska rosta.

Grillchef Klotgrill är bäst i test i budgetklassen tack vare dess funktionella delar som ingår till det billiga priset. Med funktionerna kan du få en utmärkt grillad mat och njuta av dina grillkvällar utan svårigheter samtidigt som plånboken mår bra.

 

  Specifikationer

   • Bredd: 74 cm
   • Djup: 60 cm
   • Höjd: 106 cm
   • Vikt: 15kg

  Kolla Priset

3. Bästa budgetval

Med denna prisvärda klotgrill från Grillchef är det enkelt att få till en behaglig grillning med fina resultat. Vi skulle vilja säga att du får mycket mer än vad du tror du att betalar för, vilket i sig är ett bra betyg som kan vara värd en investering. 

5. Recension om Kamado Grill Small Loger

Kamado Grill Small Loger kan sammanfattas med tre ord; rejäl, pålitlig och lyxig. Har du ett stort intresse för grillning och matlagning kan det med andra vara ett mycket bra alternativ. Tack vare dess sidobord och stativ känns det hela ännu lite mer komplett. Sidoborden förenklar grillningen och gör att du kan förvara råvaror, redskap och annat nödvändigt nära dig. 

Dess äggliknande form och unika material i keramik gör att du kan grilla både på låga och höga temperaturer enligt önskemål – den kan nå upp till 370 grader! Temperaturen hålls på en jämn nivå tack vare äggformen. Samtidigt ser keramiken till att varmhållningen är på topp samtidigt som värmen cirkulerar för att motverka torr mat. 

Ytterligare en fördel med denna grill är att du kan grilla det mesta. Du kan till och med baka pizza, paj, bröd och bakverk utan problem! De då du har full kontroll över temperatur, varmhållning och luftflöde genom ventilerna i botten och på toppen av grillen.

Kort sagt är det här utan tvekan den bästa kolgrillen i premiumklassen. Det finns inte mycket som drar ned dess betyg och det ska mycket till för att du inte ska bli nöjd om du väljer att investera i denna.

 

  Specifikationer

   • Grillgaller
   • Sidobord
   • Tillagningsyta på 46 cm i diameter
   • Stativ med hjul
   • Värmer upp till 370°C

  Kolla Priset

4. Bästa kolgrillen i premiumklassen

Med en form som ett ägg har denna kolgrill från Kamado många funktioner som möjliggör mångsidig matlagning. Trots dess lite dyrare pris anser vi att den är värd en investering då den minst sagt bjuder på kvalité. 

Är kolgrill enklare eller svårare än gasolgrill?

En kolgrill kan vara något svår att använda de första gångerna. Men, när du väl har fått in snitsen och vet hur grillen fungerar kan du utveckla dina matlagningskunskaper och uppnå rätt mycket roliga resultat med en kolgrill. Gasolgrillar kan dock vara bra om du aldrig har grillat förut, men det finns även kolgrillar för nybörjare.

Öppen eller sluten grill – vilket är bäst?

En öppen grill har inget lock vilket innebär att du får tillgång till en större grillyta. En sluten grill ger dig begränsat utrymme på höjden, men erbjuder dig å andra sidan att tillaga råvarorna snabbare i mer jämna temperaturer. Är du ovan och inte grillar så ofta kan det vara smart att börja med en öppen grill.

Är det möjligt att grilla miljövänligt?

Ja, det är möjligt. Att vara miljömedveten när man grillar är något vi önskar att alla är. För att vara mer miljövänlig bör du inte använda tändvätska, utan istället kan du byta ut den till exempelvis stearinbaserat tändpapper. Det är också bra att välja kol med FSC- eller SIS-märkning. För att få igång grillen kan du använda en eltändare eller en skorstenständare.

Hur långt tid innan bör jag tända grillen?

För att maten inte ska bli klar flera timmar senare än vad du tänkt är det bra att tända kolgrillen 20-40 minuter innan du önskar börja grilla. När kolen eller briketterna är täcka av en grå aska kan du börja grilla. Se dock till att de inte är vita eller brinner då det inte är särskilt bra.

Nyheter och tips till hemmet & trädgården

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till hemmet & trädgården

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
proffsmagasinet logo

Erbjudande

30%

Passa på att fynda hos Proffsmagasinet!

Gäller så länge lagret räcker

Gasolgrill vs kolgrill – vad är bäst?  

Det finns delade meningar om gasol eller kol är den bästa grillen. Det kan lätt bli vilda diskussioner vid middagsbordet om vilken grill som egentligen är bäst. Många som använder kolgrill anser att det inte går att få samma grillsmak på maten med en gasolgrill. Och det är ju ganska logiskt, för kol och gasol ger olika smaker – vilken smak som är bäst kan dock endast varje enskild individ bestämma. 

Samtidigt kan vi med säkerhet meddela att det är en annorlunda känsla att grilla med kol än gasol. Att vänta på och ha tålamod för att kolen ska komma upp i den exakta värmen är en del av upplevelsen. Även röken, lukten och elden bidrar till att det känns lite mer äkta. Och just själva upplevelsen är även den väldigt viktig vid grillningen, precis som resultatet av matens smak. Det kan däremot innebära större risk att grilla med kol, inte minst om du ska grilla på uteplatsen eller i närheten av ett utekök

Fördelar med kolgrill 

Så vad är egentligen bäst, kolgrill eller gasolgrill? Vi skulle säga att det beror helt på vem du frågar, dennes behov och önskad användning. En kolgrill har många fördelar. Till exempel är det en fördel att den kan nå upp till riktigt höga temperaturer samtidigt som den kan ge en rökig touch på råvarorna vid användning av rökflis.

Gillar du denna typ av grillning med rök är doften som bildas vid användning av kolgrillen något som kan vara avgörande i valet om vilken grill som är bäst för dig. Just denna känsla är nämligen svår att uppnå med en gasolgrill. Dock är den kanske viktigaste fördelen med kolgrill att den är mer miljövänlig än gasolgrillen. Kol avger mindre koldioxid än gasol och är därför ett bättre miljömässigt val. 

Visst låter det här med kolgrill rätt bra? Självklart finns det fördelar även med gasolgrillar som gör att den typen av grill passar bättre för vissa användare. Men i och med att detta är ett bäst i test om kolgrill tänker vi inte gå in i detalj om det här. Vilken typ av grill du föredrar får du helt enkelt testa dig fram till. Vi hoppas att våra tips och råd kan ge dig lite förståelse kring vad just du söker!

Jämför kolgrillar 

Är du intresserad av att köpa en kolgrill? Då kan det vara en god idé att jämföra olika modeller så att du kan få en tydligare bild av vad som stämmer bäst överens med dina behov och önskemål. Genom att jämföra olika modeller kan du också hitta den variant som passar just din användning bäst, där du bör räkna in såväl säsong och placering som underhåll och rengöring. 

När du jämför kolgrill rekommenderar vi att du inte bara går på priset. Det är inte alltid de dyrare kolgrillarna som ger bäst kvalité och användning. Högre pris ger oftast fler funktioner, men om funktionerna tillför något eller inte beror på vad just du önskar och vilket resultat du vill få. Därför är det bra att jämföra kolgrillar utifrån andra aspekter än priset. 

Där är aspekter som funktioner, storlek, justering av värme, galler och så vidare bra att räkna in. Det kan även vara smart att se över kolgrillens hantering och skötsel, däribland rengöring. Däremot bör du alltid försöka få en klar bild av vilka egenskaper du behöver för att din kolgrill ska generera bästa möjliga användning för dig. 

Sammanfattning

Att välja kolgrill är inte alltid en dans på rosor. Det generösa utbudet och de många varierande funktionerna som finns att ta del av kan försvåra valet – var ska jag börja leta? Vårt bästa tips är att du utgår från dina egna behov och önskemål för att hitta den bästa kolgrillen är för dig. Fundera över vad det är du vill få ut av grillen och vilka resultat du vill kunna uppnå.

Kolgrillarna som vi valt ut i det här testet av kolgrillar är utvalda för att bemöta olika behov. Vi hoppas därmed att du kan hitta i alla fall en variant som skulle passa dig. Utöver att ta hjälp och inspiration från vårt test kan det vara bra att fråga andra användare eller personal i olika butiker. Oavsett vad just du söker kan vi dock garantera dig om att det finns en kolgrill som är bäst i test även för dig!

Bäst i test

Kolgrill Loger med rökfunktion är en ganska billig kolgrill, men som tack vare dess stora grillyta och roliga rökfunktion erbjuder trivsam matlagning för många. Här kan du finna flertalet funktioner som tillgodoser flera olika behov och önskemål. 

 

Bäst i test