Så rengör du din jacuzzi

Allt fler väljer att installera jacuzzi och spabad i sina hem, och det är verkligen förståeligt! För att ha en jacuzzi på altanen eller uteplatsen, i trädgården eller i badrummet är minst sagt något som bjuder på njutning, avkoppling och ren och skär ro. Har du ditt spabad på uteplatsen eller altanen kan du förlänga sommaren och ta ett varmt och skönt dopp när du än behagar, oavsett temperatur och väder ute. Placerar du din jacuzzi nära uteköket (hitta bästa utekök här) kan du också bjuda dina badkompisar på något gott att dricka eller äta på ett smidigt och roligt sätt, kanske till och med direkt från vinkylen!?

Något som många däremot inte tänker på då man går i tankarna om att skaffa en jacuzzi, ett spabad eller ett hemmaspa är att denna typ av bad kräver ordentlig rengöring för att det ska hålla sig fräscht. Rengöringen är också viktig för att spabadet ska fungera som det ska. 

Värt att nämna är att denna typ av rengöringen både kräver vissa redskap och verktyg, vissa medel och en del spetskunskap för att det ska bli rätt. Nedan går vi igenom allt du bör veta när det kommer till att göra rent din jacuzzi så att du slipper oroa dig för fel och misstag längs vägen!

Guide till hur du rengör din jacuzzi

Oavsett om du är i behov av att rengöra din jacuzzi då du tagit över den från en tidigare ägare, eller om du har ett spabad som är i behov av rengöring då ni har använt det en period är det viktigt att rengöringen genomförs på rätt sätt för att det ska ge den effekt du önskar. Detta framförallt om du har ett spabad eller en jacuzzi utomhus. 

För att rengöringen ska göras på rätt sätt och ge bäst effekt finns det vissa saker du bör tänka på, som kan skilja sig åt beroende på om det gäller rengöring av bubbelbadkar (inomhusbruk) eller rengöring av jacuzzi (utomhusbruk):

Rengöring av bubbelbadkar och jacuzzi för inomhusbruk 

Något som kommer göra stor skillnad när det kommer till hur fräscht och trivsamt det är att bada i spabadet är hur ofta det rengörs. Något som många inte veta om är att en jacuzzi inte bara bör göras rent ett par gånger om året, utan den bör faktiskt rengöras oftare än så. Självklart beror det på hur ofta det används, men i regel är kontinuerlig rengöring viktig.

Avkalkning ett par gånger om året 

Ett tips är att åtminstone ett par gånger om året – mer om du använder ditt hemmaspa ofta – rengöra din jacuzzi ordentligt genom att göra en grundlig avkalkning. Detta är alltså ett komplement till din lite lättare rengöring av bubbelbadkar du bör göra varje gång efter att det använts, just för att rensa alla rör, pumpar, reglage och munstycken på djupet. Det precis som att du ibland bör avkalka och rengöra din kaffemaskin och kaffebryggare.

Tips vid lite enklare, mer kontinuerlig rengöring 

Det finns även specifika medel som kan vara bra att använda för att rensa ur systemet på ett lite enklare sätt än med avkalkningen. Var 4-6 vecka, beroende på användning, kan du tillsätta ett medel som Wonderclean, som efter att det stått och dragit i badvattnet i 10 minuter avlägsnar den värsta smutsen och avlagringarna. 

Rengöring av spabad för utomhusbruk  

Gäller det istället ett spabad för utomhusbruk kommer rengöringen att se lite annorlunda ut – i och med att man inte tömmer vattnet på samma sätt som i en jacuzzi inomhus är rengöringen här inte lika lätt som rengöring av bubbelbadkar, det framförallt inte när det kommer till rengöring av själva spabadet. 

Kontinuerlig rengöring av Jacuzzi

Samtidigt innebär detta att det är extra noggrant att man rengör jacuzzin som används utomhus lite oftare, samt lite mer noggrant. Det speciellt om du vill att vattnet ska hålla sig rent och fräscht längre, samt om ni använder badet ofta. Kontinuerlig rengöring på djupet är med andra ord nästan ännu viktigare här än vad det är för hemmaspabad inomhus. 

Rengöring av filter till Jacuzzi

Badar du mellan 1-3 gånger i veckan är det bra att rengöra spabadet 1 gång i månaden. Det gör du då genom att rengöra filtret på badet, vilket är den komponent som ser till att vattnet håller sig rent och fräscht trots att det inte byts ut. 

För att rengöra filtret gör du på följande sätt:

  1. Ta ur det ut badet.
  2. Skölj av det med vatten.
  3. Låt ligga och dra i en hink med vatten blandat med specifik filterrengöring
  4. Skölj noggrant av filtret med vatten 
  5. Sätt tillbaka det i badet

Klor till jacuzzi

Utöver denna typ av rengöring är det då och då nödvändigt att tillsätta lite spa-klor i vattnet då det har en desinficerande effekt. Idag finns det mängder av olika typer av klor till jacuzzi som du kan köpa, det beroende på vilket spabad du har. 

Du kan även köpa medel som gör att badvattnet blir klarare, samt medel som ser till att pH-värdet håller sig nere. Spa-klor och rengöring av filter är dock de viktigaste momenten, samt att du en eller ett par gånger om året byter vatten

Göra rent i din jacuzzi med en håv

Om det visar sig att det trillat ner löv, kvistar, frön eller annat material från naturen i din jacuzzi kan du enkelt rengöra den med hjälp av en håv. Idag finns det mängder av olika håvar som du kan använda för att avlägsna lite större, mer synliga saker som trillat ner i vattnet. Detta kommer göra stor skillnad från trivseln men är inte särskilt svårt.

Duscha innan bad

Ett annat tips som verkligen kan göra skillnad i när det kommer till hur rent och fräscht vattnet i ditt hemmaspa håller sig är att du som ska bada alltid ser till att duscha innan du hoppar ner. Trots att det ändå kommer bildas smuts, fett och avlagringar både i vattnet och på jacuzzin kan du hålla det lite renare genom att skölja av dig det värsta innan. 

Hur ofta ska man avkalka en jacuzzi?

Precis som att spabad, bubbelbadkar och jacuzzis för inomhusbruk bör avkalkas en eller ett par gånger om året – det beroende på användning – är det nödvändigt att du kalkar av ditt spabad som används utomhus på samma sätt. Detta för att alla rör, pumpar, reglage, mutstycken och värmeelemant ska rengöras på riktigt. 

För att avkalka ditt spabad krävs det att du köper så kallade avkalkningsmedel. Välj den variant som rekommenderas till din jacuzzi eller ditt utebad, och läs sen på instruktionerna hur du går tillväga. I regel brukar det se ut som så att du tillsätter medlet i det vatten som finns i utebadet, följt av att du sätter igång det och låter det vara på en stund. 

Du tömmer sen ut vattnet, fyller upp det med rent vatten, låter hela systemet vara igång ytterligare en gång för att få bort rengöringsmedlet och det sista smutsen, tömmer vattnet och fyller sen på med nytt. Därefter är ditt spabad avkalkat och redo att användas. Det krävs lite ansträngning, men det är egentligen inte så svårt!

Nyheter

Följ oss

Nyheter