www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa kaffebryggaren 2023

Kaffebryggare bäst i test 2023

Att ha en kaffebryggare hemma är för väldigt många en självklarhet – några koppar kaffe är en del av de flestas vardag. En kaffebryggare är förmodligen fortfarande den vanligaste produkten för att göra kaffe hemma, även om allt fler idag istället väljer en kaffemaskin. Men, trots att en riktig kaffemaskin i grund och botten ger godare, mer kvalitatitivt kaffe är det fortfarande många som håller sig till den hederliga kaffebryggaren. Det inte minst på grund av den rengöring som en kaffemaskin kräver. 

En bra kaffebryggare brygger kaffe snabbt samt att det blir gott. Ett vanligt misstag är att man tänker att kaffebryggare som kaffebryggare det kan väl inte skilja så mycket och sedan blir man missnöjd med hur kaffet smakar. Faktum är att det skiljer sig faktiskt en hel del, eftersom smaken kommer att bero på vattnets temperatur, tiden för genomrinning och liknande.

Vi har därför gjort ett test av kaffebryggare för att hitta den bästa kaffebryggaren som finns på marknaden. Det finns kaffebryggare som maler hela bönor innan bryggning, och dessa ger ofta väldigt gott kaffe eftersom malningen då blir helt färsk. I detta test har vi dock valt att endast titta på kaffebryggare som brygger redan malt kaffe.

2. Recension av Moccamaster Matt Svart

Den kaffebryggare som enligt oss, och många andra är absolut bäst i test är Moccamaster och deras toppmodeller. Moccamaster är ett mycket välkänt märke av kaffebryggare och har funnits med i över 50 år nu. Det är inte svårt att förstå varför just denna har blivit en av de allra mest populära kaffebryggarna runt om i världen.

Att brygga kaffe med din Moccamaster går mycket snabbt, du brygger hela 10 koppar kaffe, alltså 1,25 liter på endast sex minuter. Det är svårt att tro att så kort tid verkligen kan ge så pass gott kaffe, men det kan det helt uppenbart.

Moccamaster är inspirerad av finsmakare, och brygger riktigt gott kaffe. I locket finns en speciell blandningsfunktion som ser till att alla kaffearomer blandas jämnt under hela bryggningen för att ge allra bästa smak.

Deras toppmodeller har dessutom en del funktioner, som gör det där lilla extra. Exempelvis har den automatisk avstängning, så att du aldrig behöver oroa dig över att glömma på kaffebryggaren så att kannan står där och bränns, eller droppstoppet som gör att inget kaffe rinner om du tar bort kannan.

Moccamaster Matt Svart har dessutom en extra funktion som ser till att värmeplattan håller perfekt temperatur, även om du endast har bryggt lite kaffe vilket gör att du slipper smaken av bränt kaffe som stått i kannan en stund – tänk sunking lunchrestaurang.

Alla kaffebryggare från Moccamaster har två separata värmeaggregat, en som värmer upp vattnet och en som ser till så att kaffet som bryggt får exakt rätt temperatur. Vattnet värms upp till 92–96°C som är den optimala bryggtemperaturen för att få rätt smak.

En extra kul sak med Moccamaster är att den finns i många olika färger, och du kan välja en färgglad eller en enkel metallfärgad om du vill ha en mer diskret bryggare.

  Specifikationer

   • Längd (cm): 17 cm
   • Bredd (cm) 26.5 cm
   • Höjd (cm) 30 cm
   • Volym (cl) 33 cl

  Kolla Priset

1. Vår testvinnare 2021

Moccamaster är en av de mest populära kaffebryggarna på marknaden och brygger riktigt gott kaffe på endast sex minuter. Finns i många olika färger.

3. Recension av Siemens TC86303

En av de viktigaste sakerna för att få riktigt gott kaffe är att vattnet håller perfekt temperatur vid bryggning och det lyckas Siemens TC86303 verkligen med. Kaffebryggaren använder sig av något som Siemens kallar för sensorControlled Heating, och har två stycken värmeaggregat som gör att vattnet alltid håller perfekt temperatur vid bryggning oavsett mängd som bryggs och även perfekt temperatur för det färdigbryggda kaffet.

Men det är inte bara för vattentemperaturen Siemens använder sig av sensorer, utan även för att bestämma bryggtiden. Kaffebryggaren känner av hur mycket vatten som finns vid start och justerar sedan bryggtiden efter det, på så vis får du lika gott kaffe oavsett om du brygger få eller många koppar.

En sak vi gillar extra mycket med den här kaffebryggaren är att den har en löstagbar vattentank. Du behöver alltså inte använda kaffekannan för att hälla i vatten, som annars är det klassiskt sättet för att fylla kaffebryggaren med vatten. Ta enkelt av vattentanken, fyll den med önskad mängd och sätt sedan tillbaka den.

Även denna kaffebryggare har en funktion för fördröjd start vilket gör att du kan förbereda ditt kaffe på kvällen innan för att ha nybryggt kaffe när du sedan klivet upp ur sängen. För att inte riskera att du glömmer på kaffebryggaren hela dagen och orsakar en olycka har den även automatisk avstängning.

  Specifikationer

   • Koppkapacitet: 10 koppar
   • Bredd: 26 cm
   • Djup: 25 cm
   • Höjd: 35.5 cm

  Kolla Priset

2. Kaffebryggare med optimal värme

En kaffebryggare som använder sig av sensorer för att få perfekt temperatur och bryggtid. Siemens TC86303 har även en löstagbar vattentank för enklare fyllning.

4. Recension av Melitta Aroma Signature

Den absolut bästa recensionen för en produkt, oavsett kategori är förstås många nöjda konsumenter och det har Melitta Aroma Signature Deluxe. Melitta är kanske egentligen mest känt att göra kaffefilter men gör faktiskt även riktigt bra bryggare.

Den här modellen är till utseendet mycket lik en Moccamaster, men är något bredare. Vi tycker däremot inte att den riktigt levererar lika välsmakande kaffe som en Moccamaster, men det är inte långt ifrån och vi tycker att kaffet blir riktigt gott.

Precis som många andra av de riktigt bra kaffebryggarna har även denna två stycken värmeaggregat och det känns nästan som ett måste för att få till bra kaffe. Temperaturen på vattnet innan bryggning ska nämligen inte vara densamma som serveringstemperaturen för att få bästa smak, dricker du kaffe som är runt 95°C varmt kommer du med stor sannolikhet att bränna dig.

Det värsta som finns är kaffebryggare där du knappt ser hur mycket vatten du har hällt i. Med denna bryggare från Melitta är det absolut inget problem, vattenbehållaren är genomskinlig samt att den till och med är upplyst – skönt att slippa tända helljuset på morgonen bara för att kunna se hur mycket vatten du har hällt i kaffebryggaren.

När kaffet är klart kommer en signal att ljuda och du behöver alltså inte resa dig upp ur soffan i förtid. Den har sedan en automatisk avstängning och du kan själv välja om det ska ske efter 30, 60 eller 90 minuter och det gillar vi eftersom vi alla har olika rutiner för när vi brygger kaffe.

Den har även en funktion som kallas för Aroma Controll som kontrollerar styrkan och gör att kaffet blir lika gott när du brygger 1–5 koppar som när du bryggar en större mängd kaffe.

  Specifikationer

   • Höjd: 38 cm
   • Bredd: 37 cm
   • Djup: 20 cm
   • Temp: 85-96 grader
   • Vikt: 3.4 kg

  Kolla Priset

3. Mycket populär kaffebryggare på marknaden

Melitta Aroma Signature Deluxe är mycket populär bland konsumenterna och brygger riktigt gott kaffe oavsett om du brygger få eller många koppar.

5. Recension av OBH Nordica 2411 Blooming

Ytterligare en kaffebryggare som har tagit inspiration från Moccamasters design är OBH Nordica 2411 Blooming. En snygg kaffebryggare som också ger väldigt gott kaffe. Den här har också en helt unik funktion som du inte hittar på många andra kaffebryggare i Norden, nämligen en Blooming funktion.

Har du någon gång varit med om att kaffet nästan smakar lite surt? Det kommer du inte uppleva om du använder dig av Blooming funktionen. Det innebär nämligen att det malda kaffet blötläggs i cirka en minut innan själva bryggningen startar. När pulver blötläggs frigörs koldioxid som bildats vid malningen och som ger den sura smaken. Den här metoden används vanligen vid en så kallad ”por over-bryggning” men nu kan då alltså få ta del av den i din vanliga kaffebryggare.

Förutom att just Blooming funktionen gör kaffet mycket gott brygger den dessutom kaffet riktigt snabbt. En fullbryggning tar endast 5–6 minuter och den slår faktiskt precis Moccamaster i snabbhet som tar sex minuter på sig att bli klar. Även om en minut hit eller dit inte är någon större skillnad är det lite kul fakta då Moccamaster ofta anses vara den snabbaste bryggaren.

Den brygger kaffet med en temperatur på 92–96°C men serveringstemperaturen ligger på 85°C vilket är precis önskvärt. När kaffet är bryggt stänger bryggaren av sig automatiskt efter 40 minuter i fall att du skulle råka glömma den.

I övrigt har denna kaffebryggare från OBH Nordica inga speciella och överraskade funktioner, men å andra sidan känns inte det nödvändigt när det brygger så pass gott kaffe.

  Specifikationer

   • Bloomingfunktion – slipp surt kaffe
   • Elegant, handgjord glaskanna
   • 10 koppar

  Kolla Priset

4. Kaffebryggaren med god smak och snygg design

Kaffebryggaren som tar bort surheten som kan förekomma i kaffe. OBH Nordic 2411 Blooming använder sig av en unik Blooming funktion.

Duger det inte med en billigare kaffebryggare?

Det är självklart upp till dig att avgöra och många nöjer sig med en enklare och billigare bryggare. Många av de billigare bryggare kommer dock inte upp i tillräckligt hög temperatur vid bryggningen för att ge kaffet riktigt god smak.

Hur mycket kaffepulver ska jag ha?

Experterna säger 60 gram pulver till en liter vatten. En kaffeskopa motsvarar 10 gram pulver.

Hur vet jag vilket kaffefilter som passar till min bryggare?

De allra flesta kaffebryggare har samma mått till filter och du brukar kunna använda vilket kaffefilter som helst i standardstorlek.

Kan jag mala egna kaffebönor?

Ja, med fördel till och med eftersom nymalt kaffe ger absolut bästa arom. Se däremot till att du maler till rätt anpassad storlek för din kaffebryggare.

Nyheter och tips till köket

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till köket

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
mathem logo png

Rabattkod

NY150KR

150 kr rabatt för nya kunder!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

köket matlagning
hemköp logo png

Rabattkod

HEMKÖP100

100 kr rabatt när du handlar för 700 kr!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

stekpanna test
kitchentime

Outlet

-70%

Här hittar du populära köksredskap.

Gäller så länge lagret räcker

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Så brygger du perfekt kaffe

När du ska brygga riktigt gott kaffe hänger absolut mycket på själva kaffebryggaren och självklart även vilket kaffe du har, men mycket hänger även på dig och dina bryggningskunskaper. Att brygga det perfekta kaffet är för de riktigt intressanta en hel vetenskap, men det är inte allt för svårt att få till riktigt gott kaffe i alla fall.

Rätt temperatur

Det första du behöver tänka på är alltså att ha en bra kaffebryggare, och det viktigaste med den är att den värmer upp vattnet tillräckligt mycket innan bryggning. Vattnet ska hålla en temperatur mellan 92–96°C och ju närmare 96 desto bättre. Många kaffebryggare av budgetkvalitet kan tyvärr inte nå upp i den temperaturen och då blir kaffet inte riktigt lika gott.

Val av kaffe

Vilket kaffe du sedan ska använda är lite upp till dig, eftersom det beror på vilken smak du gillar. Precis som att du själv får välja vilka frukter och grönsaker du ska ha i din juicepress när du gör egen juice får du välja det kaffe du föredrar. Men det är viktigt att du använder just kaffe som är anpassat för bryggning och ingen annan metod, men det finns ändå olika rostningsgrader och olika smaker.

Vattnet

Det vanligaste är att man använder glaskannan för att fylla vatten, men det bör du undvika eftersom kannan kan innehålla rester av kaffe som inte bör hamna i vattentanken, använd istället en tillbringare. Se till att alltid använda färskt och kallt vatten.

Experterna påstår att det bästa är att väga kaffepulvret istället för att mäta. Du ska ha 60 gram kaffe per liter vatten, vilket motsvarar sex kaffemått, men vägning ger ändå mer precision. Var noga med att skaka behållaren med pulvret lite innan du börjar brygga så att det fördelar sig jämt och att allt kaffe får kontakt med vatten.

Sätt sedan på kaffebryggaren, vänta och njut snart av en perfekt kopp kaffe.

Sammanfattning

För att få riktigt gott kaffe är det viktigt att du har en bra kaffebryggare. En bra kaffebryggare värmer upp vattnet innan bryggning till en temperatur om 92–96°C och anpassar bryggtiden efter mängden vatten för att du ska få den perfekta aromen.

Den kaffebryggare som vi och många andra anser vara absolut bäst i test är Moccamaster toppmodeller. Med denna får du riktigt gott kaffe med en perfekt temperatur. Dessutom tar det endast sex minuter att brygga kaffet.

Men vi gillar också två kaffebryggare som har en fördröjd start eftersom det innebär att vi kan göra iordning kaffebryggaren på kvällen innan och sedan vakna upp till helt nybryggt kaffe. Både Siemens TC86303 och EKF7700 har den funktionen.

En unik funktion hittar du hos OBH Nordic 2411 Blooming, som använder sig av en teknik som kallas för just Blooming. Det innebär att det malda kaffepulvret blötläggs en liten stund innan bryggning för att frigöra koldioxid som uppstår vid malning och som kan göra kaffe något surt. En annan mycket populär bryggare är Melitta Aroma Signature Deluxe som gör gott och fylligt kaffe.

Bäst i test

En kaffebryggare som använder sig av sensorer för att få perfekt temperatur och bryggtid. Siemens TC86303 har även en löstagbar vattentank för enklare fyllning.

Bäst i test