flytta hemifrån

Allt du behöver till köket när du flyttar hemifrån

Är det dags att flytta hemifrån? Inför en kommande första flytt från hemmet finns det en hel del saker som ska tänkas på och förberedas. Det är inte bara många papper, dokument och avtal som ska fixas och skrivas på, utan det är även rätt många saker och prylar som ska inhandlas. Det du inte redan har fått från dina föräldrar, i studentpresent eller som andra gåvor måste du helt enkelt ordna med på egen hand. 

Något som vi anser är värt att satsa lite extra på då man ska flytta hemifrån är köket. Att ha ett välfungerande kök innehållande alla de redskap och verktyg man kan tänkas behöva kommer underlätta otroligt mycket, och göra din vardag både roligare och mer trivsam. Men vad bör man då ha i ett kök? Vi listar allt du behöver till köket när du flyttar hemifrån nedan!

Tips på saker att köpa till ditt första hem 

Det kommer förmodligen inte som en chock att en flytt hemifrån innebär en rätt stor omställning i livet. Du har, förmodligen, gått från att bo med dina föräldrar (och möjligtvis något eller några lite halvjobbiga syskon) som har tagit allt ansvar över dig och ordnat med det mesta, till att du nu ska bo ensam. 

Eller du kanske inte kommer bo helt ensam bara för att du flyttar hemifrån. Men att flytta hemifrån innebär åtminstone att du inte längre kommer att bo med dina föräldrar, och att du därmed från och med nu behöver ansvara för dig själv. Det innebär att du själv måste ta ansvar för en hel del, inte minst bostaden i fråga. 

När det kommer till saker att köpa till bostaden skulle vi vilja tipsa dig om att framförallt satsa på att få till ett någorlunda bra kök. För att få det finns det vissa saker som är viktigare än andra att investera i, så som olika maskiner och redskap. Nedan kommer vi att tipsa dig om alla de saker som kan vara både bra, nödvändiga och bekväma att ha i sitt kök!

Inköpslista till köket:

 • En stekpanna 
 • Skärbräda (helst både en skärbräda i plast och en skärbräda i trä)
 • En större, vassare kniv
 • En eller flera mindre (men vassa) knivar – finns både som keramiska och ”vanliga”
 • Bestick – du bör ha ett flertal uppsättningar av både knivar och gafflar, samt stora och små skedar, i ditt hem. Även smörkniv kan vara bra.
 • Andra köksredskap/ verktyg – andra saker som du bör ha tillgängligt i kökslådan är stekspade (i både plast och metall), slickepott, konservöppnare, vinöppnare, osthyvel, potatisskalare, sil, decilitermått av olika storlekar, visp och andra liknande redskap är smart att investera i. 
 • Tallrikar och skålar – om det är din första flytt hemifrån kan det vara smart att investera i ett gäng billigare tallrikar så att du har tillgång till flera olika, istället för att ha ett fåtal dyra. Det samma gäller med skålarna. Det kan vara tacksamt att köpa hem både platta och djupa tallrikar, samt skålar av olika storlekar och djup. 
 • Glas – satsa på att köpa hem några olika typer av glas i den billigare prisklassen, så som exempelvis vattenglas, ölglas, vinglas och andra glastyper som du kan tänkas behöva. 
 • Muggar – det kan vara bra att ha tillgång till både kaffe– och temuggar i hemmet, så att alla gäster kan få något att dricka ur oberoende av vad de tycker om. 
 • Disktillbehör – oavsett om du har diskmaskin eller inte i bostaden bör du se till att h a saker som disktrasa, diskborste, disksvamp och diskmedel hemma. Även kökshanddukar bör köpas hem. Har du diskmaskin bör du även ha diskmaskinstabletter och spolglans. 
 • Vitvaror – har du inte redan kyl, frys och diskmaskin i din nya bostad bör du se till att prioritera både köp och installation av dessa. 
 • Grytlappar och underlägg 
 • Bord och stolar – ska du flytta in i en omöblerad bostad är det även viktigt att du köper hem bord och stolar. Dessa behöver inte alls vara dyra eller särskilt komplicerade, utan det är bara bekvämt att ha något. 
logga bäst i test
Bäst i test

En keramiskt belagd stekpanna i rostfritt stål hyllas av stjärnkocken Tommy Myllymäki. Scanpan CTX är en riktig testvinnare som ger jämn värmefördelning.

Måste du verkligen köpa detta?

Precis som att det finns diverse kökstillbehör, redskap och verktyg som är både bra, nödvändiga och riktigt viktiga att ha tillgång till i köket så finns det även saker och prylar som är betydligt mindre nödvändiga att ha i köket. Det speciellt om man flyttar hemifrån och skaffar sig en egen bostad för första gången, och då också har en rätt snäv budget. 

Sådana saker är olika tillbehör och apparater som brödrost, juicemaskin och blender. Visst, dessa kan komma till stor användning och underlätta vardagen något. Men samtidigt skulle vi säga att du kommer få väldigt mycket mer användning av kastruller och tallrikar än av en juicemaskin om du skulle behöva prioritera och välja mellan dessa. 

Sen finns det dock också vissa apparater som egentligen är mindre nödvändiga, men som faktiskt kan vara riktigt trivsamma att ha i hemmet. Sådana apparater är vattenkokare, kaffebryggare och mikro. En vattenkokare kan användas både till matlagning och till exempelvis frukosten, medan en kaffebryggare nog är räddningen för många ofta! 

Spara pengar inför flytten hemifrån

Något som kan vara värt att tänka på oavsett vilka, och hur många, köksredskap och verktyg du måste köpa inför flytten är att det finns mängder av knep du kan ta till för att spara lite pengar. Och då menar vi alltså inte bara saker som att redan innan flytten passa på att önska dig olika typer av inredning, kökstillbehör och så vidare.

Utan vi menar tips som gör att du sparar pengar när du väl ska köpa dina nya prylar till köket:

 • Handla secondhand – att köpa kläder i second-hand butiker blir mer och mer populärt. Men visste du att många secondhand butiker som finns idag även säljer porslin, kökstillbehör, apparater och andra köksrelaterade redskap? Du kan ofta exempelvis fynda fina, unika tallrikar och lite roliga glas eller muggar. 
 • Se över utbudet på nätet – genom att vända sig till de köp- och säljsajter som finns på nätet idag kan du med väldigt stor sannolikhet göra riktiga kap. Mycket av det som säljs online säljs till bra priser, och det oavsett om det är begagnat eller nytt. Utbudet är också enormt! Så sök dig fram efter det du behöver och se vad du hittar.
 • Fråga nära och kära – ett annat tips du kan ta till dig av är att fråga nära och kära om de har olika köksredskap som du kan tänkas få eller få köpa från dem. Det finns säkerligen en hel del saker som bara står och dammar, och som du då antingen kan få låna hem, få eller få köpa! Det skadar aldrig att fråga. Detta är också miljösmart. 
 • Tänk billigt först, dyrt sen – att köpa billiga köksprylar och redskap kan vara ett riktigt smart knep för att slippa särskilt stora utlägg i början av flytten hemifrån. Det speciellt när det kommer till saker som man ofta vill byta ut, så som tallrikar, glas, koppar och kökshanddukar. När du väl kommit på plats och fått en lite stabilare budget kan du börja investera i lite dyrare, mer hållbara saker. 
 • Lägg pengarna på rätt prylar – samtidigt som du kan komma långt med att handla billigt så vill vi också poängtera vikten av att lägga pengarna på rätt saker. Ska du till exempel köpa hem knivar eller kastruller kan det vara värt att lägga lite extra pengar där för att få hållbara, kvalitativa sådana. Det även när det gäller olika apparater. 
logga bäst i test
Bäst i test

Denna brödrost ger dig den perfekta rostningen på alla sorters bröd. Dess mångsidiga användning och prisvärda modell gör att den kammar hem vinsten som bäst i test brödrost.

Nyheter

Följ oss

Nyheter