BĂ€sta stekpannan 2021

Stekpanna bÀst i test 2021

En stekpanna Ă€r ett nödvĂ€ndigt redskap i köket för att kunna laga god och ordentlig mat. Äter du mat hemma varje dag kommer du troligtvis att anvĂ€nda din stekpanna flera gĂ„nger i veckan och dĂ€rför kan det vara vĂ€rt att göra ett genomtĂ€nkt inköp. Det kan ocksĂ„ vara bra att ha tvĂ„ eller kanske till och med tre stekpannor, eftersom du ibland vill steka tvĂ„ saker samtidigt men ocksĂ„ för att det kan vara bra att ha olika storlekar.

Stekpannor finns i olika material och vilket material som Àr bÀst rÄder det delade meningar om, du kommer fÄ olika svar beroende pÄ vem du frÄgar. Vilket som blir bÀst för dig beror pÄ vilka egenskaper du önskar hos en stekpanna och hur mycket pengar du har möjlighet att betala. Det gÄr att hitta bra stekpannor i olika prisklasser, och en dyrare behöver inte alltid vara bÀttre. Men det Àr ÀndÄ vÀrt att göra lite research och ta dig en tankestÀllare innan du köper din stekpanna sÄ att du investerar i en du kan anvÀnda i mÄnga Är framöver.

Vi har testat olika stekpannor och hittat olika favoriter i olika material och kategorier för att hjÀlpa dig hitta den som passar dig allra bÀst.

1. Recension av Skeppshult GjursgÀrnspanna

En del matlagningsentusiaster och Àven miljömedvetna anser att stekpannor i gjutjÀrn Àr det allra bÀsta av flera olika anledningar och den bÀsta gjutjÀrnspannan tycker vi Àr Skeppshult gjutjÀrnspanna med trÀhandtag. 

Fördelen med en gjutjÀrnspanna Àr att du inte behöver oroa dig över att nÄgon belÀggning som Àr ohÀlsosam kan lossna och fastna i din mat. En gjutjÀrnspanna hÄller i princip hela din livstid om du tar hand om den pÄ rÀtt sÀtt.

Gjuteriet som tillverkar gjutjÀrnsprodukter till Skeppshult Àr det enda gjuteriet som finns kvar i Skandinavien och Àr kÀnda för att tillverka produkter i mycket god kvalitet. Flera moment i tillverkningen Àr ett hantverk och det krÀvs mycket kunskaper och erfarenheter för att fÄ till en bra produkt.

Vi gillar denna gjutjÀrnspanna frÄn Skeppshult med trÀhandtag extra mycket eftersom den Àr enklare att handskas med Àn en panna helt i gjutjÀrn dÀr handtaget blir vÀldigt varmt. Dessutom Àr det vÀldigt snyggt med trÀhandtaget som bryter av frÄn den svarta gjutjÀrnspannan.

Den hÀr stekpannan klarar mycket höga temperaturer och Àr perfekt om du vill steka exempelvis en köttbit hÄrt för att fÄ en riktigt fin och god stekyta. Stekpannan klarar av alla vÀrmekÀllor, och kan anvÀndas pÄ induktionshÀll och till och med över öppen eld om du sÄ önskar. Den bör dock inte anvÀndas i ugn eftersom handtaget dÄ kan spricka. Vill du ha din Skeppshult i ugnen rekommenderar vi en med handtag i metall, tÀnk dock pÄ att handtaget blir dÄ mycket varmt, Àven vid anvÀndning pÄ spisen.

Stekpannan Àr tung och kan kÀnnas otymplig att handskas med i köket, men ger Ä andra sidan en vÀldigt jÀmnt fördelad vÀrme vilket underlÀttar för dig vid matlagningen. För bÀsta resultat rekommenderas du att anvÀnda stekfett och att vÀnta tills pannan Àr riktigt varm innan du börjar steka.

Skeppshults stekpanna ska inte maskindiskas eftersom stekpannor i gjutjÀrn rostar av det. Helst ska du inte heller anvÀnda diskmedel utan endast diska av den i hett vatten. Stekpannan kommer förbehandlad med kravmÀrkt Rapsolja, och du bör ocksÄ olja in den efter anvÀndning.

1. BÀsta gjutgÀrnspannan

Skeppshult

GjutjÀrnspanna

Skeppshult gjutjÀrnspanna med trÀhandtag Àr en rejÀl stekpanna som ger en fin stekyta. Klarar mycket höga temperaturer och Àr tillverkad i Skandinavien.

2. Recension av Scanpan CTX

Den stekpanna vi tycker Ă€r allra bĂ€st och blir vĂ„r testvinnare Ă€r Scanpan CTX, en stekpanna tillverkad i rostfritt stĂ„l med en keramisk belĂ€ggning. Den hĂ€r keramiska stekpannan anvĂ€nds och hyllas av stjĂ€rnkocken Tommy MyllymĂ€ki som bland annat har vunnit tĂ€vlingen Årets Kock, bara det sĂ€ger en hel del om hur bra den hĂ€r stekpannan Ă€r.

CTX stÄr för Ceramic Titanium Extrem och Àr ett teknologiskt genombrott som kombinerar en stekpanna i rostfritt stÄl med en keramisk belÀggning pÄ ett sÀtt som aldrig tidigare har gjorts, och som presterar bÀttre nÄgon annan keramisk stekpanna. 

Det tar ett tag för stekpannan att bli varm, nÄgot lÀngre Àn vad vi annars Àr vana vid men nÀr det vÀl blivit varm hÄller den vÀrmen mycket jÀmnt över hela pannan vilket gör det mycket enklare att lyckas fÄ maten jÀmnt tillagad. Maten fÄr en fin stekyta utan att den brÀnns.

Den keramiska belĂ€ggningen gör att endast mycket lite matfett behövs vid stekning för att maten inte ska fastna, nĂ„got som gör det enklare att laga hĂ€lsosam mat. Tack vare nonstickbelĂ€ggningen Ă€r stekpannan ocksĂ„ mycket enkel att hĂ„lla ren, eftersom ingenting brĂ€nns fast i den – ja om man inte Ă€r vĂ€ldigt oförsiktig och glömmer att hĂ„lla koll pĂ„ maten.

Scanpan CTX gÄr att diska i diskmaskin men tillverkare rekommenderar ÀndÄ handdisk, eftersom det sliter mindre pÄ den keramiska belÀggningen och den kommer att hÄlla sig frÀsch lÀngre. Det finns ocksÄ risk att din mat lÀttare kommer att brÀnnas fast i stekpannan om du diskar den i maskin ofta eftersom det sliter pÄ nonstickbelÀggningen.

Eftersom stekpannan Àr tillverkad i rostfritt stÄl Àr den vÀldigt lÀtt, vilket ocksÄ underlÀttar för dig vid matlagningen och du slipper oroa dig för att stekpannan ska vara för tung att lyfta, som det kan vara med gjutjÀrnspannor. Den fungerar pÄ alla vÀrmekÀllor, Àven induktionshÀll.

Även handtaget Ă€r tillverkad i rostfritt stĂ„l, vilket gör att stekpannan tĂ„l att stĂ„ i ugn, den klarar temperatur i ugnen upp till 260 grader, vilket Ă€r vĂ€ldigt högt och högre Ă€n sĂ„ behövs sĂ€llan vid matlagning eller varmhĂ„llning i ugnen.

Stekpannan Àr relativt dyr, men sköter du den enligt de medföljande instruktionerna kommer stekpannan hÄlla under mÄnga Är, dessutom har den ocksÄ fem Ärs garanti om du har skött den pÄ rÀtt sÀtt.

Stekpannan finns i fyra olika storlekar, den minsta Àr 20 cm i diameter och den största Àr 32 cm i diameter.

2. Lorem ipsum dolor

Scanpan

CTX

En keramiskt belagd stekpanna i rostfritt stÄl hyllas av stjÀrnkocken Tommy MyllymÀki. Scanpan CTX Àr en riktig testvinnare som ger jÀmn vÀrmefördelning.

3. Jamie Oliver Premium Stainless Steel

MÄnga föredrar dock att steka med teflonpanna eftersom det Àr enklare att anvÀnda Àn en gjutjÀrnspanna och det Àr mindre risk att maten brÀnner fast. Den stekpannan med teflon som vi tycker Àr allra bÀsta Àr Jamie Oliver Premium Stainless Steel.

Jamie Oliver Àr en vÀlkÀnd engelsk matlagare som nog de allra flesta kÀnner till, och det hÀr Àr en produkt ur hans sortiment han har tagit fram tillsammans med Tefal. Han har flera olika stekpannor men den hÀr Àr, precis som namnet sÀger, en premiumvariant.

Stekpannan Àr tillverkad i rostfritt stÄl med ett ytskikt av teflon, vilket gör att i princip ingenting fastnar i stekpannan. Du behöver inte, om du inte vill för smakens skull, anvÀnda matfett nÀr du steker.

Vad vi verkligen gillar med den hÀr teflonpannan Àr ThermoSpot-funktionen som Àr en röd prick i mitten av pannan, som talar om för oss nÀr den Àr tillrÀckligt varm för att börja steka i. NÀr stekpannan Àr kall syns flÀcken inte alls speciellt tydligt och vi blev lite oroliga först, men nÀr den vÀl blev varm blev flÀcken vÀldigt tydlig och det rÄdde ingen som helst tvekan om att den var redo.

Till skillnad frÄn mÄnga andra rostfria stekpannor i teflon, Àven nÀr vi har testat Jamie Olivers andra pannor, blir den hÀr mycket jÀmn i sin vÀrme och det Àr enkelt att steka i den. Det ultimata testet Àr alltid pannkakor, och vÄra pannkakor blir jÀmnt gyllenbruna och fina i denna stekpanna.

Stekpannan fungerar Àven pÄ induktionshÀll och du kan ocksÄ ha stekpannan i ugnen för vÀrmehÄllning av mat.

Det du behöver tÀnka pÄ nÀr du anvÀnder denna stekpanna med teflon Àr att inte anvÀnda redskap i metall eftersom det kan skada teflonet. Stekpannan gÄr bra att diska i maskin, men teflonbelÀggningen hÄller lÀngre om du diskar den för hand. Och eftersom nÀstan ingenting fastnar pÄ stekpannan Àr den mycket enkel att handdiska.

Stekpannan finns i tre olika storlekar, 24, 28 och 30 cm.

3. BĂ€sta teflonpannan

Jamie Oliver

Premium Stainless Steel

Med ytskikt i teflon fastnar i princip ingenting i den hÀr stekpannan. Jamie Oliver Premium Stainless Steel talar om nÀr den Àr tillrÀckligt varm.

4. IKEA +365 Stekpanna

En bra stekpanna behöver inte tömma din plÄnbok och det bÀsta budgetvalet för stekpannor Àr enligt oss IKEA 365+. Denna stekpanna har fÄtt bra betyg i mÄnga tester och har dessutom en mycket bra pris.

IKEA 365+ Àr en stekpanna tillverkad i rostfritt stÄl och aluminium och med en teflonbelÀggning vilket gör att det Àr vÀldigt enkelt att steka i den utan att nÄgot brÀnner fast, du behöver oftast inte anvÀnda matfett vid stekning.

Trots sitt lÄga pris hÄller den hÀr stekpannan i teflon riktigt hög standard. Tack vare att den har ett lager aluminium mellan tvÄ laget av rostfritt stÄl sprids vÀrmen mycket bra och jÀmnt över hela pannan, nÄgot som annars brukar vara ett problem med billigare stekpannor.

Stekpannan fungerar pÄ alla sorters spisar, Àven induktionshÀll och eftersom hela stekpannan Àr tillverkad i metall gÄr den bra att anvÀnda i ugnen. TÀnk dock pÄ att Àven handtaget pÄ stekpannan blir mycket varmt och det finns risk för brÀnnskador.

IKEA 356+ stekpanna ska enligt instruktionerna handdiskas eftersom det finns en risk att teflonen slits i förtid om den maskindiskas. Tar du hand om din stekpanna vÀl kommer den att hÄlla under lÄng tid framöver.

Allt som allt Àr det hÀr en mycket bra stekpanna och den vi rekommenderar dig som mÄste hÄlla nere priset men ÀndÄ vill ha en stekpanna av kvalitet som gör det enkelt för dig att laga mat. Stekpannan finns i diametrarna 24, 28 och 32 cm.

Priset pÄ den minste stekpannan ligger pÄ 199 kronor medan den största kostar 349 kronor.

4. BĂ€sta budgetvalet

IKEA

365+

PrisvÀrd stekpanna ned non-stickbelÀggning. IKEA 365+ sprider vÀrmen mycket jÀmt i pannan tack vare ett lager i aluminium mellan tvÄ lager rostfritt stÄl.

1. Le Creuset GjursgÀrnspanna

Ibland vill man inte bara ha en funktionell stekpanna utan ocksÄ en riktigt snygg och dÄ faller helt klart vÄrt val pÄ Le Creusets gjutjÀrnspanna med trÀhandtag. Den hÀr stekpannan Àr bÄde snygg och bra och du kommer bli glad av att anvÀnda den i köket, bÄde för att den Àr snygg men ocksÄ för att det Àr enkelt att steka maten med den.

Även det hĂ€r Ă€r en stekpanna i gjutjĂ€rn men istĂ€llet för att hela stekpannan ska vara svart och trĂ„kig har den en yttre belĂ€ggning i olika fĂ€rger, som Ă€r Le Creusets signatur pĂ„ alla sina grytor och kĂ€rl. Den allra snyggaste tycker vi Ă€r fĂ€rger Volcanic som absolut kĂ€nns klassisk för just Le Creuset.

Stekpannan Àr tillverkad i gjutjÀrn med en ett ytskikt i emalj pÄ insidan vilket gör den nÄgot enklare att anvÀnda Àn en vanlig gjutjÀrnspanna. Det kommer dock krÀvas en del matfett och det Àr enklare att saker brÀnner fast i denna Àn vad det Àr i en stekpanna med ett ytskikt av teflon.

DÀremot blir pannan vÀldigt jÀmn i sin temperatur om du lÄter den hetta upp tillrÀckligt mycket, och den passar sig extremt bra för att steka rÄvaror som krÀver mycket hög temperatur, exempelvis en köttbit.

Det vi gillar extra mycket med denna stekpanna Àr att den har vÀldigt höga kanter och fungerar nÀstan som en traktörpanna. Du kan dÀrför enkelt göra exempelvis grytor och liknande i den, dÀr du först vill steka pÄ vissa rÄvaror ordentligt. Vad sÀgs som en god viltköttsgryta?

TyvÀrr gÄr inte stekpannan frÄn Le Creuset att ha i ugnen pÄ grund av sitt handtag i trÀ, eftersom det finns en risk att handtaget dÄ spricker. Men handtaget Àr bekvÀmt och gör de lÀttare att flytta pÄ den tunga gjutjÀrnsgrytan.

Alla stekpannor i gjutjÀrn bör handdiskas, sÄ Àven denna.

Den hÀr stekpannan Àr relativt dyr och Àven om den Àr vÀldigt bra finns det andra stekpannor som Àr bÀttre, men utseendet Àr för mÄnga en viktig faktor och pÄ den punkten vinner definitivt den hÀr.

5. Snyggaste stekpannan

Le Creuset

GjutjÀrnspanna

Stekpannan för dig som har högra krav pÄ bÄde funktion och stil. Le Creusets gjutjÀrnspanna med trÀhandtag Àr en riktigt fÀrgklick i köket.

Kan jag diska min stekpanna i diskmaskin?

En stekpanna i gjutjÀrn ska aldrig diskas i maskin, men övriga stekpannor gÄr att diska i maskin. Rekommendationen Àr ÀndÄ att de handdiskas för bÀsta hÄllbarhet.

Vilket material Àr bÀst?

Det beror pÄ vilka egenskaper du söker. GjutjÀrn och kolstÄl ger bÀst stekyta, men stekpannor med keramisk ytbehandling eller annan nonstick innebÀr mindre arbete och underhÄll.

Hur vet jag om stekpannan kan anvÀndas i ugnen?

Du bör lÀsa informationsbladet du fÄr med nÀr du köper stekpannan. Men generell brukar stekpannor som Àr tillverkade helt i metall tÄla ugn, medan stekpannor med trÀ- eller plasthandtag inte ska anvÀndas i ugn.

Vilka redskap kan jag anvÀnda till min stekpanna?

I en stekpanna av gjutjÀrn kan du med fördel anvÀnda redskap i metall. Stekpannor med teflon ska endast anvÀndas med redskap i plast eller trÀ eftersom teflonet inte fÄr repas.

Nyheter och tips till köket

LÀs de senaste nyheterna och de bÀsta tipsen till köket

SÄ fÄr du din stekpanna att hÄlla lÀngre

Tar du vÀl hand om din stekpanna och rengör den pÄ rÀtt sÀtt kommer den att hÄlla i mÄnga Är framöver. Hur du ska rengöra och underhÄlla den pÄ rÀtt sÀtt beror pÄ vilket material stekpannan Àr tillverkad i, och minst underhÄll Àr det absolut med stekpannor tillverkade i rostfritt stÄl med teflonbelÀggning.

En stekpanna med en teflonbelÀggning Àr mycket enkel att rengöra eftersom nÀstan ingenting fastnar i den. Du kan diska dem i maskin, men för bÀsta hÄllbarhet bör du diska dem för hand. Diska den med varmt vatten och diskmedel för bÀsta resultat. Var dock noggrann med att inte repa teflonbelÀggnigen eftersom den dÄ blir förstörd.

Du ska ocksÄ vara noggrann med vilka verktyg du anvÀnder, anvÀnds endast stekspade i plast eller trÀ och aldrig metall. Om teflonen skadas och börjar slÀppa mÄste du slÀnga stekpannan eftersom teflonet kan vara giftigt om du fÄr i dig det genom maten. Men sÄ lÀnge du ser till att den inte repar sig Àr det ingen fara.

En stekpanna i gjutjÀrn kommer att hÄlla hela din livstid, och kanske Àven dina barns livstid om du tar hand om den pÄ ett bra sÀtt. Din gjutjÀrnspanna behöver lite omsorg och kÀrlek, men det Àr det absolut vÀrt. Efter anvÀndning ska den endast handdiskas med hett vatten, aldrig i maskin och aldrig med diskmedel eftersom det torkar ut gjutjÀrnet. Se till att du torkar av den ordentligt, du kan med fördel torka den genom att stÀlla en pÄ lÄg vÀrme pÄ spisen en stund. Med jÀmna mellan rum bör du ocksÄ olja in den och lÄta oljan brÀnna in i pannan.

StÀll inte in din gjutjÀrnspanna i skÄpet medan den fortfarande Àr blöt eftersom en dÄ kommer att rosta. Skulle olyckan ÀndÄ vara framme gÄr det att fÄ bort rost med stÄlull, sÄ slÀng aldrig en gjutjÀrnspanna bara för att den har blivit rostig. Vilken stekpanna du bör vÀlja beror pÄ dina preferenser. Vill du att den ska krÀva sÄ lite underhÄll som möjligt kan en stekpanna med teflon eller annan belÀggning vara det bÀsta alternativet. Vill du dÀremot kunna steka i riktigt höga temperaturer för att fÄ en bra stekyta och Àr beredd att lÀgga ner lite energi pÄ att ha en bra stekpanna med lÄng livstid Àr en gjutjÀrnspanna ett bra alternativ.

Eller sÄ vÀljer du helt enkelt vÄr testvinnare Scanpan CTX som Àr en kombination med det bÀsta frÄn flera vÀrldar.

Sammanfattning

I vÄr test pÄ olika stekpannor blev Scanpan CTX testvinnaren, tack vare att det Àr en innovativ produkt som anvÀnder sig att teknik som ingen annan stekpanna anvÀnder. Det Àr en stekpanna i rostfritt stÄl men med en speciell keramisk belÀggning, som gör att den skiljer sig frÄn andra keramiska stekpannor.

Den klarar mycket höga temperaturer och kan anvÀndas i ugn upp till 260 grader, nÄgot som mÄnga andra stekpannor inte klarar av. Den ger en mycket jÀmn vÀrmefördelning vilket gör det enkelt att laga mat, och endast mycket lite matfett behövs. Vi har Àven tittat pÄ gjutjÀrnspannor och teflonpannor. Bland gjutjÀrnspannorna utsÄg vi Skeppshult gjutjÀrnspanna med trÀhandtag eftersom den Àr vÀldigt bra att steka i samt att trÀhandtaget gör det enkelt att handskas med den utan att riskera att brÀnna sig. Vill du dÀremot ha en riktigt snygg gjutjÀrnspanna rekommenderar vi istÀllet Le Creusets stekpanna i olika fÀrger.

Föredrar du teflonpannor tycker vi att Jamie Oliver Premium SS Àr den allra bÀsta, men har du begrÀnsat med pengar Àr IKEA 356+ ett riktigt bra alternativ. Vi har ocksÄ tittat pÄ kolstÄlspannor som Àr ett bra och prisvÀrt alternativ till gjutjÀrnspannor, med liknande egenskaper. VÄr testvinnare i denna kategori blev De Buyer Lyonnaise Mineral B.

En bra stekpanna Àr en investering och kommer att hÄlla i mÄnga Är framöver om du tar hand om den vÀl.

BĂ€st i test

Scanpan

CTX

En keramiskt belagd stekpanna i rostfritt stÄl hyllas av stjÀrnkocken Tommy MyllymÀki. Scanpan CTX Àr en riktig testvinnare som ger jÀmn vÀrmefördelning.

Se pris