www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa stekpannan 2023

Stekpanna bäst i test 2023

En stekpanna är ett nödvändigt redskap i köket för att kunna laga god och ordentlig mat. Äter du mat hemma varje dag kommer du troligtvis att använda din stekpanna flera gånger i veckan och därför kan det vara värt att göra ett genomtänkt inköp. Det kan också vara bra att ha två eller kanske till och med tre stekpannor, eftersom du ibland vill steka två saker samtidigt men också för att det kan vara bra att ha olika storlekar.

Stekpannor finns i olika material och vilket material som är bäst råder det delade meningar om, du kommer få olika svar beroende på vem du frågar. Vilket som blir bäst för dig beror på vilka egenskaper du önskar hos en stekpanna och hur mycket pengar du har möjlighet att betala. Det går att hitta bra stekpannor i olika prisklasser, och en dyrare behöver inte alltid vara bättre. Men det är ändå värt att göra lite research och ta dig en tankeställare innan du köper din stekpanna så att du investerar i en du kan använda i många år framöver.

Vi har testat olika stekpannor och hittat olika favoriter i olika material och kategorier för att hjälpa dig hitta den som passar dig allra bäst.

1. Recension av Skeppshult Gjutsgärnspanna

En del matlagningsentusiaster och även miljömedvetna anser att stekpannor i gjutjärn är det allra bästa av flera olika anledningar och den bästa gjutjärnspannan tycker vi är Skeppshult gjutjärnspanna med trähandtag. 

Fördelen med en gjutjärnspanna är att du inte behöver oroa dig över att någon beläggning som är ohälsosam kan lossna och fastna i din mat. En gjutjärnspanna håller i princip hela din livstid om du tar hand om den på rätt sätt.

Gjuteriet som tillverkar gjutjärnsprodukter till Skeppshult är det enda gjuteriet som finns kvar i Skandinavien och är kända för att tillverka produkter i mycket god kvalitet. Flera moment i tillverkningen är ett hantverk och det krävs mycket kunskaper och erfarenheter för att få till en bra produkt.

Vi gillar denna gjutjärnspanna från Skeppshult med trähandtag extra mycket eftersom den är enklare att handskas med än en panna helt i gjutjärn där handtaget blir väldigt varmt. Dessutom är det väldigt snyggt med trähandtaget som bryter av från den svarta gjutjärnspannan.

Den här stekpannan klarar mycket höga temperaturer och är perfekt om du vill steka exempelvis en köttbit hårt för att få en riktigt fin och god stekyta. Stekpannan klarar av alla värmekällor, och kan användas på induktionshäll och till och med över öppen eld om du så önskar. Den bör dock inte användas i ugn eftersom handtaget då kan spricka. Vill du ha din Skeppshult i ugnen rekommenderar vi en med handtag i metall, tänk dock på att handtaget blir då mycket varmt, även vid användning på spisen.

Stekpannan är tung och kan kännas otymplig att handskas med i köket, men ger å andra sidan en väldigt jämnt fördelad värme vilket underlättar för dig vid matlagningen. För bästa resultat rekommenderas du att använda stekfett och att vänta tills pannan är riktigt varm innan du börjar steka.

Skeppshults stekpanna ska inte maskindiskas eftersom stekpannor i gjutjärn rostar av det. Helst ska du inte heller använda diskmedel utan endast diska av den i hett vatten. Stekpannan kommer förbehandlad med kravmärkt Rapsolja, och du bör också olja in den efter användning.

1. Bästa gjutgärnspannan

Skeppshult gjutjärnspanna med trähandtag är en rejäl stekpanna som ger en fin stekyta. Klarar mycket höga temperaturer och är tillverkad i Skandinavien.

2. Recension av Scanpan CTX

Den stekpanna vi tycker är allra bäst och blir vår testvinnare är Scanpan CTX, en stekpanna tillverkad i rostfritt stål med en keramisk beläggning. Den här keramiska stekpannan används och hyllas av stjärnkocken Tommy Myllymäki som bland annat har vunnit tävlingen Årets Kock, bara det säger en hel del om hur bra den här stekpannan är.

CTX står för Ceramic Titanium Extrem och är ett teknologiskt genombrott som kombinerar en stekpanna i rostfritt stål med en keramisk beläggning på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts, och som presterar bättre någon annan keramisk stekpanna. 

Det tar ett tag för stekpannan att bli varm, något längre än vad vi annars är vana vid men när det väl blivit varm håller den värmen mycket jämnt över hela pannan vilket gör det mycket enklare att lyckas få maten jämnt tillagad. Maten får en fin stekyta utan att den bränns.

Den keramiska beläggningen gör att endast mycket lite matfett behövs vid stekning för att maten inte ska fastna, något som gör det enklare att laga hälsosam mat. Tack vare nonstickbeläggningen är stekpannan också mycket enkel att hålla ren, eftersom ingenting bränns fast i den – ja om man inte är väldigt oförsiktig och glömmer att hålla koll på maten.

Scanpan CTX går att diska i diskmaskin men tillverkare rekommenderar ändå handdisk, eftersom det sliter mindre på den keramiska beläggningen och den kommer att hålla sig fräsch längre. Det finns också risk att din mat lättare kommer att brännas fast i stekpannan om du diskar den i maskin ofta eftersom det sliter på nonstickbeläggningen.

Eftersom stekpannan är tillverkad i rostfritt stål är den väldigt lätt, vilket också underlättar för dig vid matlagningen och du slipper oroa dig för att stekpannan ska vara för tung att lyfta, som det kan vara med gjutjärnspannor. Den fungerar på alla värmekällor, även induktionshäll.

Även handtaget är tillverkad i rostfritt stål, vilket gör att stekpannan tål att stå i ugn, den klarar temperatur i ugnen upp till 260 grader, vilket är väldigt högt och högre än så behövs sällan vid matlagning eller varmhållning i ugnen.

Stekpannan är relativt dyr, men sköter du den enligt de medföljande instruktionerna kommer stekpannan hålla under många år, dessutom har den också fem års garanti om du har skött den på rätt sätt.

Stekpannan finns i fyra olika storlekar, den minsta är 20 cm i diameter och den största är 32 cm i diameter.

2. Testvinnare

En keramiskt belagd stekpanna i rostfritt stål hyllas av stjärnkocken Tommy Myllymäki. Scanpan CTX är en riktig testvinnare som ger jämn värmefördelning.

3. Jamie Oliver Premium Stainless Steel

Många föredrar dock att steka med teflonpanna eftersom det är enklare att använda än en gjutjärnspanna och det är mindre risk att maten bränner fast. Den stekpannan med teflon som vi tycker är allra bästa är Jamie Oliver Premium Stainless Steel.

Jamie Oliver är en välkänd engelsk matlagare som nog de allra flesta känner till, och det här är en produkt ur hans sortiment han har tagit fram tillsammans med Tefal. Han har flera olika stekpannor men den här är, precis som namnet säger, en premiumvariant.

Stekpannan är tillverkad i rostfritt stål med ett ytskikt av teflon, vilket gör att i princip ingenting fastnar i stekpannan. Du behöver inte, om du inte vill för smakens skull, använda matfett när du steker.

Vad vi verkligen gillar med den här teflonpannan är ThermoSpot-funktionen som är en röd prick i mitten av pannan, som talar om för oss när den är tillräckligt varm för att börja steka i. När stekpannan är kall syns fläcken inte alls speciellt tydligt och vi blev lite oroliga först, men när den väl blev varm blev fläcken väldigt tydlig och det rådde ingen som helst tvekan om att den var redo.

Till skillnad från många andra rostfria stekpannor i teflon, även när vi har testat Jamie Olivers andra pannor, blir den här mycket jämn i sin värme och det är enkelt att steka i den. Det ultimata testet är alltid pannkakor, och våra pannkakor blir jämnt gyllenbruna och fina i denna stekpanna.

Stekpannan fungerar även på induktionshäll och du kan också ha stekpannan i ugnen för värmehållning av mat.

Det du behöver tänka på när du använder denna stekpanna med teflon är att inte använda redskap i metall eftersom det kan skada teflonet. Stekpannan går bra att diska i maskin, men teflonbeläggningen håller längre om du diskar den för hand. Och eftersom nästan ingenting fastnar på stekpannan är den mycket enkel att handdiska.

Stekpannan finns i tre olika storlekar, 24, 28 och 30 cm.

3. Bästa teflonpannan

Med ytskikt i teflon fastnar i princip ingenting i den här stekpannan. Jamie Oliver Premium Stainless Steel talar om när den är tillräckligt varm.

1. Le Creuset Gjursgärnspanna

Ibland vill man inte bara ha en funktionell stekpanna utan också en riktigt snygg och då faller helt klart vårt val på Le Creusets gjutjärnspanna med trähandtag. Den här stekpannan är både snygg och bra och du kommer bli glad av att använda den i köket, både för att den är snygg men också för att det är enkelt att steka maten med den.

Även det här är en stekpanna i gjutjärn men istället för att hela stekpannan ska vara svart och tråkig har den en yttre beläggning i olika färger, som är Le Creusets signatur på alla sina grytor och kärl. Den allra snyggaste tycker vi är färger Volcanic som absolut känns klassisk för just Le Creuset.

Stekpannan är tillverkad i gjutjärn med en ett ytskikt i emalj på insidan vilket gör den något enklare att använda än en vanlig gjutjärnspanna. Det kommer dock krävas en del matfett och det är enklare att saker bränner fast i denna än vad det är i en stekpanna med ett ytskikt av teflon.

Däremot blir pannan väldigt jämn i sin temperatur om du låter den hetta upp tillräckligt mycket, och den passar sig extremt bra för att steka råvaror som kräver mycket hög temperatur, exempelvis en köttbit.

Det vi gillar extra mycket med denna stekpanna är att den har väldigt höga kanter och fungerar nästan som en traktörpanna. Du kan därför enkelt göra exempelvis grytor och liknande i den, där du först vill steka på vissa råvaror ordentligt. Vad sägs som en god viltköttsgryta?

Tyvärr går inte stekpannan från Le Creuset att ha i ugnen på grund av sitt handtag i trä, eftersom det finns en risk att handtaget då spricker. Men handtaget är bekvämt och gör de lättare att flytta på den tunga gjutjärnsgrytan.

Alla stekpannor i gjutjärn bör handdiskas, så även denna.

Den här stekpannan är relativt dyr och även om den är väldigt bra finns det andra stekpannor som är bättre, men utseendet är för många en viktig faktor och på den punkten vinner definitivt den här.

4. Snyggaste stekpannan

Stekpannan för dig som har högra krav på både funktion och stil. Le Creusets gjutjärnspanna med trähandtag är en riktigt färgklick i köket.

Kan jag diska min stekpanna i diskmaskin?

En stekpanna i gjutjärn ska aldrig diskas i maskin, men övriga stekpannor går att diska i maskin. Rekommendationen är ändå att de handdiskas för bästa hållbarhet.

Vilket material är bäst?

Det beror på vilka egenskaper du söker. Gjutjärn och kolstål ger bäst stekyta, men stekpannor med keramisk ytbehandling eller annan nonstick innebär mindre arbete och underhåll.

Hur vet jag om stekpannan kan användas i ugnen?

Du bör läsa informationsbladet du får med när du köper stekpannan. Men generell brukar stekpannor som är tillverkade helt i metall tåla ugn, medan stekpannor med trä- eller plasthandtag inte ska användas i ugn.

Vilka redskap kan jag använda till min stekpanna?

I en stekpanna av gjutjärn kan du med fördel använda redskap i metall. Stekpannor med teflon ska endast användas med redskap i plast eller trä eftersom teflonet inte får repas.

Nyheter och tips till köket

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till köket

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
mathem logo png

Rabattkod

NY150KR

150 kr rabatt för nya kunder!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

köket matlagning
hemköp logo png

Rabattkod

HEMKÖP100

100 kr rabatt när du handlar för 700 kr!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

stekpanna test
kitchentime

Outlet

-70%

Här hittar du populära köksredskap.

Gäller så länge lagret räcker

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Att tänka på vid val av stekpanna – vilken är bäst i test stekpanna för dig?

I och med det breda utbud av stekpannor som finns att hitta på marknaden av köksprylar och produkter idag har du riktigt goda möjligheter att hitta en variant som uppfyller dina behov och önskemål. Det speciellt om du väljer att köpa stekpannor på nätet – där är utbudet i princip oändligt stort.

Oavsett om du vill ha en liten stekpanna, en stekpanna i gjutjärn, en stekpanna med ett visst mönster eller om du vill hitta bästa stekpannan utan teflon kommer du alltså kunna göra ett val som passar dig. En riktigt bra stekpanna kan uppfylla alla krav! Du kan även hitta mängder av stekpannor för induktionshäll, vilket ju blir ett allt vanligare alternativ till spis.

Så hittar du den bästa stekpannan

För att du ska hitta den bästa stekpannan för dig är det dock viktigt att du tänker på vissa saker inför ditt köp. Det för att den stekpanna du köper ska komma till sin fulla rätt för det du vill använda den till, och för den spis du vill använda den på. Beroende på önskat användningsområde är vissa egenskaper mer avgörande än andra.

Stekpannans botten och material

Några faktorer som framförallt är avgörande för hur bra en stekpanna faktiskt är – det såväl när det kommer till användning och hantering som hållbarhet – är dess botten och material. Bottnen bör vara av det tjockare slaget, och materialet kan med fördel vara av rostfritt stål. Det underlättar underhållet och ökar dess hållbarhet.

För att få bästa möjliga värmeöverföring och varmhållning ska du välja en stekpanna med en kärna av koppar eller aluminium. Värt att nämna är dock att en riktigt bra stekpanna kan användas till flera olika saker och fungera felfritt i många situationer. Materialet är dock framförallt viktigt för dess användningsområde.

Värmetåligt handtag

Om du vill kunna ställa in stekpannan i ugnen bör du välja en variant som är utformad med ett värmetåligt handtag. Det exempelvis då du vill kunna ställa in din stekpanna i ugnen för att ge dina grönsaker eller vegetariska biffar lite yta, eller för att få till den där perfekta stekgraden på köttet när det inte längre går att grilla. Där är en köttermometer också ett bra komplement!

Har du en stekpanna som tål ugnsvärme slipper du oroa dig för att du ska bränna dig sönder och samman när du ska ta ut stekpannan (värmehandske ska såklart användas ändå!), samtidigt som det inte finns en risk för att materialet försämras eller går sönder på grund av värmen. Ett flertal av de stekpannor bäst i test som vi tagit med här tål ugnsvärme.

Storlek

Det kan även vara bra att se över stekpannans storlek. Det inte bara för att den ska få plats i ditt hem och kök utan att vara i vägen eller kännas krånglig att använda. Utan det även för att du ska kunna tillaga det du önskar utan problem i stekpannan.

Mindre stekpannor är smidiga att hantera och förvara, och är perfekta då du exempelvis vill steka ett ägg, göra amerikanska pannkakor eller plättar, eller då du vill göra en mindre omelett. Större stekpannor är bra då de rymmer mer, och ger därmed rum för rejäla köttbitar, hamburgare, större grönsaksportioner, grytor, och så vidare.

Så får du din stekpanna att hålla längre

Tar du väl hand om din stekpanna och rengör den på rätt sätt kommer den att hålla i många år framöver. Hur du ska rengöra och underhålla den på rätt sätt beror på vilket material stekpannan är tillverkad i, och minst underhåll är det absolut med stekpannor tillverkade i rostfritt stål med teflonbeläggning.

Stekpannor med teflonbeläggning

En stekpanna med en teflonbeläggning är mycket enkel att rengöra eftersom nästan ingenting fastnar i den. Du kan diska dem i maskin, men för bästa hållbarhet bör du diska dem för hand. Diska den med varmt vatten och diskmedel för bästa resultat. Var dock noggrann med att inte repa teflonbeläggnigen eftersom den då blir förstörd.

Du ska också vara noggrann med vilka verktyg du använder, använd endast stekspade i plast eller trä och aldrig metall. Om teflonen skadas och börjar släppa måste du slänga stekpannan eftersom teflonet kan vara giftigt om du får i dig det genom maten. Men så länge du ser till att den inte repar sig är det ingen fara.

Stekpannor i gjutjärn

En stekpanna i gjutjärn kommer att hålla hela din livstid, och kanske även dina barns livstid om du tar hand om den på ett bra sätt. Din gjutjärnspanna behöver lite omsorg och kärlek, men det är det absolut värt. Efter användning ska den endast handdiskas med hett vatten, aldrig i maskin och aldrig med diskmedel eftersom det torkar ut gjutjärnet. Se till att du torkar av den ordentligt, du kan med fördel torka den genom att ställa en på låg värme på spisen en stund. Med jämna mellan rum bör du också olja in den och låta oljan bränna in i pannan.

Ställ inte in din gjutjärnspanna i skåpet medan den fortfarande är blöt eftersom en då kommer att rosta. Skulle olyckan ändå vara framme går det att få bort rost med stålull, så släng aldrig en gjutjärnspanna bara för att den har blivit rostig. Vilken stekpanna du bör välja beror på dina preferenser. Vill du att den ska kräva så lite underhåll som möjligt kan en stekpanna med teflon eller annan beläggning vara det bästa alternativet. Vill du däremot kunna steka i riktigt höga temperaturer för att få en bra stekyta och är beredd att lägga ner lite energi på att ha en bra stekpanna med lång livstid är en gjutjärnspanna ett bra alternativ.

Eller så väljer du helt enkelt vår testvinnare Scanpan CTX som är en kombination med det bästa från flera världar.

Sammanfattning

I vår test på olika stekpannor blev Scanpan CTX testvinnaren, tack vare att det är en innovativ produkt som använder sig att teknik som ingen annan stekpanna använder. Det är en stekpanna i rostfritt stål men med en speciell keramisk beläggning, som gör att den skiljer sig från andra keramiska stekpannor.

Den klarar mycket höga temperaturer och kan användas i ugn upp till 260 grader, något som många andra stekpannor inte klarar av. Den ger en mycket jämn värmefördelning vilket gör det enkelt att laga mat, och endast mycket lite matfett behövs. Vi har även tittat på gjutjärnspannor och teflonpannor. Bland gjutjärnspannorna utsåg vi Skeppshult gjutjärnspanna med trähandtag eftersom den är väldigt bra att steka i samt att trähandtaget gör det enkelt att handskas med den utan att riskera att bränna sig. Vill du däremot ha en riktigt snygg gjutjärnspanna rekommenderar vi istället Le Creusets stekpanna i olika färger.

Föredrar du teflonpannor tycker vi att Jamie Oliver Premium SS är den allra bästa, men har du begränsat med pengar är IKEA 356+ ett riktigt bra alternativ. Vi har också tittat på kolstålspannor som är ett bra och prisvärt alternativ till gjutjärnspannor, med liknande egenskaper. Vår testvinnare i denna kategori blev De Buyer Lyonnaise Mineral B.

En bra stekpanna är en investering och kommer att hålla i många år framöver om du tar hand om den väl.

Bäst i test

En keramiskt belagd stekpanna i rostfritt stål hyllas av stjärnkocken Tommy Myllymäki. Scanpan CTX är en riktig testvinnare som ger jämn värmefördelning.