gjutjärnspanna

Tips för att steka i gjutjärnspanna

Många matentusiaster och kockar hävdar att det allra bästa att steka i är en gjutjärnspanna, och anledningen till det är faktiskt flera. Frågar du en kock varför du bör använda en gjutjärnspanna – och inte en annan variant av stekpanna – kommer du troligen få svaret att den är bra för att få till en riktigt hög temperatur. När man steker är det nämligen just den höga temperaturen du är ute efter, där du vill inte riskera att koka maten i stekpannan. Exempelvis kött är extra bra att steka i gjutjärn eftersom du får till en riktigt fin och god stekyta. Har du dessutom en stekpanna tillverkad helt i gjutjärn kan du ställa in den i ugnen för att låta köttbiten gå klart där. 

Fördelar med gjutjärn

Det finns även hälsofördelar med att använda en gjutjärnspanna. En hälsofördel är att du faktiskt får i dig lite extra järn om du tillagar maten i din stekpanna av gjutjärn, eftersom den avger en viss mängd järn. Järn är vitalt för kroppen och äter du exempelvis mycket vegetarisk mat kan det ibland vara svårt att få i sig tillräckligt med järn och då kan tillagning i en gjutjärnspanna ge ett litet tillskott. 

En annan hälsofördel, som främst är i jämförelse med att steka i en stekpanna med teflonbeläggning är att du inte behöver oroa dig över att få i dig giftiga ämnen. En teflonpanna som är hel ska inte vara några problem att använda, men blir det en skada i teflonet finns det en risk att det hamnar i din mat, och att få i sig teflon är absolut inte bra för kroppen. 

I teflonpannor ska du därför aldrig använda redskap av metall och många använder istället plast, men plast som används vid upphettning kan faktiskt också avge ämnen som inte är bra för kroppen. I en gjutjärnspanna kan du utan problem använda dig av redskap i metall. 

Rengör gjutjärnspannan på rätt sätt

Diska aldrig din gjutjärnspanna i diskmaskin eller med diskmedel eftersom det torkar ut järnet. Diska endast av den med hett vatten och olja gärna in den med vegetabilisk olja efter användning. För att din panna ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du tar hand om din stekpanna.

Ställ aldrig in en blöt eller fuktig gjutjärnspanna i skåpet eftersom den då kan rosta. Om din panna skulle rosta tar du bort rost med stålull och bränner sedan in den med olja på nytt. Har du inte hunnit köpa en gjutjärnspanna än? Läs vår recension där vi går igenom den bästa stekpannan 2021.

Nyheter

Följ oss

Nyheter