www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa skärbrädan i plast 2023

Bäst i test skärbräda i plast 2023

En plastskärbräda är, precis som namnet utlovar, en skärbräda tillverkad av plast. Tack vare dess material är sådana skärbrädor ofta väldigt smidiga, mångsidiga och lätthanterliga, inte minst då de är enkla att diska och ofta tar rätt lite plats. De är även hygieniska och mycket prisvärda!

Att ha en bra och användarvänlig skärbräda i köket kommer underlätta otroligt mycket. Därför är det något som alla borde ha i sitt kök. Det oavsett kunskap och erfarenhet av, samt intresse för matlagning.

Däremot kan det vara väldigt stor skillnad från en plastskärbräda till en annan – somliga är av väldigt låg kvalité och bör därmed bytas ut rätt ofta, medan andra är av väldigt hög kvalité och håller sig bra och fräscha länge. 

Det gäller att investera i en kvalitativ, stadig och hållbar skärbräda i plast för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt. Men vilken plastskärbräda är egentligen bäst? Det ska vi gå igenom här idag! Ta del av vår köpguide om bästa skärbräda i plast för att hitta din nya favorit.

Hitta bästa skärbräda i plast

Det är som sagt inte helt lätt att veta vilken skärbräda man ska köpa och vilken som är värd att investera i. Detta gäller såväl för skärbrädor i plast som för skärbrädor i trä och andra material. Bra och välfungerande skärbrädor i plast kan dock vara lite extra svåra att hitta i och med att kvalitén kan skilja sig väldigt mycket åt.

Idag finns det en uppsjö av olika plastskärbrädor att välja mellan på marknaden, något som i sin tur ökar chanserna för dig att hitta den bästa varianten baserat på det du efterfrågar. De kan vara stora som små, tunna som tjocka, billiga som dyra. De finns även i flera olika former, färger och kvalité, något som i sin tur påverkar användning och hållbarhet.

Det finns helt enkelt något som kan passa alla – det gäller bara att du ska hitta rätt! I den här texten får ni ta del av vårt skärbräda i plast test, där vi har samlat de bästa plastskärbrädorna på marknaden i olika kategorier. Vår förhoppning är att vår köpguide ska underlätta för dig då just du vill hitta den bästa skärbrädan i plast.

1. Recension av Joseph Joseph Index+ Advanced box

Att ha en skärbräda i plast är bra, men att ha flera plastskärbrädor är ännu bättre! Med tanke på att materialet lätt slits ut och blir repigt innebär det också att skärbrädan inte är särskilt trivsam eller fräsch att använda till slut – det sliter på dina knivar och så samlas mängder av bakterier.

Har du då flera olika skärbrädor kan du variera mellan dessa, samt använda en skärbräda för en viss typ av råvara. Det både ökar livslängden och håller dem fräscha, trivsamma och bra längre. Därmed är detta kit från Joseph Joseph perfekt, speciellt för dig som lagar mycket mat!

Här får du hela 4 olika plastskärbrädor i olika färger, där var och en även är utmärkt med en symbol. På så sätt är det enkelt att hålla reda på vilken variant som ska användas till vilken råvara. Skärbrädorna har non-slip fötter och vinklad kant. Behållaren har glidsäker botten och inbyggd flärpfördelning. Stadigt, smart, lätthanterligt och tryggt.

  Specifikationer

   • Finns i tre utföranden: Mini, Regular och Large
   • Fyra skärbrädor: grönsaker (grön), fisk (blå), rått kött (röd), tillagad mat (vit)
   • Tålig yta, skonsam mot knivar

  Kolla Priset

1. 4-i-1

Ett mycket prisvärt kit med 4 olika plastskärbrädor från Joseph Joseph. Varje skärbräda är anpassad för en viss typ av råvaror för smidig och säker hantering. Så smart!

2. Recension av Global G-1005 Skärbräda stor

För dig som uppskattar kvalité och hållbarhet kommer Global G-1005 skärbräda vara ett perfekt val. Trots att just den här modellen kommer i en något större modell upplevs den som väldigt smidig och lätt att hantera.

Det inte minst på grund av dess material av livsmedelsklassad LD-PE-plast. Det är en speciell typ av plast som är väldigt slitstark och tålig – det krävs mycket för att den ska bli repig. Med andra ord kommer skärbrädan vara lättare att rengöra samtidigt som den är mer skonsam mot knivarna.

Materialet suger inte heller åt sig någon lukt, vilket även det bidrar till att den håller sig fräsch längre. Skärbrädan kan diskas i maskin!

Ytterligare smarta egenskaper är dess praktiska handtag och skåror längs kanterna. Skärbrädan är enkel och behaglig att använda samtidigt som vatten och saft varken är i vägen eller rinner av och kladdar. Bra storlek, rejäl utformning och bra pris för dess kvalité! Frågar du oss har denna skärbräda i plast allt du vill ha, därav bäst i test.

  Specifikationer

   • Stilren skärbräda
   • Skonsam mot dina knivars egg
   • Tillverkad i livsmedelsklassad plast

  Kolla Priset

2. Proffsbrädan

Bäst i test skärbräda i plast är utan tvekan Global G-1005 skärbräda! Den är både snygg, slitstark och riktigt smidig att använda. Skonsam mot knivarna då den tål mycket, vilket i sin tur innebär lång hållbarhet. Lätt att rengöra och känns stabil vid användning.

3. Recension av Joseph Joseph Cut & Carve Plus

Cut & Crave är en lyxig och exklusiv skärbräda i plast från Joseph Joseph. Den här modellen håller riktigt hög kvalité och är utformad för att underlätta maximalt i köket. Tack vare höga kanter får du ett fast grepp om dina råvaror, medan de praktiska små piggarna i mitten samlar upp vatten och safter på bästa möjliga sätt.

Denna skärbräda är med andra ord riktigt behändig att använda såväl som hantera då den är stadig och trygg i alla lägen. Med den halksäkra undersidan och gummilister runt kanten såväl ligger den som står på sin plats. Den här funkar lika bra för experter som för nybörjare i köket. Trots högt pris är den väldigt prisvärd.

  Specifikationer

   • Längd: 38 cm
   • Bredd: 30 cm
   • Höjd: 2.5 cm

  Kolla Priset

3. Lyxvarianten

En exklusiv variant av skärbräda i plast från Joseph Joseph. Tack vare höga kanter och små piggar i mitten är den otroligt stabil och lätthanterlig oavsett matlagning. Riktigt bra!

4. Recension av DaloPlast Skärbräda Natur

Vill du investera i en otroligt billig men samtidigt välgjord skärbräda i plast? Då kan vi rekommendera den här modellen från DaloLindén. Deras Daloplast skärbräda Natur på 25cm är både lätthanterlig, smidig och trygg att använda.

Skärbrädan är tillverkad i Sverige, där fokus ligger på hållbarhet och funktion något som verkligen märks! Den är både liten och nätt vilket gör den mycket behändig och underlättar användning i alla lägen. Dess material är av PP-plast som är mycket hygienisk då det varken absorberar lukt eller ger ifrån sig smaker. Den kan dessutom diskas i maskin.

För dess pris får du alltså en mycket bra skärbräda som kan användas till det mesta. Här kan du också köpa fler utan problem! Trots att det är något tunna känns de välgjorda och hållbara. Tack vare att de är återvinningsbara behöver du inte heller ha dåligt samvete när du byter ut den. Välj mellan flera olika färger och storlekar efter det som passar dig.

  Specifikationer

   • Längd: 29 cm
   • Bredd: 19 cm
   • Höjd : 1 cm

  Kolla Priset

4. Den pålitliga skärbrädan

En riktigt billig budgetfavorit är Daloplast Skärbräda Natur på 25cm. Nätt och smidig för behändig användning oavsett råvaror. PP-plast som håller sig fräscht utan att absorbera lukt. Tunn och smidig!

Skärbräda i plast eller skärbräda i trä?

Såväl skärbrädor i plast som skärbrädor i trä besitter olika egenskaper som har sina för- och nackdelar. Däremot är både plast och trä de två alternativen som är absolut bäst när det kommer till material för skärbrädor.

Generellt skulle man dock kunna säga att en skärbräda i plast är det bättre alternativet då du vill köpa en billig variant som möjliggör snabb, effektiv och enkel användning samtidigt som det är smidigt att göra rent. Livslängden är dock begränsad - det finns risk för bakterier och att dina knivar slits ut av reporna om en plastskärbräda används för länge.

Skärbrädor i trä är det bättre alternativet om du vill investera i en rejäl skärbräda som håller länge, tål mycket och som är skonsam mot dina knivar. De är också snygga och kan användas till det mesta. Däremot är träskärbrädor ofta både dyrare, klumpigare och svårare att hantera, och det krävs ordentlig rengöring för att de ska hålla sig fräscha.

En stor fördel med just träskärbrädor är dock att de kan underhållas och därmed få ökad livslängd. Genom att slipa ner ytan tar man inte bara bort bakterier och smuts som bildats, utan man får även till en jämnare yta som ger bättre resultat.

Är det nödvändigt att köpa flera plastskärbrädor?

Vi skulle utan tvekan säga att det är nödvändigt att investera i flera olika varianter av skärbrädor, inte minst om du arbetar ofta och mycket i köket. Detta beror främst på att en skärbräda i plast kan bli repig och sliten rätt snabbt, vilket i sin tur innebär sämre prestation och hygien.

Har du flera olika plastskärbrädor i olika storlekar och former kommer de inte bara hålla sig fina och fräscha längre, utan då har du även möjligheten att anpassa valet av skärbräda efter önskat användningsområde. I och med att de är så pass billiga är det ofta inte heller ett problem att köpa fler!

Nyheter och tips till köket

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till köket

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
mathem logo png

Rabattkod

NY150KR

150 kr rabatt för nya kunder!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

köket matlagning
hemköp logo png

Rabattkod

HEMKÖP100

100 kr rabatt när du handlar för 700 kr!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

stekpanna test
kitchentime

Outlet

-70%

Här hittar du populära köksredskap.

Gäller så länge lagret räcker

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Att tänka på vid köp av skärbräda i plast

Det finns ingen tvekan om att en skärbräda i plast är något som vi alla kan få användning av i köket – de är lätta och behändiga att använda, de är enkla att diska och hålla rent, de är billiga, och så är de mycket mångsidiga i sin användning.

Alla olika modeller har dock varierande egenskaper som kan passa olika bra för olika personer, olika kök och olika tillfällen. Så hur hittar jag den skärbräda i plast som passar mig och mina behov bäst? Nedan går vi igenom några punkter som är bra att tänka på du då ska köpa en plastskärbräda:

Rengöra skärbräda i plast

Trots att en av de absolut främsta egenskaperna hos de flesta plastskärbrädorna är smidig rengöring så kan de olika varianterna skilja sig åt i form av vad de tål och mår bäst av. Somliga plastskärbrädor kan utan problem diskas i maskin, medan andra kräver en del underhåll och varsamhet för att de ska hålla sig bra.

Beroende på hur du ställer dig till frågan om rengöring kan olika skärbrädor i plast passa olika bra. Är det okej om du behöver diska skärbrädan för hand med diskmedel och vatten, eller ska den enkelt kunna sättas in för rengöring i diskmaskinen?

Plastskärbräda – Kvalité och hållbarhet 

Det är ett välkänt faktum att skärbrädor i plast blir utslitna rätt snabbt, speciellt om de inte är särskilt tåliga från början. Ju mer du använder skärbrädan desto fler repor och skärmärken kommer de få, något som i sin tur påverkar både prestation och hygien – det är lätt att bakterier fastnar i dessa repor, och så kan det förstöra dina knivar. Använder du en skärbräda i plast är det alltså ännu viktigare att du tar hand om och slipar dina knivar, samt att du förvarar dem tryggt och säkert i ett knivställ. Här listar vi de bästa knivställen!

Vid köp av plastskärbräda är det alltså även nödvändigt att se över dess material för att få en känsla för hållbarhet och slittålighet. Somliga skärbrädor slits väldigt snabbt, medan andra kan hålla bättre.

Pris på plastskärbrädor

Idag finns det väldigt många plastskärbrädor som både är billiga och bra. Däremot är det väldigt billiga varianterna ofta lite sämre än de som kostar lite mer, vilket i sin tur gör stor skillnad för både användarvänlighet, hantering och hållbarhet.

Köper du en väldigt billig skärbräda är sannolikheten rätt stor att du kommer få byta ut den rätt ofta, medan en lite dyrare variant kan hålla längre. Tänk dock på att en skärbräda i plast i regel bör bytas ut en till ett per gånger om året.

Design av plastskärbräda

För att din plastskärbräda ska kännas så effektiv, smidig och lätthanterlig som möjligt är det även viktigt att designen är rätt. Skärbrädor med handtag och inbyggda avrinningshål är att föredra, oavsett skärbrädans storlek och form.

Tänk dock på att anpassa såväl storlek som form efter önskad användning – en stor skärbräda är bra om du vill skära stora saker som bröd, kött och stora frukter, medan en mindre variant är bra för små grönsaker och ostar. Stora skärbrädor är dock ofta lite klumpigare, så att även ha tillgång till en mindre modell för snabb hantering är smart.

Fler är bättre än en plastskärbräda

Det som ofta kan ställa till det lite med just skärbrädor i plast är att de, som vi tidigare nämnt, ofta slits ut rätt snabbt. Detta speciellt om skärbrädan är tunn eller är utformad i ett material som lätt blir repigt.

För att hålla skärbrädan bra, fräsch och trygg är det alltså nödvändigt att byta ut den då och då – ju snabbare den slits ut desto tidigare bör du byta ut den. Att ha en skärbräda för olika råvaror är också ett tips, där du exempelvis har en för kött, en för fisk, en för frukt och grönt, och så en för lite allt möjligt. En skärbräda i plast kan alltid komma till användning!

Sammanfattning skärbrädor i plast

Skärbrädor i plast är något som alla bör ha i sina kök, oavsett kunskap, erfarenhet och intresse för matlagning! Tack vare att de är tillverkade i plast är en sådan skärbräda både smidig, lätthanterlig och effektiv, där du kan snabbt och enkelt kan använda den till det mesta. Oavsett om du ska skära frukt och grönt, olika vegetariska ingredienser, kyckling, kött, bröd eller annat i matväg kan du använda en skärbräda i plast. Dessutom är de billiga och finns i mängder av olika modeller.

Det som man däremot måste tänka lite extra på vid användning av en skärbräda i plast är att de kan slitas ut rätt fort. Har du inte flera olika plastskärbrädor är det alltså nödvändigt att byta ut den med jämna mellanrum, det för att den ska hålla sig fräsch och fin utan risk för bakterier och repor som skadar knivarna.

Vi har samlat de bästa skärbrädorna i plast i olika kategorier för att underlätta för dig då du vill hitta bästa skärbrädan i plast. Det finns något för alla, det gäller bara att du ska hitta en favorit baserat på dina behov och önskemål. Vi hoppas att vår guide med rekommendationer, tips och råd kan hjälpa dig på vägen!

Bäst i test

Bäst i test skärbräda i plast är utan tvekan Global G-1005 skärbräda! Den är både snygg, slitstark och riktigt smidig att använda. Skonsam mot knivarna då den tål mycket, vilket i sin tur innebär lång hållbarhet. Lätt att rengöra och känns stabil vid användning.