skärbräda trä

Så slipar du dina köksknivar

Även om det kan låta otroligt så är det faktiskt störst risk att du skär dig på en slö kniv. Med en vass kniv som är slipad behöver du ta i mindre och det är mindre risk att du slinter med kniven, se därför till att slipa din kökskniv regelbundet. 

Slipa knivar på egen hand

Ett enkelt alternativ är förstås att lämna in dina knivar på slipning, men för många blir det ett stort projekt som kanske inte blir av så ofta som det borde bli på grund av att man inte vet vart man ska lämna in dem eller avsaknad av tid. Ett bättre alternativ kan då vara att slipa dina knivar på egen hand, och med rätt verktyg och metod är det faktiskt inte speciellt svårt. 

Du kan slipa dina knivar själv med tre olika metoder: 

  • Bryna med brynstål
  • Slipa med slipsten 
  • Slipa med knivslip

Bryna med brynstål

Att bryna din kökskniv med brynstål kan egentligen nästan ses som underhåll som du gör mellan de riktiga slipningarna eftersom slipeffekten inte blir speciellt stor. Men det är ändå effektivt, och framför allt är det väldigt enkelt och kostnadseffektivt. 

Ett brynstål känner nog de flesta igen, det ser ut som en lång pinne i stål med ett handtag. Det finns tre olika typer av bryne, stål, keramik och diamant. Ett bryne i stål klarar inte av speciellt hård metall och har du exempelvis Globalknivar kommer effekten inte ens märkas av. Ett keramikbryne och diamantbryne är däremot hårdare och klarar även av hårdare japanska knivar. 

Bäst i test

Storfavoriten Global är även vår bäst i testvinnare! Global G-2 är en kockkniv av högsta klass, som trots det är otroligt prisvärd.

Slipa med slipsten

För att slipa kökskniv hemma är det här en bra metod då det ger en stor effekt. Det kräver lite mer tålamod och noggrannhet än ett brynstål för att få ett bra resultat. Det är viktigt att du inte slarvar eftersom kniven då kan bli ojämn och faktiskt sämre än vad den var innan. 

Slipstenar finns i tre olika grovlekar och den grövsta kan du använda för att få bort hack i eggen. Den medelfina slipstenen är allra bäst och slipar bra och gör kniven vass igen. Den finast slipstenen används mest för att polera kniven och ta bort repor. 

För att slipa med slipsten krävs det viss teknik, ta det försiktigt och slipa lite i taget för att inte riskera att förstöra din kniv. 

Slipa med knivslip

Att slipa knivar med en knivslip är det absolut enklaste och snabbaste sättet att få vassa knivar där hemma, men det är också en omdebatterad metod och en del experter hävdar att det snarare förstör knivarna. Det är ändå en populär metod som gör många hemmakockar nöjda. 

En knivslip, eller en rullslip som det också kallas för är som en liten pryl med en skåra i, i den skåran stoppar du in kniven och drar sedan kniven fram och tillbaka. Upprepa tills att du fått önskar resultat på din kniv. 

Även här är det viktigt att du använder en slip som passar för det material din kniv är gjort av. Ska du slipa kökskniv av hårdare stål, exempelvis en japansk kniv kommer du behöver en bättre variant av knivslip än om du har en europeisk kniv som vanligtvis är tillverkad i mycket mjukare stål. 

En knivslip är ofta relativt billig och ger ett tillräckligt bra resultat för de allra flesta. Förvarar du dina knivar i ett knivställ kommer ditt slipande ge mer hållbara resultat där knivarna hålls både fina, fräscha och vassa väldigt mycket längre. Där står det också tryggt och säkert.

Nyheter

Följ oss

Nyheter