vinglas

Så serverar du perfekt vin

Ett gott glas vin är något som verkligen kan lyfta en måltid eller förgylla en trevlig kväll tillsammans med vänner lite extra. Men för att ett vin faktiskt ska vara gott finns det några saker att tänka på, bland annat i vilka glas de serveras, vilken temperatur vinet har och vilket vin du serverar till vilken mat. 

Servera vin med perfekt temperatur

Rött vin bör inte serveras kylt, men däremot ska det inte heller vara rumstempererat så som vi ofta brukar dricka det. Godast blir det om det serveras vid 16–18 grader, och för att uppnå det kan du ställa in vinet i kylskåp i cirka 30 minuter innan servering. 

Vitt vin och mousserande vin däremot bör absolut serveras kylt. Antingen kan du lägga in det i kylskåpet i god tid före servering eller så kan du helt enkelt förvara det i en vinkyl för att se till så att du alltid har perfekt tempererat vin att servera när andan faller på.

Bäst i test

Cavin Polar

Collection 50

Vill du investera i en vinkyl där du får plats med upp till 29 vinflaskor? Kolla in vår bäst i test vinnare av vinkyl från Cavin Polar Collection. Anpassningsbar, riktigt gedigen och mycket prisvärd.

Se pris

Hitta rätt glas

Vilka glas vi väljer att servera vinet i kommer faktiskt också att påverka smaken. Rött vin bör serveras ur glas med relativ bred och stor kupa, då kommer smakerna fram allra bäst. Vitt vin däremot bör serveras ur ett minde glas och det är för att vinet kommer att hållas kylt bättre under en längre tid då. 

Mousserande vin eller champagne serveras vanligtvis i flöjtglas nu förtiden, ett långt och smalt glas. Tidigare var det vanligt med coupemodell, men dessa är inte lika vanliga längre då lukten av champagnen inte riktigt gör sig rättvis med de glasen. 

Alla vinglas ska ha en fot så att du slipper hålla i själva kupan och värma upp vinet. 

Nyheter

Följ oss