vinglas

Så serverar du perfekt vin

Ett gott glas vin är något som verkligen kan lyfta en måltid eller förgylla en trevlig kväll tillsammans med vänner lite extra. Men för att ett vin faktiskt ska vara gott finns det några saker att tänka på, bland annat i vilka glas de serveras, vilken temperatur vinet har och vilket vin du serverar till vilken mat. 

Servera vin med perfekt temperatur

Rött vin bör inte serveras kylt, men däremot ska det inte heller vara rumstempererat så som vi ofta brukar dricka det. Godast blir det om det serveras vid 16–18 grader, och för att uppnå det kan du ställa in vinet i kylskåp i cirka 30 minuter innan servering. 

Vitt vin och mousserande vin däremot bör absolut serveras kylt. Antingen kan du lägga in det i kylskåpet i god tid före servering eller så kan du helt enkelt förvara det i en vinkyl för att se till så att du alltid har perfekt tempererat vin att servera när andan faller på.

Vinkyl

En vinkyl kan göra sig lika bra inne i hemmet som på din uteplats, i trädgården eller i uteköket. Det gäller bara att du väljer rätt modell för önskad användning. Om du exempelvis har en mamma som älskar att dricka vin, och gärna har dem kylda till perfektion, kan en vinkyl vara en helt perfekt morsdags present.

Bäst i test

Är du på jakt efter ett riktigt lyxigt vinkylskåp? I det moderna Caso WineComfort 66 kan du förvara upp till 66 vinflaskor fördelade på 2 temperaturzoner. Elegant är det också! 

Hitta rätt glas

Vilka glas vi väljer att servera vinet i kommer faktiskt också att påverka smaken. Rött vin bör serveras ur glas med relativ bred och stor kupa, då kommer smakerna fram allra bäst. Vitt vin däremot bör serveras ur ett minde glas och det är för att vinet kommer att hållas kylt bättre under en längre tid då. 

Mousserande vin eller champagne serveras vanligtvis i flöjtglas nu förtiden, ett långt och smalt glas. Tidigare var det vanligt med coupemodell, men dessa är inte lika vanliga längre då lukten av champagnen inte riktigt gör sig rättvis med de glasen. 

Alla vinglas ska ha en fot så att du slipper hålla i själva kupan och värma upp vinet. 

Nyheter

Följ oss

Nyheter