tandborstar

Så får du god munhälsa

Att ha god munhälsa är viktigt att flera anledningar, och har du någon gång haft problem med tänder eller tandkött vet du mycket väl hur frustrerande och plågsamt det är. Tandvärk är riktigt förödande och är inget man vill ha, men infektioner i tand och mun kan faktiskt ha negativ påverkan på hela kroppen, till och med hjärtat – något vi ofta glömmer. 

Håll tänderna rena

Det absolut viktigaste för en god munhälsa är att hålla tänder och tandkött rent och fritt bakterier. Eftersom vi äter flera gånger om dagen är det såklart omöjligt att inte få in smuts och bakterier i munnen. 

Bäst i test

Är du ett fan av praktiska såväl som smarta prylar kommer Oral B Genius x 20100S bli en stor favorit. Smart AI- teknologi ser till att borsten anpassar sig efter det just dina tänder är i behov av, så att du kan uppnå bästa möjliga resultat.

Du bör därför borsta tänder två gånger om dagen och du kan med fördel använda en eltandborste. En eltandborste är mycket mer effektiv än en vanlig tandborste och får oftast tänderna ännu renare. Använd en tandkräm med fluor när du borstar tänderna. 

Men det är också viktigt att du får rent mellan tänderna, där tandborsten inte kommer åt. För det behöver du tandtråd, och att använda det är minst lika viktigt som tandborstningen. Ibland kan även en mellanrumsborste vara till hjälp. 

Skölj inte munnen med vatten efter tandborstningen eftersom du då sköljer bort fluoret som skyddar tänderna. 

Undvik småätande och ät inte socker för ofta

För att tänderna ska må bra måste de också få vila, undvik därför att småäta. Låt tänderna vila minst två timmar mellan måltiderna och ät inte fler än fem gånger per dag. Undvik också att äta mycket socker, och speciellt i flytande form så som läsk och saft. Juice är okej, men allt för sura drycker kan även de vara dåligt för tänderna. Helst bör du inte äta socker och godsaker mer än en gång i veckan. 

Besök tandläkaren

En annan viktig punkt för god munhälsa är faktiskt att besöka tandläkaren regelbundet. Tandläkaren kan hjälpa dig att hålla tänderna rena och tar också bort tandsten som kan bidra till tandlossning. Det är bättre att upptäcka små hål tidigt när de är enkla att åtgärda. 

Nyheter

Följ oss

Nyheter