www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa elektriska tandborsten 2023

Elektriska tandborste bäst i test 2023

Eltandborste är en produkt som blir allt mer populär bland användare i olika åldrar. Det växande intresset för eltandborstar beror främst på att vi blir mer medvetna om hur vi kan gå tillväga för att ta hand om oss själva på bästa sätt. När det kommer till munhälsa och tandhygien är en elektrisk tandborste en riktig räddare i nöden.

Genom att investera i en elektrisk tandborste kan du snabbt och enkelt uppnå förbättrad munhygien och samtidigt få ett vitt, fint leende som både känns och ser fräscht ut. Denna typ av tandborste jobbar nämligen mer effektivt än manuella varianter, samtidigt som de är väldigt skonsamma och smidiga att använda. Precis som en robotdammsugare eller robotgräsklippare arbetar eltandborsten till större delen automatiskt. 

En eltandborste kan med andra ord göra gott för de flesta. Vill du få rena, fina och fräscha tänder på ett kick ska du kolla in vår bäst i testguide om bästa eltandborste. Utöver våra rekommendationer ger vi även tips och råd på saker som kan underlätta då du vill hitta din favorit!

1. Recension av Oral-B iO Series 9

Det finns ingen tvekan om att Oral B iO Series 9s är en av de mest exklusiva och lyxiga varianterna av eltandborste som finns på marknaden. Men, trots ett otroligt högt pris anser vi att den minst sagt kan vara värd en investering. Det framförallt för dig som fallit för eltandborstar och vill testa på en riktig värsting.

Här får du nämligen allt och lite till! Dess 3D Teeth Tracking- teknologi avlägsnar 100% mer plack än vanligt, vilket i kombination med tryckkontrollssystemet ser till att borsten arbetar effektivt men med lagom hårt tryck. 

Utöver det är tandborsten utformad med timerfunktion på 30 sekunder och smart LED-skärm som underlättar hantering och justering. Välj mellan de 7 olika rengöringslägena baserat på tillfälle och behov – borsten funkar för allt. Tänderna blir rena och fina direkt, och det känns både tryggt och lätt.

  Specifikationer

   • 7 smarta borstningslägen
   • Intelligent trycksensor
   • 3 timmar snabb laddning
   • 3D Brush tracking

  Kolla Priset

1. Lyxvarianten

Vår lyxvariant av eltandborste, även den från Oral B. Perfekt för dig som vill ha en exklusiv variant där användningen resulterar i perfekt rena, blänkande tänder. Så bra och så smidig!

3. Recension av Oral-B Genius X 20100S

Här har vi minst sagt en smart och genomtänkt eltandborste, återigen från storfavoriten Oral B. Denna modell, Genius X 20100S är enligt oss en av de absolut smarta, mest praktiska och välgjorda borstarna som finns på marknaden. Oavsett tidigare eltandborstvana kommer denna göra susen.

Tack vare en kombination av självtänkande AI- teknologi och rörelsesensorer kan borsten identifiera hur just du borstar dina tänder. På så sätt kan den hjälpa dig att hitta bästa möjliga borstning utifrån på dina behov, så att du uppnår önskade resultat snabbt men tryggt.

Den varnar om och visar var du borstar för hårt, och saktar även ner om du inte justerar ditt tryck så att du kan lära dig. Du slipper därmed även skador och problem. Välj mellan 6 olika program enligt önskemål och använd sen den skonsamma borsten. Utöver allt detta har borsten lång batteritid och kan anslutas med bluetooth. Dyr, men verkligen så bra!

  Specifikationer

   • Utrustad med artificiell intelligens
   • Individuell coachning
   • Visuell kontroll av anliggningstrycket

  Kolla Priset

2. De smarta alternativet

Är du ett fan av praktiska såväl som smarta prylar kommer Oral B Genius x 20100S bli en stor favorit. Smart AI- teknologi ser till att borsten anpassar sig efter det just dina tänder är i behov av, så att du kan uppnå bästa möjliga resultat.

4. Recension av Philips Protective Clean 4500

Som ett komplement till våra 4 favoriter från Oral B valde vi att ta med Philips ProtectiveClean 4500 som ett paltigt alternativ till eltandborste. Trots att denna variant kan kittlas och kännas något obehaglig i början är den värd en investering.

Det dels för att den jobbar mycket effektivt men samtidigt skonsamt, och dels då den är lätt att justera efter vana, behov och önskemål. Din munhälsa förbättras avsevärt och tänderna känns rena redan efter första användning. Plack och bakterier avlägsnas på ett kick tack vare de snabba men mjukt svepande rörelserna.

Dessutom är borsten trygg och trivsam att använda – välj mjuktstartsprogrammet för en behaglig start, och borsta sen som vanligt enligt behov. Tandborsten är även utformad med timer på 2 minuter, tryckvarning och lång batteritid. Snygg är den också!

  Specifikationer

   • Tar bort 7x mer plack
   • Inbyggd trycksensor
   • Få ett friskare tandkött

  Kolla Priset

3. De pålitliga alternativet

Perfekt balans mellan effektiv och skonsam användning av eltandborste. Trygg, lätthanterlig och mycket prisvärd.

5. Recension av Oral-B Pro Eltandborste 3200

Om du verkligen vill fynda på marknaden av eltandborstar kan vi rekommendera dig att kolla in vår vinnande budgetfavorit Oral B Pro 1 700. Denna variant av eltandborste från det världskända märket är både välgjord, genomtänkt och proffsig, men framförallt är den billig.

Trots ett lågt pris får du det mesta du kan efterfråga hos en bra eltandborste. Den kommer med en inbyggd timer på 30 sekunder, samt en trygg och behaglig trycksensor som ser till att du borstar lagom hårt utan att minska borstens effektivitet. På så sätt slipper du också oroa dig för tandköttskador samtidigt som du med säkerhet vet att plack och bakterier försvinner.

Den unika runda borsten är också perfekt vinklad och låter dig komma åt ordentligt överallt. Tänderna blir rena, vita och fräscha utan att du upplever minsta obehag. Du får med en laddare, ett handtag och ett borsthuvud vid köp.

  Specifikationer

   Denna produkt innehåller:

   • 1 tandborsthandtag
   • bas med förvaring för borstar
   • 1 borste

  Kolla Priset

4. Budgetalternativet

Är du på jakt efter en billig men välfungerande eltandborste bör du kolla in vår budgetvinnare Oral B Pro 1 700. Proffsig, lätt att använda och ger riktigt bra resultat.

Vilken eltandborste är bäst?

Beroende på vad just du är i behov av och vilka resultat du önskar kan olika eltandborstar passa olika bra – den modellen som är bäst för en person behöver inte vara bäst för en annan.

Om du däremot vill ha lite inspiration så kom vi fram till att vår bäst i test vinnare, det vill säga den eltandborste som anses vara bäst på marknaden, är Oral-B Pro 2000. Denna är mycket prisvärd, jobbar effektivt och smart, och ger riktigt bra resultat. Ta del av våra rekommendationer ovan om du vill få fler tips och råd kring eltandborstar.

Hur borstar jag tänderna med en eltandborste?

Att borsta tänderna med en eltandborste är både enkelt, smidigt och rätt bekvämt. Däremot kan det ta ett tag innan det att du vänjer dig vid känslan av borstandet, inte minst om du väljer en variant som vibrerar väldigt mycket.

Däremot är själva användandet i sig i princip likadant som när du borstar med en manuell borste. Skillnaden är att eltandborsten gör jobbet åt dig, vilket innebär att du varken måste trycka eller skrubba för att få effekt. Olika varianter är dock utformade på lite olika sätt, vilket innebär att användning och hantering kan skilja sig åt en aning.

Generellt gäller att eltandborsten är programmerad för att signalera om en viss borsttid i form av intervaller. Du ska då börja med att borsta varje tand längs med en tandrad (insida och utsida), för att sen byta till nästa när borsten låter.

Tänk på att flytta borsten mjukt och varsamt över tänderna, med ett rätt lätt grepp. Följ sen tandborstens instruktioner tills det att du borstat i två minuter. Se till att tandkrämen kommer på alla tänder, samt att du även borstar längs tandköttskanten, på tändernas ovansida och längst bak i munnen.

Rekommenderas eltandborstar av tandläkare?

Eltandborste är något som rekommenderas av de flesta tandläkare. Om inte för användning varje dag så åtminstone för användning då och då – de brukar se den typen av tandborste som ett tryggt och skonsamt alternativ för bra resultat. Dock kan detta variera beroende på vilken patient det gäller och vad denna har för behov.

För att vara på den säkra sidan, det vill säga för att få svar på om en eltandborste är såväl nödvändigt som passande för dig, rekommenderar vi att du rådfrågar din tandläkare innan användning. De kan då också ge tips på bra modeller som hjälper dig med det du behöver.

Hur länge håller batteriet en eltandborste?

Det beror rätt mycket på vilken eltandborste du väljer att investera i. Somliga kan användas i flera månader i streck innan batteriet måste laddas, medan andra tar slut efter ett par gånger.

Däremot kommer de flesta av dagens eltandborstar med en tillhörande laddstation, vilket innebär att du i princip när som helst kan ladda din tandborste för att sen kunna använda den då du önskar. Det är alltså sällan ett problem att batteriet tar slut.

Hur länge kan jag använda en och samma eltandborste?

Fördelen med eltandborstar är att du inte behöver slänga och byta ut hela tandborsten när borsthuvudet är färdiganvänt. Utan här krävs det bara att du slänger ditt gamla borsthuvud och byter ut det mot ett nytt, fräscht sådant.

Detta bör du göra ungefär var 3 månad, eller när du ser att borststråna spretar och att borstningen inte ger samma resultat. Spretar stråna för mycket jobbar borsten inte lika effektivt. Vissa eltandborstar påminner om när det är dags att byta!

Nyheter och tips till hemmet

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till hemmet

Aktuella Erbjudanden

middag under infravärme
lamp24 logo png

Rabattkod

SE22-UTE14

Lys upp utomhus! Få 14% rabatt på all belysning

Giltigt t.o.m. 31/8 2022

Varför ska jag använda en eltandborste?

När du borstar tänderna med en vanlig, manuell tandborste är det väldigt lätt hänt att du slarvar och borstar lite för snabbt. Det resulterar i att du inte kommer åt alla tänder, vilket i sin tur ökar risken för att drabbas av karies, tandsten och tandköttsinflammation. Dåligt borstade tänder kan också bli missfärgade och fläckiga.

Tänderna blir helt enkelt inte helt rena med en vanlig manuell tandborste. Och det är just där som en elektrisk tandborste kommer in i bilden likt en räddare i nöden! Tack vare dess automatiska inställning är en eltandborste otroligt effektiv, där den ser till att all smuts, alla fläckar och alla bakterier försvinner.

Samtidigt är det väldigt mycket enklare, mer bekvämt och även mer skonsamt att använda en eltandborste då den gör allt jobb åt dig på bästa möjliga sätt. Väljer du dessutom en elektrisk tandborste med inbyggd timer som säger åt dig när du har borstat tillräckligt. På så sätt riskerar du varken att borsta för lite eller för mycket.

Genom att investera i en eltandborste kan du alltså främja såväl din munhygien som din tandhälsa på både lång och kort sikt. Dina tänder blir rena, fina och fräscha, vilket i sin tur har en positiv inverkan på din mun och hur den mår. Det är viktigt att vi tar hand om våra tänder för att de ska orka vara med hela livet!

Så använder du en eltandborste

Att använda en elektrisk tandborste är verkligen inte svårt. Utan snarare tvärtom så är det otroligt enkelt och smidigt, och så går det rätt snabbt. Du behöver i princip inte göra något själv – tandborsten gör allt jobb åt dig!

Om du däremot känner dig osäker på hur tandborsten ska användas i början brukar de oftast medfölja en tydlig manual. Beroende på vilken eltandborste du ska använda kan hanteringen se något olika ut – borsttryck och tid kan variera beroende på tandborstens inställningar. Därför är det alltid bra att läsa igenom manualen för att se vad som gäller. 

Du kan även ta del av vår grundläggande steg- för- steg- guide nedan. Vi har sammanfattat hur du går tillväga för att använda en eltandborste på bästa möjliga sätt:

 • Börja med att ladda din tandborste.
 • Applicera sen din tandkräm på borsten.
 • Starta tandborsten på önskat program väl i munnen.
 • Flytta tandborsten från tand till tand med lugna, mjuka och skonsamma rörelser. Varje tand bör borstas i någon sekund innan du går vidare till nästa – tänk på att vinkla tandborsten uppåt för att komma åt extra noga längs tandköttskanten. Du behöver dock varken ta i eller skrubba, utan tandborsten gör jobbet.
 • När du är färdig med en tandrad, både insida och utsida, går du vidare till nästa. Anpassa borsttiden efter tandborstens timer, eller sätt en egen timer på ca 30 sekunder per tandrad.
 • Efter användning stänger du av och rengör borsten med vatten som vanligt.
 • Borsthuvudet bör bytas ut var tredje månad för optimalt resultat och komfort.

Jämför elektriska tandborstar

Trots att det finns mängder av olika elektriska tandborsten på marknaden idag är det inte alltid helt lätt att hitta den modell som passar en själv bäst. Olika eltandborstar är utformade på olika sätt, där såväl kvalité och design som funktioner och hantering kan variera. Det innebär då att olika tandborstar kan passa olika bra för olika personer.

För att du ska hitta den bästa elektriska tandborsten för dig är det alltså nödvändigt att jämföra eltandborstar. Just av den anledningen har vi satt ihop denna köpguide med hopp om att det kan underlätta och förenkla valet för dig, där du kan jämföra olika modeller och se vad som kan passa dina förutsättningar, behov och önskemål.

En viss person är kanske i stort behov av att ha en eltandborste med exempelvis timer och guide för borsttryck, medan en annan vill ha en variant som ger vitare tänder snabbt. det finns dock en eltandborste för alla, det gäller bara att hitta rätt! Ta hjälp av våra rekommendationer, tips och råd för att hitta bästa elektriska tandborsten för dig.

Sammanfattning

Oavsett vilken kvalité du har på dina tänder, hur de ser ut och vilket skick de är i kan en eltandborste vara en riktigt bra investering. Med denna är det inte bara mycket lättare och smidigare att borsta tänderna, utan tänderna blir också mycket renare och finare.

Elektriska tandborstar är nämligen mycket mer effektiva än manuella borstar, samtidigt som de är skonsamma mot tänderna – de möjliggör tandborstning på bästa möjliga sätt! Du slipper också göra jobbet själv, och så kan din tandborste se till att du borstar med lagom hårt tryck och tillräckligt länge. Varken för hårt eller mjukt, för snabbt eller långsamt. Likt en högtryckstvätt ”putsar” den bort allt smuts från tänderna och ser till att de håller sig rena, fläckfria och fina längre. 

Det är med andra ord en trygg och pålitlig borste som kan främja din munhälsa och förbättra dina tänder. Tack vare ett ökat intresse för elektriska tandborstar finns det en uppsjö av olika varianter på marknaden – välj mellan olika färger, former, storlekar, funktioner, inställningar och designs!

Bäst i test

Är du ett fan av praktiska såväl som smarta prylar kommer Oral B Genius x 20100S bli en stor favorit. Smart AI- teknologi ser till att borsten anpassar sig efter det just dina tänder är i behov av, så att du kan uppnå bästa möjliga resultat.

Premium