www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa högtryckstvätt 2023

Bäst i test högtryckstvätt 2023

För att tvätta stora områden, exempelvis husfasader, uteplatser eller utekök, stenplattor, fönster, bilar och trädgårdsmöbler kan en högtryckstvätt vara ett behövligt redskap. En högtryckstvätt går att använda för flera olika saker och kan därmed tillgodose olika behov och önskemål. Det är därmed en investering som både kan spara dig tid, pengar och energi. Den kan till och med användas för att städa upp och fixa i trädgården

Hur bra en högtryckstvätt är, och hur väl den passar just dig, beror dock på vad du vill få för resultat. Där är bland annat redskapets stråle avgörande, såväl som vattentrycket och hanteringen. Det kan med andra ord vara smart att läsa på lite om olika högtryckstvättar innan du gör ditt val och köper en. 

För att hjälpa dig hitta rätt har vi i detta test av högtryckstvättar samlat de 5 modeller som anses vara bäst på marknaden. Samtliga fungerar bra för hemmabruk, men vissa av dem kan även användas för tuffare uppdrag än så. Vi hoppas att vår bäst i test guide kan underlätta då du vill hitta den bästa högtryckstvätten för dig.

Recension om Kärcher K5 Smart Control Flex 

Här har vi en riktigt smart och praktisk högtryckstvätt från Kärcher. Till att börja med är denna modell utformad med en vattenkyld motorn, något som i sin tur bidrar till att tvätten K5 Premium Smart Control Flex går tyst samtidigt som den ger ett väldigt bra resultat.

Högtryckstvätten gör sig också riktigt bra då du ska tvätta medelstora till stora ytor, då är det rent ut sagt en perfekt högtryckstvätt. Det då den har en ytkapacitet på 40 m²/h, en hög motoreffekt på 2100 Watt och ett maxtryck på 145 bar – den arbetar med kraft och effektivitet för att göra det så enkelt som möjligt för dig. 

Trots det behöver du inte gå och släpa på en tung maskin. Denna väger “bara” 13,9 kg och är därmed en av de lättare högtryckstvättarna. Teleskophandtaget gör det enkelt att flytta maskinen samtidigt som den är smidig att förvara. Spolhandtaget har en LCD-skärm med knappar som möjliggör smidig justering av tryck och dos av rengöringsmedel.  

Sist men inte minst kan Kärcher K5 Premium Smart Control Flex anslutas via deras egna Home & Garden-app i telefonen. Appen kommer med praktiska tips för mer trygg användning. En smartare högtryckstvätt är svårare att hitta, därför utser vi Kärcher K5 Premium Smart Control Flex till den smartaste modellen i detta högtryckstvätt test.

  Specifikationer

   • Högtryckspistol, G 180 Q Smart Control
   • 3-i-1 Multi Jet
   • Slangvinda
   • Högtrycksslang, 10 m
   • Snabblänk på sidan

1. Smart högtryckstvätt

Detta är en mycket smart högtryckstvätt som arbetat tyst samtidigt som den erhåller en mycket hög prestanda. Tack vare dess praktiska utformning är just denna modell populär – smarta funktioner som bluetooth underlättar väldigt och gör det hela ännu lite smidigare. 

2. Recension om Nilfisk E 145.4–9 X-TRA 

Vill du ha möjligheten att på ett skonsamt men effektivt sätt rengöra olika känsliga ytor kan Nilfisk E 145.4–9 X-TRA vara den bästa högtryckstvätten för dig! Tack vare dess smidig funktioner och höga effektivitet slipper du svåra moment och krångel oavsett användning och situation. Att avlägsna svår smuts är med andra ord aldrig ett problem.

En av de främsta fördelar med just denna modell är den långa sladden som gör tvätten riktigt enkel. Sladden är hela 9m lång, vilket innebär att du får en otrolig räckvidd och rörelsefrihet hur du än väljer att använda tvätten. 

Utöver det är den utformad med en motor på 2100 Watt och ett maxtryck på 145 bar, samtidigt som redskapet i sig förbrukar 500 liter vatten per timme. Dessa egenskaper är i konkurrens med andra högtryckstvättar i samma prisklass, men tack vare sitt pris och sin ergonomiska sladd anser vi att just den här är bäst.

Vid köp får du med tre olika munstycken vilket i sig är ett plus. Överlag är detta en väldigt mångfunktionell och bra högtryckstvätt till ett mycket bra pris – kvalitén och hållbarheten är på  samma nivå som betydligt dyrare modeller. Därför har vi utsett Nilfisk E 145.4–9 X-TRA till vinnare av bäst i test högtryckstvätt!  

  Specifikationer

   • Kraftfull universalhögtryckstvätt med vertikal och ergonomisk design
   • Driftsäker metallpump och induktionsmotor
   • Automatisk start/stopp
   • Tryckjustering

2. Bäst i test högtryckstvätt

Tuffa jobb är inga problem för Nilfisk E 145.4–9 X-TRA. Det då detta är mycket effektiv högtryckstvätt som med dess långa sladd, smidiga funktioner och lätthanterliga design gör tvätten enkel oavsett situation. 

 

3. Recension om Bosch AdvanceAquatak 150 

Om du väljer att köpa Bosch AdvanceAquatak 150 får du en komplett, färdigmonterad högtryckstvätt med tre tillhörande munstycken. Bara där har du kommit lång väg! De olika munstyckena ser i sin tur till att du enkelt kan ta bort hård smuts för mångsidig rengöring. Med sin Quad-pumpteknik är dess effekt mycket kraftfull – rengöringen går på ett kick. 

Motorn har ett av de högre Watt-antalen i detta högtryckstvätt test, närmare bestämt på hela 2200 W! Maxtrycket är även det ett av de högre på 150 bar. Det betyder att högtryckstvätten är kraftig och effektiv, där den justerbara jetstrålen ger dig möjligheten att själv bestämma hur mycket kraft du vill använda. 

En något mer negativ aspekt är sladden endast 5 meter – det är av det kortaste slaget. Med denna kan det även vara svårt att komma åt vissa ytor. Överlag har vi dock fått ett positivt intryck av Bosch AdvanceAquatak 150. Den är bättre än de flesta högtryckstvättar på vissa områden, men också något sämre i andra. Vi är dock ändå nöjda för vad den ger.

3. Mest kraftfulla högtryckstvätten

Är du på jakt efter en mångsidig högtryckstvätt som erbjuder rejält med kraft och funktioner av hög kvalité kan vi rekommendera Bosch AdvanceAquatak 150. Denna kan användas dagligen och upplevs som väldigt bekväm då den funkar lika bra både stående och liggande. 

 

4. Recension om Husqvarna PW 253 

Är du ute efter en billig högtryckstvätt som trots ett lågt pris gör ett mycket bra jobb? Då kan Husqvarna PW 253 vara den bästa högtryckstvätten för dig. Så länge du inte är i behov av några extraordinära funktioner finns det inte särskilt mycket att klaga på här! I förhållande till priset är kvalitén otroligt bra – den är både kraftig, behaglig att använda och har en lång sladd.  

Motorn har en kraft på 1800 Watt och ett maxtryck på 135 bar. Trots att det inte är de bästa siffrorna på marknaden funkar ändå högtryckstvätten bra för att avlägsna medelhård smuts. Vill du kunna rengöra staket, stenplattor, utemöbler eller liknande kan du vara trygg med att denna modell gör ett bra jobb. 

Det finns däremot också ett par nackdelar att se till. Högtryckstvätten är ganska högljudd, samtidigt som slangen på 8 meter måste viras upp manuellt på slangvindan. Det kan också vara något svårt att förstå manualen om du aldrig har använt en högtryckstvätt innan. 

Men, i och med att Husqvarna PW 253 är en billig produkt som ändå erbjuder kvalité är vi nöjda. Vill du köpa en högtryckstvätt i budgetklassen är det här den bästa du kan hitta.

  Specifikationer

   • Spänning: 230V
   • Effekt: 1800W
   • Höjd: 84.5 cm
   • Bredd: 26.5 cm
   • Längd 27.5 cm

  Kolla Priset

4. Bästa budgetval

För dig som vill investera i en kraftig högtryckstvätt som samtidigt är lätt och väldigt prisvärd anser vi att PW 253 från Husqvarna kan vara ett optimalt alternativ. Baserat på dess generösa utbud av smarta funktioner och mångsidiga användning är detta vårt bästa budgetval. 

 

5. Recension om Kärcher K7 Smart Control Home

Här har vi vår bäst i test vinnare i premiumklassen. Precis som Kärcher K5 Premium Smart Control Flex kan denna variant av högtryckstvätt från Kärcher, deras K7 Smart Control Home, anslutas till deras app. Det tack vare tvättens praktisk bluetooth funktion som möjliggör trygg och smidig hantering direkt via din smartphone. 

Utöver det är tvätten praktiskt utformad med ett boost-läge som ger ännu kraftigare tvätt. Detta läge  innebär att du i 30 sekunder kan få 15 bar mer kraft, som i sin tur gör att du kan få bort den envisa smutsen som vägrar att släppa. Det funktionella 3-i-1-spolröret kan också ställas in i olika lägen; vanlig stråle, roterande stråle och applicering av rengöringsmedel. 

Modellen har den högsta motoreffekten och maxtrycket i det här högtryckstvätt testet. Dess 180 bar och 2800 Watt medgör dock också att denna högtryckstvätt säljs till något av det högsta priset. Däremot får du mycket värde för pengarna! Ett plus i kanten är att det medföljer ett terassmunstycke, samt att både teleskop- och spolhandtaget är väldigt behändigt. 

Kärcher K7 Smart Control Home är utmärkt för dig som behöver en stark högtryckstvätt som klarar av de mest tuffa områdena. Varmvattnet kommer upp i 60 grader och kan därför hantera olika sorters smuts, perfekt för mångsidig användning och för flera olika behov. Så bra!

  Specifikationer

   • Vattenkyld motor
   • Integrerat vattenfilter
   • Bluetooth-kompatibel

  Kolla Priset

5. Bästa högtryckstvätt i premiumklassen

Kärcher K7 Smart Control Home är en kraftfull högtryckstvätt, som baserat på ett flertal fördelar utnämns som bästa modell i premiumklassen. Den är lätt att använda, erbjuder ett antal smarta funktioner, och så känns den modern och snygg.

 

Kan alla använda en högtryckstvätt?

Ja, alla kan använda en högtryckstvätt. Men bara för det är det inte något som alla bör göra. Barn ska definitivt inte använda produkten, och har du inget behov av att använda en högtryckstvätt behöver inte heller du göra det. Det krävs att du har kraften att hålla emot och styra dess rengöring på ett säkert och tryggt sätt!

Hur mycket vatten går det åt vid användning av en högtryckstvätt?

Hur mycket vatten som går åt beror på vilken modell du använder. Vanligtvis går det dock åt mellan 400–600 liter per timme. Det kan låta mycket, men då måste du också tänka på att en vanlig dusch på tio minuter medför en förbrukning på ungefär 120 liter vatten. Det är med andra ord ändå ett ganska effektivt sätt att tvätta på.

Vad drivs högtryckstvättar av?

Som många andra utomhusmaskiner drivs en högtryckstvätt av el eller bensin. Självfallet är det mer miljövänligt att använda en eldriven högtryckstvätt. Men, med en bensindriven variant behöver du inte ha tillgång till elektricitet. Vi rekommenderar att investera i en eldriven högtryckstvätt med lång sladd så att du slipper byta eluttag samtidigt som du kan vara lite snällare mot miljön.

Vad ska jag tänka på vid köp av högtryckstvätt?

Det första du ska tänka på är vilka behov just du har. Samtidigt är det även viktigt att tänka på tillbehör, slangvinda, maxtryck, rengöringsmedelsstöd, drivmedel och vattenförbrukning, något som alla hör till dina behov och önskemål. Samtliga aspekter har betydelse för att du ska kunna hitta den bästa högtryckstvätten.

Nyheter och tips till hemmet & trädgården

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till hemmet & trädgården

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
proffsmagasinet logo

Erbjudande

30%

Passa på att fynda hos Proffsmagasinet!

Gäller så länge lagret räcker

robotgräsklippare
gardenstore logo png

Erbjudande

Upp till 20%

Få upp till 20% på en rad olika produkter.

Gäller tills vidare

Tvätta med högtryckstvätt

En av de främsta fördelarna med en högtryckstvätt är att det är ett mycket kraftigt redskap som möjliggör varierande användning. Det finns med andra ord inte bara ett sätt att tvätta med en högtryckstvätt på. Olika lägen, tryck, munstycken och andra varierande tillbehör kan dock ge olika resultat. 

Det vanligaste munstycket är det som kallas för ett jetmunstycke, som möjliggör för dig att reglera trycket på strålen. Roterande borstar är dock också vanliga, och även mycket populära då de kan ge en något starkare effekt. Vid mer specifika användningar av en högtryckstvätt, exempelvis då du ska tvätta altanen eller terassen (har du installerat terrassvärmare bör du se till att undvika att spruta med högtryckstvätten på dessa), kan det vara bra att använda en högtryckstvätt med tillhörande altantvätt-munstycke. 

Oavsett vilket munstycke just du väljer finns det dock ingen tvekan om att det mesta som finns att ta del av utomhus kan bli ordentligt rent med en högtryckstvätt. Det är dock smart att tänk på avståndet mellan högtryckstvätten och ytan du vill rengöra – annars finns det en risk för att ytan förstörs, samt att du blir dyngsur av vattenstänk, smuts och rengöringsmedel.  

Använda högtryckstvätt

För att din högtryckstvätt ska fungera krävs det två saker; anslutning till vatten och strömförsörjning (om du inte har en eldriven högtryckstvätt det vill säga). För att koppla på högtryckstvätten behövs ett uttag för ström, och för att få vatten behöver du ha tillgång till ett vattenutkast eller en vattenkran. 

Sist men inte minst vill vi poängtera vikten i att vara försiktig när du ska tvätta med en högtryckstvätt. Trycket kan vara väldigt hårt – hamnar det fel kan det skada både dig och andra människor, samt föremål och ytor. 

Använder du högtryckstvätten rätt, där du är medveten om vad som gäller samt att du håller ett bra avstånd brukar det gå jättebra. Vill du vara riktigt säker kan du använda skyddskläder och skyddsglasögon.

Jämför högtryckstvätt 

Att jämföra högtryckstvättar är ett riktigt bra tips då du vill hitta den bästa. Innan du börjar jämföra olika modeller bör du dock ha en tydlig bild över varför just du behöver en högtryckstvätt, samt vad du vill att den ska göra och därmed vad den ska användas till. 

När du jämför modeller finns det olika saker du kan utgå från för att hitta bästa möjliga modell för dig. Till exempel är det bra att veta om att ett dyrare pris oftast innebär fler funktioner. Samtidigt är det inte alltid säkert att ett dyrare alternativ är det bästa, utan för dig kanske ett lägre pris, högre kraft eller mer lättsam hantering är viktigare. 

Just av den anledningen kan det även vara bra att jämföra trycket hos de olika högtryckstvättarna. Mer kraft i motorn genererar ett högre tryck. Vi rekommenderar en motor på minst 1600 Watt för att redskapet ska vara bra och effektivt. Trycket bör ligga på 100–150 bar för att räknas som bra – ett extra plus i kanten är om trycket går att reglera. 

Utöver det bör du också tänka på vilka tillbehör du får med när du köper högtryckstvätten. Du vill inte behöva införskaffa massa tillbehör i efterhand, som i sin tur innebär extra kostnader. Baserat på dessa riktlinjer kan det kanske bli lättare för dig att hitta en favorit. Oavsett vad just du vill ha är det alltid bra att jämföra högtryckstvätt innan köp! 

Sammanfattning

Går du i tankarna om att en högtryckstvätt kanske är en smart investering för dig? Då är det helt enkelt dags att köpa en! En högtryckstvätt kan användas för ett flertal olika syften och på ett stort antal ytor, där den både underlättar och effektiviserar rengöringen. Redskapet är mångsidigt och innebär därmed att du slipper köpa nya redskap för varje yta du ska tvätta – det sparar både pengar och tid.  

Det kan dock vara svårt att veta vilken högtryckstvätt som är bäst för en själv. Därför är det bra att utgå från tester om högtryckstvättar och jämföra dem med varandra inför köp. I det här testet får du en tydlig överblick av de fem bästa högtryckstvättarna som passar olika ändåmål. Vårt syfte med testet är att du ska få rätt hjälp då du vill köpa den bästa högtryckstvätten utifrån dina behov. 

Beroende på hur dina behov ser ut och vilka önskemål du har finns det alternativ som passar sämre eller bättre. Idag finns det dock högtryckstvättar av alla möjliga slag, som därmed kan passa alla olika användare. Vi hoppas att våra rekommendationer och tips kan hjälpa dig på traven!

Bäst i test

Tuffa jobb är inga problem för Nilfisk E 145.4–9 X-TRA. Det då detta är mycket effektiv högtryckstvätt som med dess långa sladd, smidiga funktioner och lätthanterliga design gör tvätten enkel oavsett situation. 

 

Premium