Bäst i test

Bäst i test-värmaren Heatlight HLW15 erbjuder en särskilt lång livslängd som ligger på cirka 5 000 timmar. Utöver det klarar den av ösregn då den är IP55-klassad.

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa terassvärmare 2023

Terrace heater best in test 2022

Med en terassvärmare kan du förlänga sommaren och användningen av din uteplats. Det genom att värma upp hela ytan med hjälp av detta verktyg. Terassvärmare består av två undergrupper; gasolvärmare samt infravärmare, som ibland även kallas för altanvärmare.

Infravärmare kräver ström, vilket den också får genom att du kopplar in den medföljande stickkontakten i vägguttaget. Gasolvärmaren drivs i sin tur av gasol, likt en gasolgrill. Mer specifikt en gasolvärmare, som i regel återfinns vid ett dolt utrymme vid fotpartiet.

En infravärmare är det bästa valet. Främst då infravärmare är billigare, men även för att de är mer flexibla att installera i jämförelse med gasolvärmare. Infravärmare kan i regel installeras på taket eller på väggen. Det finns numera även lättviktiga infravärmare som med rätt verktyg kan monteras på en ställning, som vi kommer att prata mer om i testet nedan.

1. Recension av Opranic ECO 1400 – 2300W

Terassvärmaren Opranic Eco 1400 – 2300W är en användarvänlig och prispressad infravärmare som värmer upp en stor yta för lite pengar. Du kan välja att antingen installera terassvärmaren på väggen, taket eller med hjälp av ett stativ. Utöver det inkluderas en fjärrkontroll som du kan justera värmestyrkan med.

Opranics ECO-serie består av stilrena infravärmare som klarar av hårda tag. Chassit i denna modell är konstruerat i aluminium, vilket medför att infravärmaren både visuellt snygg samt väderbeständig.

Denna terassvärmare värmer dig på samma sätt som solen. Det innebär att all energi läggs på att värma upp dig, och inte den luft som återfinns omgivningen. Utöver detta använder Opranics terassvärmare sig av en kortvågsteknik som sparar energi då den värmer dig direkt, så fort enheten startats.

Närmare bestämt skapar Opranic Eco 1400 – 2300W en värmezon som värmer upp alla som befinner sig inom denna. Den maximala effekten ligger på 2 300 watt, men om du känner att terassvärmaren inte behöver arbeta så pass hårt är det som lägst 1400 W som gäller. Det är mycket viktigt att terassvärmaren har en ställbar effektjustering, inte minst för att du ska kunna minimera energiåtgången.

Utöver detta kan du flytta på terassvärmaren om du köper till ett stativ som kostar cirka 500 kronor. Fästen för golv och tak inkluderas i det pris du betalar för produkten.

Opranic Eco 1400 – 2300W är även IP34-klassad, vilket innebär att den uppfyller de krav som gäller för att den ska kunna användas utomhus åter om. Detta då IP34-märkningen garanterar att enheten klarar av vattenstänk från alla vinklar.

Den har även ett inkluderat skydd mot överhettning, som innebär att enhetens baksida aldrig kan bli mer än 85 grader varm utan att all strömförsörjning bryts. För att kunna ansluta Opranic Eco 1400 – 2300W måste du ha ett vägguttag på 230 V, och den beräknade livslängden ligger på 4 000 timmar.

  Specifikationer

   • Utmärkt val för uteserveringen eller terassen
   • För utomhus eller inomhus miljöer
   • Garantitiden är 2 år
   • Kapslingsklass (IP): IPX4

    

1. Användarvänlig

Opranic ECO värmer upp en stor yta för lite pengar. Denna infravärmare har även ett ställbart reglage samt en maximal uteffekt på solida 2 300 watt.

2. Recension av Heatlight HLW15 

Heatlight HLW15 den bästa infravärmaren i Sverige, med formeln pris kontra prestanda i åtanke. Om du ska värma upp en mindre till medelstor altan eller är i behov av en portabel infravärmare, då kan du inte gå fel med en Heatlight HLW15-värmare.

IP-klassningen är dessutom hög och ligger på IP55, vilket medför att den är regn- och fuktbeständig. Om absolut vattenbeständighet är ett måste är premiumalternativet OZONA Heatflow Beat ett bättre val.

Värmeutstrålningen är i sin tur effektiv, och trots den blygsamma prislappen sprids den värme som strilar ut sidledes på ett utmärkt sätt. Värmeutstrålningen framifrån är också fullt tillräcklig, men samtidigt är värmespridningens effektivitet rakt framifrån ingenting som särskiljer en bra infravärmare från en dålig infravärmare.

Maxeffekten ligger på 1 500 watt, och brinntiden är uppskattad till 5 000 timmar. Även dessa värden är mycket starka med tanke på det pris man betalar. Med sin uppskattade brinntid på 5 000 timmar matchar den till och med det bästa premiumvalet i den här artikeln.

De väggfästen som inkluderas är enkla att fästa på väggen. Det är även minst lika enkelt att montera fast infravärmaren när fästena väl är på plats. En kraftfull sladd på tre meter inkluderas även. Det, tillsammans med det faktum att enheten bara väger 2,5 kilo medför att infravärmaren kan monteras upp och ner på bara någon minut.

Likt många andra terassvärmare är det kortvågsstrålning som gäller. Men den värmetypen kompletteras även av en halogenvärmare, som gör att värmen sprids på ett marginellt snabbare sätt.

2. Bäst i test

Bäst i test-värmaren Heatlight HLW15 erbjuder en särskilt lång livslängd som ligger på cirka 5 000 timmar. Utöver det klarar den av ösregn då den är IP55-klassad.

3. Recension av Hortus CB 1200W 

Hortus CB 1200W ger dig bra värmespridning med den låga prislappen i åtanke. Denna terassvärmare kan monteras på både tak samt vägg, och om du vill kunna flytta infravärmaren efter behov kan du komplettera produkten med ett stativ.

Du känner i regel av värmen från en radie på två meter, men även om värmespridningen tunnas ut efter två meter känner man enkelt av spår av värmen från ett längre avstånd än så. De värmelägen som existerar på Hortus CB 1200W kan även justeras med hjälp av en medföljande fjärrkontroll.

Då denna infravärmare i regel är fast monterad på väggen är det viktigt att många värmelägen finns tillgängliga, och det finns det. För denna modell är det värmereglage på 500, 1 000 respektive 1 500 watt som gäller. En av enhetens mest starka aspekter är dess brinntid, som ligger på imponerande 7 000 timmar. Det är en mycket bra prestation med tanke på priset.

Hortus CB 1200W är märkbart billigare, men samtidigt inte märkbart effektfattigare i jämförelse med de mer påkostade modellerna i testet. Driftkostnaden är dessutom endast 3,30 kr per timme, vilket även det står sig väl mot konkurrenterna.

Närmare bestämt gör du ett bra köp om du väljer att satsa på denna infravärmare, som presterar väl eller mycket väl inom alla mätbara kategorier.

  Specifikationer

   • Höjd: 11 cm
   • Bredd: 53.5 cm
   • Vikt: 2.8 kg
   • Garanti: 2 år

  Kolla Priset

3. Budgetvalet

Hortus CB 1200W ger dig en behaglig och jämn värme, så även en låg driftskostnad. Om du kompletterar Hortus-värmaren med ett stativ är den dessutom flyttbar.

4. Recension av OZONA Heatflow Beat 

Ozona Heatflow Beat är en modern terassvärmare med inbyggda högtalare, vilket gör att man kan lyssna på musik medan man värms. Infravärmaren ger en jämn värme, och dessutom snabb sådan i stängda miljöer likt uterum. Denna infravärmare passar perfekt för större uterum, tack vare den höga uteffekten på 2 000 watt.

Värmespridningen framåt är utmärkt, då den klarar av att ge rikligt med värme uppemot två meter från enheten när den är placerad på en öppen yta. Det är ett bra resultat som står sig väl i jämförelse med konkurrenterna, men värmespridningen sidledes kunde ha varit lite mer effektiv.

Som förväntat med tanke på prisklassen är det steglös värmeinställning som gäller. Det innebär att du kan få en ideal värme i uterummet utan att behöva ändra värmeläge stup i kvarten. Att behöva ändra värmeläge frekvent är ett typiskt problem för personer som köpt en allt för funktionsfattig terassvärmare av budgettyp.

Denna infravärmare inkluderar stöd för Bluetooth, och utöver det kan man kontrollera många av enhetens funktioner med hjälp av en app. Som ytterligare en stämningshöjare inkluderas även LED-ljus, som kan blinka i takt med musiken.

Man kan inte kontrollera infravärmaren helt med hjälp av appen. Du måste nämligen starta upp Ozona Heatflow Beat med hjälp av en fysisk knapp, för att efter det trycka på en annan knapp som medför att man till slut kan justera många viktiga funktioner direkt från appen.

Vi misstänker att denna lite omständliga lösning är en säkerhetsåtgärd som Ozona inkluderat då ständigt internetuppkopplade enheter (IoT-enheter) är känsliga för hacker-attacker. Lösningen känns därmed befogad, och den utgör därför ingen egentlig nackdel.

Högtalarna låter i sin tur bra. Det är förvisso inte samma tryck som i en bra Sonos-högtalare, men den ljudkvalitet som erbjuds är fullt tillräcklig om man befinner sig i ett mindre uterum.

Denna infravärmare är dessutom IP65-klassad. Det innebär att den är helt rinnsäker till skillnad från bland annat Opranic Eco som endast är vattenbeständig, det vill säga skyddad mot regn och stänk.

Det finns även en mer enkel version av denna enhet i Ozona Heatflow-serien. Den är förvisso några hundralappar billigare, men med tanke på alla lyxiga funktioner som den här modellen inkluderar är det också denna modell du ska välja.

Ozona Heatflow Beat har en uppskattad brinntid på cirka 5 000 timmar.

  Specifikationer

   • Höjd: 108 mm
   • Djup: 130 cm
   • Bred: 736 mm

  Kolla Priset

4. Premiumvalet

OZONA Heatflow Beat är en lyxig terassvärmare med såväl högtalare som LED-belysning. Om du vill ha en infravärmare av premiumkvalitet är Heatflow Beat det bästa valet.

Tål terassvärmare vatten och fukt?

Det är vanligt att terassvärmare tål stänk från regn, så även fukt. Det finns även terassvärmare som är helt spolsäkra, det vill säga IP65-klassade. Några helt vattentäta terassvärmare existerar inte i nuläget, då den kostnadsökning som skulle tillkomma skulle göra terassvärmaren osäljbar.

Är det säkert att använda en terassvärmare?

Så länge du lyder de instruktioner som tillverkaren beskrivit i manualen är terassvärmare helt säkra. Du ska inte använda terassvärmare av gasoltyp i stängda utrymmen, och utöver det är det viktigt att du inte installerar terassvärmare med infravärme för nära antändliga material.

Kan man låta infravärmare vara påslagna över natten?

Det går generellt sett bra att låta infravärmare vara påslagna när du sover. Främst då ingen temperaturökning sker, men även då nästan alla infravärmare har ett inkluderat säkerhetsskydd som aktiveras om infravärmaren skulle bli för varm eller om ett elfel inträffar.

Hur många terassvärmare behöver jag?

Hur många terassvärmare du behöver beror främst på vilket klimat som råder där du bor, och utöver det spelar uteplatsens yta en stor roll. Om du exempelvis bor i Norrland och har en stor uteplats som ska värmas upp, då är det en god idé att skaffa mer än en terassvärmare.

Kan jag flytta på min terassvärmare?

Om din terassvärmare ger stöd för att monteras på ett stativ, då går det utmärkt att flytta på den. Men det är en dålig idé att flytta på en terassvärmare när den är i bruk, då en påtaglig brandrisk föreligger. Ett stativ som gör din terassvärmare flyttbar kostar i regel cirka 500 kronor.

Vad är billigast - en infravärmare eller en gasolvärmare?

Gasolvärmare har ett lägre inköpspris i jämförelse med infravärmare. Men i längden är det alltid bättre att använda en infravärmare. Dels då eldrift är mer kostnadseffektivt i jämförelse med gasoldrift, och dels då infravärmare värmer upp personer på uteplatsen på ett mer effektivt sätt.

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
proffsmagasinet logo

Erbjudande

30%

Passa på att fynda hos Proffsmagasinet!

Gäller så länge lagret räcker

robotgräsklippare
gardenstore logo png

Erbjudande

Upp till 20%

Få upp till 20% på en rad olika produkter.

Gäller tills vidare

Så genomförde vi testet av infravärmare

Vi hittade den bästa infravärmaren genom att jämföra produkternas egenskaper mot varandra. För att kunna avgöra vilken terassvärmare som är bäst i test har vi haft följande aspekter i åtanke.

Den totala effekten i watt

Ju högre effekt terassvärmaren har, desto snabbare blir det varmt i uterummet eller på terrassen. Förutom strålarnas högsta värme är den totala effekten i watt ett mått på hur långt värmestrålarna klarar av att ta sig från basenheten.

Vi märkte en tydlig skillnad mellan mer effektsvaga kontra mer effektstarka IR-värmare. I vissa fall kan infravärmaren vara dåligt designad med fysiska objekt som stör värmespridningen, men inga av de infravärmare som vi testade led av det problemet.

Du ska även ha i åtanke att det är enkelt att räkna ut vilken energiförbrukning som gäller för en infravärmare. Om en infravärmare har en maxeffekt på 2 000 watt motsvarar det en elförbrukning på 2 kilowatt (kW) per timme. Vilket i sin tur ger en timlig merkostnad på elräkningen på cirka 3 kronor.

Flexibilitet gällande monteringen

De IR-värmare som vi testade kunde monteras i antingen tak, vägg eller på ett stativ. De infravärmare som även erbjöd stativmontering steg i aktning hos oss, då flexibilitet alltid är eftersträvansvärt.

Väderegenskaperna

Väderegenskaperna, eller mer specifikt IP-klassningen, är en viktig aspekt när det kommer till infravärmare. IP är ett engelskt begrepp som betyder International Protection Marking, som är ett mått på hur skyddade produkterna är mot smuts, vatten och damm.

Samtliga av de produkter vi testade hade en IP-märkning på minst IP34, vilket innebär att de klarar av regnstänk. Att ha en IP-klassning som överstiger den siffran är fördelaktigt, och en faktor som vi räknade in när vi krönte den terassvärmare som är bäst i test.

Extrafunktioner

Att skaffa en infravärme med högtalare och styrning via en app är långt ifrån ett måste. Men som minimikrav ska en fjärrkontroll samt en funktion för att kunna ändra temperaturlägen finnas på plats. Att kunna styra sin terassvärmare via en fjärrkontroll medför att man slipper resa sig så fort man ska justera värmen.

Terassvärmare – gasol eller infravärme?

Infravärmarna är mer mångsidiga än gasolvärmarna. Det faktum att de infravärmare som säljs idag är mer energieffektiva är förmodligen den största anledningen till dess popularitet. Utöver det är infravärmarna lika flexibla som gasolvärmarna, så en IR-värmare är det bästa valet.

Med en portabel infravärmare kan du rikta värmestrålningen dit du vill ha den, och IR-värmare är dessutom mer prispressade än gasolvärmare. Gasolvärmare har en klar fördel, det vill säga att dess enheter även klarar att värma upp luften runt omkring dig. 

Men det faktum att man inte ska använda gasolvärmare i stängda utrymmen likt uterum, gör att användningsområdena för en gasolvärmare är få till antalet. Det kan vara stämningsfullt med en gasolvärmare, men att ständigt behöva fylla på gasol och dess klumpighet gör att IR-värmare alltid är det bästa valet.

Så installerar du en terassvärmare

Terassvärmare av gasoltyp ställer du på rätt plats varpå du fyller på med gasol. Infravärmare kan i undantagsfall behöva installeras av en behörig elektriker. Men det är vanligast att man monterar upp IR-värmaren på en fästanordning varpå man sätter i en jordad sladd i eluttaget, sen är installationen klar.

Det är extremt ovanligt att en elektriker måste installera din infravärmeanläggning. Om en stickpropp saknas får du inte installera infravärme-enheten, men oss veterligen inkluderas alltid en stickpropp i moderna infravärmeenheter.

Du kan även välja att installera din infravärmare på en wire, så att du kan flytta den längs med hela wirens längd. Men den installationstypen vad vanligare förr, då infravärmarna var så pass tunga att de inte kunde monteras på ett stativ.

Det är även värt att notera att det är en god idé att installera två infravärmare. Om du installerar två aggregat och strålarna möts på mitten, då nyttjar du värmen på det bästa sättet.

Sammanfattning av terassvärmare

Med en terassvärmare förlänger du sommaren, då du kan vara ute även när det är kallt och bistert. När AC:n inte längre är nödvändig och du inte längre behöver bry dig om att använda gräsklipparen eller fixa i trädgården är det hög tid för denna apparat att åka fram! Det mest flexibla, så även det bästa valet är att skaffa en infravärmare. Främst då de är billiga att köpa in, men även för att de är mer lätthanterliga i jämförelse med gasolvärmare. 

When buying a patio heater, it is important that you note the total output in watts. It is a good idea to buy a patio heater with an output power of over 1,500 watts, and in addition, it is beneficial if the output power is adjustable. This is because it is unnecessary to have a higher heat than what is actually needed.