BÀsta terassvÀrmare 2021

BĂ€st i test

Heatlight

HLW15

BÀst i test-vÀrmaren Heatlight HLW15 erbjuder en sÀrskilt lÄng livslÀngd som ligger pÄ cirka 5 000 timmar. Utöver det klarar den av ösregn dÄ den Àr IP55-klassad.

Se pris

TerassvÀrmare bÀst i test

Med en terassvÀrmare kan du förlÀnga sommaren pÄ din uteplats, genom att vÀrma upp hela ytan med hjÀlp av detta verktyg. TerassvÀrmare bestÄr av tvÄ undergrupper; gasolvÀrmare samt infravÀrmare, som ibland Àven kallas för altanvÀrmare.

InfravÀrmare krÀver ström, vilket den ocksÄ fÄr genom att du kopplar in den medföljande stickkontakten i vÀgguttaget. GasolvÀrmaren drivs i sin tur av gasol. Mer specifikt en gasolvÀrmare, som i regel Äterfinns vid ett dolt utrymme vid fotpartiet.

En infravÀrmare Àr det bÀsta valet. FrÀmst dÄ infravÀrmare Àr billigare, men Àven för att de Àr mer flexibla att installera i jÀmförelse med gasolvÀrmare. InfravÀrmare kan i regel installeras pÄ taket eller pÄ vÀggen. Det finns numera Àven lÀttviktiga infravÀrmare som kan monteras pÄ en stÀllning, som vi kommer att prata mer om i testet nedan.

1. Recension av Opranic ECO 1400 – 2300W

TerassvĂ€rmaren Opranic Eco 1400 – 2300W Ă€r en anvĂ€ndarvĂ€nlig och prispressad infravĂ€rmare som vĂ€rmer upp en stor yta för lite pengar. Du kan vĂ€lja att antingen installera terassvĂ€rmaren pĂ„ vĂ€ggen, taket eller med hjĂ€lp av ett stativ. Utöver det inkluderas en fjĂ€rrkontroll som du kan justera vĂ€rmestyrkan med.

Opranics ECO-serie bestÄr av stilrena infravÀrmare som klarar av hÄrda tag. Chassit i denna modell Àr konstruerat i aluminium, vilket medför att infravÀrmaren bÄde visuellt snygg samt vÀderbestÀndig.

Denna terassvÀrmare vÀrmer dig pÄ samma sÀtt som solen. Det innebÀr att all energi lÀggs pÄ att vÀrma upp dig, och inte den luft som Äterfinns omgivningen. Utöver detta anvÀnder Opranics terassvÀrmare sig av en kortvÄgsteknik som sparar energi dÄ den vÀrmer dig direkt, sÄ fort enheten startats.

NĂ€rmare bestĂ€mt skapar Opranic Eco 1400 – 2300W en vĂ€rmezon som vĂ€rmer upp alla som befinner sig inom denna. Den maximala effekten ligger pĂ„ 2 300 watt, men om du kĂ€nner att terassvĂ€rmaren inte behöver arbeta sĂ„ pass hĂ„rt Ă€r det som lĂ€gst 1400 W som gĂ€ller. Det Ă€r mycket viktigt att terassvĂ€rmaren har en stĂ€llbar effektjustering, inte minst för att du ska kunna minimera energiĂ„tgĂ„ngen.

Utöver detta kan du flytta pÄ terassvÀrmaren om du köper till ett stativ som kostar cirka 500 kronor. FÀsten för golv och tak inkluderas i det pris du betalar för produkten.

Opranic Eco 1400 – 2300W Ă€r Ă€ven IP34-klassad, vilket innebĂ€r att den uppfyller de krav som gĂ€ller för att den ska kunna anvĂ€ndas utomhus Ă„ter om. Detta dĂ„ IP34-mĂ€rkningen garanterar att enheten klarar av vattenstĂ€nk frĂ„n alla vinklar.

Den har Ă€ven ett inkluderat skydd mot överhettning, som innebĂ€r att enhetens baksida aldrig kan bli mer Ă€n 85 grader varm utan att all strömförsörjning bryts. För att kunna ansluta Opranic Eco 1400 – 2300W mĂ„ste du ha ett vĂ€gguttag pĂ„ 230 V, och den berĂ€knade livslĂ€ngden ligger pĂ„ 4 000 timmar.

1. AnvÀndarvÀnlig

Opranic

Eco 1400-2300W

Opranic ECO vÀrmer upp en stor yta för lite pengar. Denna infravÀrmare har Àven ett stÀllbart reglage samt en maximal uteffekt pÄ solida 2 300 watt.

2. Recension av Heatlight HLW15 

Heatlight HLW15 den bÀsta infravÀrmaren i Sverige, med formeln pris kontra prestanda i Ätanke. Om du ska vÀrma upp en mindre till medelstor altan eller Àr i behov av en portabel infravÀrmare, dÄ kan du inte gÄ fel med en Heatlight HLW15-vÀrmare.

IP-klassningen Àr dessutom hög och ligger pÄ IP55, vilket medför att den Àr regn- och fuktbestÀndig. Om absolut vattenbestÀndighet Àr ett mÄste Àr premiumalternativet OZONA Heatflow Beat ett bÀttre val.

VÀrmeutstrÄlningen Àr i sin tur effektiv, och trots den blygsamma prislappen sprids den vÀrme som strilar ut sidledes pÄ ett utmÀrkt sÀtt. VÀrmeutstrÄlningen framifrÄn Àr ocksÄ fullt tillrÀcklig, men samtidigt Àr vÀrmespridningens effektivitet rakt framifrÄn ingenting som sÀrskiljer en bra infravÀrmare frÄn en dÄlig infravÀrmare.

Maxeffekten ligger pĂ„ 1 500 watt, och brinntiden Ă€r uppskattad till 5 000 timmar. Även dessa vĂ€rden Ă€r mycket starka med tanke pĂ„ det pris man betalar. Med sin uppskattade brinntid pĂ„ 5 000 timmar matchar den till och med det bĂ€sta premiumvalet i den hĂ€r artikeln.

De vÀggfÀsten som inkluderas Àr enkla att fÀsta pÄ vÀggen. Det Àr Àven minst lika enkelt att montera fast infravÀrmaren nÀr fÀstena vÀl Àr pÄ plats. En kraftfull sladd pÄ tre meter inkluderas Àven. Det, tillsammans med det faktum att enheten bara vÀger 2,5 kilo medför att infravÀrmaren kan monteras upp och ner pÄ bara nÄgon minut.

Likt mÄnga andra terassvÀrmare Àr det kortvÄgsstrÄlning som gÀller. Men den vÀrmetypen kompletteras Àven av en halogenvÀrmare, som gör att vÀrmen sprids pÄ ett marginellt snabbare sÀtt.

2. BĂ€st i test

Heatlight

HLW15

BÀst i test-vÀrmaren Heatlight HLW15 erbjuder en sÀrskilt lÄng livslÀngd som ligger pÄ cirka 5 000 timmar. Utöver det klarar den av ösregn dÄ den Àr IP55-klassad.

3. Recension av Hortus CB 1200W 

Hortus CB 1200W ger dig bra vÀrmespridning med den lÄga prislappen i Ätanke. Denna terassvÀrmare kan monteras pÄ bÄde tak samt vÀgg, och om du vill kunna flytta infravÀrmaren efter behov kan du komplettera produkten med ett stativ.

Du kÀnner i regel av vÀrmen frÄn en radie pÄ tvÄ meter, men Àven om vÀrmespridningen tunnas ut efter tvÄ meter kÀnner man enkelt av spÄr av vÀrmen frÄn ett lÀngre avstÄnd Àn sÄ. De vÀrmelÀgen som existerar pÄ Hortus CB 1200W kan Àven justeras med hjÀlp av en medföljande fjÀrrkontroll.

DÄ denna infravÀrmare i regel Àr fast monterad pÄ vÀggen Àr det viktigt att mÄnga vÀrmelÀgen finns tillgÀngliga, och det finns det. För denna modell Àr det vÀrmereglage pÄ 500, 1 000 respektive 1 500 watt som gÀller. En av enhetens mest starka aspekter Àr dess brinntid, som ligger pÄ imponerande 7 000 timmar. Det Àr en mycket bra prestation med tanke pÄ priset.

Hortus CB 1200W Àr mÀrkbart billigare, men samtidigt inte mÀrkbart effektfattigare i jÀmförelse med de mer pÄkostade modellerna i testet. Driftkostnaden Àr dessutom endast 3,30 kr per timme, vilket Àven det stÄr sig vÀl mot konkurrenterna.

NÀrmare bestÀmt gör du ett bra köp om du vÀljer att satsa pÄ denna infravÀrmare, som presterar vÀl eller mycket vÀl inom alla mÀtbara kategorier.

3. Budgetvalet

Hortus

CB 1200W

Hortus CB 1200W ger dig en behaglig och jÀmn vÀrme, sÄ Àven en lÄg driftskostnad. Om du kompletterar Hortus-vÀrmaren med ett stativ Àr den dessutom flyttbar.

4. Recension av OZONA Heatflow Beat 

Ozona Heatflow Beat Àr en modern terassvÀrmare med inbyggda högtalare, vilket gör att man kan lyssna pÄ musik medan man vÀrms. InfravÀrmaren ger en jÀmn vÀrme, och dessutom snabb sÄdan i stÀngda miljöer likt uterum. Denna infravÀrmare passar perfekt för större uterum, tack vare den höga uteffekten pÄ 2 000 watt.

VÀrmespridningen framÄt Àr utmÀrkt, dÄ den klarar av att ge rikligt med vÀrme uppemot tvÄ meter frÄn enheten nÀr den Àr placerad pÄ en öppen yta. Det Àr ett bra resultat som stÄr sig vÀl i jÀmförelse med konkurrenterna, men vÀrmespridningen sidledes kunde ha varit lite mer effektiv.

Som förvÀntat med tanke pÄ prisklassen Àr det steglös vÀrmeinstÀllning som gÀller. Det innebÀr att du kan fÄ en ideal vÀrme i uterummet utan att behöva Àndra vÀrmelÀge stup i kvarten. Att behöva Àndra vÀrmelÀge frekvent Àr ett typiskt problem för personer som köpt en allt för funktionsfattig terassvÀrmare av budgettyp.

Denna infravÀrmare inkluderar stöd för Bluetooth, och utöver det kan man kontrollera mÄnga av enhetens funktioner med hjÀlp av en app. Som ytterligare en stÀmningshöjare inkluderas Àven LED-ljus, som kan blinka i takt med musiken.

Man kan inte kontrollera infravÀrmaren helt med hjÀlp av appen. Du mÄste nÀmligen starta upp Ozona Heatflow Beat med hjÀlp av en fysisk knapp, för att efter det trycka pÄ en annan knapp som medför att man till slut kan justera mÄnga viktiga funktioner direkt frÄn appen.

Vi misstÀnker att denna lite omstÀndliga lösning Àr en sÀkerhetsÄtgÀrd som Ozona inkluderat dÄ stÀndigt internetuppkopplade enheter (IoT-enheter) Àr kÀnsliga för hacker-attacker. Lösningen kÀnns dÀrmed befogad, och den utgör dÀrför ingen egentlig nackdel.

Högtalarna lÄter i sin tur bra. Det Àr förvisso inte samma tryck som i en bra Sonos-högtalare, men den ljudkvalitet som erbjuds Àr fullt tillrÀcklig om man befinner sig i ett mindre uterum.

Denna infravÀrmare Àr dessutom IP65-klassad. Det innebÀr att den Àr helt rinnsÀker till skillnad frÄn bland annat Opranic Eco som endast Àr vattenbestÀndig, det vill sÀga skyddad mot regn och stÀnk.

Det finns Àven en mer enkel version av denna enhet i Ozona Heatflow-serien. Den Àr förvisso nÄgra hundralappar billigare, men med tanke pÄ alla lyxiga funktioner som den hÀr modellen inkluderar Àr det ocksÄ denna modell du ska vÀlja.

Ozona Heatflow Beat har en uppskattad brinntid pÄ cirka 5 000 timmar.

4. Premiumvalet

Ozona

Heatflow Beat

OZONA Heatflow Beat Àr en lyxig terassvÀrmare med sÄvÀl högtalare som LED-belysning. Om du vill ha en infravÀrmare av premiumkvalitet Àr Heatflow Beat det bÀsta valet.

TÄl terassvÀrmare vatten och fukt?

Det Àr vanligt att terassvÀrmare tÄl stÀnk frÄn regn, sÄ Àven fukt. Det finns Àven terassvÀrmare som Àr helt spolsÀkra, det vill sÀga IP65-klassade. NÄgra helt vattentÀta terassvÀrmare existerar inte i nulÀget, dÄ den kostnadsökning som skulle tillkomma skulle göra terassvÀrmaren osÀljbar.

Är det sĂ€kert att anvĂ€nda en terassvĂ€rmare?

SÄ lÀnge du lyder de instruktioner som tillverkaren beskrivit i manualen Àr terassvÀrmare helt sÀkra. Du ska inte anvÀnda terassvÀrmare av gasoltyp i stÀngda utrymmen, och utöver det Àr det viktigt att du inte installerar terassvÀrmare med infravÀrme för nÀra antÀndliga material.

Kan man lÄta infravÀrmare vara pÄslagna över natten?

Det gÄr generellt sett bra att lÄta infravÀrmare vara pÄslagna nÀr du sover. FrÀmst dÄ ingen temperaturökning sker, men Àven dÄ nÀstan alla infravÀrmare har ett inkluderat sÀkerhetsskydd som aktiveras om infravÀrmaren skulle bli för varm eller om ett elfel intrÀffar.

Hur mÄnga terassvÀrmare behöver jag?

Hur mÄnga terassvÀrmare du behöver beror frÀmst pÄ vilket klimat som rÄder dÀr du bor, och utöver det spelar uteplatsens yta en stor roll. Om du exempelvis bor i Norrland och har en stor uteplats som ska vÀrmas upp, dÄ Àr det en god idé att skaffa mer Àn en terassvÀrmare.

Kan jag flytta pÄ min terassvÀrmare?

Om din terassvÀrmare ger stöd för att monteras pÄ ett stativ, dÄ gÄr det utmÀrkt att flytta pÄ den. Men det Àr en dÄlig idé att flytta pÄ en terassvÀrmare nÀr den Àr i bruk, dÄ en pÄtaglig brandrisk föreligger. Ett stativ som gör din terassvÀrmare flyttbar kostar i regel cirka 500 kronor.

Vad Àr billigast - en infravÀrmare eller en gasolvÀrmare?

GasolvÀrmare har ett lÀgre inköpspris i jÀmförelse med infravÀrmare. Men i lÀngden Àr det alltid bÀttre att anvÀnda en infravÀrmare. Dels dÄ eldrift Àr mer kostnadseffektivt i jÀmförelse med gasoldrift, och dels dÄ infravÀrmare vÀrmer upp personer pÄ uteplatsen pÄ ett mer effektivt sÀtt.

SÄ genomförde vi testet av infravÀrmare

Vi hittade den bÀsta infravÀrmaren genom att jÀmföra produkternas egenskaper mot varandra. För att kunna avgöra vilken terassvÀrmare som Àr bÀst i test har vi haft följande aspekter i Ätanke.

Den totala effekten i watt

Ju högre effekt terassvÀrmaren har, desto snabbare blir det varmt i uterummet eller pÄ terrassen. Förutom strÄlarnas högsta vÀrme Àr den totala effekten i watt ett mÄtt pÄ hur lÄngt vÀrmestrÄlarna klarar av att ta sig frÄn basenheten.

Vi mÀrkte en tydlig skillnad mellan mer effektsvaga kontra mer effektstarka IR-vÀrmare. I vissa fall kan infravÀrmaren vara dÄligt designad med fysiska objekt som stör vÀrmespridningen, men inga av de infravÀrmare som vi testade led av det problemet.

Du ska Àven ha i Ätanke att det Àr enkelt att rÀkna ut vilken energiförbrukning som gÀller för en infravÀrmare. Om en infravÀrmare har en maxeffekt pÄ 2 000 watt motsvarar det en elförbrukning pÄ 2 kilowatt (kW) per timme. Vilket i sin tur ger en timlig merkostnad pÄ elrÀkningen pÄ cirka 3 kronor.

Flexibilitet gÀllande monteringen

De IR-vÀrmare som vi testade kunde monteras i antingen tak, vÀgg eller pÄ ett stativ. De infravÀrmare som Àven erbjöd stativmontering steg i aktning hos oss, dÄ flexibilitet alltid Àr efterstrÀvansvÀrt.

VĂ€deregenskaperna

VÀderegenskaperna, eller mer specifikt IP-klassningen, Àr en viktig aspekt nÀr det kommer till infravÀrmare. IP Àr ett engelskt begrepp som betyder International Protection Marking, som Àr ett mÄtt pÄ hur skyddade produkterna Àr mot smuts, vatten och damm.

Samtliga av de produkter vi testade hade en IP-mÀrkning pÄ minst IP34, vilket innebÀr att de klarar av regnstÀnk. Att ha en IP-klassning som överstiger den siffran Àr fördelaktigt, och en faktor som vi rÀknade in nÀr vi krönte den terassvÀrmare som Àr bÀst i test.

Extrafunktioner

Att skaffa en infravÀrme med högtalare och styrning via en app Àr lÄngt ifrÄn ett mÄste. Men som minimikrav ska en fjÀrrkontroll samt en funktion för att kunna Àndra temperaturlÀgen finnas pÄ plats. Att kunna styra sin terassvÀrmare via en fjÀrrkontroll medför att man slipper resa sig sÄ fort man ska justera vÀrmen.

TerassvĂ€rmare – gasol eller infravĂ€rme?

InfravÀrmarna Àr mer mÄngsidiga Àn gasolvÀrmarna. Det faktum att de infravÀrmare som sÀljs idag Àr mer energieffektiva Àr förmodligen den största anledningen till dess popularitet. Utöver det Àr infravÀrmarna lika flexibla som gasolvÀrmarna, sÄ en IR-vÀrmare Àr det bÀsta valet.

Med en portabel infravÀrmare kan du rikta vÀrmestrÄlningen dit du vill ha den, och IR-vÀrmare Àr dessutom mer prispressade Àn gasolvÀrmare. GasolvÀrmare har en klar fördel, som bestÄr av att de enheterna Àven klarar av att vÀrma upp luften runt omkring dig.

Men det faktum att man inte ska anvÀnda gasolvÀrmare i stÀngda utrymmen likt uterum, gör att anvÀndningsomrÄdena för en gasolvÀrmare Àr fÄ till antalet. Det kan vara stÀmningsfullt med en gasolvÀrmare, men att stÀndigt behöva fylla pÄ gasol och dess klumpighet gör att IR-vÀrmare alltid Àr det bÀsta valet.

SÄ installerar du en terassvÀrmare

TerassvÀrmare av gasoltyp stÀller du pÄ rÀtt plats varpÄ du fyller pÄ med gasol. InfravÀrmare kan i undantagsfall behöva installeras av en behörig elektriker. Men det Àr vanligast att man monterar upp IR-vÀrmaren pÄ en fÀstanordning varpÄ man sÀtter i en jordad sladd i eluttaget, sen Àr installationen klar.

Det Àr extremt ovanligt att en elektriker mÄste installera din infravÀrmeanlÀggning. Om en stickpropp saknas fÄr du inte installera infravÀrme-enheten, men oss veterligen inkluderas alltid en stickpropp i moderna infravÀrmeenheter.

Du kan Àven vÀlja att installera din infravÀrmare pÄ en wire, sÄ att du kan flytta den lÀngs med hela wirens lÀngd. Men den installationstypen vad vanligare förr, dÄ infravÀrmarna var sÄ pass tunga att de inte kunde monteras pÄ ett stativ.

Det Àr Àven vÀrt att notera att det Àr en god idé att installera tvÄ infravÀrmare. Om du installerar tvÄ aggregat och strÄlarna möts pÄ mitten, dÄ nyttjar du vÀrmen pÄ det bÀsta sÀttet.

Sammanfattning av terassvÀrmare

Med en terassvÀrmare förlÀnger du sommaren, dÄ du kan vara ute Àven nÀr det Àr kallt och bistert. Det mest flexibla, sÄ Àven det bÀsta valet Àr att skaffa en infravÀrmare. FrÀmst dÄ de Àr billiga att köpa in, men Àven för att de Àr mer lÀtthanterliga i jÀmförelse med gasolvÀrmare. 

NÀr du köper en terassvÀrmare Àr det viktigt att du noterar den totala uteffekten i watt. Det Àr en god idé att köpa en terassvÀrmare med en uteffekt pÄ över 1 500 watt, och utöver det Àr det fördelaktigt om uteffekten Àr stÀllbar. Detta dÄ det Àr onödigt att ha en högre vÀrme Àn vad som egentligen behövs.