test av olika drönare

Flyga drönare i Sverige – detta gäller

Innan du köper en drönare är det bra att du har koll på vilka regler som gäller för att flyga en drönare. Det är nämligen inte bara så enkelt som att starta igång drönaren för att sen flyga iväg var och hur du vill, utan regleringarna är lite hårdare än så. Beroende på hur mycket din drönare väger kan dock reglerna se något varierande ut. Nedan går vi igenom allt du bör (och måste) ha koll på då du ska flyga en drönare i Sverige! 

Regler för drönare i Sverige 2021

Efter att du har köpt den drönare du vill ha måste du kolla upp vilka regler som du gäller då du ska flyga den, det vill säga vad just du måste förhålla dig till. Regler för drönare i Sverige uppdateras år för år – för 2021 är det dessa regler som alla med en drönare behöver ha i åtanke och följa när de flyger. 

Drönarkort

Precis som du måste ta körkort innan du får köra bil så måste du ys ett drönarkort för att få flyga drönare. Detta gäller för alla modeller som väger mer än 250g. Kortet gäller i fem år från det att du tar det, och det finns olika drönare utbildningar som du kan registrera dig på. Numera behöver du vara över 15 år för att ta ett drönarkort. 

Registrering

När du har fått ditt drönarkort måste du som operatör registrera dig hos Transportstyrelsen. Antingen kan du registrera dig som privatperson eller som företag. Är du privatperson måste du vara över 18 år. Har du enskild firma och ska registrera dig för drönare utbildning hos Transportstyrelsen ska du logga in som privatperson och inte som firmatecknare. 

När du har registrerat dig där får du ett ID-nummer. Detta nummer skrivs ner med penna eller på ett klistermärke som sen klistras fast på drönaren. Då är både du och din drönare registrerade och godkända i systemet. 

Drönarkort kostnad – drönarkort + registrering

På Transportstyrelsens hemsida finns en drönarutbildning som kostar totalt 230 kronor. Att skriva det prov som behövs för att få ett drönarkort kostar 130 kronor. Sen kostar det 50 kronor vardera att registrera sig och betala registerhållningsavgiften. 

Om du däremot har en drönare som är mer avancerad, och som du använder i ditt yrke, kan andra kostnader och avgifter gälla. Detta även du då är utbildare för de som ska ta drönarkort. 

Märkning

Alla drönare som säljs inom EU måste vara CE-märkta och C-klassade. CE-märkningen visar att drönaren är säker att använda, det vill säga att den inte är giftig eller farlig. C-klassningen visar att drönaren uppfyller de tekniska krav som behövs – det är alltså en slags certifiering. 

Var får du flyga drönaren?

Det är som sagt inte tillåtet att flyga var (eller hur) som helst med en drönare. Regler för drönare i Sverige, var och hur du får flyga kan du hitta på Luftfartsverkets drönarkarta. 

Tillstånd för att flyga utom synhåll

För att få flyga din drönare över 120 meter eller utom synhåll behöver du ett särskilt tillstånd. Om du däremot måste ta dig över ett hinder eller av någon annan liknande anledning behöver flyga högre än 120 meter är det okej. Annars krävs tillståndet. 

Du får inte riskera att skada någon eller något

För att få flyga måste du inte bara ha ett körkort och vara registrerad, utan du måste också flyga drönaren säkert. Det innebär att du inte får flyga en drönare – och inte heller flyga på ett sätt – som riskerar att skada någon eller något, det varken i luften eller på marken. Det kan däremot bland annat vara väldigt opassande, och till och med olagligt, att flyga över någon annans trädgård, uteplats eller nära intill en bostad.

Regler för drönare under 250 gram

Om din drönare inte väger mer än 250 gram gäller, som vi tidigare varit inne på, en del andra regler. Det inte minst att du inte behöver ta körkort inför flygningen. Dock är det fortfarande du som operatör som är ansvarig för flygningen, och det oavsett om det är du eller en annan fjärrpilot (den som styr drönaren) som flyger den. 

Får flygas av utomstående

En drönare som väger mindre än 250 gram och inte flyger snabbare än 19 m/s får flygas av andra personer än operatören, även av personer som är yngre än 15 år. Dock får drönaren aldrig flygas över folksamlingar, och inte heller mer än 50 meter i sidled från fjärrpiloten (den som styr). 

Andra viktiga saker att hålla koll på

Väger drönaren mellan 250- 500 gram måste fjärrpiloten ha gått en drönare utbildning och ha A1-drönarkort. Detta gäller dock inte om drönaren väger mindre än 250g. En drönare som väger mellan 500 gram och 2 kg får endast flygas av en fjärrpilot med A3-drönarkort. 

Om du har ett A3-kort får du flyga drönaren 150 meter i sidled från bostäder, affärer, industrier eller rekreationsområden, det vill säga om flygningen sker på ett säkert sätt. Har fjärrpiloten ett godkänt A2-drönarkort och tillhörande praktik gäller ett avstånd på 50 meter. För drönare på mellan 2-2,25kg krävs alltid ett A3-kort och 150m i sidled.

Tänk på detta när du flyger drönare

Reglerna kring hur och var man får flyga drönare i Sverige finns till för att du och andra i omgivningen ska vara säkra. För att upprätthålla denna säkerhet är det viktigt att samtliga inblandade tänker på dessa regler och riktlinjer, samt att man som drönarflygare håller sig till dem. Du skulle ju aldrig köra bil om du inte hade körkort, eller hur? Varför skulle du då flyga en drönare om du inte har drönarkort? 

Vårt bästa tips när du blivit en godkänd flygare är att du alltid innan flygningen kollar upp var, och hur, du får flyga med drönaren så att du slipper krångel i efterhand. Det är även smart att läsa manualen innan du ger dig iväg så att du har koll på hur allt går till.  

Att flyga drönaren inom ett avstånd där du själv ser den är avgörande både för drönarens, för din egen och för andra i din närhets säkerhet. Annars finns det en risk för att drönaren går sönder, för att du tappar bort den eller för att du skadar eller förstör för någon annan. Tänk även på att inte flyga över 120 meter, samt att inte ta kort eller filma andra människor utan deras tillåtelse. 

Nyheter

Följ oss

Nyheter