Så får du snyggaste gräsmattan i kvarteret

Så får du snyggaste gräsmattan i kvarteret

Alla som bor i hus med en gräsmatta i trädgården vet att det kan vara rätt kämpigt att hålla gräsmattan snygg och prydlig, men det är absolut inte omöjligt. Det finns en del tips och trix att ta till och har du koll på dessa kan du få snyggaste gräsmattan i området. 

Börja redan på våren

Arbetet med att få en snygg gräsmatta börjar redan på våren, eller till och med inför det att vintern nalkas – ser du till att förbereda trädgården inför vintern kan det underlätta arbetet senare, och öka chanserna för att trädgården håller sig fin och välmående. När våren sen anländer är det dags att fortsätta det arbete du avslutade.

Så fort gräsmattan har börjat torka upp bör du rensa bort alla kvistar, höstlöv och annat som ligger kvar från i fjol. Det kan du göra med en lövblås eller andra smarta redskap som underlättar. Gräsmattan är fortfarande ganska skör den här tiden på året, så var försiktig när du krattar.

Se efter om gräsmattan har tagit skada någonstans över vintern, kanske behöver du så lite nytt gräs på en del ställen. Det gör du i så fall också på våren. Det är också nu du bör börja gödsla och sedan fortsätta med det ända fram till midsommar.

Bäst i test

Robotgräsklipparen som tål de lilla extra. Oavsett om det är strålande sol eller piskande regn gör Stihl RMI 632P jobbet och ger dig en nyklippt och fräsch gräsmatta.

Se till att hålla den klippt

När sommaren sedan drar igång och gräset börjar växa är det viktigaste att du aldrig låter gräset växa för långt. Klipp gräset regelbundet, vilket i normala väderförhållanden brukar innebära cirka två gånger i veckan. Du kan med fördel investera i en robotgräsklippare som kontinuerligt går runt på gräsmattan och håller gräset lagom långt. 

Du vill dock inte att gräset ska bli för kort, eftersom det då kan blir gult. Skulle det uppstå bör du ändra klipplängden på gräsklipparen. Genom att klippa gräsmattan regelbundet minskar du också risken för mossa, och har du fått mossa kan gräset ta över genom att det klipps regelbundet. 

Låt inte gräset torka ut

Vid riktigt varma perioder kan du behöva vattna gräsmattan för att den inte ska torka ut. Kolla dock alltid så att det inte är bevattningsförbud i din kommun, vilket det kan göra om det är väldigt varmt och råder vattenbrist. 

Nyheter

Följ oss

Nyheter