pasta

Så gör du pasta hemma

Pasta av olika slag är kanske en av de mest populära maträtterna hemma hos många. Det är gott, enkelt och kan varieras i all oändlighet. De allra flesta köper nog däremot sin pasta färdig i butiken, antingen som torr pasta eller färskpasta. Egentligen finns det faktiskt anledning till det, för att göra sin egen pasta är mycket enklare än vad många tror. Det blir riktigt gott!  

Pasta gjort på olika sorters mjöl 

Du kan göra pasta på olika sorters mjöl, och eftersom mjölsorterna har olika egenskaper kommer pastan att skilja sig något, både i smak och i utseende. 

Durumvete 

Den allra vanligaste mjölsorten att använda till pastadeg i Sverige är durumvete. Durumvete är hårdare än vetemjöl, och har en gulare frövita vilket är anledningen till att pastan blir lite gulaktig. Anledningen till att durumvete är så bra till pasta är att det innehåller mycket gluten och har en hög proteinhalt. Det är just gluten i mjölet som gör att degen hålls ihop på ett bra sätt, och eftersom durumvete innehåller mycket gluten, är det enkelt att forma degen samtidigt som den håller ihop på ett bra sätt.  

Semolina eller mannagryn 

I Italien däremot är det vanligt att man använder någon som heter semolina, och som i Sverige heter mannagryn. Ja du läste rätt, i södra Italien är det mycket vanligt att man göra sin pastadeg med mannagryn. Mannagryn är grövre än mjöl och gör degen mer elastisk och lättarbetad.  

Fördelen med att använda semolina, eller mannagryn som vi kallar det för är att du kan göra färskpasta utan att använda ägg. På så vis kan den här pastan ätas även av äggallergiker och veganer. Allt du behöver är mannagryn och vatten.  

Vetemjöl 

Du kan även göra pasta på helt vanligt vetemjöl, något som är vanligt i norra Italien. I Italien finns det ett graderingssytem för vetemjöl där man utgår ifrån hur grovt vetet är malet, till pasta bör man använda det som heter Tipo 00 som är det allra finaste malna vetemjölet. Tipo 0 är vanligt vetemjöl och 00 är alltså finmalet vetemjöl.  

Så här gör du egen pasta 

För att göra egen pasta hemma behöver du egentligen ingenting speciellt förutom ingredienserna, förutom kanske en kavel och kniv. Du kan nämligen utan problem kavla ut pasta degen och sedan skära ut din önskade form. Men, en pastamaskin kommer helt klart att underlätta för dig, och göra jobbet lite roligare.  

Bäst i test

En mycket prisvärd, lättanvänd pastamaskin i en tidlös design som kan skapa många olika pastasorter 

Recept för pasta med durmvete: 

4 portioner 

  • 400 gram durumvetemjöl 
  • 4 stycken ägg 
  • Eventuellt lite olivolja eller vatten 

Häll upp mjölet på en ren arbetsbänk och forma ett stort hål i mitten, ungefär så att det ser ut som en vulkan. I vulkanens krater knäcker du sedan i äggen, och börjar sedan med en gaffel att arbeta ihop mjölet och äggen.  

När det har börjat gå ihop mer och mer kan du börja knåda med händerna. Pasta deg bör knådas relativt länge för att väcka liv i glutentrådarna.  

Knåda tills att degen är mjuk och smidig, den ska inte kännas för torr eftersom den då kommer att smulas sönder i pastamaskinen, men den ska inte vara så kladdig att den fastnar på fingrarna. Blir den för torr kan du addera lite olivolja eller vatten, men börja endast med några droppar.  

Plasta in degen och låt den sedan vila i i kylskåp i minst 30 minuter, men gärna 60 minuter om tid finns.  

Forma din pasta 

När din deg har vilat klart är det dags att börja forma pastan. Det är här pastamaskinen kommer till hjälp.  

Börja med att dela upp degen i mindre delar. Ta sedan en av bitarna och platta ut den med pastamaskinen. Gör den tunnare och tunnare genom att föra valsarna längre och längre emot varandra. Exakt hur tunn beror på vilken sorts pasta du ska göra.  

När den är tillräckligt platt är det dags att börja skära ut den formen du vill ha. Många pastamaskiner har tagliatelle och spagetti, och en del har ännu fler. Följ i så fall instruktionerna för just din pastamaskin.  

Annars kan du också skära ut pasta för hand, och ska du exempelvis göra ravioli kan du skära ut ringar med ett glas eller liknande.  

Koka pastan 

Låt pastan hänga och torka en liten stund innan du kokar den, det brukar göra så att den inte klibbar ihop lika lätt.  

Koka sedan pastan i rikligt saltat vatten i cirka 2–3 minuter. Avnjut sedan med en god pastasås, eller stek den i stekpannan för att få en sådär god krispig yta (exempelvis då du gör gnocchi eller tortellini). Kom ihåg att italienarna värderar få och enkla råvaror, och färskpasta bör ätas med en enklare sås som inte dämpar den goda pastasmaken alldeles för mycket.  

Nyheter

Följ oss

Nyheter