www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa pastamaskinen 2023

Pastamaskin bäst i test 2023

Att göra sin egen pasta behöver inte alls vara svårt, i alla fall inte om du har en bra pastamaskin till ditt förfogande. Hemmagjord färskpasta är riktigt gott, och du behöver faktiskt bara två ingredienser – ägg och mjöl.

Fördelarna med att göra egen pasta är att du vet precis vad den innehåller samt att du kan även smaksätta den som du vill. En annan fördel är förstås att det känns väldigt proffsigt att kunna bjuda familjen eller sina vänner på pasta som man faktiskt har gjort helt själv. För att din pasta ska bli tunn och god krävs det dock en pastamaskin. I pastamaskinen tunnar du först ut degen och sedan använder du den till att skapa den pastaformen du vill ha, exempelvis spagetti eller tagliatelle.

Den klassiska pastamaskinen är manuell, vilket innebär att du vevar den för hand, men idag finns det även elektriska pastamaskiner. Inget är sämre eller bättre än det andra, utan beror på vad du föredrar, hur mycket pengar du vill lägga ner och om du vill ha den mer genuina känslan eller om det inte spelar någon roll för dig.

1. Recension av Marcato Atlas 150

Ska du inte göra pasta allt för ofta, eller vill ha en mer genuin känsla är en manuell pastamaskin troligen ett bättre val för dig. Den bästa manuella pastamaskinen enligt oss är Marcato Atlas 150 Pastamaskin.

Marcato tillverkas i Italien – pastans hemland och det säger såklart en hel del. Det här är en mycket klassisk pastamaskin, som ser ut och fungerar precis så som du tänker dig att en pastamaskin gör.

Här får du själv knåda ihop alla ingredienserna först till en bra deg, men det medföljer ett recepthäfte med maskinen som du med fördel kan använda dig av. När degen är klar ska du första platta ut den mellan de två valsarna tillverkade i aluminium. Du ställer in mellanrummet mellan valsarna för att kunna få till exakt den tjocklek du vill på pastan. Du börjar med ett brett mellanrum för att sedan göra det smalare och smalare för varje gång du kör igenom degen.

När du har kört igenom degen till önskad storlek kan du välja om du vill skära ut lasagneplattor från degen eller stansa ut ravioliformer, detta gör du manuellt och behöver inte maskinen till. Däremot kan du använda maskinen till att göra fettuccini eller tagiliolini, som ser ut som spagetti.

Du kör degen igenom valsarna eller pastaformerna genom att snurra på en vevaxel, och det är mycket enklare än vad det först ser ut att vara. Du fäster pastamaskinen enkelt i bordsskivan och sedan är det bara att börja veva. Ut kommer till slut färsk och förhoppningsvis alldeles perfekt pasta, redo att kokas.

Till en början kan det kännas lite svårt att förstå hur maskinen ska användas, men det medföljer tydliga instruktioner och vi tycker faktiskt att det är enkelt att få till riktigt bra pasta med Marcato Atlas Pastamaskin.

Det vi gillar extra mycket med maskinen är att du kan köpa flera olika tillbehör till den. Du kan köpa till flera olika pastaformer, vilket gör att du kan skapa mer än endast fettuccini och tagiliolini. Marcato har även flera olika raviolistämplar du kan köpa till.

Maskinen bör inte rengöras under rinnande vatten, utan du borstar av det lösa mjölet med en borste och kan sedan torka av maskinen med en mycket försiktigt fuktad trasa.

1.

Manuell pastamaskin som låter dig göra egen pasta på klassiskt italienskt vis. Marcato Atlas 150 Pastamaskin är tillverkad i pastans hemland, Italien.

När det kommer till val av pastamaskin är det inte alltid helt lätt att veta vilken av alla modeller man ska välja. Det speciellt inte om man vill köpa en välfungerande, lättanvänd och lite billigare variant. Är det just detta som du söker efter kan vi dock ha en optimal lösning för dig, nämligen att köpa hem Perfetta Pastamaskin. 

Denna modell är både enkel att använda och handskas med, ger riktigt fin pasta i olika format, och kommer till ett väldigt bra pris. Dess design är klassiskt stilren och passar därmed in i alla kök och hem. I och med att den är tillverkad av rostfritt stål är den också både hållbar, tålig och lätt att rengöra. Bästa pastamaskin i budgetklassen, helt klart.

Hållbar och tålig

Något som vi gillar lite extra med just den här pastamaskinen är att den är så pass hållbar och tålig. Det alltså trots dess pris, och dess relativt enkla design och utformning. Den må alltså inte se så mycket ut för världen, men levererar gör den helt klart. 

Tack vare dess material av rostfritt stål slits denna maskin inte ut i första taget, utan den tål mycket och kan användas länge. Det är även enkelt att rengöra den efter användning. Många pluspoäng för dessa egenskaper!

Goda valmöjligheter med lätthanterlig maskin

I och med att denna pastamaskin kan ställas in på en tjocklek på mellan 0,2 till 3 mm finns det gott om möjligheter för dig att göra precis den pasta som du tycker om. Du kan göra allt från lasagneplattor till tunnare pasta som tagliatelle. Att göra god, egen och helt färsk pasta från grunden kommer med denna pastamaskin vara en fröjd. Och det i alla kök.

Klassisk design med smarta funktioner

Du behöver inte oroa dig för att Perfetta pastamaskin ska ta upp mer plats i ditt hem än du önskar. För trots breda användningsområden känns den både nätt, smidig och lättsam att handskas med. Dess klassiska, stilrena design gör att den passar riktigt fint i köket oavsett hur din stil och smak ser ut. 

En funktion som verkligen underlättar användningen här är den glidsäkra basen. Maskinen kommer stå stadigt på sin plats oavsett vilken typ av pasta du ska göra och oavsett hur din kunskap och erfarenhet ser ut. Det är också enkelt och behagligt att rulla ut pastan. Vi är riktigt nöjda över denna bäst i test vinnare i budgetklassen. 

2. Bäst i test

En mycket prisvärd, lättanvänd pastamaskin i en tidlös design som kan skapa många olika pastasorter 

3. Recension av Marcato Atlas Motor

Vill du ha en riktigt bra pastamaskin med motor och slippa veva manuellt kommer vårt val att falla på Marcato Atlas med motor. Det är i grunden precis samma pastamaskin som Marcato Atlas 150, enda skillnaden är att du själv inte behöver veva valsarna, utan det sköts av en motor.

Det allra bästa är att om du har redan har köpt en Marcato Atlas med manuell vev kan du köpa till en motor som du sedan fäster där var veven ska sitta.

Eftersom den elektriska är något dyrare än den manuella varianten av Marcato Atlas kan du med fördel köpa den manuella först för att se om en pastamaskin är något för dig, om du gör pasta ofta och tröttnar på att bli trött i armen, köper du helt enkelt till motorn.

Vet du däremot redan från början att du kommer göra mycket pasta, och har varken tid eller orka att veva dig trött i armen, rekommenderar vi dig att köpa denna maskin. Motorn är väldigt enkel att få på plats, och den vevar i ett mycket jämnt och fint tempo och pastan blir väldigt fin.

Du kommer förstås att behöva ha ett vägguttag nästa till hands eftersom motorn drivs av 220 V. Se till så att det inte kommer fukt in i motorn när du rengör maskinen.

3.

Knåda degen själv men låt motorn kavla pasta. Marcato Atlas med motor är en elektrisk variant av Marcato Atlas med motor för vevarmen.

4. Marcato Pasta Fresca

Är du en äkta pastaälskare och vet med dig redan från början att ska du göra egen pasta kommer endast det bästa av det bästa duga – då rekommenderar vi dig att satsa på en Marcato Pasta Fresco.

Det här är den tredje pastamaskinen av Marcato vi rekommenderar, och det säger en hel del om hur bra det märket verkligen är. Men den här maskinen från Marcato ligger flera nivåer högre än de två andra, och är du villig att lägga ut pengarna kommer du absolut inte att bli besviken.

Precis som med vår testvinnare från Philips kommer den här att knåda degen åt dig. Du häller i rätt mängd mjöl och ägg, trycker på en knapp och väntar. Degen kommer att knådas till perfektion utan att du behöver lyfta ett finger. En stor fördel är att den också kan knåda deg till både pizza och bröd, vilket gör den ännu mer användbar.

Till skillnad från testvinnaren dock så sker inte utmatning av själva pastan automatisk, utan när degen har knådats klart måste du ta ut den och själv köra den mellan valsarna. Den kommer då att fungera som Marcato Atlas med motor. Pastan matas ut mycket jämt och smidigt och blir väldigt fin.

Vi hade gärna sett att det följde med lite fler formade valsar för att enkelt kunna skapa fler pasta sorter, med tanke på det höga priset. Men det fina med Marcato är att det finns många tillbehör att köpa.

Maskinen är riktigt bra och du kommer definitivt få genuin pasta av riktigt bra kvalitet.

4.

Pastamaskinen för en riktig pastaälskare. Marcato Pasta Fresco knådar degen åt dig och har en motor för vevarmen. Pastamaskinernas Maserati.

Hur väljer jag rätt pastamaskin?

Det du behöver fundera på är om du vill knåda degen själv eller om du vill ha en maskin som gör det, samt om du vill ha en manuell eller elektrisk vev. Planerar du inte att göra pasta speciellt ofta blir det oftast mer värt att köpa en enklare manuell pastamaskin. Ska du göra pasta ofta kan en med degknådare och elektrisk vev vara värd sitt pris.

Vilket mjöl ska användas till pasta som görs i en pastamaskin?

Den bästa mjölsorten till pastadeg är durumvete. Om du inte tål gluten bör du dock använda ett glutenfritt mjöl.

Vilka pastasorter kan jag göra i en pastamaskin?

Det varierar beroende på maskin, i vår testvinnare kan du exempelvis göra åtta olika pastasorter. Du kommer alltid kunna göra lasagneplattor och ravioli eftersom du alltid tunnar ut degen i alla maskiner, vanligt är sedan också att kunna göra fettuccini och spagetti eller liknande.

Är det svårt att göra egen pasta?

Med en bra pastamaskin är det mycket enklare än vad man kan tro att göra egen pasta. Det kan krävas lite övning men du kommer snabbt att få in snitsen och kunna göra riktigt bra pasta.

Nyheter och tips till köket

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till köket

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
mathem logo png

Rabattkod

NY150KR

150 kr rabatt för nya kunder!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

köket matlagning
hemköp logo png

Rabattkod

HEMKÖP100

100 kr rabatt när du handlar för 700 kr!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

stekpanna test
kitchentime

Outlet

-70%

Här hittar du populära köksredskap.

Gäller så länge lagret räcker

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Tips för att göra egen pasta

Har du aldrig testat att göra pasta hemma själv är det verkligen någonting vi kan rekommendera. Det är absolut inte så svårt om det kan verka, och pastan blir god, nyttig och prisvärd. Du behöver förvisso ingen pastamaskin för att göra pasta, du kan absolut kavla ut degen och sedan exempelvis skära ut fettuccini eller ravioliformar med hjälp av en bra kökskniv. Men en maskin kommer underlätta mycket. Det kanske inte är det första du bör prioritera att köpa till köket då du flyttar hemifrån, men det kan vara ett roligt tillskott! 

Det svåraste momentet då man ska tillaga egen pasta är att få till en bra deg. Använder du dig endast av durumvete kommer det att gå relativt enkelt ändå. För att underlätta ditt pastaskapande och öka förutsättningarna för att du ska lyckas kan vi rekommendera dig att lägga ner lite mer tid och energi på att få till en bra deg. Har du en pastamaskin kommer den sen göra resterande jobb åt dig!

Ingridienser till egen pasta

 • Durumvete
 • Ägg

Durumvete är den absolut bästa mjölsorten till pasta, eftersom degen håller ihop bäst med den. Per hundra gram mjöl, ska du ha ett ägg. Det kan förstås variera eftersom ägg varierar i storlek. Men skulle degen bli för torr tillsätter du endast en skvätt vatten eller olja, och skulle degen bli för lös tillsätter du bara lite mer mjöl.

Gör såhär

Forma degen som en vulkan direkt på bänkskivan och knäck sedan äggen i vulkanens krater. Börja sedan att arbeta in mjölet mot äggen, fortsätt sedan att knåda tills du fått en smidig deg. Det tar cirka 5–10 minuter. Låt sedan degen vila i kylskåpet i 30–60 minuter innan det är dags att göra pasta av den. Använder du dig av en maskin som även knådar degen behöver du självklart inte bry dig om dessa steg, och gör du egen pasta väldigt ofta kan det förvisso vara väldigt skönt. Men låt dig inte skrämmas av att behöva göra egen deg, det är inte svårt.

Experimentera med olika smaker och färger

Vill du variera din pasta i både utseende och smak rekommenderar vi dig att prova addera olika smakämnen. Exempelvis morot, rödbeta eller spenat är tre populära smaker till pasta och gör också att pastan ser väldigt tilltalande ut. När du har tillverkat din pasta i maskinen kan du hänga upp den på tork. Torkar du pastan kan du spara den i en tät burka i cirka en månad, mycket smart om du vill äta egengjord pasta till vardags men inte har tiden att göra den efter jobbet.

Elektrisk eller manuell pastamaskin?

Huruvida du ska köpa en elektrisk eller manuell pastamaskin är upp till dig. De två olika typerna av pastamaskin kommer med olika egenskaper och funktioner, och därmed olika fördelar beroende på just du vill få ut av din pastamaskin. Beroende på om du vill ha din pastamaskin i ditt vanliga kök eller om du planerar att ha och använda den i ditt utekök kommer de två olika varianterna göra sig mer eller mindre bra. 

Manuell pastamaskin

Generellt sett kan man säga att om du vill ha en mer prisvärd maskin så skulle vi rekommendera dig att köpa en manuell variant. Det krävs lite mer jobb från din sida för att du ska få till hemmagjord pasta. Men, om du inte planerar att göra egen pasta allt för ofta är det inget större problem. Maskinerna vi har recenserat i denna text är enkla att veva och pastan blir jämn och fin.

Du får med andra ord känslan av att göra egen pasta helt från grunden, där du gör allt arbete på egen hand, utan att det känns svårt, tungt eller tar allt för lång tid. Du bör dock vara inställd på att det såklart både kräver att du tar i lite och att du lägger ner lite mer tid på matlagningen. Dock ett roligt inslag i vardagen. En manuell pastamaskin är ofta både väldigt hållbar och tålig, och mer genuin. 

Elektrisk pastamaskin

En elektrisk pastamaskin, eller motordriven eller automatisk pastamaskin som det också är, kan istället vara ett bättre alternativ för dig som vill göra så lite jobb som möjligt på egen hand. Denna automatiska apparat sköter allt grovarbete åt dig – det enda du behöver göra är att knåda ihop själva degen. Det går med andra ord både väldigt enkelt, smidigt och snabbt, och du sparar både tid och energi.

Detta val av pastamaskin är framförallt det absolut bästa om du planerar att göra egen pasta väldigt ofta, eller om du vill kunna göra större portioner utan problem. Precis som om du har tillgång till en köttkvarn som är elektrisk går allt lite enklare! En elektrisk pastamaskin är ofta också lite enklare att rengöra. Nackdelen är dock att dessa apparater brukar vara dyrare än manuella modeller, och de löper även större risk för att gå sönder.

Vilka olika pastastorter kan man göra i en pastamaskin?

En pastamaskin ger dig möjlighet att göra olika typer av pastaformer. Här är några vanliga pastastorter som du kan göra med hjälp av en pastamaskin:

 1. Tagliatelle: Detta är en klassisk pastasort med breda, platta band. Du kan använda pastamaskinens skärverktyg för att skära degen i tagliatelle-remsor.
 2. Fettuccine: Liknande tagliatelle, men något bredare och tjockare. Du kan använda pastamaskinens skärverktyg för att skapa fettuccine-remsor.
 3. Spaghetti: Denna pastaform är tunn och rund i formen. Pastamaskinen kan ha ett skärverktyg speciellt för att göra spaghetti.
 4. Linguine: Linguine liknar spaghetti, men är något bredare och plattare. Du kan använda pastamaskinens skärverktyg för att skapa linguine-remsor.
 5. Lasagneplattor: Med pastamaskinen kan du rulla ut degen till tunna ark som kan användas för att bygga lasagnelager.
 6. Ravioli: Pastamaskinen kan också användas för att rulla ut pastadegen som fylls med en fyllning och viks över för att göra ravioli. Du kan använda en raviolibok eller en form för att forma och fylla raviolin.
 7. Cannelloni: Genom att rulla ut pastadegen och skära breda remsor kan du rulla och fylla dem för att göra cannelloni, som är fyllda rörformade pasta.

Dessa är bara några exempel på pastasorter som du kan göra med en pastamaskin. Du kan också experimentera med olika former och storlekar genom att justera inställningarna på pastamaskinen och använda olika skärverktyg. Det är en kul process att utforska och skapa olika pastaupplevelser i ditt eget kök.

Hur gör man pasta utan pastamaskin?

Att göra pasta utan en pastamaskin är fullt möjligt och kan vara en rolig och tillfredsställande upplevelse. Här är en grundläggande metod för att göra färsk pasta för hand:

 1. Häll mjölet på en ren arbetsyta eller i en stor blandningsskål och gör en grop i mitten.
 2. Knäck äggen i gropen och tillsätt en nypa salt.
 3. Med hjälp av en gaffel börjar du försiktigt blanda äggen med mjölet. Fortsätt blanda tills äggen är väl inblandade och degen börjar ta form.
 4. Använd dina händer för att fortsätta knåda degen tills den blir smidig och elastisk. Om degen är för torr, tillsätt lite vatten, en tesked åt gången, tills du får en lämplig konsistens.
 5. När degen är smidig, täck den med en ren handduk eller plastfolie och låt den vila i cirka 30 minuter. Detta hjälper glutenet att utvecklas och gör degen mer hanterbar.
 6. Efter vilan är det dags att rulla ut pastadegen. Dela degen i mindre bitar och ta en bit åt gången. Platta ut den något med handflatan.
 7. Använd en kavel för att rulla ut degen till önskad tjocklek. Se till att strö lite mjöl på arbetsytan och kaveln för att undvika att degen fastnar.
 8. När degen är utrullad kan du använda en kniv eller en pastaskärare för att skära den i önskade former, till exempel tagliatelle eller fettuccine.
 9. Efter att du har skurit upp pastan kan du koka den direkt i en stor kastrull med väl saltat vatten. Färsk pasta kokar vanligtvis snabbt, på bara några minuter. Prova pastan regelbundet för att se till att den blir al dente, fast men ändå mjuk.
 10. När pastan är klar, häll av vattnet och servera den med din favoritsås eller topping.

Det är viktigt att notera att handgjord pasta kan vara lite tjockare och ha en annan textur än pasta som görs med en pastamaskin. Men den hemmagjorda varianten har sin egen charm och kan vara otroligt läcker. Ge det ett försök och ha kul i köket!

Hur mycket kostar en pastamaskin?

Priset på en pastamaskin kan variera beroende på kvalitet, märke och funktioner. Generellt sett kan du hitta pastamaskiner i olika prisklasser, från budgetalternativ till mer professionella modeller. Här är en uppskattning av prisområden för pastamaskiner:

Budgetalternativ: Vanliga manuella pastamaskiner av enklare kvalitet kan kosta runt 200 till 500 kronor.

Mellanprisklass: Högkvalitativa manuella pastamaskiner eller enklare elektriska pastamaskiner kan kosta mellan 500 och 1500 kronor.

Högprisklass: Mer avancerade och professionella elektriska pastamaskiner med extra funktioner kan kosta mellan 1500 och 4000 kronor eller mer.

Priserna kan variera beroende på var du köper pastamaskinen och vilket land du befinner dig i. Det kan vara en bra idé att jämföra priser och läsa recensioner innan du gör ett köp för att hitta en pastamaskin som passar dina behov och budget.

Sammanfattning

En pastamaskin hjälper dig att göra hemmagjord pasta på ett enkelt sätt. Den pastamaskin vi tycker är allra bäst och är vår testvinnare är Philips Avance Collection. Det vi gillar med den är att den gör nästan hela jobbet, du behöver bara lägga i ingredienserna i maskinen och sedan knådar den degen samt formar pastan, kvar till dig återstår endast kokningen.

Men vill du knåda din egen deg finns det både manuella och elektriska maskiner som hjälper dig att först platta till degen till lagom tjocklek och sedan skapa den pastaformen du vill ha. Skillnaden på en elektrisk och en manuell är att på en manuell måste du veva valsarna som pastan åker emellan på egen hand, men på en elektrisk driver en motor valsarna. En elektrisk maskin är oftast dyrare, och därför behöver du välja vad som är värt för dig.

Den bästa pastamaskinen i premiumklassen för dig som verkligen älskar pasta tycker vi är Marcato Pasta Fresco, men den kostar också en rätt rejäl slant. Nöjer du dig med en enklare variant, passar Maku pastamaskin bättre. En pastamaskin är en stor hjälp i köket och du kommer enkelt att kunna laga hemmagjord pasta som ser riktigt proffsig ut.

Bäst i test

En mycket prisvärd, lättanvänd pastamaskin i en tidlös design som kan skapa många olika pastasorter 

Bäst i test