Bästa köttkvarn 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

För dig som vill ha möjligheten att göra riktigt goda hamburgare, kanske stoppa din egna korv, koka ihop en oslagbar viltgryta (kanske till och med på egenskjutet kött från jakten) eller tillaga hemmagjorda fiskbullar kan en köttkvarn vara en oslagbar investering. I en köttkvarn kan du mala allt från nöt- och fläskkött till viltkött, fisk och till och med grönsaker och annat vegetariskt. Oavsett vad du vill använda ditt malda kött till kommer du ha mycket att vinna på att mala det med en kvalitativ och lättanvänd kvarn. 

Har du tillgång till en sådan i hemmet kan du mala ditt kött när du vill, och på det sätt som passar dig. Det kommer spara dig både tid, energi och pengar samtidigt som det ger dig ett bredare spektrum av möjligheter när det kommer till matlagningen. Nedan går vi igenom allt som kan vara bra att veta om och tänka på för att du ska hitta den bästa köttkvarnen för dig!

Jämföra köttkvarnar

Utbudet av köttkvarnar som finns att tillgå idag är otroligt stort. Det främst tack vare att du idag kan söka dig fram bland alla de olika köttkvarnar som finns att tillgå på hela marknaden genom att shoppa på nätet. Där har du alltså inte bara tillgång till att köpa hem de köttkvarnar som finns att tillgå i din lokala butik, utan där är utbudet i princip oändligt. 

I och med att efterfrågan för och intresset av köttkvarnar vuxit sig allt större är det även fler och fler tillverkare och varumärken som väljer att producera just köttkvarnar. Du har idag alltså inte bara oändlig åtkomst och tillgång till köttkvarnar online, utan du har även en uppsjö av olika märken och leverantörer att vända dig till. 

Jämför innan du köper 

Något som kan vara bra att göra innan det att du ska köpa en köttkvarn är att jämföra olika köttkvarnar. På så sätt kan du få en tydligare bild av vilka modeller som kan passa dig bäst utifrån dina behov och önskemål. Det samma gäller om du ska köpa en kniv, en blender eller andra redskap, tillbehör och maskiner till köket.

Olika köttkvarnar har ju olika egenskaper, funktioner, storlekar, färger och former, bland annat. Det innebär att en viss modell kan passa dig bättre beroende på vad just du söker efter. I och med det enorma utbud som finns att välja mellan på marknaden idag kan det vara svårt att veta vilka modeller som matchar dina önskemål. 

Genom att jämföra köttkvarnar kan du sätta olika egenskaper och funktioner mot varandra för att få en tydligare bild av vilken av alla modeller som skulle passa just dig bäst. Lägger du ner lite tid och ansträngning på detta ska du se att du inom kort kommer hitta en köttkvarn som är precis allt du kan önska dig, vilket i sig kommer göra din investering mer långsiktig.

Därför ska du ha en köttkvarn

För somliga kan det kännas som att en köttkvarn är en onödig och överflödig investering. Det går väl lika bra att hacka köttet till små bitar, istället för att mala det? Eller så kan man väl lämna in köttet på malning hos den lokala kötthandlaren? Svaret på dessa frågor är att ja, det kan räcka. 

Variation i matlagningen 

Men, vill man ta sin matlagning till nästa nivå är en köttkvarn att rekommendera. Med en egen köttkvarn i hemmet kan du nämligen inte bara mala ditt eget kött, utan du kan även mala både fisk och grönsaker. Tack vare att du har tillgång till denna malningsprocess i ditt eget kök blir du inte lika bunden till att behöva köpa färdigmalet kött från affären. Istället kan du göra de bästa hamburgarna, precis i din egen smak, att lägga på grillen eller blanda ihop den godaste korven du vet. 

Du avgör kvalité och tillredning 

Det innebär i sin tur att du kan köpa hem köttprodukter av högre kvalité och av större variation, samt att du kan ta tillvara på egenskjutet vilt på flera sätt om du så är i behov av det. När du har din egen köttkvarn kan du även själv avgöra exakt hur köttet ska malas, hur det ska se ut och så vidare. Du kan även göra egna färsblandningar, helt utan kostnad.

Bättre val med godare smak 

Inte nog med att du sparar både tid och pengar på att ha en egen köttkvarn, och även ges möjligheten att tillreda och äta en bredare variation av malda råvaror. Utan att mala sitt eget kött är ofta både mycket godare, bättre och mer hälsosamt än att köpa exempelvis färdigmald köttfärs. Att kunna skryta med att du har gjort helt egna burgare är också kul!

Vilken köttkvarn ska jag välja – manuell eller automat?

När det kommer till frågan om man ska välja en manuell eller elektrisk köttkvarn (även benämnd som automatisk köttkvarn) finns det inget svar som är rätt eller fel. Utan snarare handlar det om att man ska välja den köttkvarn som passar dina behov och önskemål bäst. Det finns nämligen för- och nackdelar med båda varianterna beroende på vad man vill ha. 

Rent konkret kan vi sammanfatta det som så att en manuell köttkvarn, det vill säga den gammaldags varianten, kan vara lite roligare att använda då den kräver att du självmant vevar handtaget för att köttet ska malas. Det kan kännas lite mer genuint och äkta, samtidigt som det kräver mer arbete och ansträngning och tar längre tid. 

De elektriska köttkvarnarna är att föredra om du vill att processen om att mala kött ska gå snabbt och smidigt utan särskilt mycket ansträngning från din sida. De speciellt om du ska mala stora mängder kött. Där får du helt enkelt avgöra själv vad som passar bäst in i ditt kök. Idag är utbudet av köttkvarnar så pass bra och brett att både de manuella och elektriska modeller håller hög kvalité, ger fina resultat och är trevliga att använda. 

Att tänka på vid val av köttkvarn

Utöver att du inför ett köp av köttkvarn bör bestämma dig för om det är en elektrisk eller manuell modell som passar just dina behov bäst finns det ett flertal andra aspekter som du bör tänka på. Idag finns det så många olika modeller att välja mellan på marknaden att du kan hitta allt och lite till. 

Men, beroende på vad du vill ha kan olika varianter passa mer eller mindre bra. Det finns köttkvarnar av alla olika färger, former, storlekar, material och utformningar. Det finns köttkvarnar med varierande egenskaper och funktioner, av olika kvalitéer och av olika prisklasser. Men vilken av alla varianter ska du välja?

Pris

I och med att det idag finns så många olika modeller av köttkvarnar, där väldigt många av dessa håller hög kvalité och standard, på marknaden är det inte längre nödvändigt att du köper den dyraste köttkvarnen och hoppas att den är den bästa. Istället kan du utgå från din budget eller dina önskemål angående pris, och hitta en som passar väldigt bra därefter. Dyrast är absolut inte alltid bäst, utan snarare är pris ofta satt utifrån märke och funktioner. 

Storlek

När det kommer till storlek kan det vara smart att se över hur mycket plats och yta du har att avvara till din köttkvarn. Storleken är sällan avgörande för hur mycket kött du kan mala, eller hur effekt det hela kommer gå. Utan snarare så är storleken avgörande för hur robust och stadig maskinen är. Det viktiga är med andra ord att köttkvarnen får plats hos dig. 

Funktioner

En annan sak som är bra att tänka på innan du köper en köttkvarn är vilka olika funktioner du vill ha tillgång till. Vill du kanske ha en elektrisk köttkvarn där du via en skärm kan ställa in på olika program och inställningar baserat på köttsort eller råvara? Eller vill du köpa en manuell köttkvarn med möjligheten att byta ut de olika hålskivorna och malningsverktygen? 

Effekt

Är du i stort behov av att kunna mala mycket kött, eller kanske lite svårmalda köttsorter, snabbt är det viktigt att du väljer en köttkvarn med stark effekt. Det alltså även om du ska ha den för matlagning hemma. Ju mer effektiv din köttkvarn är desto snabbare och enklare kommer malningsprocessen att gå, och desto mer valmöjligheter för matlagning får du.  

Tillbehör och redskap

Sist men inte minst kan det vara värt att se över vilka olika tillbehör och redskap du vill ha till din köttkvarn. Du kanske vill ha möjligheten att välja mellan olika hålskivor eller malningsverktyg, eller använda olika tillbehör för att göra mer än att bara mala färs. I somliga fall ingår olika tillbehör redan vid köp, och i andra fall måste du köpa till det själv. Kanske finns det andra köksredskap och tillbehör till köket som kan vara passande att ha tillgång till i samband med användningen av din köttkvarn?

Budget