Bästa jaktvapen 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Jaktvapen bäst i test

Är du nybörjare inom jakt och vill hitta ett vapenpaket som passar dig? Eller vill du bara utöka ditt vapenförråd och kanske hitta en ny favorit? Oavsett vilken situation du befinner dig i kan vi garantera dig att du kommer finna åtminstone någon användbar information i vår guide om bästa jaktvapen 2023. Här nedan kommer vi gå igenom vikten i att jämföra jaktvapen och vapenpaket innan man köper ett, samt gå igenom vilka olika typer av vapen det finns att välja mellan. Vi kommer även göra en sammanfattning över vilka olika vapenmodeller som kan passa bäst för olika jägare. Häng med!

Jämför jaktvapen

Innan du börjar sätta dig in i vilka olika jaktvapen och vapenpaket som finns att tillgå på marknaden, och börjar kolla på vilka olika modeller av vapen som är mest passande för olika jägare, är det bra att förstå vikten i att jämföra jaktvapen. Att jämföra jaktvapen skulle vi nämligen säga är A och O för att du ska kunna hitta den absolut bästa modellen för dig. Det samma gäller då du vill köpa en handkikare eller liknande.

I och med den enorma marknad som finns att tillgå idag kan det vara svårt att veta vilken av alla olika alternativ som man ska välja. Det kan till och med vara svårt att få ett grepp om vilka olika kategorier man ska söka sig fram bland till att börja med, det inte minst om man är nybörjare och kanske ännu inte fått en tydlig bild av vad man behöver eller vill ha. 

Arbete som lönar sig

Lägger du ner lite extra tid och energi på att jämföra jaktvapen och vapenpaket kommer du få nytta av det i längden. Genom att jämföra de olika alternativen får du först och främst en bild av vad du har ett välja mellan, men också en bild av vad det är just du eftersöker. Därefter kan du sen sortera och söka dig fram bland det du anser är intressant. 

Oavsett om du är nybörjare och vill investera i ditt första jaktvapen eller om du är jägare sen länge och söker efter ett nytt tillskott till samling är det smart att jämföra produkter innan du gör ett köp. Det alltså även om du sen länge har ett favoritmärke eller en favoritleverantör. Det dyker hela tiden upp nya produkter som kan vara den bästa för dig!

Olika typer av jaktvapen 

I Sverige brukar vi dela upp de olika jaktvapnen som finns i tre huvudkategorier; hagelvapen, kulvapen och kombivapen, där den sistnämnda kategorin är en kombination av hagel- och kulvapen. Dessa olika vapen är uppbyggda och konstruerade på olika sätt för att vara anpassade efter olika typer av jakter och situationer. 

Hagelvapen

Om du ska jaga rådjur, småvilt eller fågel är det främst rekommenderat att använda ett hagelvapen av något slag. Detta då dessa djurtyper ofta är svåra att träffa med kula – när du skjuter med ett hagelvapen avfyras ett flertal metallhagel mot siktet på en och samma gång, vilket gör att det blir lättare att träffa det du siktat på. 

I ett hagelvapen finns det alltså inga räfflor i pipan, som det gör i ett kulvapen. De vanligaste typerna av hagelvapen är det så kallade dubbelpipiga hagelgeväret, även kallat hagelbössa, hammerless eller dubbelbössa. Det finns dock ett flertal andra typer av hagelvapen på marknaden som alla är anpassade efter olika jakter, användningsområden och nivåer. 

Kulvapen

Till skillnad från hagelvapen som är kulvapen försedda med en räfflad pipa, eller räfflade pipor. Detta för att det ska vara så smidigt och säkert som möjligt att avlägsna den kula som ska avfyras vid ett skott. Och det är just där den stora skillnaden mellan kulvapen och hagelvapen ligger – ett kulvapen avfyrar bara en kula åt gången, alltså per skott. 

Det innebär i sin tur att jakt där man använder sig av kulvapen kräver ett bättre och mer precist sikte, samt att djuret är av den stora modellen för att det ska bli lättare att träffa. Kulvapen används därmed ofta under exempelvis älg- eller bockjakt. 

Kulvapen brukar man dela upp i tre underkategorier; halvautomatisk studsare, dubbelstudsare och repeatersstudsare. Repeatersstudsaren behöver man ladda om manuellt inför ett nytt skott, medan den halvautomatiska studsaren laddas om automatiskt. Dubbelstudsaren är ett tvåpipigt gevär som laddas om med två skott. 

Kombivapen

Kort sagt kan man säga att ett kombivapen är en kombination av ett kul- och hagelvapen. Det innebär alltså att du får båda delarna i ett och samma vapen. Detta kan vara den perfekta investeringen för dig som inte vill behöva köpa flera vapen men ändå ha möjligheten att vara med på jakter av flera olika djur. 

Ett kombivapen kallas ofta även för kombibock, vilket alltså avser ett gevär utformat med såväl en kulpipa – som laddas med kula – som en hagelpipa – som laddas med hagel. Dessa två pipor har separata avtryckare så att du kan välja vilken av de olika du vill använda. Utöver dessa finns det såklart ett flertal andra modeller av vapen på marknaden, med olika utformningar, egenskaper, funktioner och jaktmöjligheter. 

Olika vapen till olika jägare

Som vi var inne på förut är olika typer av jaktvapen utformade för att användas vid olika jakt. Och då menar vi inte bara att hagelvapen generellt är bättre för jakt på småvilt och fåglar, eller att kulvapen generellt är bättre då du ska jaga större djur. Utan även inom kategorierna hagel- och kulvapen finns det olika underkategorier att välja mellan. 

Beroende på vilken nivå du ligger på som jägare kan en viss modell av vapen passa bättre än andra. Något man exempelvis bör tänka på som nybörjare är att vapnet inte bör vara för tungt eller ha en för kraftig kaliber. Som lite mer erfaren ägare kan det istället röra sig om detaljer, så som om det har en viss utrustning eller vad det passar bäst för. 

Idag finns det mängder av guider och recensioner som man kan ta del av då man vill få en större förståelse vilka olika typer av jaktvapen och vapenpaket som gör sig bäst för olika jägare. Det alltså då beroende på erfarenhet och kunskap, och beroende på önskat användningsområde och möjligheter. En sak är dock säker, och det är att det idag finns vapen för alla! 

Vilken annan jaktutrustning är bra att investera i?

Som jägare krävs det inte bara att man har rätt typ av jaktvapen, som erhåller de egenskaper och funktioner man önskar och behöver. Utan som jägare finns det en hel del andra redskap, verktyg och tillbehör som kan vara nödvändiga för att jakten ska vara möjligt, för att jakten ska bli säker eller för att det helt enkelt ska vara smidigt, bekvämt och enkelt att jaga. 

Ett väldigt viktigt tillbehör att ha inför att man ska vara med på jakt är hörselskydd. Det kan även vara trivsamt att ha en ljuddämpare på vapnet för att det inte ska låta lika mycket då man avfyrar ett skott, samt ett kikarsikte om man vill få ökad precision även på långa avstånd. Du bör även ha, eller åtminstone ha tillgång till, ett godkänt vapenskåp. En handkikare kan även den vara användbar i vissa fall.

En bra kniv är viktigt att ha med sig för att du ska kunna stycka eller ta död på djuret vid behov. Efter jakten, det vill säga när du kommer hem med ett skjutet djur, finns det vissa saker som kan vara bra att ha tillgång till i köket för att du ska kunna ta tillvara på köttet och de olika delarna på bästa sätt. En bra kökskniv och en köttkvarn är förslag på redskap och maskiner som kan vara passande. 

Vilka jaktregler råder i Sverige?

Annat som kan vara bra att ha med sig då man ska ge sig in i jaktvärlden och ge sig ut på jakt är vilka jaktregler som råder där man ska jaga. Ska du jaga i Sverige krävs det att du har tagit jägarexamen och ansökt om och fått godkänd vapenlicens, samt att du har ett statlig jaktkort (indikerar på att du har betalat viltvårdsavgiften, något du måste betala för att få jaga). 

I vissa län kan det finnas krav på att man utöver det statliga jaktkortet även har ett lokalt jaktkort. Detta bör du alltså kolla upp innan du jagar på olika ställen i landet då riktlinjerna i olika områden kan vara varierande. I vissa fall är det alltså inte alls nödvändigt, utan då kan det statliga jaktkortet räcka.  

Gå med i en jaktförening 

Ett tips vi vill ge dig som jägare, speciellt som nybörjare, är att gå med i en jaktförening. Det är inget krav, men det kan vara en guldgruva för att såväl bygga kunskap och erfarenhet som för att träffa andra likasinnade som delar jaktintresset och har tillgång till marker, utrustning, umgänge, och så vidare. Det är ofta otroligt gynnsamt att vara medlem i en jaktförening. 

Budget