Bästa handkikare 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Handkikare bäst i test

En handkikare är det perfekta komplementet om du ska ägna dig åt fågelskådning, jakt eller liknande intressen där äventyr och utflykter är i fokus. Med handkikaren kan du till exempel få bättre fokus och förstoring även på långt håll, eller få ett tydligare synfält. Det alltså utan att du behöver bära runt på en tung konstruktion eller handskas med något osmidigt redskap. Detta kan i sin tur öka dina chanser att ta dig till önskad utkiksplats utan att skrämma bort eller störa djuren på vägen. 

Handkikaren är dock även ett redskap som kan användas vid lite mer lugna sporter och aktiviteter, så som vid golf, under en vandring eller när du åker skidor. Oavsett om du ska ge dig ut på äventyr i Sverige eller i något annat land kommer en handkikare med andra ord ofta väl till pass. 

Handkikare – ett mångsidigt redskap

Handkikaren är ofta en kikare som man använder sig av då man ska ut på äventyr eller utflykter av olika slag. Det inte minst under vandringar eller liknande turer. Det vill säga, utfärder där man drar många fördelar i att ha med sig redskap som är både smidiga, lätta och behändiga att bära med sig. 

Det ska inte vara svårt eller tidskrävande att få upp kikaren ur fickan eller väskan vid behov, och inte heller krångligt att packa ner den och transportera den. Den ska heller inte ta för mycket plats eller väga tungt. En sådan utflykt kan till exempel vara en fågelskådningsresa, men det kan även handla om jakt, golf, vandring, skidåkning eller liknande.

Handkikare för jakt 

När det kommer till att hitta en handkikare som gör sig bäst för jakt är det viktigt att hålla span efter vissa specifika egenskaper hos kikaren; den ska ha riktigt bra förstoring för att du ska kunna upptäcka och se djuren på längre avstånd, och så ska den helst ha en högre objektivdiameter så att du kan fortsätta din spaning även i mörkret. 

Det kan även vara bra om din handkikare har någon form av kikarsikte. Utöver det ska själva kikarkonstruktionen vara robust, stadig och tålig samtidigt som den är lätt att hantera, smidig att både förvara och transportera, vädertålig och behaglig att greppa tag om. Den bör också vara hyfsad lättviktig för att vara behändig att bara med sig under jakten. 

Handkikare för fågelskådning

Om du vill investera i en handkikare som är specifikt bra för fågelskådning skulle vi rekommendera dig att satsa lite extra på en modell som är utrustad med egenskaper som mörkläggningsfunktion och högkvalitativ bild. Det kan även vara en fördel om kikaren har bra förstoring och hög upplösning, så att du lättare kan både upptäcka och spana på de små liven i naturen.  

Jämför handkikare

Idag finns det en väldigt stor marknad för kikare, och det inte minst för handkikare. Det innebär att oavsett vad just du söker – om du vill ha en handkikare som gör sig bäst för fågelskådning, jakt, vandring, golf eller någon annan aktivitet – så är sannolikheten väldigt stor att du kan hitta en variant som passar dig. 

För detta gäller det bara att du söker dig fram bland alla alternativ på rätt sätt. I och med det stora utbud som finns att tillgå idag, inte minst på nätet, är detta dock inte alltid helt enkelt. Vilka av alla olika modeller och varianter ska man välja, och hur ska jag veta vilken som passar mig och det jag söker bäst?

Att jämföra handkikare är att rekommendera

Något som vi verkligen vill tipsa dig om att göra, inte minst för att öka dina chanser om att redan från början välja den handkikare som är bäst för dig, är att jämföra handkikare. Genom att göra det kommer du få en tydligare bild av vad marknaden faktiskt har att erbjuda och vad du har att välja mellan rent konkret. 

Därefter kan du då försöka skapa dig en någorlunda uppfattning om vad det är just du söker och vill ha i en handkikare. När du vet vilka olika egenskaper, funktioner och designs som går hem i förhållande till dina önskemål kan du sen börja jämföra olika modeller med varandra för att se vilken som matchar mest. Detta kan du göra hyfsat enkelt online idag. 

Varför investera i en handkikare?

Bland dagens utbud av kikare finns det en uppsjö av olika kikarmodeller, där både egenskaper, funktioner, design, form, vikt och storlek varierar. Beroende på vilken typ av aktivitet du ska syssla med – och därmed beroende på kikarens önskade användningsområde – kommer olika kikarmodeller passa dig olika bra. 

En handkikare anses ofta vara det bästa valet om du vill ha en kikare som är smidig, behändig och trivsam att ha med under lite mer krävande utflykter eller aktiviteter där du rör dig en del. Det alltså exempelvis fågelskådning, jakt eller vandring i fjällen

Smidig och behändig i handen 

Att just handkikaren gör sig bäst i dessa lägen säger sig självt; handkikaren – som man kan höra på namnet – är utformad för att vara smidig och behändig att hålla i handen. Det innebär att den ofta är rätt nätt och liten, att den väger lite, att den är behaglig och stadig att greppa, samt att den kan både förvaras, transporteras och hanteras enkelt. 

När du är ute på språng och då och då kan vara i behov av att ta upp kikaren kommer det underlätta något enormt om kikaren är smidig att handskas med. Du kommer inte bara spara energi och kraft på det, utan om kikaren är smidig att hantera kommer du även öka dina chanser att inte störa djuren under exempelvis jakten. 

Just denna egenskap kan till och med vara det som blir avgörande för om jakten eller fågelskådningen blir lyckad. Under dessa turer är det ju inte heller helt ovanligt att man är ute flera timmar i sträck. Då kommer du glädjas över att handkikaren ligger skönt i ditt grepp och att den känns lätt i handen, men trots det ger dig det du behöver i kikandet. 

Att tänka på vid köp av kikare

När det kommer till att investera i en kikare är det inte helt ovanligt att det känns svårt att göra valet om vilken kikarmodell man ska satsa på. Idag finns det så många olika varianter på marknaden att valen i princip kan göras oändliga. Det är helt enkelt bara du själv som ska veta vad du söker för att du ska kunna hitta den bästa modellen för dig. 

Som med allt annat så finns det då vissa specifika saker som är extra viktiga att tänka på inför köpet, just för att det ska bli sådär bra som man önskar. Det gäller då även vid köp av en kikare, handkikare inkluderat. Några av de saker som vi anses är lite extra bra och viktiga att tänka på inför köp av en kikare är: 

  • Förstoring
  • Objektivdiameter (ljusinsläpp)
  • Storlek och vikt
  • Fukttålighet 
  • Synfält 
  • Monokulär eller binokulär modell 

 

Premium