Bästa skidorter i Sverige

En skidsemester i något av de svenska fjällen ger en guldkant på vintern. Det finns många orter du kan välja mellan om du vill ta dig en tur i backarna och njuta av snöklädda trätoppar och pudersnö. Att välja vilken skidort i Sverige du ska åka till behöver inte alls vara svårt, det finns nämligen flera orter som både erbjuder åkturer för dig som vill åka pist och offpist. Kort och gott kan vi vara glada för att vårt vackra land har skidorter som kan passa för alla smaker.

Vilka är de bästa skidorterna i Sverige?

En av de mest populära skidorterna i Sverige är Stöten i Sälenfjällen. Det här är en komplett skidort för dig som älskar att åka skidor. Med över 45 kilometer längdspår och hela 49 skidbackar är möjligheterna många. Stöten är den skidort som har den högsta fallhöjden i hela Sälenfjällen, och det här är dessutom den ort som har landets längsta nedfarter vilket betyder att du får mer tid i backen än du behöver spendera i liften.

En annan skidort som kvalificerar sig in på listan över de allra bästa är Funäsfjällen. Här varvas 42 nedfarter med chansen till fina toppturer. Funäsfjällen har flera skidsystem där samma liftkort gäller. Du får bland annat åka i Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalsberget på ett och samma kort. Det som kännetecknar Funäsfjällen är att det här är en av de bästa skidorterna i Sverige för alla, oberoende av ålder och erfarenhetsnivå. Det finns flera områden som är lämpliga för barn och nybörjare, medan den som är en kunnig skidåkare kan njuta av offpiståkning i vacker fjällskogsmiljö. 

Till Sveriges bästa skidorter hör även Branäs. Det är en skidort som blivit mer populär de senaste åren bland annat för att de har gjort stora satsningar på att bygga nya backar och liftar. Orten finns i norra Värmland och ser man till fallhöjden är det den ort som har den tionde högsta diton. Det här är en skidort som passar extra bra för barnfamiljer tack vare flera aktiviteter för de små kombinerat med backar av olika svårighetsgrader. En annan stor fördel med Branäs är att man, om man bokar boende på orten, har väldigt nära tillgång till liftarna. Det finns således inte ett behov av att ha en bil för att ta sig från boendet till backen.

Sist och slutligen finns det en skidort som under en väldigt lång tid har varit attraktiv bland svenska åkare, Åre. Duved-Tegefjäll är tacksamt för att prisklassen på boende där är något lägre än i övriga Åre, men man bor fortfarande i nära anslutning till backarna. Just Duved-Tegefjäll har främst blåa och röda backar och passar därför bra för skidåkare som är på nybörjar- och medelnivå. Åre by och Björnen är de andra skidorterna. Av dem är Björnen speciellt lämplig för familjer som har barn, medan Åre by har flera röda och svarta backar och kan vara uppskattat av dig som gillar mer fartfylld åkning.

Att planera skidsemester i Sverige – tänk på detta

Vill du åka till en av de bästa skidorterna i Sverige behöver du naturligtvis lägga ner lite tid på att planera resan. Det bästa är att inledningsvis välja vart du vill åka, och undersöka vilka boendemöjligheter som finns. Eftersom många orter snabbt blir fullbokade, speciellt under ledigheter och skollov, behöver man vara ute i god tid. Behöver du dessutom hyra skidutrustning är det allra smidigaste att förboka den samtidigt som du bokar boende. Genom att förboka sparar du tid när du väl är framme på plats och kommer snabbare ut i backarna.

Det man inte heller får glömma att kontrollera när man åker iväg är hurudana försäkringar man har. Det allra viktigaste är bland annat reseförsäkring samt olycksfallsförsäkring. Försäkringsskyddet finns till för att ge en trygghet om något går galet under resan, och därför är det viktigt att du inte glömmer att undersöka dina försäkringar och om det är så att du behöver teckna nya. Har du inte en försäkring sedan innan kan du jämföra försäkringar för privatpersoner och teckna en innan du åker iväg. Förutsatt att försäkringen är giltig när du reser så är du skyddad under din skidsemester på en av de bästa skidorterna i Sverige.

Nyheter

Följ oss

Nyheter