Bästa skidorna 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Skidsäsongen är i antågande och det innebär att många behöver damma av sina gamla pjäxor och inventera förråden och skicket på den utrustning man har sedan innan. Oavsett om du ska köpa skidor för första gången någonsin eller om du behöver uppgradera de du äger sedan innan kommer du med vår hjälp hitta modeller som är i rätt kvalitets- och prisklass. Innan du gör en beställning av nya skidor, kom ihåg att kontrollera om det finns någon aktuell rabattkod som ger dig möjligheten att göra ett riktigt fynd.

Vilka skidor är bäst?

Det finns mängder av olika skidor att välja mellan. För att hitta det perfekta paret behöver du först och främst avgöra hur du tänker använda dem. I regel brukar man prata om alpina skidor och om skidor för topptur. Alpina skidor är sådana du kan använda i pisten för att åkningen ska bli så behaglig som möjligt, medan skidor för toppturer är anpassade efter de förhållanden som råder när du inte åker liften upp och givna backar ner.

Skillnaden mellan de här skidorna är att skidor som är skapta för att vara lämpliga vid toppturer ofta är något lättare, bland annat för att de ska gå att bära med sig upp för berget utan några större bekymmer. Sidoskärningen på topptursskidor är dessutom lång för att möjliggöra ett bra grepp på skrå när man går uppför berget, och för att ge utmärkta förhållanden på mer hårt packad snö när du åker utförs.

Förutom att det finns alpina skidor och skidor för toppturer finns det också en gyllene medelväg, och det är så kallade all mountain-skidor. De här skidorna är utformade för att både fungera i pisten, såväl vid snäva som vida svängar, och vid toppturer. All mountain skidor kan man använda i all typ av snö, och det är just den här kategorin vi kommer titta närmare på när vi guidar dig till de bästa skidorna.

De bästa skidorna för toppturer och piståkning

Vad är det egentligen som avgör hur pass bra en skida är? Dels handlar det förstås om material och konstruktion. En all mountain-skida har ofta en kärna av trä och vilka egenskaper skidorna har beror på vilka träslag man använder, hur mycket de väger och hur spänstiga de är. De allra bästa skidorna ska vara följsamma och kännas enkla att manövrera oberoende av om man åker på packad eller lös snö. 

En del all mountain-skidor förstärker man med metall och om det finns sådana inslag kommer skidan bli mer stabil, men också något tyngre. Vanligen brukar man rekommendera något tyngre skidor till nybörjare eftersom det kan vara enklare att lära sig grunderna med sådana modeller. När man sedan vill utmana sin egen skidåkning, testa olika tricks och åka mer lekfullt är en lättare modell att föredra.

Eftersom alla skidor har olika egenskaper, och på grund av att alla har olika önskemål med sin åkning, kan det vara lite vanskligt att välja vilka skidor som är bäst. Som grund för de rekommendationer vi ger har vi därför valt att utgå från sådana modeller som har egenskaper som kan uppskattas av alla oberoende av nivå på åkningen. Totalt har vi undersökt 20 olika modeller, och av dem har vi valt ut tre stycken vi tycker extra mycket om utifrån kriterier som pris, följsamhet, pist- och topptursegenskaper.

Bäst i test av alla skidor

Fisher är en tillverkare som inte lutar sig tillbaka och förlitar sig på att deras tidigare modeller är de allra bästa. Deras serie med Ranger-skidor har länge varit populär, och därför är det också väldigt roligt att kunna utse deras Ranger 96 till vår absoluta testvinnare. Fisher Ranger 96 har en träkärna som är förstärkt och det gör att modellen är lätt, men har en bra styvhet vid vridningar. Det i sig är en kombination som gör att skidan är lämplig både när du åker offpist och när du åker i pisten.

Skidorna finns i olika längder vilket gör att de kan användas av alla oavsett hur lång man själv är. Med rätt längd på skidorna kommer du både känna dig stabil i backen, samtidigt som du märker hur responsiva de är såväl vid snabba som långsamma nedfarter. Precis som alla andra skidor som ingår i Fischers Ranger-serie har även de här en lekfull tail- och toppkonstruktion. Det gör det här till en utmärkt skida för dig som uppskattar smidighet men inte vill göra avkall på skidornas prestanda.

Bäst premiumval

DPS Pagoda 106 C2 är den skida som vi anser vara den ultimata premiumskidan utifrån samtliga kriterier vi listat. Det här är en modell som bidrar till en snabb och smidig nedförsåkning och den har flertalet raceliknande egenskaper när den används i pisten. Det här är en modell som grundar sig på föregångarna i RP-serien från samma tillverkare, men man har gjort vissa justeringar för att göra Pagoda 106 C2 mer följsam i alla svängar. Skidorna har en relativt lång effektiv kant och det gör att man kommer in i samtliga svängar med dynamiskt, och att man kan driva ut mer i dem utan någon större ansträngning.

Den här modellen är så pass avancerad att den fungerar precis lika bra i hård som i lös snö, i alla slags hastigheter och för de flesta åkstilar. När man spänner på sig de här skidorna på fötterna vet man att samtliga åkturer kommer vara lust- och fartfyllda och att samtliga svängar går att manövrera precis på det sätt man vill.

Bästa budgetval

Att köpa skidor kostar en del, och speciellt om man inte är en så van skidåkare kan det kännas tryggt att börja med ett par skidor i budgetklass. Tack och lov finns det riktigt bra modeller som inte kostar skjortan, och vi har korat Atomic Bent 90 till det allra bästa budgetalternativet. Bent-serien har funnits sedan 2009 och då hade skidorna en 120 millimeters bredd. Sedan dess har Atomic utvecklat serien vidare och nu finns den med flera bredder, så även med en bredd på 90 millimeter.

Atomic Bent 90 är en passande skida för nybörjare eftersom den är stadig i sin konstruktion. I lägre hastigheter svarar den snabbt vid viktförskjutningar, medan man i högre hastigheter istället kanske vill ha en något bredare modell. Eftersom man som relativt ny skidåkare ofta åker långsammare är det här en riktigt bra investering. 

Vilket skidmärke är bäst?

Vilka skidor skall man köpa?

Det är ingen lätt fråga att svara på utan beror till stor del av vilken typ av åkare du är samt din kunskapsnivå. En bra tumregel när man köper skidor är att de bör vara ungefär 10 cm kortare än din kroppslängd.

Att välja bindningar till de bästa skidorna

Det är inte bara skidorna som avgör hur roligt du kommer ha i backarna. Utöver att hitta bra skidor spelar även bindningarna en stor roll. När man köper ett par all mountain-skidor får man ofta med ett par standardbindningar. De fungerar ofta felfritt för mer vardaglig åkning, men om man vill kunna ställa bindningarna extra hårt eller kunna gå på topptur med skidorna kommer man behöva byta ut dem. Skidor som är tänkta att även användas vid toppturer kan du införskaffa så kallade hybridbindningar till. I andra fall klarar du dig långt på tillverkarens standardlösning för den modell du väljer.

All mountain-skidor för damer och herrar

Man pratar ofta om dam- och herrskidor. Det man då egentligen åsyftar är naturligtvis andra saker än endast könet. Generellt sätt är kvinnor både kortare och väger mindre än män, och därför är skidorna också något mjukare än modellerna som är tänkta för herrar. När du väljer skidor ska du dock inte endast utgå från ditt kön utan det du ska ta med i beräkningarna är din längd och din vikt.

Man rekommenderar ofta att monteringspunkten på damskidor är något längre fram än på herrskidor. Detta eftersom att det är lättare att komma in och ut ur svängar om bindningarna ligger något längre fram. 

Alla tillverkare använder sig inte av benämningar som dam- och herrskidor, kort och gott eftersom det är så många andra saker som styr vilken skida som är bäst och inte endast könet. De skidorna kallas för unisex-modeller.

Hur långa skidor ska man välja?

Att välja rätt längd på sina skidor är viktigt för att åkningen ska bli som man vill. Det första man behöver fundera över är hur pass erfaren man är. Ifall man är relativt ny i backen är det allra bästa att välja en skida som är lite kortare, eftersom de är lättare att manövrera och åka på. Ska du enbart åka i pisten och inte är en van skidåkare kan du välja en modell som antingen är lika lång som du själv är eller cirka 10 centimeter kortare.

Mer erfarna skidåkare kan med fördel välja längre skidor. De är svårare att åka på, men de ger en mer kraftfull åkning. Det går bra att välja skidor som är ungefär 10 centimeter längre än en själv i sådana situationer.

Köp de bästa skidorna till rätt pris

När man köper ett par nya skidor ska man utgå från att man kommer använda dem i många år. När man slår ut kostnaden för vad de kostar på den tiden kan det kännas mer överkomligt än om man bara ser priset som en klumpsumma man behöver punga ut med direkt. Det finns skidor i olika prisklasser, vilket gör att du enkelt kan hitta modeller som passar sig både för plånboken och din åkning. 

Som med allt annat man köper ska du såklart jämföra priser innan du tar ett beslut. Många återförsäljare ordnar regelbundet kampanjer, och så finns ju dessutom det omtalade Black Friday som man kan hålla utkik under för att spara ett par hundralappar på inköpet. Genom att göra en gedigen research kommer köpet av de bästa skidorna bli en riktigt bra affär.

Budget