BĂ€sta pizzaugn 2021

Pizzaugn bÀst i test 2021

I den hÀr artikeln fokuserar vi pÄ att upplysa dig om vilka pizzaugnar som utmÀrker sig frÄn konkurrenterna, eller mer specifikt; vilka pizzaugnar som Àr bÀst i test. 

Att skaffa en pizzaugn till hemmet Àr en utmÀrkt idé. Det Àr en lÄg investeringskostnad som gÀller, och utöver det Àr de löpande kostnaderna lÄga dÄ man kan driva sin portabla pizzaugn med bland annat kol, pellets, ved eller gasol.

En god pizza kostar inte mÄnga kronor. Dels dÄ priset för rÄvarorna Àr billiga, och dels dÄ du inte behöver besöka pizzerian lika ofta dÄ du har en pizzaugn som gör minst lika goda pizzor i hemmet. 

Nedan presenterar vi fyra typer av pizzaugnar som egentligen alla Àr bÀst i test, beroende pÄ bland annat den budget som gÀller och kvalitetspreferenser. Det vi menar Àr att samtliga av de pizzaugnar som vi talar mer Àr utmÀrkta köp, fast av skilda anledningar. 

Recension av Ooni Fyra

Ooni Fyra Àr en pelletsdriven pizzaugn som bidrar med en snabb och konstant vÀrme. Inkörstiden Àr minimal, dÄ den kan nÄ en temperatur pÄ 500 grader pÄ bara en kvart. Och nÀr pizzaugnen vÀl Àr varm, dÄ tar det bara en minut att laga en frasig pizza.

I utlÀndsk media likt BBC och Business Insider har Ooni Fyra hyllats för att den Àr portabel, lÀttviktig samt lÀtt att montera. Externa experter pÄpekar Àven att den Àr lÀtt att rengöra, dÄ den aska som uppstÄr samlas pÄ ett och samma stÀlle. Den Àr utöver detta lÀtt att förvara, dÄ benen Àr enkla att fÀlla ihop.

Ooni fyra drivs av lövpellets. Vissa externa experter klagar pÄ att denna pizzaugn Àr lite svÄra att tÀnda, men det tycker vi Àr bra ur brandsÀkerhetssynpunkt. NÀstan alla som uttalat sig har inga problem att tÀnda de medföljande pelletskuberna, och nÀr pelletsen vÀl brinner hÄller pizzaugnen alltid en jÀmn temperatur.

Som brukligt nÀr det kommer till pizzaugnar blir dess yttersida mycket varm, men det Àr inget unikt för just Ooni Fyra. SÄ lÀnge du ser till att barn hÄller sig pÄ behörigt avstÄnd uppstÄr aldrig nÄgra problem.

Ooni Fyra lÀmpar sig bÀst för personer som kommer att anvÀnda sin pizzaugn nÄgon gÄng i veckan, kanske till fredagsmyset eller lördagsfesten. Ooni Fyra Àr dÀrmed en perfekt pizzaugn för nybörjare, och om du fastnar för konceptet kan du alltid komplettera Ooni Fyra med en mer avancerad pizzaugn.

Notera att du inte mÄste anvÀnda den pellets som Ooni sjÀlva rekommenderar. Det gÄr minst lika bra att anvÀnda sig av lÄgprispellets som du bland annat hittar i livsmedels- och byggbutiker.

1. Portabel pizzaugn

Ooni

Fyra

Ooni Fyra Àr en pizzaugn som Àr lika portabel som lÀttanvÀnd. Denna pizzaugn vÀrms upp med hjÀlp av pellets, och om du vill spara pengar kan du vÀlja att elda med lÄgprispellets.

Recension av Austin and Barbeque Pizza Ovena

Austin and Barbeque Pizza Oven Àr en gasoldriven pizzaugn som Àr sÄvÀl lÀtthanterlig som sÀker. Att göra goda pizzor med den Àr inte heller nÄgra problem. Mer specifikt tÀnder du gasen med den gnisttÀndare som inkluderas frÄn start, dÀrefter fördelas vÀrmen jÀmnt i hela ugnen.

Denna pizzaugn har Àven ett reglage pÄ baksidan, dÀr du kan justera vilken temperatur som ska gÀlla. Det innebÀr att denna ugn erbjuder en mer flexibel grÀddning i jÀmförelse med pizzaugnar av ved- eller pellets-typ. 

Ugnens brÀnnare Àr kvadratisk i sin utformning, och detsamma gÀller för den pizzasten som medföljer. Precis som merparten av alla bra utekök Àr Àven Austin and Barbeque Pizza Oven tillverkad i rostfritt stÄl, vilket gör att den lÀmpar sig perfekt för utomhusbruk.

Austin and Barbeque Pizza Oven har Àven en kompakt konstruktion, men den Àr inte lika kompakt i jÀmförelse med exempelvis Ooni Fyra som i stÀllet för gasol vÀrms upp med pellets. 

Att montera denna pizzaugn Àr en relativt enkel match. Den kommer i sammanlagt Ätta delar, och i sant IKEA-manér sÄ tar det maximalt cirka en halvtimme att slutföra monteringsarbetet.

Pizzaugnen har Ă€ven ett sĂ„ kallat stĂ€dlĂ€ge, som tillverkaren valt att kalla för “Burning off”. StĂ€dlĂ€get avlĂ€gsnar pizzarester som fastnat i pizzaugnen men lite manuell stĂ€dning med en trasa krĂ€vs alltid, oavsett vilken pizzaugn du bestĂ€mmer dig för att köpa.

NÀr gascylindern som driver pizzaugnen tagit slut ersÀtter du den helt enkelt med en ny. En ny gascylinder kostar i regel mellan cirka 200 och 300 kronor. Det faktum att Austin and Barbeque Pizza Oven Àr billig att köpa, men Àven har en lÄg driftskostnad samt Àr av god kvalitet betyder att denna pizzaugn fÄr ta del av vÄr bÀst i test-utmÀrkelse.

2. BĂ€st i test

Austin and Barbeque

Pizza Oven

Austin and Barbeque Pizza Oven Ă€r en kraftfull pizzaugn som drivs med hjĂ€lp av gasol. Utöver det Ă€r denna pizzaugn Ă€r bestyckad med avancerade funktioner likt ett “stĂ€dlĂ€ge”.

Recension av Austin & BBQ Charcoal

Om du inte Àr helt sÄld pÄ att laga en god pizza sjÀlv, dÄ kan Austin and Barbeque Charcoal vara ett fullgott instegsalternativ. Austin and Barbeque Charcoal Àr nÀmligen bÄde en vanlig grill och en pizzagrill pÄ samma gÄng. Mer specifikt inkluderas bÄde en pizzainsats samt en pizzasten.

Pizzastenen Àr 37,5 cm i diameter, och dÄ grillen har en rund har pizzastenen exakt samma form. Grillen har dock en omkrets pÄ 66 cm i diameter, sÄ en större pizzasten hade varit ett vÀlkommet tillskott. Men om du inte Àr nöjd, dÄ det Àr inte svÄrt att komplettera grillen med en egen pizzasten som Àr bÀst i test.

PĂ„ grillens utsida hittar du en termometer av rostfritt stĂ„l, och temperaturen justerar du med hjĂ€lp av grillens ventiler. Austin and Barbeque Charcoal ger dig goda pizzor. Men den riktiga “nu Ă€r vi pĂ„ pizzeria”-stĂ€mningen riskerar man att bli utan dĂ„ detta egentligen inte Ă€r en riktig pizzaugn, utan en grill med en “laga din egen pizza”-tillsats.

Som namnet antyder Àr det koleldning som gÀller för denna pizzagrill, och dÄ all kol samlas i askinsamlaren Àr stÀd- och rengöringen snabbt överstökad. Den Àr Àven lÀtt att flytta pÄ tack vare tvÄ solida hjul, och utöver det har hela grillen en bastant och stilren design. 

Mycket “pizzaugn” för pengarna. SĂ„ vill vi sammanfatta det intryck vi fick av Austin and Barbeque Charcoal. Denna produkt fĂ„r dĂ€rmed utmĂ€rkelsen bĂ€sta budgetval.

3. Budgetalternativet

Austin & BBQ

Charcoal

Austin and Barbeque Charcoal Àr inte en regelrÀtt pizzaugn, utan en grill med tillbehör som gör att den fungerar som en pizzaugn. Du fÄr mycket för pengarna, men nÄgon Àkta pizzaugn Àr det dock inte.

Recension av Ooni Karu

Ooni Karu Àr en lyxig pizzaugn som kan drivas med hjÀlp av ved, grillkol eller gasol. GasbrÀnnare sÀljs som tillval, men det faktum att man kan elda med tvÄ energikÀllor direkt frÄn start Àr generöst. 

Ooni Karu Àr lika lÀttmonterad som Ooni Fyra, och Àven om den Àr betydligt större Àn lillebrodern Àr den enkel att packa ihop att förvara. Ooni Karus större fysiska omfÄng gör att man kan tillaga riktigt stora pizzor. Som brukligt nÀr det kommer till pizzaugnar inkluderas Àven en pizzasten, som i detta fall Àr 1,5 cm tjock. 

Denna pizzaugn Àr prisad i utlÀndska medier, och beskrivs ofta som den pizzaugn som Àr bÀst i test. Vi anser att Ooni Karu Àr ett utmÀrkt köp för alla pizzaÀlskare med en lite större budget, men ingen pizzaugn slÄr Austin and Barbeque Pizza Oven nÀr det kommer till att erbjuda mest pizzaugn för pengarna.

Att Ooni Karu Àr en solid och lyxig pizzaugn har du redan blivit varse om. Men hur gÄr det till att laga pizza med den dÄ?

Det gÄr utmÀrkt. SÄ fort temperaturen har ökat till cirka 400 grader Àr det enkelt att justera vÀrmen med hjÀlp av skorstensventilen. Men om du eldar med kol eller ved kan du inte justera vÀrmen pÄ ett lika exakt sÀtt som om du hade anvÀnt dig av gasoltillbehöret.

Men den lilla detaljen Àr sekundÀr, dÄ en exakt temperatur aldrig krÀvs för att man ska kunna tillaga en god pizza med hjÀlp av en pizzaugn. Den rekommenderade temperaturen för att laga en frasig napoleonsk pizza ligger pÄ mellan 400 och 500 grader, och det Àr inte svÄrt att stanna inom det spannet oavsett vilken pizzaugn man köper.

Vi menar att Ooni Karu Àr den bÀsta pizzaugnen i premiumsegmentet. Den Àr stor, stabil och lyxig, men trots det inte dyrare Àn nödvÀndigt. Om du inte kan tÀnka dig annat Àn en pizzaugn av premiumtyp, dÄ Àr det mycket pizzaugn för pengarna som gÀller Àven hÀr.

4. Premiumalternativet

Ooni

Karu

Ooni Karu Àr testets mest flexibla pizzaugn dÄ du kan anvÀnda dig av tre olika vÀrmekÀllor för att grÀdda din pizza. Du kan Àven laga sÀrskilt stora pizzor, dÄ pizzaugnen Àr bastant.

MÄste man ha mjöl pÄ pizzaspaden?

Vi rekommenderar att du strör mjöl pÄ pizzaspaden dÄ pizzan annars kan fÄ en "klistrig" karaktÀr. Du ska dock bara strö pÄ ett tunt lager mjöl pÄ pizzaspaden. Det Àr viktigt att du inte lÀgger pÄ ett för tjockt lager mjöl, dÄ det överblivna mjölet brÀnns bort och bistÄr med en besk smak.

Hur ska man dekorera en pizza som tillÀggas pizzaugn?

Du kan förvisso dekorera din pizza i köket, men det smidigaste sÀttet att dekorera pizzan pÄ Àr att lÄta toppningen ske direkt utanför pizzaugnen. Om du lyder det hÀr rÄdet minimerar du risken för att toppningen blir ojÀmn eller i vÀrsta fall trillar av pizzaspaden, ner pÄ marken.

Hur varmt ska man tillaga sin pizza i pizzaugnen?

Det Àr allmÀnt kÀnt att ett gradantal pÄ mellan 400 och 500 grader Àr idealt för en pizza som du tillagar i en pizzaugn. Du kan förvisso Àven tillaga en pizza i uppemot omkring 800 grader eller ner till cirka 300 grader om du sÄ vill. Det viktigaste Àr dock att vÀrmen Àr konstant.

Hur ofta ska man rotera pÄ pizzan?

Pizza som tillagas i en pizzaugn ska förslagsvis vÀndas fyra gÄnger. Men i mÄnga fall Àr det fullt tillrÀckligt att rotera pizzan tvÄ till tre gÄnger. Tumregeln sÀger i detta fall; ju varmare pizzaugnens innandöme Àr, desto mer frekvent blir du tvungen att rotera din pizza.

Vedeldad pizzaugn

I det hÀr testet har vi talat mer om portabla pizzaugnar, som alla handplockats för att de presterar utmÀrkt. Vi har Àven uppmÀrksammat pizzaugnen Ooni Karu som drivs med hjÀlp av mindre vedbitar. Nu ska vi tala mer om vedeldade pizzaugnar som Àr stora nog för att kunna drivas av fullstora vedtrÀn.

Vedeldade pizzaugnar Àr stora och otympliga, sÄ Àven dyra. En vedeldad pizzaugn kostar i regel mellan 20 000 och 55 000 kronor. Du skulle med andra ord kunna köpa cirka 8 portabla pizzaugnar av premiumtyp för priset av en fullstor och vedeldad pizzaugn.

Att köpa en vedeldad pizzaugn Àr inte nödvÀndigtvis en dÄlig idé, men innan du gör sÄ bör du först prova pÄ en portabel pizzaugn. Pizzor som du tillagar i portabla pizzaugnar blir minst lika goda, och om du vÀl skulle vilja uppgradera till en fullstor pizzaugn med vedförbrÀnning kan du göra sÄ nÀr du försÀkrat dig om att du tycker det Àr kul att tillaga pizzor sjÀlv.

Om du inte mjukstartar med en lite enklare pizzaugn, dÄ har du spenderat tiotusentals kronor i onödan om du köpt en dyr och vedeldad pizzaugn som du bara anvÀnder nÄgon gÄng ibland.

Att ha en pizzaugn hemma

Det ger en lyxig kÀnsla att ha en pizzaugn hemma. Med en pizzaugn i hemmet vet du att du alltid kan laga en frasig pizza, och en pizzaugn Àr dessutom en bra idé för alla som gillar att anordna hemmafester.

Det kostar inte heller mycket pengar att köpa en pizzaugn för hemmabruk. En dyr krognota kan i mÄnga fall överstiga det pris du betalar för en portabel pizzaugn av budgettyp. De pizzaugnar som sÀljs idag ger dig Àven mer för pengarna, dÄ alla moderna pizzaugnar Àr bra nog för att du inte ska bli besviken.

Dagens pizzaugnar Àr brÀnslesnÄla, vilket betyder att du inte behöver betala nÄgra större summor för att förse ugnen med brÀnsle. Utöver det Àr de lÀtta att transportera, vilket man knappast kan sÀga om de pizzaugnar som sÄldes förr i tiden.

Om har formeln nytta och nöje kontra pengar du mÄste spendera pÄ produkten i Ätanke, dÄ Àr en pizzaugn ett utmÀrkt alternativ för sÄvÀl uteplatsen som trÀdgÄrden.

10 fördelar med att ha en pizzaugn hemma

Pizza som du köper pÄ en pizzeria Àr godare Àn de som man tillverkar i en traditionell ugn av el-typ. Det pÄstÄendet tycker mÄnga Àr trÀffsÀkert, sÄ Àven vi. Vi anser Àven att pizza som man tillagar i en pizzaugn Àr minst lika god som en pizza som tillagats pÄ en pizzeria.

Att man slipper Äka till pizzerian för att kunna ta del av en riktigt god pizza. Det Àr en tydlig fördel. Nedan pratar vi mer om nio ytterligare fördelar som tillkommer nÀr man köper en portabel pizzaugn. 

  1. En jÀmn temperaturfördelning ger upphov till sÀrskilt frasiga pizzor.
  2. Du kan tillaga mÄnga pizzor med lite brÀnsle, vilket Àr bra för miljön. Med brÀnsle menar vi ved, pellets eller gasol.
  3. Det gÄr snabbt att tillaga pizza med en pizzaugn. Om du vÀrmer upp din pizzaugn till 500 grader tar det cirka en minut att tillaga en fullstor pizza.
  4. Pizzakanterna blir godare dÄ degens vÀtska avdunstar pÄ ett effektivt sÀtt. NÀrmare bestÀmt Àr de portabla pizzaugnarna sÄ kompakta att vÀrmen studsar mot vÀggarna pÄ ett sÀtt som fÄr kanterna att bli extra krispiga.
  5. Din pizza fÄr en mer rökig karaktÀr, som din pizza aldrig hade kunnat fÄ i en traditionell el-ugn. 
  6. Pizzan fÄr en mer krispig toppning, pÄ exakt samma sÀtt som pizzakanterna.
  7. Toppningen blir mer nÀringsrik dÄ de inte brÀnns bort, utan i stÀllet bevaras och smaksÀtter pizzan.
  8. Om du tillagar pizzan i en pizzaugn frigör du plats i köket. Detta dÄ du slipper övervaka sÄ att pizzan inte brÀnns i den konventionella elugnen.
  9. Du sparar pengar dÄ pizza Àr en matrÀtt som Àr billig att tillaga. JÀst, mjöl, skinka, ananas och likvÀrdiga ingredienser Àr billiga att handla hem. Det innebÀr att du sparar pengar pÄ att laga pizza i pizzaugn. I synnerhet om du i stÀllet hade Àtit en stor stek.

Sammanfattning pizzaugn

En pizzaugn Àr en utmÀrkt, sÄ Àven prispressad investering. För bara nÄgra tusenlappar kan du laga pizzor som Àr lika goda som pÄ pizzerian, och utöver det kan du spara pengar tack vare att du kan Àta lika god mat i trÀdgÄrden som du kan göra pÄ en restaurang.

En pizzaugn bidrar Àven till att en mysfaktor skapas, precis pÄ samma sÀtt som en bra terassvÀrmare Àr ett mysigt inslag i uterummet.

Att vÀlja den pizzaugn som Àr bÀst i test Àr en enkel manöver. DÄ alla pizzaugnar som vi nÀmnt i denna artikel hÄller en hög nivÄ Àr det svÄrt att göra ett dÄligt köp, och för att sammanfatta lÀget vill vi ge dig följande rÄd. 

Om du inte vill spendera för mycket pengar pÄ en pizzaugn dÄ Àr Austin and Barbeque Charcoal ett utmÀrkt val. Den tillagar pizzor kostnadseffektivt och gott med hjÀlp av vanligt grillkol.

Men om du i stÀllet vill köpa en ugn av premiumkvalitet dÄ Àr Ooni Karu det bÀsta valet. FrÀmst dÄ den ugnen Àr större och mer flexibel gÀllande vilket brÀnsle du kan anvÀnda dig av, men Àven dÄ det ocksÄ Àr en riktig pizzaugn och inte en grill med pizzatillbehör.

Avslutningsvis, om du har svÄrt att bestÀmma dig. DÄ vill vi berÀtta att Austin and Barbeque Pizza Oven Àr det bÀsta allroundvalet-valet dÄ det ger dig mest pizzaugn för pengarna. Den drivs pÄ gasol, vilket medför att de löpande kostnaderna Àr lÄga. Utöver det Àr det inköpspris som gÀller för denna pizzaugn lÄgt.