Bästa pizzaugn 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Pizzaugn bäst i test 2023

I den här artikeln fokuserar vi på att upplysa dig om vilka pizzaugnar som utmärker sig från konkurrenterna, eller mer specifikt; vilka pizzaugnar som är bäst i test

Att skaffa en pizzaugn till hemmet är en utmärkt idé. Det är en låg investeringskostnad som gäller, och utöver det är de löpande kostnaderna låga då man kan driva sin portabla pizzaugn med bland annat kol, pellets, ved eller gasol.

Beställ en pizzaugn från Cervera – Få fri frakt!

En god pizza kostar inte många kronor. Dels då priset för råvarorna är billiga, och dels då du inte behöver besöka pizzerian lika ofta då du har en pizzaugn som gör minst lika goda pizzor i hemmet. 

Nedan presenterar vi fyra typer av pizzaugnar som egentligen alla är bäst i test, beroende på bland annat den budget som gäller och kvalitetspreferenser. Det vi menar är att samtliga av de pizzaugnar som vi talar mer är utmärkta köp, fast av skilda anledningar. 

Måste man ha mjöl på pizzaspaden?

Vi rekommenderar att du strör mjöl på pizzaspaden då pizzan annars kan få en "klistrig" karaktär. Du ska dock bara strö på ett tunt lager mjöl på pizzaspaden. Det är viktigt att du inte lägger på ett för tjockt lager mjöl, då det överblivna mjölet bränns bort och bistår med en besk smak.

Hur ska man dekorera en pizza som tilläggas pizzaugn?

Du kan förvisso dekorera din pizza i köket, men det smidigaste sättet att dekorera pizzan på är att låta toppningen ske direkt utanför pizzaugnen. Om du lyder det här rådet minimerar du risken för att toppningen blir ojämn eller i värsta fall trillar av pizzaspaden, ner på marken.

Hur varmt ska man tillaga sin pizza i pizzaugnen?

Det är allmänt känt att ett gradantal på mellan 400 och 500 grader är idealt för en pizza som du tillagar i en pizzaugn. Du kan förvisso även tillaga en pizza i uppemot omkring 800 grader eller ner till cirka 300 grader om du så vill. Det viktigaste är dock att värmen är konstant.

Hur ofta ska man rotera på pizzan?

Pizza som tillagas i en pizzaugn ska förslagsvis vändas fyra gånger. Men i många fall är det fullt tillräckligt att rotera pizzan två till tre gånger. Tumregeln säger i detta fall; ju varmare pizzaugnens innandöme är, desto mer frekvent blir du tvungen att rotera din pizza.

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
proffsmagasinet logo

Erbjudande

30%

Passa på att fynda hos Proffsmagasinet!

Gäller så länge lagret räcker

Vedeldad pizzaugn

I det här testet har vi talat mer om portabla pizzaugnar, som alla handplockats för att de presterar utmärkt. Vi har även uppmärksammat pizzaugnen Ooni Karu som drivs med hjälp av mindre vedbitar. Nu ska vi tala mer om vedeldade pizzaugnar som är stora nog för att kunna drivas av fullstora vedträn.

Vedeldade pizzaugnar är stora och otympliga, så även dyra. En vedeldad pizzaugn kostar i regel mellan 20 000 och 55 000 kronor. Du skulle med andra ord kunna köpa cirka 8 portabla pizzaugnar av premiumtyp för priset av en fullstor och vedeldad pizzaugn.

Att köpa en vedeldad pizzaugn är inte nödvändigtvis en dålig idé, men innan du gör så bör du först prova på en portabel pizzaugn. Pizzor som du tillagar i portabla pizzaugnar blir minst lika goda, och om du väl skulle vilja uppgradera till en fullstor pizzaugn med vedförbränning kan du göra så när du försäkrat dig om att du tycker det är kul att tillaga pizzor själv.

Om du inte mjukstartar med en lite enklare pizzaugn, då har du spenderat tiotusentals kronor i onödan om du köpt en dyr och vedeldad pizzaugn som du bara använder någon gång ibland.

Att ha en pizzaugn hemma

Det ger en lyxig känsla att ha en pizzaugn hemma. Med en pizzaugn i hemmet vet du att du alltid kan laga en frasig pizza, och en pizzaugn är dessutom en bra idé för alla som gillar att anordna hemmafester.

Det kostar inte heller mycket pengar att köpa en pizzaugn för hemmabruk. En dyr krognota kan i många fall överstiga det pris du betalar för en portabel pizzaugn av budgettyp. De pizzaugnar som säljs idag ger dig även mer för pengarna, då alla moderna pizzaugnar är bra nog för att du inte ska bli besviken.

Dagens pizzaugnar är bränslesnåla, vilket betyder att du inte behöver betala några större summor för att förse ugnen med bränsle. Utöver det är de lätta att transportera, vilket man knappast kan säga om de pizzaugnar som såldes förr i tiden.

Om har formeln nytta och nöje kontra pengar du måste spendera på produkten i åtanke, då är en pizzaugn ett utmärkt alternativ för såväl uteplatsen som trädgården.

Beställ en pizzaugn från Cervera – Få fri frakt!

Olika varianter av pizzaugn för hemmabruk

Älskar du pizza och önskar att du när som helst skulle kunna göra en egen, riktigt god och väl tillagad pizza hemma? Eller vill du kunna ta din matlagning till nästa nivå? Då är det hög tid för dig att investera i en pizzaugn för hemmabruk. Oavsett hur dina ambitionsnivåer, erfarenheter, önskemål och förutsättningar ser kan du hitta en pizzaugn som passar dig.

Idag finns det vedeldad pizzaugn i mängder av olika varianter. Du kan hitta olika modeller av olika storlek, form, färg, design och pris. Det vanligaste är att man köper en vedeldad pizzaugn för användning ute, men det finns även mindre och mer lätthanterliga modeller av pizzaugnar som du kan använda i exempelvis ett utekök.

Pizzaugn ute – att ha en pizzaugn för användning utomhus

Det vanligaste är som sagt att man väljer att köpa en pizzaugn anpassad för användning utomhus. Dessa är oftast av den lite större modellen, som vår testvinnare pizzaugn Ooni, och passar därmed ofta in som pizzaugn i utekök, på terrassen eller altanen, eller där du anser att ett behov av pizza ugn finns.

Vid användning utomhus är det vedeldad pizzaugn som brukar gälla, men det kan även handla om en lite smidigare och mer lätthanterlig pizzaugn i form av en portabel sådan. Du kan idag välja mellan bland annat pizzaugn ved, pizzaugn pellets, gasol pizzaugn eller pizzaugn med kol beroende på vilken modell du föredrar.

Liten pizza ugn

Ett annat alternativ är att investera i en liten pizza ugn, även kallat mini pizza ugn. Detta kan bland annat vara bra om du vill testa på att ha en riktig pizzaugn i hemmet men utan att behöva köpa en fullstor variant, som både kostar mer, tar mer plats och kräver mer av dig i användningen och hanteringen.

En mindre pizzaugn är kanske inte lika effektiv eller ”häftig” i dess design, men den kan trots det göra ett riktigt bra jobb. Med denna kan du tillaga frasig pizza i ugn av bästa recept till familjen, bjuda grannarna på pizzafest eller anordna en middag med italienskt tema till vännerna. Dessutom kräver en mini pizza ugn inte att du har en stor trädgård eller uteplats.

Pizza ugn hemma – alternativ till vedeldad pizzaugn

Om du istället vill ha möjligheten att tillaga riktigt god pizza hemma, det vill säga inomhus inne i bostaden, finns det även där alternativ till pizzaugnar som du kan köpa. Du kan inte använda en fullgod vedeldad pizzaugn inomhus, men det finns alternativ till pizzaugnar som du kan välja mellan.

Elektrisk pizzaugn – pizza ugn som drivs av el

Idag blir det allt vanligare att de som intresserar sig för pizzaugnar och att köpa hem en egen pizzaugn väljer elektriska alternativ. Det vill säga, idag kan du köpa hem en elektrisk pizzaugn eller en pizza ugn som drivs av el.

Dessa är inte bara bra då de är miljövänliga, utan dessa elektriska modeller är ofta även väldigt snabba, lätthanterliga och tekniskt smarta. Trots att pizzaugnarna blir varma med hjälp av el och inte från exempelvis ved eller kol kommer resultatet bli bra. Åtminstone mycket bättre än om du gör pizza i din vanliga ugn.

Pizza i grillen – köpa pizzainsats till grill

Om du inte har möjlighet att köpa en hel pizzaugn, om du inte har plats för en vedeldad pizza ugn eller om du helt enkelt inte vill lägga dina pengar på pizzaugnar finns det ett annat alternativ du kan se till. Det vill säga, att köpa en pizzainsats till grill. Det fungerar i princip på samma sätt som att du köper en pizzasten.

Med en sådan kan du tillaga pizza i grillen precis på samma sätt som du gör i ugnen, bara med skillnaden att du kan göra det på din redan inköpta kolgrill eller gasolgrill. På så sätt kan du slå två flugor i en smäll men ändå inte behöva kompromissa när det kommer till att få till riktigt god pizza! Ett väldigt praktiskt tillskott till uteköket eller grillplatsen med andra ord.

Bygga egen pizzaugn

Visste du att det även är möjligt att bygga en egen pizzaugn? Detta kan vara ett roligt och kreativt projekt för dig som gillar att snickra ihop egna konstruktioner och skapelser, inte minst för utelivet och trädgården. Det framförallt om du inte känner att du kan hitta bästa pizzaugn bland alla de färdiga modeller som finns tillgängliga på marknaden.

Att bygga egen pizzaugn kräver dock sina redskap, material och metoder för att den ska bli säker och trygg att använda. Vill du bygga egen pizzaugn finns det mängder av guider på nätet som du kan följa för att få instruktioner och hjälp på vägen. Därefter kan du anpassa bygget efter det som passar dig. Lycka till!

10 fördelar med att ha en pizzaugn hemma

Pizza som du köper på en pizzeria är godare än de som man tillverkar i en traditionell ugn av el-typ. Det påståendet tycker många är träffsäkert, så även vi. Vi anser även att pizza som man tillagar i en pizzaugn är minst lika god som en pizza som tillagats på en pizzeria.

Att man slipper åka till pizzerian för att kunna ta del av en riktigt god pizza. Det är en tydlig fördel. Nedan pratar vi mer om nio ytterligare fördelar som tillkommer när man köper en portabel pizzaugn. 

  1. En jämn temperaturfördelning ger upphov till särskilt frasiga hemmagjorda pizzor.
  2. Du kan tillaga många pizzor med lite bränsle, vilket är bra för miljön. Med bränsle menar vi ved, pellets eller gasol.
  3. Det går snabbt att tillaga pizza med en pizzaugn. Om du värmer upp din pizzaugn till 500 grader tar det cirka en minut att tillaga en fullstor pizza.
  4. Pizzakanterna blir godare då degens vätska avdunstar på ett effektivt sätt. Närmare bestämt är de portabla pizzaugnarna så kompakta att värmen studsar mot väggarna på ett sätt som får kanterna att bli extra krispiga.
  5. Din pizza får en mer rökig karaktär, som din pizza aldrig hade kunnat få i en traditionell el-ugn. 
  6. Pizzan får en mer krispig toppning, på exakt samma sätt som pizzakanterna.
  7. Toppningen blir mer näringsrik då de inte bränns bort, utan i stället bevaras och smaksätter pizzan.
  8. Om du tillagar pizzan i en pizzaugn frigör du plats i köket. Detta då du slipper övervaka så att pizzan inte bränns i den konventionella elugnen.
  9. Du sparar pengar då pizza är en maträtt som är billig att tillaga. Jäst, mjöl, skinka, ananas och likvärdiga ingredienser är billiga att handla hem. Det innebär att du sparar pengar på att laga pizza i pizzaugn. I synnerhet om du i stället hade ätit en stor stek.

Sammanfattning pizzaugn

En pizzaugn är en utmärkt, så även prispressad investering. För bara några tusenlappar kan du laga pizzor som är lika goda som på pizzerian, och utöver det kan du spara pengar tack vare att du kan äta lika god mat i trädgården som du kan göra på en restaurang.

En pizzaugn bidrar även till att en mysfaktor skapas, precis på samma sätt som en bra terassvärmare är ett mysigt inslag i uterummet.

Att välja den pizzaugn som är bäst i test är en enkel manöver. Då alla pizzaugnar som vi nämnt i denna artikel håller en hög nivå är det svårt att göra ett dåligt köp, och för att sammanfatta läget vill vi ge dig följande råd. 

Om du inte vill spendera för mycket pengar på en pizzaugn då är Austin and Barbeque Charcoal ett utmärkt val. Den tillagar pizzor kostnadseffektivt och gott med hjälp av vanligt grillkol.

Men om du i stället vill köpa en ugn av premiumkvalitet då är Ooni Karu det bästa valet. Främst då den ugnen är större och mer flexibel gällande vilket bränsle du kan använda dig av, men även då det också är en riktig pizzaugn och inte en grill med pizzatillbehör.

Avslutningsvis, om du har svårt att bestämma dig. Då vill vi berätta att Austin and Barbeque Pizza Oven är det bästa allroundvalet-valet då det ger dig mest pizzaugn för pengarna. Den drivs på gasol, vilket medför att de löpande kostnaderna är låga. Utöver det är det inköpspris som gäller för denna pizzaugn lågt.

Bäst i test