www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa aircondition 2023

Air conditioner best in test 2023

Att ha en aircondition hemma under varma sommardagar kan verkligen vara en fröjd. Med en sådan installerad slipper du att någonsin igen beklaga dig över en värmebölja. En AC kyler luften och sänker temperaturen i rummet på ett smart och effektivt sätt. Det till skillnad från en fläkt som endast ”flyttar runt” den redan befintliga luften i rummet. Många av de moderna och lite mer avancerade airconditions som finns att köpa idag kyler inte bara luften i hemmet, utan den renar också luften och ger dig bättre luftkvalitet i hemmet.

En portabel AC är en riktigt bra och smidig investering för hemmet. När värmen väl slår till kommer du tacka dig själv för ditt inköp. Även om de krävs viss installation är de enkla att flytta runt och placera på olika ställen i hemmet beroende på behov. Det som är viktigt att tänka på är dock att den behöver stå placerad på en plats där det är möjligt för slangen för utblåst av varmluft att gå ut genom ett fönster.

1. Recension av Woods Cortina Silent G

Den aircondition som blir vår testvinnare är Woods Cortina Silent G, en portabel AC som faktiskt har vunnit flera olika tester. Anledningen till att vi utser just denna produkt till testvinnare är många, bland annat att den är enkel att använda trots många funktioner, den klarar av att sänka temperaturen i stora rum samt att den har en låg ljudnivå, något som är ett måste för att man ska kunna ha ACn i sovrummet utan att bli störd.

Många som har en aircondition hemma vill ha en både i sovrummet och i vardagsrummet där man ofta befinner sig, men ett vardagsrum kan vara stort och kräver då en AC som klarar av att kyla ett så stort rum. Woods Cortina Silent G klarar av att kyla rum upp till 35 kvm, och klarar därför av de flesta normalstora vardagsrum. Vid riktigt varma dagar fungerar det något sämre i så stora rum, men ett sovrum kommer den utan problem klara av – så länge du inte har en hel sovsal förstås.

Produkten kyler inte bara luften i rummet, utan avfuktar den också och det är precis det som gör att inomhusluften blir väldigt behaglig av den här portabla ACn. Enligt specifikationerna kan den ta bort 36 liter vatten per dygn från luften, men sådan fuktighet har vi i princip aldrig i Sverige så det är svårt att testa om det verkligen stämmer. Däremot är det en garanti på att du kommer kunna få en behaglig luftfuktighet hemma även under riktigt fuktiga dagar.

Produkten är enkel att installera och att använda, och du kan koppla upp din telefon till den via WiFi och styra kontrollerna via telefonen. Smart och praktiskt, och skönt att kunna starta den ett tag innan du kommer hem för att ha ett perfekt tempererat hem vid ankomst.

1. Portabel AC

Denna portabla AC har vunnit många tester. Woods Cortina Silent G Klarar av att kyla rum upp till 35 kvm.

2. Recension av Andersson ARC 1.3

När det kommer till hemelektronik så speglar ofta priset kvaliteten till viss del, och det gäller även en portabel AC. Däremot finns det helt klart prisvärda produkter som fyller sin funktion och kommer att göra ditt inomhusklimat behagligare. En prisvärd aircondition som vi tycker fungerar bra är Andersson ARC 1.3.

Den här ACn passar bäst för mindre rum och är anpassad för rum upp till 29 kvm, men vår upplevelse är att den inte riktigt orkar med ett så pass stort rum ändå. Men ett normalt stort sovrum klarar den ändå av utan problem.

Ljudnivån är relativt hög och kommer troligtvis vara störande om du väljer att ha på den under natten, men å andra sidan är vår upplevelse att ingen portabel AC är så pass tyst att den inte stör under natten.

Andersson ARC 1.3 avfuktar även rummet och har en avfuktningskapacitet på 800 ml/h, vilket är fullt tillräckligt för den svenska klimatet.

Den här produkten har inga extra funktioner, du kan inte koppla upp den till WiFi eller något annat flashigt, men vill du ha en prisvärd aircondition hemma som ändå sänker temperaturen på ett behagligt sätt kan vi absolut rekommendera denna. Att den också är en mycket populär produkt som snabbt brukar ta slut är också ett tecken på att den levererar.

2. Mycket prisvärd aircondition

En mycket prisvärd aircondition anpassad för rum upp till 29 kvm. Andersson ARC 1.3 är en enkel men mycket funktionsduglig AC.

3. Recension av Woods Venezia 18 G

Om du har ett stort rum du vill kyla behöver du satsa på en AC som är anpassade för det, och den vi tycker är bäst för ändamålet är Woods Venezia 18 G. Den ska enligt specifikation kunna kyla rum på upp till 52 kvm, vilket i teorin innebär att den klarar av att kyla en hel mindre lägenhet.

Precis som alla andra produkter fungerar den allra bäst på mindre utrymmen än så, speciellt om det är väldigt varmt ute. Den har en mycket stor kyleffekt på 5 200 W eller 18 000 BTU som det också brukar mätas i, jämfört med exempelvis testvinnaren som ligger på 12 000 BTU.

Precis som övriga AC:s avfuktar även den här luften i rummet, och även på den fronten har den mycket stor kapacitet och kan avfukta 52,8 liter per dag. Så fuktig luft har vi i princip aldrig i Sverige ändå, men du behöver i alla fall aldrig oroa dig över att känna dig så där svettigt klibbig som man ofta gör i hög luftfuktighet.

Gällande bullernivån skulle vi säga att den ligger någonstans i mitten, den är inte den mest högljudda men är inte heller den tystaste. Men med tanke på dess storlek är den kanske inte främst anpassad för sovrum, utan större rum och då spelar ljudnivån lite mindre roll.

3. Bra aircondition för stora rum

Wood Venezia 18 G är ACn för dig som behöver kyla riktigt stora rum. Är anpassad för rum upp till 52 kvm.

4. Recension av Electrolux WP71-265WT

Vanligtvis är en aircondition inte den snyggaste vitvaran du har i hemmet, och ärligt talat verkar det som är designen kommer i absolut sista hand för de flesta tillverkare. Men vill du ha en snygg aircondition hemma som dessutom är mycket bra rekommenderar vi Electrolux WP71-265WT.

Istället för att se ut som den vanliga vita rektangulära klumpen är den här cylinderformad och ser nästan ut som en stor högtalare. Den har ett patenterat AirSurround-system som skickar luften uppåt i spiraler istället för utåt som ger ett mycket behagligt klimat eftersom luften kommer att cirkulera bättre i rummet snarare än att kalluften blåser direkt på dig.

Precis som med testvinnaren kan du koppla upp denna mot din telefon via Electrolux egna app och styra den på distans, vilket både är praktiskt och miljösparande eftersom du då slipper ha på den under tiden du inte är hemma om du vill komma hem till ett behagligt hus. Istället startar du den en liten stund innan du kommer hem. Vet du att du ofta glömmer att starta den kan du istället ställa in fördröjd start redan på morgonen.

Den har en kylkapacitet på 35 kvm och avfuktar självklart även luften. Tack vare det medföljande fönsterkitet är den mycket enkel att installera och du kan komma igång att använda den nästan direkt. 

Något som kan vara bra att tänka på är att den här är relativt stor, och är nästan en meter hög. Däremot är den inte speciellt bred, vilket gör att den ändå inte tar så mycket plats i rummet. Men tack vare att den är så pass snygg, kan den lätt ses som en inredningsdetalj.

4. Snygg design

Snyggt designad aircondition som blir en modern inredningsdetalj i rummet. Electrolux WP71-265WT fördelar luften med ett patenterat AirSurround-system som ger en jämnare kylning.

5. Recension av Eeese Nora

Vi vet att idag är många mycket medvetna konsumenter och har högra krav inte bara på funktionen utan också på hur produkter tillverkas och varifrån de kommer. En bra aircondition från en skandinavisk tillverkare som lägger mycket fokus på miljöarbete är Eeese Nora.

Den här portabla ACn har inte bara skapats med skandinavisk design i åtanke, utan även för det skandinaviska klimatet. Det innebär att kapaciteten är anpassad för vårt klimat här, och inte mer vilket i sin tur gör att den är snällare för miljön. Det finns ingen poäng att i Sverige ha en AC som är anpassad för den extrema hettan som kan förekomma i Sydeuropa under sommaren. 

ACn är anpassad för rum upp till 35 kvm meter och kan avfukta luft med en kapacitet på 28 liter per dygn. Den har en kapacitet på 12 000 BTU, precis som testvinnaren från Woods.

Förutom fördröjd start på upp till 24 timmar kan du också styra den via din telefon genom att koppla upp den till WiFi.

Något som vittnar om att denna produkt faktiskt är anpassad för det skandinaviska klimatet är att du också kan använda den för uppvärmning, och inte endast nedkylning. Perfekt om du exempelvis har den i sommarstugan, där du vill kyla luften på sommaren men vill kunna värma upp stugan en stund innan du kommer dit på hösten eller vintern.

5. Skandinavisk tillverkare

eeese Nora är en aircondition designad för skandinavisk design och skandinaviskt klimat. Tillverkaren lägger stort fokus på miljöarbete och ACn fungerar även som uppvärmning.

Varför är en aircondition bättre än en fläkt?

En aircondition kyler luften i rummet och sänker temperaturen, en fläkt rör endast runt luften i rummet, vilket kan ge en viss kyleffekt men har ingen faktiskt påverkan på temperaturen.

Är en aircondition och en luftkylare samma sak?

Nej, de kyler luften på olika sätt och en luftkylare drar inte ut varmluften. En aircondition är mer effektiv, men drar mer ström.

Är det svårt att installera en portabel aircondition?

Nej, de allra flesta är mycket enkla att installera och går på bara någon minut. Det enda du behöver tänka på att den behöver vara placerad nära ett fönster eftersom röret för varmluften behöver gå ut där.

Kan jag sova med min aircondition på?

Absolut. Men även de mest tystgående kan upplevas som störande, men det kan du ju enkelt lösa med öronproppar.

Nyheter och tips till hemmet

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till hemmet

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
lamp24 logo png

Rabattkod

SE22-UTE14

Lys upp utomhus! Få 14% rabatt på all belysning

Giltigt t.o.m. 31/8 2022

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Skillnaden på en aircondition och luftkylare

Det är lätt att tro att en aircondition och en luftkylare är samma produkt. Ibland används till och med de olika orden för samma produktkategori trots att det faktiskt är två olika produkter. Om du trodde att det var lätt att blanda ihop aircondition och fläkt så är det alltså väldigt mycket enklare att blanda ihop aircondition och luftkylare. 

En portabel AC har en slang där varmluften åker ut eftersom den leder bort varmluften i rummet, och måste därför placeras så att slangen kan gå ut genom ett fönster. En luftkylare har inget sådant behov eftersom den fungerar på ett annat sätt. Luftkylaren använder vatten eller is för att kyla luften, medan en AC använder sig av vätskor eller gas i ett slutet system. En luftkylare är oftast billigare, men kräver mer underhåll och du kommer att behöva tömma vattentanken mycket oftare.

En luftkylare fungerar allra bäst om den står i ett rum med öppet fönster och öppna dörrar eftersom den behöver mycket luft som cirkulerar, medan en AC däremot fungerar bäst i ett stängt rum. En luftkylare kommer inte att vara lika effektiv, men är istället mer miljövänlig eftersom den drar mycket mindre ström. En luftkylare skulle med andra ord kunna användas på en inglasad balkong eller uteplats – kanske till och med i ett slutet utekök – medan AC:n gör sig bäst vid användning inomhus. 

En AC behöver inte också fungera som en avfuktare, men i princip alla moderna varianter gör det. En luftkylare har sällan en inbyggd avfuktare, vilket gör att den där klibbiga känslan kanske inte kommer att försvinna. Till skillnad från en terrassvärmare kommer dock både luftkylare och aircondition bidra till att luften och rummet kyls ner och därmed blir mer behagligt att vistas i under varma, kvava dagar. 

Sammanfattning

Att ha en aircondition hemma har blivit mer och mer populärt och många har insett hur skönt det är att slippa ett varmt, svettigt och klibbigt hem under de varmaste sommarmånaderna. Vi har testat och recenserat några olika portabla airconditions. Vår testvinnare, som även blivit utsett till testvinnare i en del andra test är Woods Cortina Silent G. En bra portabel AC som kyler rum upp till 35 kvm och avfuktar luften på ett bra sätt för att slippa den klibbiga känslan.

Vi har recenserat produkter i olika prisklasser och söker du efter en billig, men ändå fungerande AC bör du satsa på Andersson ARC 1.3 som absolut är den bästa i budgetklassen. Två bra produkter i premiumklassen är Electrolux WP71-265WT, som dessutom är riktigt snyggt designad samt Wood Venezia 18 G som kyler rum på upp till 52 kvm.

A portable air conditioner is always on wheels and must be positioned so that the hose for the hot air being sucked out can go out the window. For most products, a window kit is included, which allows you to easily install the AC in such a way that the hot air is prevented from going back in through the window. The vast majority of modern air conditioners also have built-in dehumidifiers, which provides a very pleasant indoor climate.

Bäst i test

En mycket prisvärd aircondition anpassad för rum upp till 29 kvm. Andersson ARC 1.3 är en enkel men mycket funktionsduglig AC.

Bäst i test