Bästa duovagn 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Duovagn bäst i test 2023

En duovagn är en sorts barnvagn där du köper ett chassi, en liggdel och en sittdel och du kan sedan byta mellan liggdelen och sittdelen på chassit. Det här gör att en duovagn kan du använda från och med att barnet är nyfött till och med att barnet är cirka 3 år gammalt, beroende på hur mycket vikt just den vagnen du väljer klarar av. 

Liggdelen på en duovagn brukar vanligtvis kunna användas upp till att barnet väger 9 kilo, men ska inte användas när barnet har lärt sig att sätta sig upp själv eftersom barnet då riskerar att ramla ut vagnen. Det brukar vara när barnet är runt 6–9 månader. De flesta duovagnar har en vändbar sittdel, och du kan alltså enkelt välja om du vill att barnet ska titta mot dig eller ut mot omvärlden. När barnet är mindre passar det bäst att ha barnet sitter emot dig för att inte bli överöst av intryck, men ju äldre barnet blir desto mer av omvärlden brukar det vilja se. Du kan dock välja att hänga upp olika leksaker för din 1-åring som ska sitta i vagnen, det kan vara perfekt underhållning. 

Oftast har duovagnar svängbara framhjul och är inte anpassade för att gå i skogsterräng, men det finns även en del duovagnar som lämpar sig bra för skogspromenader. Se då gärna till att hjulen är något större och även gärna luftfyllda.

Kan en duovagn användas från att bebisen är nyfödd?

Ja, när bebisen är nyfödd använder du liggdelen i chassit och kan användas från första dagen i livet.

Hur länge kan en duovagn användas?

Tanken med en duovagn är att du ska kunna använda den så länge barnet åker vagn. Men det beror på hur stort sitt barn är och du behöver alltid kontrollera maxvikten. De flesta vagnar har en maxvikt på 15 kilo, men en del klarar mer.

Vad kostar en duovagn?

Precis som med alla duovagnar varierar priset och du kan hitta duovagnar från 5 000 kronor upp till cirka 15 000 kronor.

Hur byter jag mellan liggdelen och sittdelen?

Det varierar något mellan olika modeller, men vanligtvis finns det någon spärr eller knapp du trycker på och sedan lyfter du delen rakt upp. När du placerar den nya delen brukar du endast behöva sätt in den i chassit och sedan klickar den i sig. Läs dock alltid instruktionerna för säker användning.

Nyheter och tips till barnföräldrar

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till barnföräldrar

 • Black week & Black Friday 2022

  Om du är på jakt efter att göra riktiga reafynd är det nu i november du ska vara extra alert..

  Read
 • Tips för bilåkning med barn

  Ska du åka på bilsemester med dina barn? Då har du flera drömlika scenarion att se framemot, men även en.

  Read
 • Mors dag present 2023

  Snart är det dags för dagen då alla mammor förtjänar lite extra uppvaktande, uppmärksamhet och uppskattning, det vill säga mors.

  Read
 • Barnsäkra ditt hem

  En viktig sak du kommer att behöva göra såväl innan din bebis föds och kommer till världen, och allt eftersom.

  Read

Aktuella Erbjudanden

barn i bilstol
Jollyroom

Erbjudanden

20%

Aktuella erbjudanden hos Jollyroom.

Gäller så länge lagret räcker

barnvagn
bonti logo png

REA

40%

Just nu har vi upp till 40% på utvalda leksaker!

Gäller så länge lagret räcker

Att tänka på när du köper en Duovagn

Det finns idag gott om duovagnar att välja på eftersom det i princip har blivit den mest populära formen av barnvagnar. Många vill endast köpa en barnvagn som de sedan kan använda under hela tiden barnet behöver åker vagn, och slippa slösa både tid och pengar på att uppgradera sin vagn när barnet växer. Det här har gjort att utbudet har blivit stort och det är enkelt att hitta en vagn som passar dig och ditt barns behovs.

Duovagnar finns såklart i flera olika prisklasser, precis som alla barnvagnar men det som är bra att ha i åtanke när du köper en duovagn är att det förmodligen kommer vara den enda vagnen du kommer att behöva till ditt barn. Kanske kan det då vara värt att lägga ner lite extra pengar på en vagn som verkligen passar dig och ditt barns behov. Vill du komma billigare undan när du köper en duovagn 2021 kan det vara en bra idé att titta efter 2020 års modeller, eftersom en den tillverkare gör uppgraderingar och säljer då ut förra årets modell till ett bättre pris. Skillnaderna är sällan speciellt stora mellan förra året och året modell, och ditt barn kommer garanterat inte bry sig om att det är förra årets modell – det kan vi lova dig.

Det vi rekommenderar att du kollar upp först när du har hittat en duovagn du eventuellt är intresserad av är maxvikten barnvagnen tål samt hur rymlig sittdelen är. Förmodligen vill du att ditt barn ska kunna åka i vagnen relativt länge och då är det viktigt att vagnen är tillräckligt stor. Kontrollera hur högt ryggstödet och fotstödet är, det bästa är om de är justerbara så att det passar perfekt och kan växa tillsammans med barnet. Det är också viktigt att du kollar upp hur mycket själva vagnen väger, vet du med dig att du ofta kommer behöva lyfta vagnen av olika anledningar, exempelvis in i bilens bagageutrymme eller upp för en lägenhetstrapp bör du satsa på en vagn med så låg vikt som möjligt.

Du behöver också tänka på hur och var du kommer att använda din vagn. Går ni mycket skogspromenader exempelvis vill du ha en vagn med rejäla däck medan om du mestadels går i stan där det är trångt är det bättre med små hjul. Då vill du också ha en vagn som inte är allt för bred. Det är alltid viktigt att du tänker igenom vilka behov du kommer att ha och vad du förväntar dig att en vagn ska klara av innan du gör ditt val. Ska du köra två barn samtidigt i vagnen, det vill säga två syskon som är mer jämna i ålder, kan en syskonvagn passa bättre. 

Läs mer:

Sammanfattning duovagnar

En duovagn passar bra för dig som endast vill ha en barnvagn under tiden ditt barn åker barnvagn.

När du köper en duovagn köper du ett chassi, en liggdel och en sittdel. När bebisen är nyfödd ligger den i liggdelen, upp till cirka 9 kg eller cirka 6–9 månaders ålder. Efter det plockar du bort liggdelen från chassit och byter ut det mot sittdelen. Den duovagn vi har utsett som bäst i test är Britax Smile III som är en mycket prisvärd duovagn och som har en mycket högre maxvikt än de flesta andra. Britax Smile III klarar av en vikt upp till 22 kilo, medan många andra endast klarar av upp till 15 kilo, vilket för att vagnen även passar för större barn som av någon anledning behöver åka vagn. Den är dessutom mycket prisvärd.

Vagnarna har olika funktioner och beroende på hur du ska använda din vagn och vilka behov du och din bebis har kommer olika vagnar passa er bäst. Kör du mycket i stadsmiljö är exempelvis Bugaboo Fox 2 ett bra val, medan om ni går mycket i skogen kan Kronan Duo S vara ett bättre val.

Priset på duovagnar varierar rejält, precis som på alla andra vagnar. Det som är viktigt att komma ihåg är att köper du en duovagn kommer du endast behöva köpa en vagn och inte göra en uppgradering.

Bäst i test

Bäst i test