Bästa fritös 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Att fritera har blivit väldigt vanligt att göra hemma. Idag ser man folk som friterar både det ena och det andra – allt från kyckling och fläsk till grönsaker, potatis, ris, glass och bakelser. Att fritera är både roligt och spännande, men det kan samtidigt vara svårt och krångligt. Det kan också vara lite läskigt på grund av all olja som skvätter, och så går det oftast också åt en himla massa olja som man sen ändå inte kan använda efter att man har friterat klart. Men finns det inte någon lösning på detta, som gör att fritering går både smidigare och säkrare? 

Jo, såklart finns det en lösning! En sådan väldigt bra lösning är att köpa hem en fritös. Då kan du enkelt fritera egna pommes, fisk, kyckling, tofu och mängder av andra råvaror utan att det är särskilt svårt eller läskigt. Utöver detta så är en annan stor fördel att det man friterar i fritös ofta smakar som om du skulle ha beställt det på restaurang, men bara det att priset är billigare och att du har gjort det helt själv! 

Kolla när MatGeek testar Philips Airfryer XXL

Att välja fritös

Det kan dock vara svårt att veta vilken fritös man ska välja. Marknaden av fritöser är nämligen otroligt stor idag, och det finns därmed en uppsjö av val att göra för dig som själv vill köpa en. Vilken modell är bäst för mig? Vad är jag i behov av? Hur vet jag vilken fritös jag kommer få mest, och bäst, användning av?

Att hitta den fritös som passar en själv bäst är med andra ord inte alltid så enkelt. Dessutom ska du också göra valet om du ska använda en fritös där du friterar i olja eller om du ska investera i en sådan där maten “tillagas med luft”, även kallade airfryers. Beroende på vad just du söker och vill ha kommer valet mellan dessa två att skilja sig åt. 

I det här testet har vi valt att recensera båda typerna av fritös så att du enkelt kan ta reda på och hitta den som passar dig bäst. Testet innehåller recensioner och tips om tre fritöser som har fått riktigt bra betyg från olika användare och källor, som kommer göra din matlagning roligare och säkrare och dina middagar godare. Hoppas du kan hitta en favorit!

Fritös bäst i test

Vi börjar med den fritös som vinner testet, det vill säga den fritös som vi utser till bäst i test. Denna fritös heter OBH Nordica 6357 Pro Digital och är en klassisk fritös som utan tvekan passar alla. Den har inte bara fått toppbetyg av konsumenter, utan även Råd & Rön har valt att placera denna fritös på första plats i deras lista av testade modeller på marknaden. 

Du känner säkert till OBH Nordica och att de erbjuder prisvärda produkter. När det kommer till OBH Nordica 6357 Pro Digital har varumärket inte gjort ett undantag. De har dessutom adderat funktioner som gör det enkelt för dig att fritera din mat samtidigt som du får ett väldigt bra och gott resultat. Det går även säkert och smidigt till. Efter att du har använt fritösen är det bara att lägga behållaren och locket till fritösen i diskmaskinen. 
Denna fritös rymmer som mest fyra liter olja, vilket är rätt generöst. Du kan ställa in temperaturen på minst 130 grader, och högst på 190 grader. Pricket över i:et med denna fritös är dock att den har en Cool Zone funktion som gör att du kan återanvända oljan. Du slipper alltså använda ny olja vid varje fritering – det innebär att du sparar väldigt mycket pengar och är snällare mot miljön! Vi är med andra ord otroligt nöjda med denna bäst i test.

Behövs en speciell olja vid fritering?

Det enda du behöver tänka på när du ska köpa olja till din fritös är att köpa en som tål värme. Det är till exempel mycket bättre att använda raps- eller solrosolja än olivolja. Vilken olja du föredrar är dock även lite av en smaksak.

Var slänger man gammal olja?

Du ska inte hälla ner gammal olja i avloppen. Istället kan du hälla i oljan i en petflaska och sen slänga den i brännbart vid en återvinningscentral. Du kan också hälla i oljan i en brännbar förpackning som du sen slänger i hushållsavfallet.

Fritös utan olja

Visst låter det omöjligt att fritera något utan olja? Men så är det faktiskt inte, utan idag är det helt möjligt. För idag går det nämligen med hjälp av rätt apparater att “fritera” i luft! Det låter kanske konstigt och komplicerat, men faktum är att det är precis tvärtom. 

Hur går det då till? Jo, med en airfryer kan du skippa oljan och istället låta maskinens varmluft göra jobbet. Man kan alltså säga att det funkar som en fritös och ugn i ett, men utan oljan. Detta innebär inte bara att du kommer spara in rejält på kalorierna, utan det innebär också att du slipper handskas med olja varje gång. Du kommer även spara in en hel del pengar då du inte längre behöver köpa dyr olja. 

I en airfryer kan du tillaga och ”fritera” allt från grönsaker och kött till degknyten, pasta, dessert och bröd. En av de bästa airfryers som finns på marknaden just nu är Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650, en fritös som vi detta test valt att utge som premiumvinnare. Anledningarna till det valet är många!

Grym kapacitet och smarta program

Denna premium-fritös gör att du kan laga mycket mat på en och samma gång tack vare dess kapacitet på 1,4 kilo. Om du inte vet hur länge du ska ha maten, eller det du friterar, inne i behållaren så finns det förinställda program du kan använda dig av. Så smidigt och enkelt. 

Programmen ser till att du oavsett om du ska tillaga kyckling, fisk, grönsaker eller något annat kan uppnå det absolut bästa, mest välsmakande och nyttigaste resultatet. Och inte nog med detta, med hjälp av fritösen du kan även värma, steka, rosta och grilla olika råvaror. Mångsidigheten är alltså på topp! 

Med denna fritös blir det alltså så enkelt att laga goda maträtter. Under tiden som maten är inne i fritösen kan du förbereda resten av middagen. Du kan laga allt från en hel kyckling till små nuggets i denna airfryer. Och tycker du om att baka finns det även möjlighet till det. Detta är en produkt som lever upp till dess premiumpris i både funktioner, användning och kvalité!

Fritös Budget

Även fritöser som inte kostar skjortan kan vara riktigt bra! Så känner du att du har en viss budget att förhålla dig till och inte kan spendera flera tusentals kronor på en fritös har alltså även du alternativ att vända dig till.

Vi skulle mer specifikt vilja tipsa dig om att kika in fritösen Champion CHFR030. Med en effekt på 2100W kan du få till riktigt bra friterad mat trots det låga priset. Det är dock inte bara priset i sig som gör den till en vinnare, utan framförallt så anser vi att det är detaljerna på fritösen från Champion som är avgörande för att den tar hem detta bäst i test budget pris. 

Med den inbyggda termostaten kan du fritera på en temperatur mellan 150 och 190 grader. Och med den smidiga indikatorlampan kan du enkelt se när fritösen är tillräckligt varmt för att användas. Du behöver alltså inte hålla koll eller gissa dig fram när fritösen är varm. Dessutom gör den rymliga behållaren på tre liter att du kan laga mat för både familjen och gästerna. 

Även här finns funktionen Cool Zone – vilket innebär att du inte behöver lägga pengar på ny olja varje gång. Samtidigt som du inte behöver slänga oljan efter varje användning så behöver du inte stå och handdiska delarna av fritösen. Det är bara att slänga in de i diskmaskinen och sätta på den så har du skinande rena delar som du kan använda igen. Så smart och bra och trivsamt trots det generösa priset. 

Fritös vs airfryer

Kan du fortfarande inte bestämma dig om du ska köpa en fritös, där du använder dig av olja, eller om du ska beställa en airfryer? Det är du förmodligen inte ensam om. För det kan nämligen vara rätt svårt att förstå vilket av dessa alternativ som är bäst, eller snarare vilket av dem som skulle passa just dig bäst. Det beror helt enkelt på vad det är för slags fritös du letar efter. 

För att göra det enklare för dig har vi listat både för- och nackdelarna med de olika typera av fritöser här nedan:

Fritös

Fördelarna med en fritös där du använder dig av olja är att resultatet blir väldigt gott och nästan precis så som det du får när du äter på restaurang. Du får till den där riktigt krispiga ytan utan att behöva göra massa förberedelser. Det är bara att skiva upp exempelvis potatis, lägga bitarna i fritösen och vänta till de blir sådär perfekt gyllenbruna. 

Det negativa med en fritös är just oljan. Det kan bli ganska kladdigt, det är lite svårt att hålla på med, och så behöver du då och då köpa ny olja som kan vara ganska dyrt. Det kan även vara svårt att få bort all olja som fastnar på såväl maskin som på bänkar och händer, det speciellt om du inte har en diskmaskin och behöver diska förhand. 

Du behöver också vara försiktig när du använder olja till att fritera eftersom det finns risk att du kan bränna dig allvarligt av varm olja. Oljan blir nämligen väldigt väldigt varm, och den kan skvätta och stänka hej vilt. Det finns med andra ord en del risker med att använda en fritös, men samtidigt en hel del fördelar!

Airfryer

Med en airfryer behöver du inte köpa något mer än just airfryern och de råvaror du ska tillaga. Du behöver inte ha någon olja eller något annat om du inte vill det. Det räcker alltså exempelvis med potatis om du ska göra pommes. Det är med andra ord väldigt smidigt att fritera med en airfryer. Och om du behöver eller vill gå ner i vikt, eller av andra anledningar vill äta lite nyttigare, så kan du använda en airfryer och fritera på ett “nyttigt” sätt. 

Den nackdel som finns med en airfryer är att det inte blir exakt samma resultat som med en fritös med olja. Det blir fortfarande krispigt och gott, men det blir inte riktigt samma smak eller konsistens i och med att oljan saknas. Du kan alltså behöva marinera eller tillsätta mer kryddor om du använder en airfryer, samt tillaga lite längre och på högre temperatur för att få krispet. 

Läs vårt stora test av airfryers!

Jämföra fritöser

För att hitta den bästa fritösen för dig kan det vara smart att jämföra olika modeller med varandra. Det kan du göra genom att läsa tester, så som detta, ta del av andras recensioner och betyg, samt genom att sätta dig in i hur de olika modellerna fungerar. Du kan även besöka en butik med fritöser och fråga personalen vilken som passar dig bäst. Det är inget fel med att fråga och jämföra fritöser i och med att olika modeller kan ge olika resultat. Beroende på hur du ska använda fritösen, var du ska använda den – så som inomhus eller ute i ditt utekök – samt vad du önskar använda den till kommer olika modeller passa olika bra. Jämför fritös för att hitta den bästa för dig!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kan vi utan tvekan säga att OBH Nordica 6357 Pro Digital är bäst i test, medan Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650 är bäst i premiumklassen. Vill du inte, eller inte kan, lägga så mycket pengar på en fritös kan du köpa Champion CHFR030 som är riktigt bra trots att den är billig. Oavsett vilken av dessa fritöser du väljer kommer du att bli väldigt nöjd. Din matlagning kommer att tas till en helt ny nivå med en fritös. 

Bäst i test